Érelmeszesedés

Érelmeszesedés

Az érelmeszesedés – más néven arteriosclerosis - nem egy ritka probléma, amihez gyakran az egészségtelen életmód is jelentősen hozzájárul. Kockázata a kor előrehaladtával csak nő. Ez egy, az artériákat érintő állapot, ami kezeletlenül súlyos – akár visszafordíthatatlan - következményekkel is járhat.

Tartalom

Tudnivalók az érrendszerről

Az érelmeszesedés

Az érelmeszesedés kialakulása

Az érelmeszesedés okai

Az érelmeszesedés okai – dohányzás

Az érelmeszesedés okai – magas koleszterinszint

Az érelmeszesedés okai - túlsúly

Az érelmeszesedés tünetei

Végtagokban létrejövő érelmeszesedés

Nyaki érelmeszesedés

Az érelmeszesedés diagnózisa

Az érelmeszesedés kezelése

Kilátások érelmeszesedéssel

 

Érelmeszesedéssel kapcsolatos szolgáltatásaink

Tudnivalók az érrendszerről

Az erek teljesen behálózzák az egész testet/szervezetet, segítségükkel jut el az ideális esetben, oxigén- és tápanyagdús vér a szervekhez. Szerkezetüket tekintve az erek és az érbelhártyák sima felületűek, annak érdekében, hogy a vér megfelelő áramlással és akadálytalanul folyhasson. Az erek jellemzője még, hogy alapvetően rugalmasak, ami – többek között -, szintén a problémamentes áramlást hivatott biztosítani.

Az ereknek 3 nagy csoportja különíthető el egymástól:

 • vénák (verőerek)
 • artériák (ütőerek)
 • nyirokerek

A vénák feladata, hogy a vért a szív felé vezessék, míg az artériáké pont az ellenkezője: a szív irányából vezetik el a vért. A nyirokerek feladata kettős: egyfelől a vénákat segítik azáltal, hogy elvezetik a szövetközi folyadékot, másfelől pedig a nyirokrendszer (nyirokcsomók) működésében játszanak fontos szerepet.

Az érelmeszesedés

Érelmeszesedés során az artériák belső falán lerakodások (elsősorban zsírlerakódások), úgynevezett plakkok keletkeznek. Ezáltal belső térfogatuk csökken, tehát érszűkület következik be, továbbá a lerakódások miatt elveszíti a már említett rugalmasságát is, ami feltétlenül szükséges a megfelelő véráramláshoz. Az érelmeszesedés nem gyógyítható, de kezelhető. Ehhez azonban feltétlenül szükséges az, hogy időben észrevegyék, és időben orvoshoz forduljon vele a páciens. Így megelőzhetők, a súlyos következmények - de legalábbis a kialakulásuk kockázata csökkenthető. Ilyen súlyos következményként tartható számon például a szívinfarktus vagy a stroke is.

Az érelmeszesedés kialakulása

Az érelmeszesedés az életmódtól függően is kialakul, ugyanis a szervezet öregedésével járó, úgymond természetes folyamatról van szó. A meszesedés már a 30-as évek környékén elkezdődik, ugyanakkor alapvetően egy lassú folyamatról van szó. Azonban időskorban már gyakoribb az érelmeszesedés diagnózisa, hiszen évtizedek alatt a meszesedés elérheti azt a szintet, ami már problémákat okozhat.

Az érelmeszesedés okai

Az érelmeszesedés oka, hogy az érbélhártya (tehát a már említett, artéria belső fala) valamilyen formában károsodik, így könnyebben képződnek plakkok. Ennek főleg külső befolyásoló tényezői vannak, különös tekintettel az életmódra. Kiemelt oka az érelmeszesedésnek a dohányzás, a túlsúly. De ugyanígy okozója lehet a magas koleszterinszint, a cukorbetegség vagy akár a magas vérnyomás is. Ez és a cukorbetegség is többféleképpen is kárt tehetnek az erekben és az érrendszerben.

Az érelmeszesedés okai – dohányzás

Kevésbé ismert tény, de annak, hogy dohányzás során, az erek (kezdetben) átmenetileg összeszűkülnek, az az oka, hogy stresszhormonok szabadulnak fel a szervezetben – a nikotin miatt -. Ennek következtében bizonyos mértékű oxigénhiány következik be, és tulajdonképpen ez a fő probléma. Ugyanis, ezáltal a szív nagyobb munkára kényszerül, jobban kell dolgoznia, hogy a szükséges véráramlást fenn tudja tartani. Továbbá a dohányzás miatt, bizonyos szabad gyökök szabadulnak fel, amin kárt tesznek az érbélhártyában. A dohányzás nem csak az érelmeszesedés rizikóját növeli, de a trombózisét is. Hiszen, ebben az oxigénhiányosnak nevezhető állapotban a vörösvértestek termelése (az oxigénszállítás miatt) fokozódik, ezáltal a vér sűrűbbé válik. Így pedig a vérrögök kialakulásának kockázata is növekszik.érelmeszesedés

Az érelmeszesedés okai – magas koleszterinszint

A köztudatban a koleszterint csak „zsírként” emlegetik. Ez nem áll messze a valóságtól, hiszen a koleszterin valóban egy zsírszerű anyag, ami a sejtek működésének szempontjából elengedhetetlen. A laboratóriumi leleten LDL (koleszterin) néven lehet megtalálni. A magas koleszterin oka lehet a túlzott zsírbevitel, ami szerencsére életmódbeli változással orvosolható, de nem kizárt, hogy gyógyszeres kezeléssel kell megtámogatni. Szintén gyógyszeres kezelés szükséges azokban az esetekben, amikor a koleszterin bizonyos anyagcserezavar miatt magas. Az általános laboratóriumi leleteken szerepel az LDL érték, így érdemes figyelemmel kísérni az érelmeszesedés kockázata miatt.

