A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Mielodiszpláziás szindróma

Mielodiszpláziás szindróma

Létrehozva: 2019.08.09 10:44 | Módosítva: 2019.12.10 16:02

A mielodiszpláziás szindróma ( MDS ) olyan betegségek gyűjtőneve, melyeknél a csontvelő illetve a vérképzés abnormálisan működik, így nem képződik megfelelő mennyiségű alakos elem ( vérsejt) .

A mielodiszpláziás szindróma kialakulása

Mielodiszplázisás szindróma olyankor alakul ki, amikor a vörösvérsejtek szabályozott működése nem biztosított, és a képződő vérsejtek alakja, szerkezete, működése nem megfelelő. Egy idő után a véráramban keringő kóros, működésképtelen vérsejtek mennyisége meghaladja az egészséges vérsejtekét, ami szövődményes betegségekhez vezet.

A kialakulás oka szerint két csoportot különböztetünk meg mds esetén:

 • Sugárzás és vegyszerek okozta mds:

Olyan állapotok, melyek vegyszerekkel való tartós érintkezés ( pl.:festők), vagy rákellenes kezelésre adott válaszként ( pl.:kemoterápia) miatt alakultak ki.

 • Ismeretlen okok miatt kialakult mds:

Ez esetben a kiváltó okot nem ismerjük. Az ismeretlen okból kialakult mds kezelése általában könnyebb, mint az ismert okokból kialakult mds kezelése.

A mielodiszpláziás szindróma tünetei

A mielodiszpláziás szindrómák a betegség kezdeti stádiumában rendszerint nem okoznak tüneteket.

Az, hogy a későbbiekben milyen tünetek jelentkeznek, attól függ, hogy mely vérsejtek képződése szenved zavart.

Mielodiszpláziás szindróma  esetében a csontvelőben képződő vérsejtek (vörös-, fehérvérsejtek, vérlemezkék) nem érnek be megfelelően. Kis hányaduk kerül a véráramba, nagyobb mennyiségük pedig felgyülemlik a csontvelőben, amely alacsony vérsejtszámot ( citopéniát) eredményez a szervezetben. A citopéniának három típusa van:

 • Anémia

Anémia akkor alakul ki, ha a vörösvérsejtek szerkezete vagy működése károsodik, illetve termelődésükben zavar áll be, így már nem képe­sek feladataikat ellátni. A betegség e típusánál fáradékonyságot, sápadtságot, légszomjat és nehézlégzést tapasztalhatunk.

A vérlemezkék számának csökkenése véralvadási zavarokat, vérzéseket okozhat. A betegség alkalmával előfordulhatnak szokatlanul intenzív menstruációs vérzések, fog- és ínyvérzések, nagy kiterjedésű véraláfutások a test bármely részén.  Ha a köpetben, székletben, vagy a vizeletben vért találunk, azonnal forduljunk orvoshoz !

 • Neutropénia

A mielodiszpláziás szindróma tüneteinek harmadik csoportját a vérbe kerülő, csökkent mennyiségű fehérvérsejtek okozzák.  A fehérvérsejtek feladata a fertőzésekkel szembeni védelem, de ha a számuk kórósan lecsökken, és/vagy nem megfelelő működésű fehérvérsejtek kerülnek a keringésbe, szervezetünk kevésbé lesz ellenálló fertőzésekkel szemben. Ennek jele a gyakori, nehezen gyógyuló fertőzések jelentkezése, leggyakrabban bőrfertőzés, orrmelléküreg-gyulladás, húgyúti fertőzés vagy a tüdőt érintő betegségek fordulnak elő

Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

A mielodiszpláziás szindróma egy nagyon komoly betegség. Amennyiben a fentebb felsorolt tünetek bármelyikét tapasztalja, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

A kivizsgálás első lépése a vérvétel. Amennyiben a vérsejtek száma eltér a normálistól, vagy szerkezetük nem megfelelő, akkor a diagnózis további pontosításához csontvelővizsgálatra is szükség van.

Amennyiben a betegség oka nem ismert, felmerülhet a kromoszómavizsgálat szükségessége is.

