A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Vashiányos vérszegénység tünetei, vizsgálata és kezelése

Vashiányos vérszegénység tünetei, vizsgálata és kezelése

Szerző: Trombózis- és Hematológiai Központ | Létrehozva: 2019.05.24 15:21 | Módosítva: 2021.07.07 09:46

Egyre több embert érint a vérszegénység és a tünetek akár szemmel is jól láthatóak. Sokan azt gondolják, hogy a fáradtságukat csupán a fizikai vagy szellemi aktivitás okozza, bár furcsának tartják, hogy a pihenéssel töltött napok után sem változik a helyzet. A kimerültség mellett a sápadtság és a fejfájás is a leggyakoribb tünetek közé tartozik, melyekre fontos, hogy figyelmet fordítsunk és idejében forduljunk orvoshoz.

Vashiányos vérszegénység

A népbetegségnek számító anémia, azaz a vérszegénység egy olyan állapot, melyben a vörösvértestek (vvt) vagy a bennük található hemoglobin (oxigénszállító fehérje) koncentrációjának mennyisége a normál referenciaérték alá csökken.

Az anémia a csontvelő működését tükrözi, nem a betegséget jelenti. Ez egy állapot.

A vérszegénység egyik típusa a vashiányos vérszegénység, avagy a vashiányos anémia, mely kifejezetten a szervezet vashiánya következtében alakul ki. Vashiányról akkor beszélünk, ha a raktárak vastartalma csökken.

Az anémiák vérkép alapján való csoportosításában a Hypochrom microcyter anaemia típusához tartozik, mely alapján a beteg MCV (vörösvértest-volumen) és MCH (átlagos hemoglobintartalom) értékei alacsonyak.

Vashiányos vérszegénység tünetei

Kapcsolódó cikkek, melyeket mindenképpen olvasson el!

A vashiányos anémia tünetei a vérszegénység alaptüneteivel azonosak, melyek a következőek lehetnek:

 • sápadtság (bőr, körömágy, kötőhártya)
 • gyengeség, fáradékonyság
 • fejfájás
 • légszomj
 • durva és száraz bőr
 • töredezett és száraz haj, hajhullás

A tünetek minden betegnél más formában jelentkezhetnek, ezért is fontos megismerni azokat. Az alábbiak is gyakran előfordulnak a vashiányos vérszegénységben:

 • szisztolés szívzörej
 • nyugtalan láb szindróma
 • tachykardia (magas pulzus)
 • angina pectoris (koszorúérgörcs – szorító mellkasi fájdalom)
 • szédülés

Vashiányos vérszegénység okai

vashiányos vérszegénységA vashiányos állapot kialakulásának hátterében a következő okok játszhatnak szerepet:

 • A szervezet számára szükséges vasbevitel lecsökkenése
 • Fokozott vasvesztés – fokozott vasfelhasználás (menstruáció vagy vérzéssel járó krónikus betegségek, műtét) esetén
 • Felszívódási zavar miatt nem tud felszívódni a vas (optimális esetben a vékonybélben történik a felszívódás, de ha a bélbolyhok működése megakadályozza, ez történik)

Vashiányos vérszegénység diagnosztizálása

Főként laboratóriumban, vérvétel által történik a vashiányos vérszegénység vizsgálata, de előfordul, hogy komolyabb esetekben a csontvelőből is történik mintavétel. A leggyakoribb vizsgálatok a következők, melyekből egyszerűen megállapítható a diagnózis:

 • teljes vérkép
 • szérum vas meghatározása
 • szérum ferritin
 • transzferrinszint
 • transzferrin szaturáció
 • teljes vaskötő kapacitás (TVK)
 • csontvelői vasraktár (mintavétel - biopszia)

Vashiányos vérszegénység kezelése

Kezelésében elsődleges fontosságú a vashiány oki terápiája, tehát az ok kezelése.

Ennek első lépése a szájon át történő vaspótlás (hemoglobin, ferritin, transzferrin szaturáció mérése havonta). Eredményesség esetén a terápia folytatása 3 hónapig, majd kontroll. Ezután, ha a vasraktárak felépültek, további vizsgálat nem szükséges.

Abban az esetben, ha a szájon át történő vaspótlás nem volt hatásos, vasfelszívódási vizsgálat történik, majd gyógyszeres kezelés és ha itt sem érhető el eredmény, vénás vaspótlást alkalmaznak.

Vashiányos vérszegénység megelőzése

A vashiányos vérszegénység megelőzésének a leglényegesebb eleme a kiegyensúlyozott, egészséges és változatos étrend, amellyel a szervezet igényeinek megfelelő mennyiségű vasat és más fontos anyagokat juttatunk be a tápanyaggal együtt.

Pl. jelentős vasat tartalmaznak a vörös húsok (például marhahús, vadhúsok), belsőségek; zöldségek közül a cékla, spenót, sóska és így tovább a gyümölcsökön keresztül a gabonákig. Fontos megemlíteni, hogy az állati eredetű, vas jobb hatásfokkal épül be a szervezetbe, mint a növényi forrásból nyert változat.

Elengedhetetlen, hogy C-vitamin is segítse a vas hatékony felszívódását, így tehát érdemes kombinálni a vastartalmú élelmiszereket C-vitamin forrásokkal. Például a sült hús mellé kínáljanak citrusfélével, paprikával dúsított salátát.

Bejelentkezés vérszegénység vizsgálatra:

Trombózis- és Hematológiai Központ

+36 70 431 7729

vészegénység betegség kezelése

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt!

 

Téma szakértői

Dr. Fehér Ágnes

Dr. Fehér Ágnes

belgyógyász
Dr. Ercsei Ibolya

Dr. Ercsei Ibolya

belgyógyász, hematológus
dr. Szélessy Zsuzsanna dr. Szélessy Zsuzsanna

dr. Szélessy Zsuzsanna

hematológus, belgyógyász

Hírek

Ezért fontos a megfelelő dózis, véralvadásgátló szedése esetén

Ezért fontos a megfelelő dózis, véralvadásgátló szedése esetén

A véralvadásgátló terápia - akár terápiás, akár prevenciós célzatú- igen fontos mozzanat az életveszélyes vérrögök kialakulásának megfékezése, kivédése és megakadályozása. Sajnos olykor előfordul, hogy óvatosságból túl alacsony a dózis, ami miatt nem nyújt megfelelő védelmet. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájának véleménye a témában. 

További részletek
Köpenysejtes limfóma- ritka, ám agresszív

Köpenysejtes limfóma- ritka, ám agresszív

A limfóma az egyik leggyakoribb onkohematológiai betegség. Több típusa is ismert, melyek közt vannak agresszív és kevésbé agresszív fajták. Dr. Kárpáti Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusát most az igen veszélyes köpenysejtes limfómáról kérdeztük. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat