5 tudnivaló a véralvadásgátló szedéséről és működéséről

5 tudnivaló a véralvadásgátló szedéséről és működéséről

A véralvadásgátló gyógyszerek szedése rendkívül gyakori manapság, ezért kiemelt jelentőségű ezen gógyszerek szedésének, működésének pontosabb ismerete is.

5 tudnivaló a véralvadás szedéséről, működéséről - Tartalom 

Mi az a véralvadásgátló és hogyan működik?

Kinek ajánlott a véralvadásgátló szedése?

Véralvadásgátló szedésének mellékhatásai

Milyen gyógyszert ne vegyen be, ha véralvadásgátló gyógyszert is szed?

Jótanácsok véralvadásgátló szedése mellé

Mi az a véralvadásgátló és hogyan működik?

A véralvadásgátló olyan gyógyszer vagy kezelés, amely segít megakadályozni vagy csökkenteni a véralvadást, vagyis a vérlemezkék összetapadását és a véralvadási folyamatot. A véralvadásgátló gyógyszerek különösen fontosak abban az esetben, ha a véralvadás fokozott lehetőséget jelent, például trombózis vagy embólia kockázatával járó állapotoknál.

Véralvadásgátló gyógyszerek két fő típusa létezik.

Antikoagulánsok

Ezek a véralvadásgátló gyógyszerek megakadályozzák a vérrögképződést, kis mértékben csökkentve a véralvadást. Például a warfarin és a heparin antikoaguláns féle véralvadásgátló gyógyszerek. Működésük általában a véralvadási faktorok aktivitásának gátlásán vagy a vérben keringő véralvadási faktorok termelésének szabályozásán alapul.

Trombocyta-aggregáció gátlók

Ezek a véralvadásgátló gyógyszerek a vérlemezkék aktivitását csökkentik, így megakadályozzák azok összetapadását és a véralvadási folyamat kezdetét. Ilyenek véralvadásgátló gyógyszerek az aszpirin és a clopidogrel.

Mindkét típus célja a véralvadás kockázatának csökkentése, de az alkalmazásuk és hatásmechanizmusuk eltérő lehet. Fontos, hogy véralvadásgátló gyógyszereket csak orvosi felügyelet mellett alkalmazzanak, mivel a túlzott véralvadásgátlás vagy a vérzés kockázatával járhatnak. Az orvos dönti el, melyik típusú véralvadásgátló a megfelelő a páciens konkrét egészségügyi állapota alapján.

Online Bejelentkezés

Mammut II. 5. emelet - 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6.

Kinek ajánlott a véralvadás gátló szedése?

A véralvadásgátló gyógyszerek szedése azoknak az egyéneknek ajánlott, akiknél fokozott a vérrögképződés vagy trombózis kockázata. Ezenkívül olyan betegségek vagy állapotok esetén is alkalmazhatók, amelyeknél a vérrögképződésre hajlamosító tényezők fokozotabbak. Fontos kiemelni, hogy véralvadásgátló gyógyszereket csak orvosi ajánlás alapján és orvosi felügyelet mellett szabad szedni, mivel ezeknek a véralvadásgátló gyógyszereknek potenciális mellékhatásaik és kockázataik vannak.

Visszatérő vérrögképződés (trombózis): Azok, akik már átéltek trombózist (például mélyvénás trombózist vagy tüdőembóliát), hajlamosak lehetnek ismétlődő vérrögképződésre és ebben az esetben orvosuk véralvadásgátló gyógyszereket írhat fel.

Műtétek előtt vagy után: Bizonyos sebészeti beavatkozások előtt vagy után a véralvadásgátló gyógyszerek segíthetnek a vérrögképződés megelőzésében.

Szív- és érrendszeri betegségek: Azoknál, akiknél magas a szív- és érrendszeri betegségek kockázata (például pitvarfibrilláció vagy szívbillentyű problémák), véralvadásgátló gyógyszerek előírhatók a vérrögök és stroke kockázatának csökkentésére.

