Poszttrombotikus szindróma (PTS)

Poszttrombotikus szindróma (PTS)

Az elhanyagolt, nem megfelelően kezelt mélyvénás trombózis számos komoly szövődménnyel járhat, úgymint a poszttrombotikus szindróma (röviden PTS). A probléma sajnos egyre több embert érint, így mára már népegészségügyi jelentőséggel bír hazánkban. Az érintettek az alsó végtag(ok) nehézségéről, fájdalmáról, görcseiről, esetleg viszketéséről vagy érzészavarairól számolnak be. A poszttrombotikus szindróma gyakran jár együtt lábdagadással, a lábszár bőrének elszíneződésével, súlyos esetben pedig lábszárfekéllyel.

Mi az a poszttrombotikus szindróma, vagyis a PTS?

A poszttrombotikus szindróma, vagyis a  PTS okai

A poszttrombotikus szindróma, vagyis a PTS tünetei

A poszttrombotikus szindróma, vagyis a  PTS megelőzése

A poszttrombotikus szindróma, vagyis a PTS kezelése 

Mi az a poszttrombotikus szindróma, vagyis a PTS?

A poszttrombotikus szindróma (PTS) egy olyan állapot, amely a mélyvénás trombózis (DVT) után alakul ki. A mélyvénás trombózis egy olyan állapot, amikor egy vérrög képződik az alsó végtagok egyik mélyvénájában, általában a láb vagy a lábszár vénáiban. Ha ez a vérrög kezelés nélkül magától részlegesen vagy teljesen feloldódik, gyakran maradhatnak utána olyan problémák, mint az érszűkület vagy a vénafal sérülése. Ez a folyamat hosszú távon változásokat okozhat a vénás keringésben és a vénás rendszerben, ami poszttrombotikus szindróma kialakulását eredményezheti.

A poszttrombotikus szindróma különböző tünetekkel járhat, mint például:

 • Lábduzzanat
 • Fájdalom
 • Nehézségérzés vagy feszülés a lábakban
 • Bőrelszíneződés
 • Visszatérő vénás fekélyek

A poszttrombotikus szindróma kezelése általában a tünetek enyhítésére és a további trombózisok megelőzésére irányul. Ez magában foglalhatja a kompressziós harisnya viselését, gyógyszereket a vérrögképződés megelőzésére, valamint életmódbeli változtatásokat, például a dohányzás abbahagyását és a rendszeres testmozgást. Bizonyos esetekben sebészeti beavatkozás is szükségessé válhat a vénás rendszer problémáinak kezelésére.

Összefoglalva tehát a mélyvénás trombózis megfelelő utókezelése (mely a rendszeres szakorvosi konzultációt, kontrollt, a személyre szabott antikoaguláns kezelést is magában foglalja) nélkül az esetek 80%-ában 8-10 éven belül ún. poszttrombotikus szindróma alakul ki. Ha a trombózist kiváltó problémát nem szüntetjük meg, a vénás keringés nem áll helyre magától, hanem tovább romlik. A károsodott vénás keringés miatt kialakul a poszttrombotikus szindróma, mely kiinduló pontja lehet egy újabb trombózisnak, súlyos esetben lábszárfekélynek. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A poszttrombotikus szindróma, vagyis a PTS okai

A poszttrombotikus szindróma (PTS) kialakulásának oka összetett és a leggyakrabban a mélyvénás trombózis (DVT) következményeként alakul ki. A mélyvénás trombózis során a vérrög (trombus) kialakul és blokkolja a mélyvénákban a vér áramlását, ami a vénás áramlás csökkenéséhez és a vénák sérüléséhez vezethet. A poszttrombotikus szindróma azután alakulhat ki, hogy a vérrög részlegesen vagy teljesen feloldódik, de a vénákban kialakult károsodások és az áramlás zavara fennmarad.

A poszttrombotikus szindróma okai között szerepelhetnek:

 • Vénás fal sérülése: A vérrög megsértheti a vénafalat, vagy a vérrög feloldódása közben károsodást okozhat a véna falában. Ez a sérülés hozzájárulhat a poszttrombotikus szindróma kialakulásához.
 • Vénás keringési zavarok: A mélyvénás trombózis kialakulásakor a véna elzáródása vagy részleges elzáródása miatt a vér nem tud megfelelően áramlani. Ez károsíthatja a vénákat és megakadályozhatja a megfelelő vérkeringést, ami hozzájárulhat a poszttrombotikus szindróma kialakulásához.
 • Gyulladás és hegesedés: A vérrög és a véna körüli szövetek gyulladása és hegesedése is hozzájárulhat a poszttrombotikus szindróma kialakulásához. Ez a folyamat tovább ronthatja a vénás keringést és fokozhatja a poszttrombotikus szindróma során jelentkező tüneteket.
 • Genetikai tényezők: Bizonyos genetikai tényezők, például a véralvadási rendellenességek, növelhetik a mélyvénás trombózis kockázatát, ami a PTS kialakulásának kockázatát is növelheti.

