Nyirokcsomó megnagyobbodás

Nyirokcsomó megnagyobbodás

A nyirokcsomók központi szerepet töltenek be a testünkben. Feladatuk a nyirok összeszedése, illetve a szervezet védekező képességének a fenntartása. Előfordulhat, hogy megfázás, infulenza, vagy bármely egyéb betegség alkalmával megduzzadnak és könnyen tapinthatóvá válnak, de vajon mi van akkor, ha látszólag minden előzmény nélkül duzzadnak meg a nyirokcsomók?

Tartalom

A nyirokcsomók szerepe

A nyirokcsomó megnagyobbodás lehetséges okai

A nyirokcsomó megnagyobbodás rákos betegségekben

A nyirokszerv szűrő funkciója

Diagnosztizálás

A nyirokcsomó megnagyobbodás kezelése

A nyirokcsomók szerepe

nyirokcsomó duzzanat, nyirokcsomó daganat, nyirokcsomó áttét, nyirokcsomó biopszia, nyirokcsomó duzzanat csökkentése, nyirokcsomó megnagyobbodás, nyirokcsomó megnagyobbodás tünetei, limfóma, nyirokcsomó rák,  nyirokcsomó áttét

A nyirokcsomók a szervezetben elszórtan, a nyirokerek mentén helyezkednek el. Feladatuk a nyirok (szövetközi folyadék) megszűrése, illetve az immunrendszer szabályozása a nyiroksejtek termelésén keresztül. A nyirokban keringő kórokozókat, elhalt sejteket, idegen anyagokat a nyirokcsomó kiszűri, aminek következtében előfordulhat a nyirokcsomók időszakos duzzadása.

A nyirokcsomó megnagyobbodás lehetséges okai

A nyirokcsomó megnagyobbodás gyakorlatilag minden esetben egy tünet, nem tekinthető önmagában betegségnek. A funkcióját tekintve jelentős szerepet tölt be a különféle problémák jelzésében. Nyirokcsomó megnagyobbodás előfordulhat rosszindulatú, vérképzőszervet érintő betegségek esetén, de ugyanígy tünete lehet például a tüdődaganatnak, mellráknak is, ezekben az esetekben azonban már nagy valószínűséggel áttétek is képződtek. Jelezhet autoimmun betegségeket is a nyirokcsomó megnagyobbodás, amilyen a reumatoid arthritis és a lupus. Továbbá lehet viszonylag egyszerűbb oka is: könnyen megeshet, hogy a megnagyobbodás egy allergiás reakció következménye. Megfázás vagy influenzás megbetegedés során is érezhető lehet némi duzzanat, esetleg kis fájdalomérzet is társulhat hozzá, de a védekezőszerep miatt ez teljesen normális.

A nyirokcsomó megnagyobbodás rákos betegségekben

A nyirokcsomó megnagyobbodás egyik, sajnos nem ritka oka, a szervezet rákos megbetegedése. A nyirokcsomók érintettsége két úton történhet. Egyrészt a daganat kiindulhat magából a nyirokszervből, másrészt a szűrőrendszer felfoghatja a nyirokban szabadon keringő levált daganatos sejteket.

Limfóma

Limfóma esetén a daganat a nyirokszervben fejlődik ki. Általánosságban 2 fő csoportra oszthatjuk a limfómákat. A Hodgkin-kór ritkábban fordul elő. Terjedési mintázata kiszámítható, mivel a nyirokerek mentén megtámad minden nyirokcsomót, amely az útjába kerül.

A non-Hodgkin szindróma egy összefoglaló név, melynek több mint 25 fajtája ismert. Minden olyan limfómás megbetegedést, mely nem sorolható a Hodgkin-kór alá, a non-Hodgkin limfómák közé sorolják.

A limfóma kialakulásának oka nem ismert, de az biztos, hogy nem öröklődő betegségről van szó. Vannak bizonyos rizikófaktorok, de ezek jelenléte is csak nagyon kis százalékban igazolja a limfómás megbetegedések okát.

A nyirokszerv szűrő funkciója

Előfordulhat az is, hogy a nyirokban szabadon keringő rákos sejtek fennakadnak a nyirokszervben. Ilyenkor a daganatos sejtek egymásra rakódnak, osztódásnak indulnak, ennek következtében kialakul a nyirokcsomó megnagyobbodás, duzzanat.

Heveny gyulladásoknál előfordul, hogy megnagyobbodnak a nyirokcsomók, nyomásra érzékennyé válnak. Amennyiben a nyirokcsomó-duzzanat 2 hét után sem csökken, és nyomásra semmilyen fájdalmat nem érez, keresse fel kezelőorvosát! Fontos ugyanis tudni, hogy rákbetegség esetén a nyirokcsomó-duzzanat nyomása, tapintása nem fáj. 

Kapcsolódó cikkünk

Kezeletlen vashiányos vérszegénység- mi baj lehet belőle?

Kezeletlen vashiányos vérszegénység- mi baj lehet belőle?

A vashiányos vérszegénység gyakori állapotnak számít. A kezelést a páciensek annál jobban tartják be, minél súlyosabb panaszokat okoz. Ha gyakori ...

Diagnosztizálás

Amennyiben a megnagyobbodott nyirokcsomó a bőr felszínéhez közel helyezkedik el, kezelőorvosa könnyedén kitapinthatja. Ha nyomásra fájdalmat érez, valószínűsíthető, hogy heveny gyulladásról van szó, de mindenképp javasolt a részletesebb kivizsgálás.

Ha a nyirokcsomó mélyebben helyezkedik el a bőr alatt, diagnosztizálásához ultrahang-, vagy CT-vizsgálat lehet szükséges. A betegség stádiumának megállapításához vérvizsgálatok, és mintavétel lesz szükséges.

A nyirokcsomó megnagyobbodás kezelése

Ha a nyirokcsomók megnagyobbodását igazoltan rákos megbetegedés okozza, a kezelőorvos mérlegelni fogja a betegség stádiumát, a szervezet állapotát és egyéb paramétereket, majd javaslatot tesz egy kezelési módszerre. Terápiaként alkalmazható kemoterápia, sugárkezelés, műtét, vagy ezeknek egyéb kombinációja.

 

Téma szakértője

Dr. Fehér Ágnes

belgyógyász, hematológus

  • Specialitások:

    Rendelés típusa:

  • Szerző: Trombózis- és Hematológiai Központ Létrehozás ideje: 2020.03.12 Utolsó módosítás: 2023.07.11