5 tudnivaló a véralvadásgátló szedéséről és működéséről

5 tudnivaló a véralvadásgátló szedéséről és működéséről

A véralvadásgátló gyógyszerek szedése rendkívül gyakori manapság, ezért kiemelt jelentőségű ezen gógyszerek szedésének, működésének pontosabb ismerete is.

5 tudnivaló a véralvadás szedéséről, működéséről - Tartalom 

Mi az a véralvadásgátló és hogyan működik?

Kinek ajánlott a véralvadásgátló szedése?

Véralvadásgátlók szedésének mellékhatásai

Milyen gyógyszert ne vegyen be, ha véralvadásgátlót szed?

Jótanácsok véralvadásgátló szedése mellé

Mi az a véralvadásgátló és hogyan működik?

A véralvadásgátló olyan gyógyszer vagy kezelés, amely segít megakadályozni vagy csökkenteni a véralvadást, vagyis a vérlemezkék összetapadását és a véralvadási folyamatot. A véralvadásgátló gyógyszerek különösen fontosak abban az esetben, ha a véralvadás fokozott lehetőséget jelent, például trombózis vagy embólia kockázatával járó állapotoknál.

Véralvadásgátlók két fő típusa létezik.

Antikoagulánsok

Ezek a véralvadásgátlók megakadályozzák a vérrögképződést, kis mértékben csökkentve a véralvadást. Például a warfarin és a heparin antikoaguláns féle véralvadásgátló gyógyszerek. Működésük általában a véralvadási faktorok aktivitásának gátlásán vagy a vérben keringő véralvadási faktorok termelésének szabályozásán alapul.

Trombocyta-aggregáció gátlók

Ezek a véralvadásgátlók a vérlemezkék aktivitását csökkentik, így megakadályozzák azok összetapadását és a véralvadási folyamat kezdetét. Ilyenek véralvadásgátlók az aszpirin és a clopidogrel.

Mindkét típus célja a véralvadás kockázatának csökkentése, de az alkalmazásuk és hatásmechanizmusuk eltérő lehet. Fontos, hogy véralvadásgátlókat csak orvosi felügyelet mellett alkalmazzanak, mivel a túlzott véralvadásgátlás vagy a vérzés kockázatával járhatnak. Az orvos dönti el, melyik típusú véralvadásgátló a megfelelő a páciens konkrét egészségügyi állapota alapján.

Online Bejelentkezés

Mammut II. 5. emelet - 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6.

Kinek ajánlott a véralvadás gátló szedése?

A véralvadásgátlók szedése azoknak az egyéneknek ajánlott, akiknél fokozott a vérrögképződés vagy trombózis kockázata. Ezenkívül olyan betegségek vagy állapotok esetén is alkalmazhatók, amelyeknél a vérrögképződésre hajlamosító tényezők fokozotabbak. Fontos kiemelni, hogy véralvadásgátlókat csak orvosi ajánlás alapján és orvosi felügyelet mellett szabad szedni, mivel ezeknek a gyógyszereknek potenciális mellékhatásaik és kockázataik vannak.

Visszatérő vérrögképződés (trombózis): Azok, akik már átéltek trombózist (például mélyvénás trombózist vagy tüdőembóliát), hajlamosak lehetnek ismétlődő vérrögképződésre és ebben az esetben orvosuk véralvadásgátlókat írhat fel.

Műtétek előtt vagy után: Bizonyos sebészeti beavatkozások előtt vagy után a véralvadásgátlók segíthetnek a vérrögképződés megelőzésében.

Szív- és érrendszeri betegségek: Azoknál, akiknél magas a szív- és érrendszeri betegségek kockázata (például pitvarfibrilláció vagy szívbillentyű problémák), véralvadásgátlók előírhatók a vérrögök és stroke kockázatának csökkentésére.

Műtéti protézisek: Ha valaki műtéti protézist kap (például művi csípő vagy térd), a véralvadásgátlók segíthetnek megelőzni a vérrögképződést az implantátum körül.

Az egyéni ajánlások az egészségügyi állapottól és az egyén saját kockázataitól függenek, ezért minden esetben egy orvosnak kell értékelnie és elrendelnie a véralvadásgátló szedését. A gyógyszerek típusa és dózisa is változhat az egyes esetekben.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Véralvadásgátlók szedésének mellékhatásai

Véralvadásgátlók szedése során fennállnak bizonyos mellékhatások kockázatai és ezek súlyossága függhet a gyógyszer típusától, adagolásától, az egyén egészségügyi állapotától és más tényezőktől. Fontos megjegyezni, hogy bármely gyógyszer potenciális mellékhatásokat okozhat, és a véralvadásgátlók sem kivételek. 

 • Vérzés: A leggyakoribb mellékhatás a vérzés, mivel a véralvadásgátlók célja éppen az, hogy megakadályozzák vagy csökkentsék a vérrögképződést. Enyhe vérzések, például orrvérzés, fogínyvérzés vagy vérömlenyek előfordulhatnak. Súlyosabb esetekben belső vérzés vagy súlyos vérveszteség alakulhat ki.
 • Ekcéma vagy kiütések: Bizonyos véralvadásgátlók, például a heparin, allergiás reakciókat, például kiütéseket vagy ekcémát okozhatnak.
 • Gyomorpanaszok: Néhány véralvadásgátló gyomorpanaszokat, például gyomorégést vagy hányingert okozhat.
 • Kék-zöld bőrszín: Warfarin szedése esetén ritkán előfordulhat, hogy a bőr kékes vagy zöldes árnyalatot vesz fel.
 • Csecsemők esetén: Ha egy terhes nő véralvadásgátlókat szed, az károsíthatja a magzatot és a csecsemőknek is magasabb kockázatuk lehet a vérzésre.
 • Érzékenység a napsugarakra: Bizonyos véralvadásgátlók növelhetik az érzékenységet a napsugarakra, ami napfény okozta bőrirritációhoz vezethet.