Nem minden mélyvénás trombózis vezet poszttrombotikus szindróma kialakulásához, és a PTS kialakulásának pontos okai az érintettek között is eltérőek letnek. A megfelelő kezelés és a kockázati tényezők kezelése segíthet csökkenteni a poszttrombotikus szindróma kialakulásának kockázatát vagy enyhíteni annak tüneteit.

Ismert kockázati tényezők a túlsúly, elhízás; a többször kiújuló mélyvénás trombózis vagy a nem megfelelően beállított antikoaguláns, azaz véralvadásgátló kezelés. A PTS pontos okát, illetve az, hogy kinél fordulhat elő a jövőben, nehéz megítélni. Egyes kutatások szerint az emelkedett ún. D-dimer (egy alvadási folyamat során keletkező fehérje) szint is összefüggésben állhat a poszttrombotikus szindróma kialakulásával. 

Kapcsolódó cikkünk

Vigyázat, ezek mélyvénás trombózis jelei!

Vigyázat, ezek mélyvénás trombózis jelei!

Ha már kialakult, a legfontosabb a mozdulatlanság. Fizikai aktivitás hatására a trombózist követő első napokban ugyanis a trombus leszakadhat és tüdőembóliát is okozhat. ...

A poszttrombotikus szindróma, vagyis a PTS tünetei

A poszttrombotikus szindróma  tünetei igen sokszínűek lehetnek, és az érintettek között eltérhetnek súlyosságukban és megjelenésükben. A tünetek közé az alsó végtag fájdalma, izomgörcse, „nehézérzése”, viszketése sorolható. Gyakori a láb érzészavara, ödémája és elszíneződésPoszttrombotikus szindróma - Trombózis- és Hematológiai Központe is. Súlyos tünete, szövődménye a nehezen gyógyuló sebek, illetve a lábszárfekély. A PTS egyéb tünetei között előfordulhat még viszketés az érintett területen, fáradtság. Fontos, hogy a tünetek egyénenként eltérőek lehetnek: előfordulhat, hogy egyes tünetek nem jelentkeznek, ahogyan az is, hogy az érintett csupán egyet-kettőt tapasztal a felsoroltak közül.

A poszttrombotikus szindróma leggyakoribb tünetei a következők:

 • Lábduzzanat: A poszttrombotikus szindróma gyakran jár lábduzzanattal, amely általában a mélyvénás trombózis után jelentkezik. A duzzanat az érintett láb alsó részén jelentkezik.
 • Fájdalom: A poszttrombotikus szindróma okozhat fájdalmat az érintett lábakban. Ez a fájdalom lehet állandó vagy intermittáló, vagyis időszakos, és különböző intenzitású lehet.
 • Nehézségérzés vagy feszülés: Az érintett végtagokban gyakran jelentkezik nehézségérzés vagy feszülés érzése. Az érintett személyek úgy érezhetik, mintha a lábuk mázsás súlyú lenne, vagy az az érzés is előfordul, mintha belülről feszítené valami a lábszárat és a vádlit.
 • Bőrelszíneződés: A poszttrombotikus szindróma gyakran okozhat bőrelszíneződést az érintett lábakon. A bőr elszíneződhet, vörösesbarna vagy kékesszürke árnyalatot vehet fel, és gyakran megjelenhetnek pigmentált foltok. Ennek oka az, hogy az adott területen romlik a bőr keringése.
 • Visszatérő vénás fekélyek: A poszttrombotikus szindróma súlyos esetekben visszatérő vénás fekélyek kialakulását okozhatja az érintett lábakon. Ezek a fekélyek általában a bőr felszínén jelentkeznek, és nagyon nehezen gyógyulnak.
 • Bőrirritáció és viszketés: Az érintett végtagok bőre irritálttá és viszketővé válhat a poszttrombotikus szindróma következtében.

A poszttrombotikus szindróma tünetei változóak lehetnek, és nem mindenki tapasztalja ugyanazokat a tüneteket. Ha valaki mélyvénás trombózison esett át, és a fent említett tünetek közül bármelyiket tapasztalja, fontos, hogy forduljon orvoshoz a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében. A korai felismerés és kezelés segíthet csökkenteni a PTS súlyosságát és tüneteit.

