Terhesség véralvadási zavarral

Terhesség véralvadási zavarral

A Trombózis- és Hematológiai Központ egyik kiemelt specialitása azon pácienseinknek való segítség nyújtás, akik valamilyen véralvadási problémával bírnak, és mellette szeretnének teherbe esni és édesanyává válni.

Szakorvosaink nagy tapasztalattal, elméleti és gyakorlati tudással segítenek, ha Ön

  • folyamatosan alvadásgátló gyógyszert szed,
  • korábban trombózison esett át,
  • öröklött véralvadási zavarral él,
  • vérzékeny

és szeretne teherbe esni, egészséges kisbabát a világra hozni. 

Hasonlóan forduljon hozzánk bizalommal, ha Önnek terhesség alatt vagy után

Online Bejelentkezés

Mammut II. 5. emelet - 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6.

Tartalom

Terhesség véralvadási zavarral – testi változások

Terhesség véralvadási zavarral – hogyan hat a terhesség a vérképzésre?

Terhesség véralvadási zavarral - vérzékenység

Terhesség véralvadási zavarral – fokozott véralvadás

Terhesség véralvadási zavarral – mit lehet tenni?

Terhesség véralvadási zavarral - hogyan kell beadni a heparin injekciót?

Online Bejelentkezés

Mammut II. 5. emelet - 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6.

Terhesség véralvadási zavarral – testi változások

A várandósság egy igen bonyolult állapot. A szervezet biológiai működése szinte minden területen megváltozik. A test óriási változáson megy keresztül, nem csak kívül, de belül is. Hormonok szintjén főként a progeszteron és az ösztrogén hormonok szintje növekszik, nő a szív és a tüdő teljesítménye is, illetve a vesék is nagyobb terhelés alá kerülnek. Tehát számos változás megy végbe a szervezet működését tekintve, és ha ebben a változásban hiba jelentkezik, a  kisbaba és édesanya egészsége speciális szaktudást, odafigyelést igényel.

Terhesség véralvadási zavarral – hogyan hat a terhesség a vérképzésre?

A terhesség jelentős hatással van a vérképzésre, és számos változást indukál a vérképzőrendszerben is.

A vérplazma térfogatának növekedése

A várandósság alatt a vérplazma térfogata növekszik, ami azt jelenti, hogy a vér mennyisége is megnő. Ez részben a fokozott folyadékretenció – folyadékvisszatartás – és a vörösvérsejtek számának növekedése miatt következik be.

A vörösvérsejtek számának növekedése

A terhesség során a vörösvérsejtek száma növekszik. Ennek oka a magzat és a méhlepény oxigénellátásának biztosítása. A növekvő vörösvérsejtszám segíti a megfelelő mennyiségű oxigén szállításában.

Hemoglobinszint növekedése

A hemoglobin egy olyan makomolekula, mely főként fehérjét tartalmaz, feladata az oxigén szállítása a vörösvérsejtekben. A szervezet megnövekedett oxigénhiányának következtében, a vörösvérsejtek mellett, a hemoglobinszint is megemelkedik.

Vasellátottság növelése

A vas egy olyan ásványianyag, ami fontos szerepet játszik a vérképzésben. Várandósság alatt a vasszükséglet is megnövekszik, különösen a magzat fejlődése és a placenta létrejötte miatt. Ezért is fordul elő sok esetben, hogy terhesség alatt vaspótlás javasolt,

Vérlemezkék számának emelkedése

A terhesség hatására a vérlemezkeszám is emelkedhet. A vérlemezkék fontos szerepet játszanak a véralvadásban: várandósság során ennek a szülés miatti vérveszteség okán van kiemelten fontos szerepe. Az emelkedett vérlemezkeszám csökkenti a vérzést, ezzel csökkentve az elvérzés esélyét.Terhesség véralvadási zavarral - Trombózis- és Hematológiai Központ

Terhesség véralvadási zavarral - vérzékenység

Amennyiben a kismama  vérzékeny, akkor jó hír, hogy a terhesség alatt több véralvadási faktor aktivitása is megnő a  szervezetében, ezért az enyhe, középsúlyos vérzékenység estén a terhesség alatt nem is kell, hogy faktorkészítményt kapjon. Természetesen a szüléshez illetve a szülést követő 3-5 napban kellhet az alvadást fokozó készítmények adása, ennek eldöntése orvosi kompetencia.