Műtéti protézisek: Ha valaki műtéti protézist kap (például művi csípő vagy térd), a véralvadásgátló gyógyszerek segíthetnek megelőzni a vérrögképződést az implantátum körül.

Az egyéni ajánlások az egészségügyi állapottól és az egyén saját kockázataitól függenek, ezért minden esetben egy orvosnak kell értékelnie és elrendelnie a véralvadásgátló szedését. A véralvadásgátló gyógyszerek típusa és dózisa is változhat az egyes esetekben.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Véralvadásgátló gyógyszerek szedésének mellékhatásai

Véralvadásgátló gyógyszerek szedése során fennállnak bizonyos mellékhatások kockázatai és ezek súlyossága függhet a gyógyszer típusától, adagolásától, az egyén egészségügyi állapotától és más tényezőktől. Fontos megjegyezni, hogy bármely gyógyszer potenciális mellékhatásokat okozhat, és a véralvadásgátló gyógyszerek sem kivételek. 

 • Vérzés: A leggyakoribb mellékhatás a vérzés, mivel a véralvadásgátló gyógyszerek célja éppen az, hogy megakadályozzák vagy csökkentsék a vérrögképződést. Enyhe vérzések, például orrvérzés, fogínyvérzés vagy vérömlenyek előfordulhatnak. Súlyosabb esetekben belső vérzés vagy súlyos vérveszteség alakulhat ki.
 • Ekcéma vagy kiütések: Bizonyos véralvadásgátló gyógyszerek, például a heparin, allergiás reakciókat, például kiütéseket vagy ekcémát okozhatnak.
 • Gyomorpanaszok: Néhány véralvadásgátló gyomorpanaszokat, például gyomorégést vagy hányingert okozhat.
 • Kék-zöld bőrszín: Warfarin szedése esetén ritkán előfordulhat, hogy a bőr kékes vagy zöldes árnyalatot vesz fel.
 • Csecsemők esetén: Ha egy terhes nő véralvadásgátló gyógyszereket szed, az károsíthatja a magzatot és a csecsemőknek is magasabb kockázatuk lehet a vérzésre.
 • Érzékenység a napsugarakra: Bizonyos véralvadásgátló gyógyszerek növelhetik az érzékenységet a napsugarakra, ami napfény okozta bőrirritációhoz vezethet.

Fontos, hogy bármilyen mellékhatást azonnal jelezzen az orvosnak. A véralvadásgátló gyógyszerek szedését csak orvosi felügyelet mellett és az orvos által előírt módon szabad folytatni. Az orvosok figyelik a véralvadási paramétereket és a páciens egészségi állapotát, hogy biztosítsák a megfelelő kezelést, és minimalizálják a véralvadásgátló gyógyszerek mellékhatásainak kockázatát.

Milyen gyógyszert ne vegyen be, ha véralvadásgátló gyógyszert szed?

Ha valaki véralvadásgátló gyógyszert szed, fontos elkerülnie bizonyos gyógyszerek vagy étrend-kiegészítők szedését, mivel ezek kölcsönhatásba léphetnek a véralvadásgátlóval, és növelhetik a vérzés kockázatát vagy csökkenthetik a véralvadás hatékonyságát. Itt van néhány példa olyan gyógyszerekre és termékekre, amelyeket általában nem ajánlott véralvadásgátló gyógyszerrel együtt szedni, de mindenképpen konzultálni kell az orvossal, mielőtt bármilyen új gyógyszert vagy kiegészítőt bevenne.

Nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-k): Ilyenek például az ibuprofén, naproxen és az aszpirin. Ezek a gyógyszerek hígítják a vért és növelhetik a vérzés kockázatát, így véralvadásgátló gyógyszerekmellett kontraindikált.

Bizonyos antibiotikumok: Egyes antibiotikumok, például a ciprofloxacin és a sulfonamidok, kölcsönhatásba léphetnek a véralvadásgátlókkal, növelve a vérzés veszélyét.

Gyógynövények és étrend-kiegészítők: Egyes gyógynövények és étrend-kiegészítők, például a Ginkgo biloba és a fokhagyma kapszulák is befolyásolhatják a véralvadási folyamatot.