A poszttrombotikus szindróma, vagyis a PTS megelőzése 

A poszttrombotikus szindróma megelőzése nagyrészt a mélyvénás trombózis  megelőzésére irányul, mivel a poszttrombotikus szindróma általában a DVT következménye. Íme néhány lépés, amelyek segíthetnek a poszttrombotikus szindróma kockázatának csökkentésében:

 • Aktív életmód fenntartása: A rendszeres testmozgás segíthet megelőzni a DVT-t. Az aktív életmód segíthet megőrizni az egészséges véráramlást és csökkentheti a trombózis kockázatát.
 • Megfelelő hidratáltság: Fontos a megfelelő hidratáltság fenntartása, mivel az elégtelen folyadékbevitel növelheti a vérrögképződés kockázatát. A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása segíthet megelőzni a vérrögképződést.
 • Egészséges táplálkozás: Az egészséges táplálkozás fontos szerepet játszik a trombózis kockázatának csökkentésében. Az egészséges étrend magas rosttartalommal, alacsony telített zsír- és koleszterintartalommal, valamint sok gyümölcs és zöldség fogyasztásával segíthet az érrendszer egészségének megőrzésében.
 • Kompressziós harisnya viselése: Azoknak, akik hajlamosak a DVT-re vagy akiknél már volt DVT, ajánlott kompressziós harisnya viselése. Ezek a harisnyák segíthetik a vér áramlását a lábakban, csökkentve ezzel a vérrögképződés kockázatát és enyhítve a PTS tüneteit.
 • Rendszeres mozgás hosszú ülés vagy állás közben: Ha hosszú ideig kell ülnie vagy állnia, rendszeresen végezzen láb- és lábizom-nyújtó gyakorlatokat, és álljon fel időnként, hogy serkentse a vérkeringést.
 • Vérhígító gyógyszerek: Bizonyos esetekben, például magas kockázatú betegeknél, az orvos felírhat véralvadásgátló gyógyszereket, hogy csökkentse a DVT és a PTS kockázatát.

A poszttrombotikus szindróma, vagyis a PTS kezelése 

A poszttrombotikus szindróma kezelése általában több megközelítés kombinációját foglalja magában, és célja a tünetek enyhítése, valamint a betegség progressziójának és szövődményeinek megelőzése. A poszttrombotikus szindróma kezelése magában foglalhatja a következő lépéseket:

 • Kompressziós terápia: Kompressziós harisnya vagy harisnyanadrág viselése javasolt a PTS kezelésében. Ezek a speciális ruhadarabok segíthetik az érintett végtagok véráramlását, csökkenthetik a duzzanatot és enyhíthetik a tüneteket.
 • Gyógyszeres kezelés: A gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek alkalmazása segíthet enyhíteni a PTS tüneteit, például a fájdalmat és a duzzanatot. Rendszeresen alkalmazott gyógyszerek közé tartozhatnak az ibuprofen vagy az acetaminophen.
 • Antikoagulánsok: Az antikoagulánsok olyan gyógyszerek, amelyek segítenek megelőzni a vérrögképződést és csökkentik a trombózis kockázatát. Ezeket a gyógyszereket az orvos általában akkor írja fel, ha fennáll a vérrögképződés kockázata.
 • Szövődmények kezelése: Ha a poszttrombotikus szindróma már kialakult, és szövődmények fennállnak, például vénás fekélyek vagy bőrelváltozások, szükség lehet speciális kezelésre vagy sebészeti beavatkozásra ezeknek a problémáknak a kezelésére.
 • Intervenciós beavatkozások: Bizonyos esetekben intervenciós eljárásokat alkalmazhatnak a vénás keringés javítására vagy a vérrögök eltávolítására. Ezek az eljárások magukban foglalhatják a véna katéterezését és a vérrögképződés részleges vagy teljes eltávolítását.
 • Életmódbeli változtatások: Egészséges életmódbeli változtatások, például a dohányzás abbahagyása, a megfelelő hidratáltság fenntartása és a rendszeres testmozgás, segíthetnek csökkenteni a PTS tüneteit és megelőzni a további problémákat.

A mélyvénás trombózis megfelelő kezelése, illetve a PTS megítélése is minden esetben szakorvosi feladat! Továbbá fontos, hogy trombózison átesett páciens INR értéke 2-3 között legyen! Ehhez a szakember a gyógymódot, a gyógyszeres kezelést mindig egyénre szabottan alakítja ki. A mélyvénás trombózis szövődményeinek, így a poszttrombotikus szindróma megelőzésének is fontos eleme a rendszeres kontroll és utánkövetés.

A helyes életmódbeli tényezőkön – úgymint a megfelelő folyadékfogyasztás, túlsúly esetén testsúly-csökkentés – a kompressziós harisnya viselése segíthet a fájdalom, a duzzanat megelőzésében. A harisnya felírása is mindig szakorvosi kompetencia!

Lényeges az elszíneződött végtagot tisztán tartani! Lábszárfekély kialakulása esetén komplex szakemberi team beavatkozására és együttműködésére van szükség.

Téma szakértője

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

 • Specialitások:

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

 • Szerző: Trombózis - és Hematológiai Központ Utolsó módosítás: 2024.05.02 10:48