Fontos, hogy bármilyen mellékhatást azonnal jelezzen az orvosnak. A véralvadásgátlók szedését csak orvosi felügyelet mellett és az orvos által előírt módon szabad folytatni. Az orvosok figyelik a véralvadási paramétereket és a páciens egészségi állapotát, hogy biztosítsák a megfelelő kezelést, és minimalizálják a mellékhatások kockázatát.

Milyen gyógyszert ne vegyen be, ha véralvadásgátlót szed?

Ha valaki véralvadásgátlót szed, fontos elkerülnie bizonyos gyógyszerek vagy étrend-kiegészítők szedését, mivel ezek kölcsönhatásba léphetnek a véralvadásgátlóval, és növelhetik a vérzés kockázatát vagy csökkenthetik a véralvadás hatékonyságát. Itt van néhány példa olyan gyógyszerekre és termékekre, amelyeket általában nem ajánlott véralvadásgátlóval együtt szedni, de mindenképpen konzultálni kell az orvossal, mielőtt bármilyen új gyógyszert vagy kiegészítőt bevenne.

Nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-k): Ilyenek például az ibuprofén, naproxen és az aszpirin. Ezek a gyógyszerek hígítják a vért és növelhetik a vérzés kockázatát, így véralvadásgátlók mellett kontraindikált.

Bizonyos antibiotikumok: Egyes antibiotikumok, például a ciprofloxacin és a sulfonamidok, kölcsönhatásba léphetnek a véralvadásgátlókkal, növelve a vérzés veszélyét.

Gyógynövények és étrend-kiegészítők: Egyes gyógynövények és étrend-kiegészítők, például a Ginkgo biloba és a fokhagyma kapszulák is befolyásolhatják a véralvadási folyamatot.

Egyéb véralvadásgátlók: Azonos vagy hasonló hatású véralvadásgátlók egyidejű szedése növelheti a vérzés kockázatát.

Vérhígító élelmiszerek: Bizonyos élelmiszerek, például a túlzott mennyiségű zöld leveles zöldség vagy brokkoli, valamint a K-vitamint tartalmazó élelmiszerek is befolyásolhatják a véralvadást.

Ezek csak általános irányelvek, és az egyéni esetek eltérőek lehetnek. Az orvos mindig a legjobb tanácsot tudja adni a véralvadásgátlók mellett szedett egyéb gyógyszerek és kiegészítők kezelési tervével kapcsolatban. Fontos, hogy minden új gyógyszer vagy kiegészítő alkalmazása előtt konzultáljon orvosával a lehetséges kölcsönhatások elkerülése érdekében.

Jótanácsok véralvadásgátló szedése mellé

Az alábbiakban néhány fontos jótanács található, amit érdemes követni, ha véralvadásgátlót szed.

 • Orvosi utasítások betartása: A véralvadásgátlókat mindig az orvos által előírt módon és adagban szedje. Soha ne változtassa meg a gyógyszer adagját vagy ne hagyja abba anélkül, hogy konzultált volna orvosával.
 • Rendszeres ellenőrzések: Ha véralvadásgátlókst szed, orvosa valószínűleg rendszeres vérpróbákat végeztet, hogy ellenőrizze a véralvadás paramétereit. Ne hagyja ki ezeket az ellenőrzéseket.
 • Kerülje a vérzést okozó tevékenységeket: Kerülje az olyan tevékenységeket, amelyek sérülésveszélyt hordoznak, például veszélyes sportokat vagy tevékenységeket, amelyek könnyen sérülést okozhatnak.
 • Tájékoztassa az egészségügyi szakembereket: Minden orvosi és fogászati ​​eljárást megelőzően tájékoztassa az egészségügyi szakembereket arról, hogy véralvadásgátlót szed. Az orvosoknak és sebészeknek tudniuk kell erről a tényről, hogy megfelelő óvintézkedéseket tehessenek.
 • Életmód és étrend: Tartsa be az orvosával megbeszélt étrendi és életmódbeli változtatásokat, amelyek a véralvadásgátlók szedésével együtt szükségesek lehetnek. Például kerülje a K-vitamint tartalmazó ételek nagy mennyiségű fogyasztását, ha az orvos azt javasolja.
 • Gyógyszerek és kiegészítők: Mindig konzultáljon az orvosával, mielőtt új gyógyszert vagy étrend-kiegészítőt venne be, mivel ezek kölcsönhatásba léphetnek a véralvadásgátlóval.
 • Vészhelyzeti terv: Ismerje meg a véralvadásgátlók túladagolás vagy mellékhatásainak tüneteit, és tudja, mit kell tenni vészhelyzet esetén.
 • Medalert ékszerek: Fontolja meg egy Medalert ékszer viselését, amelyen feltünteti, hogy véralvadásgátlót szed. Ez segíthet az elsősegélynyújtóknak vagy az orvosoknak a megfelelő ellátást biztosítani vészhelyzetekben.
 • Rendszeres konzultációk: Tartsa rendszeres kapcsolatot orvosával, és beszéljen vele minden kérdésről vagy aggodalomról, amely a véralvadásgátlók szedésével kapcsolatos.

A véralvadásgátlók kezelése komoly felelősség, és az orvossal való együttműködés elengedhetetlen a biztonságos és hatékony kezelés érdekében. Mindig kérdezze meg orvosát, ha bármilyen kérdése vagy aggodalma van a véralvadásgátlóval kapcsolatban. 

Téma szakértője

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

 • Specialitások:
 • Létrehozás ideje: 2023.10.06 Utolsó módosítás: 2023.11.17