Egyéb véralvadásgátló gyógyszerekek: Azonos vagy hasonló hatású véralvadásgátlók egyidejű szedése növelheti a vérzés kockázatát.

Vérhígító élelmiszerek: Bizonyos élelmiszerek, például a túlzott mennyiségű zöld leveles zöldség vagy brokkoli, valamint a K-vitamint tartalmazó élelmiszerek is befolyásolhatják a véralvadást.

Ezek csak általános irányelvek, és az egyéni esetek eltérőek lehetnek. Az orvos mindig a legjobb tanácsot tudja adni a véralvadásgátló gyógyszerek mellett szedett egyéb gyógyszerek és kiegészítők kezelési tervével kapcsolatban. Fontos, hogy minden új gyógyszer vagy kiegészítő alkalmazása előtt konzultáljon orvosával a lehetséges kölcsönhatások elkerülése érdekében.

Jótanácsok véralvadásgátló szedése mellé

Az alábbiakban néhány fontos jótanács található, amit érdemes követni, ha véralvadásgátló gyógyszert szed.

 • Orvosi utasítások betartása: A véralvadásgátló gyógyszereket mindig az orvos által előírt módon és adagban szedje. Soha ne változtassa meg a gvéralvadásgátló yógyszer adagját vagy ne hagyja abba anélkül, hogy konzultált volna orvosával.
 • Rendszeres ellenőrzések: Ha véralvadásgátló gyógyszereket szed, orvosa valószínűleg rendszeres vérpróbákat végeztet, hogy ellenőrizze a véralvadás paramétereit. Ne hagyja ki ezeket az ellenőrzéseket.
 • Kerülje a vérzést okozó tevékenységeket: Kerülje az olyan tevékenységeket, amelyek sérülésveszélyt hordoznak, például veszélyes sportokat vagy tevékenységeket, amelyek könnyen sérülést okozhatnak.
 • Tájékoztassa az egészségügyi szakembereket: Minden orvosi és fogászati ​​eljárást megelőzően tájékoztassa az egészségügyi szakembereket arról, hogy véralvadásgátló gyógyszert szed. Az orvosoknak és sebészeknek tudniuk kell erről a tényről, hogy megfelelő óvintézkedéseket tehessenek.
 • Életmód és étrend: Tartsa be az orvosával megbeszélt étrendi és életmódbeli változtatásokat, amelyek a véralvadásgátló gyógyszerek szedésével együtt szükségesek lehetnek. Például kerülje a K-vitamint tartalmazó ételek nagy mennyiségű fogyasztását, ha az orvos azt javasolja.
 • Gyógyszerek és kiegészítők: Mindig konzultáljon az orvosával, mielőtt új gyógyszert vagy étrend-kiegészítőt venne be, mivel ezek kölcsönhatásba léphetnek a véralvadásgátló gyógyszerekkel.
 • Vészhelyzeti terv: Ismerje meg a véralvadásgátló gyógyszer túladagolás vagy mellékhatásainak tüneteit, és tudja, mit kell tenni vészhelyzet esetén.
 • Medalert ékszerek: Fontolja meg egy Medalert ékszer viselését, amelyen feltünteti, hogy véralvadásgátló gyógyszert szed. Ez segíthet az elsősegélynyújtóknak vagy az orvosoknak a megfelelő ellátást biztosítani vészhelyzetekben.
 • Rendszeres konzultációk: Tartsa rendszeres kapcsolatot orvosával, és beszéljen vele minden kérdésről vagy aggodalomról, amely a véralvadásgátló gyógyszerek szedésével kapcsolatos.

A véralvadásgátló gyógyszerek kezelése komoly felelősség, és az orvossal való együttműködés elengedhetetlen a biztonságos és hatékony kezelés érdekében. Mindig kérdezze meg orvosát, ha bármilyen kérdése vagy aggodalma van a véralvadásgátló gyógyszerekkel kapcsolatban. 

Téma szakértője

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

 • Specialitások:

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőhát u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

 • Létrehozás ideje: 2023.10.06 Utolsó módosítás: 2023.12.08