A hematológus ezért pontos útmutatást ír a szülésznek a faktorkészítmények, az alvadást fokozó gyógyszerek beadásával kapcsolatosan. Súlyos öröklött vérzékenység esetén a páciens rendszeres gondozásra kell, hogy járjon a haematológiai gondozóba, így  a terhesség esetén is sor kerül a hiányzó alvadási faktor pótlására.

Az enyhe vérzékenység tisztázására a babavállalás előtt kell sort keríteni, mert az már terhes állapotban nem tisztázható. 

Terhesség véralvadási zavarral – fokozott véralvadás

 A várandósság alatti fokozott véralvadás a vérképzésben létrejövő változásoknak köszönhető. Mind a progeszteron, mind pedig az ösztrogén szintje befolyással lehet a véralvadásra, továbbá az emelkedett vérlemezkeszám is lassabb alvadáshoz vezet. Mindezek mellett a magzat növekedésével egyre nagyobb nyomás helyeződik a medencei erekre, aminek következtében csökken a véráramlás, ami szintén nem kedvező, a fokozott véralvadást figyelembevéve. Alapvetően ezek természetes folyamatok, ugyanakkor elmondható, hogy várandósság alatt, az említett okok miatt, nő a trombózis kialakulásának kockázata.

Azoknál a nőknél, akik alapvetően is genetikai hajlamuk van vérrögök kialakulására, kiemelten oda kell figyelni és a szülész-nőgyógyász mellett, hematológus is végig kell, kísérje a terhességet. Amennyiben a családban előfordult 40 éves kor alatt trombózis, tüdőembólia, szívinfarktus vagy stroke, úgy mindenképpen érdemes megnézetni az alvadási faktorokat és genetikai vizsgálatokat elvégezni; különösen igaz ez akkor, ha családtervezés előtt áll.

Kiemelten fontos a szakorvosi konzultáció és gondozás akkor is, ha a kismama korábban átesett már trombózison!

Terhesség véralvadási zavarral – mit lehet tenni?

Az a hölgy, akinek trombózis vagy genetikai hajlam miatt alvadásgátló tablettát kell szednie, annak már akkor át kell térni az LMWH (heparin) injekcióra, amikor elhatározzák a gyermek vállalását, mert a szájon át szedhető valamennyi alvadásgátló esetleg magzati fejlődési rendellenességet is okozhat.

Azt, hogy naponta 1x, 2x kell-e adni az injekciót, mindig a szakorvos dönti el. Figyelembe kell vennie a trombózis súlyosságát, mennyi idő telt el  a trombózis, tüdőembólia óta, van-e genetikai hajlama trombózisra, vannak-e egyéb hajlamosító tényezők (túlsúly, cukorbetegség stb).

Amennyiben nem biztos benne, hogy genetikailag hajlamos-e vérrögképződésre, trombózisra, úgy – különösen gyermekvállalás előtt – felkeresni egy hematológust és elvégeztetni az erre vonatkozó vizsgálatokat.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Terhesség véralvadási zavarral - hogyan kell beadni a heparin injekciót?

A has bőre alá kell beadni (mert innen egyenletes a felszívódás), össze kell csípni a hasfal bőrét és zsírszövetét, majd határozott mozdulattal kell beszúrni a tűt, 90 ill. 45 fokos szögben teljes hosszában. Nem kell légteleníteni, a fertőtlenítő teljesen párologjon el a bőrről. A kék foltok, esetleges bőralatti csomók velejárója a kezelésnek, ezért mindig más helyre szúrják be az injekciót.

A vérképet azért kell ellenőrizni, mert előfordulhat a vérlemezkék számának csökkenése és akkor az LMWH egyik formáját sem kaphatja a kismama. Ritkán előfordulhat allergia is, ilyenkor a bőr  piros, viszket, kiütések jelentkezne. Ez esetben egy másik LMWH készítményre kell áttérni.

A Trombózis- és Hematológiai Központban a véralvadási problémák helyes kezelése, visszerek és aranyerek kezelése mellett a veszélyeztetett, problémás terhesség gondozását is végezzük.

Téma szakértője

Dr. Selmeczi Anna

belgyógyász

  • Specialitások:

    Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

     

  • Szerző: Trombózis - és Hematológiai Központ Utolsó módosítás: 2023.11.29 12:34