Az érelmeszesedés okai - túlsúly

A túlsúly szerepe az érelmeszesedésben összeköthető a magas koleszterinszinttel, ugyanis a kettő általában összefüggésben van egymással, különösen akkor, ha a súlytöbblet az egészségtelen életmódnak a következménye. Az érelmeszesedés kockázatát – a túlsúlyon túl – növeli, hogy a cukorbetegség kialakulásának az esélye nagyobb. Ez szintén érkárosító következményekkel járhat. Továbbá az erek értelemszerűen nagyobb terhelésnek vannak kitéve, ami az érelmeszesedés mellett, a visszerek kialakulását is elősegíti.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Az érelmeszesedés tünetei

Az érelmeszesedésnek sajnos nincsenek jellemző, jól behatárolható tünetei, amiknek ismeretében következetesen felismerhető lenne a probléma. Sajnos az érelmeszesedés jellemzően akkor kerül diagnosztizálásra, amikor már komoly bajt okozott. Ilyen komoly probléma a már említett stroke és szívinfarktus is. Általánosan elmondható, hogy az alábbi tünetek – többszöri – észlelése esetén feltétlenül érdemes angiológus szakorvoshoz fordulni:

A tünetek azonban bővebbek és specifikusabbak lehetnek egyes területek elmeszesedése esetén.

Végtagokban létrejövő érelmeszesedés

A végtagokban kialakult érelmeszesedés tünetei szintén utalhatnak más problémákra is. Ilyen tünet az érzékcsökkenés vagy komolyabb esetben érzéketlenség, illetve a fájdalom is, ami főként járás közben jelentkezik, ami akár pihentetés után meg is szűnhet. Az érelmeszesedés inkább a lábakat érinti, de ritkán előfordulhat a karokban is.

Nyaki érelmeszesedés

Különös figyelmet igényelnek ebből a szempontból (is) a nyaki erek, hiszen, ha ezek károsodnak, úgy az agy működése is veszélybe kerülhet. Az agyi érintettség miatt a tünetek ebben az esetben erőteljesebbek, komolyabbak. A nyaki érelmeszesedés tünetei:

A fenti tünetek mindenképpen valamiféle agyi érintettségre utalnak.

Az érelmeszesedés diagnózisa

Az érelmeszesedés diagnózisának felállításában angiológus szakorvos segíthet. A legfontosabb a fizikális vizsgálat, ami elsődlegesen egy egyszerű pulzusméréssel történik. Ha a pulzus gyengén tapintható és a fentebbi panaszok is fennállnak, akkor előfordulhat, hogy valóban érelmeszesedésről van szó.

A vizsgálat kiegészülhet laborvizsgálatokkal is, amiben főként a rizikófaktornak számító értékeket nézik. Ilyen például a koleszterinszint és a vércukorszint is. Gyakori és diagnosztikus jelleggel bíró vizsgálat az úgynevezett boka-kar index. A vizsgálat során a lábak és karok vérnyomásértékeit hasonlítja össze a szakorvos. További lehetőség még az angiogram elvégzése, aminek során kontrasztanyagot fecskendeznek be, hogy szemmel is láthatóvá váljék, hogy az érelmeszesedés milyen mértékű.

Az érelmeszesedés kezelése

A leggyakoribb kezelési módok – különösen akkor, ha időben diagnosztizálják az érelmeszesedést -, az életmódváltás és a gyógyszeres kezelés, akárcsak sok másik gyógyithatatlan állapot esetében. Ugyan szóba jöhet sebészi eljárás is, azonban erre leginkább akkor van szükség, ha a meszesedés szinte teljesen lezárja az eret, továbbá, ha trombózis alakult ki.

Az életmódváltás során a koleszterinszint normál tartományban való tartása, illetve a cukorbetegség elkerülése – ha még nem alakult ki – a cél. Ennek része a zsírszegény étkezés, a rendszeres testmozgás, ami akár séta is lehet, a dohányzás/alkohol elhagyása, és amennyiben fennáll, úgy a túlsúlytól való megszabadulás.

A gyógyszeres kezelés is elsősorban a fentebb említett állapotok rendezésében használatos. Koleszterincsökkentők szedése, cukorbetegség kezelése szükséges lehet.

Kilátások érelmeszesedéssel

Amennyiben a probléma időben diagnosztizálásra került, és a szakorvos által javasolt kezelést a páciens rendesen betartja, életmódot vált, úgy jó eséllyel elkerülhetők a súlyosabb következmények. Hiszen ezeknek köszönhetően az érelmeszesedés folyamata jelentős mértékben lassítható. Fontos kiemelni, hogy a már meglévő plakkok a kezeléstől elmúlni nem fognak, de növekedésük lassul. Érdemes rendszeresen angiológus szakorvossal ellenőriztetni az erek állapotát, hiszen az érelmeszesedésen túl, több betegség is időben felismerhetővé, vagy éppen megelőzhetővé válik.

Téma szakértője

Dr. Gellért Gábor

érsebész

 • Specialitások:
  • Specialitások
   • lábdagadás, lábfájdalom
   • nyiroködéma, limfödéma
   • visszér betegségek kezelése
   • nyaki és hasi verőerek betegségei
   • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • Rendelés típusa:
   • személyes (rendelői) konzultáció

  Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

 • Utolsó módosítás: 2024.04.25 14:42