Vérvételi pontjainkra itt jelentkezhet be :
 • Ostrom utca- Speedmedical: 1015 Budapest Ostrom utca 16. Fsz 3
 • Mammut 2 - Speedmedical: 1024 Budapest, Lövőház utca 1-5, V. emelet
 • Arany János utca - Speedmedical: 1051 Budapest Arany János utca 33. I. emelet
 • Bosnyák tér - Speedmedical:   1147 Budapest, Csömöri út 18

+36 70 329 06 40

A mielodiszpláziás szindróma kezelése 

Kapcsolódó cikkünk

Folsavhiány is okozhatja depresszióját

A depresszió, a letargikus hangulat mögött gyakran valamilyen krízishelyzet, stresszkezelési problémák húzódnak meg, ám előfordulhat, hogy valamilyen betegség váltja ki a hangulatzavart. Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa a folsavhiányos anémia és a depresszió közti kapcsolatra hívta fel a figyelmet.

A betegség kezelése a tünetektől, a betegség stádiumától, a páciens életkorától illetve egyéb, meglévő betegségektől függ. Többféle kezelési módszerből választhatja ki az adott szituációban a legmegfelelőbbet a kezelőorvos:

 • Tüneti kezelés
 • A páciens saját vörösvértest-termelésének serkentése
 • A fehérvérsejtek termelésének serkentése
 • Vérlemezkék érésének és növekedésének serkentése
 • Kemoterápia

A mielodiszpláziás szindróma gyógyszeres kezelése egy intenzíven kutatott terület, így léteznek újonnan fejlesztett hatóanyagok is , ellenben ezekkel kevesebb a klinikai tapasztalat

Egyéb, nem gyógyszeres kezelési lehetőség az őssejt-, illetve csontvelő átültetés.  A folyamat során, néhány alkalmas kemoterápiát követően, általában közeli rokon donortól kapott egészséges sejteket ültetnek be a betegnek. Az átültetés a gyógyszeres kezelésnél lényegesen nagyobb kockázattal jár.

Mire számíthat ?

Mivel a  betegségre a fokozatos kialakulás a jellemző, az MDS nem feltétlenül  végzetes kimenetelű, de a betegséggel járó közvetlen következmények akár végzetesek is lehetnek.

Amennyiben például a szervezet védekezőképessége jelentősen meggyengül, egy olyan egyszerű betegség is , amely egészséges embernél nem okozhat nagy problémát, jelentős veszélyt jelenthet a mielodiszpláziás szindrómában szenvedő betegnek.

Az mds-sel diagnosztizált betegek a terápia mellékhatásait általában nagyon nehezen viselik, az életminőségükben romlás következik be.

A kezeléshez szükséges gyakori vérvétel, a vörösvérsejt-transzfúzió és folyamatos orvosi kontrol a páciensnek pszichésen is megterhelő lehet. A betegség következtében idült fáradékonyság, a motiváció hiánya, levertség és depresszió alakulhat ki a páciensnél.

Téma szakértője

 • Dr. Kárpáti Ágnes

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, hematológus, onkohematológus
 • Specialitások:
  • leukémia
  • vérkép eltérések okának kivizsgálása
  • vérszegénység
  • limfóma
  • nyirokcsomó megnagyobbodás
  • trombocitopénia
  • ismeretlen eredetű lázas állapot kivizsgálása
  • másodszakvélemény, máshol kapott eredmények véleményezése
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Rendelés típusa:

Hírek

Fogamzásgátlót szedne? Ezt a vizsgálatot ne hagyja ki!

Fogamzásgátlót szedne? Ezt a vizsgálatot ne hagyja ki!

A fogamzásgátló tabletták és a vérrögök kapcsolatáról már többször is esett szó, ennek ellenére sokan mindenféle előzetes vizsgálatok nélkül kezdenek neki a szedésüknek, pedig sok olyan esetet hallani, amikor a készítmény miatt mélyvénás trombózis, esetleg tüdőembólia lépett fel. Dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa a trombózis rizikóbecslés fontosságára hívja fel a figyelmet.

További részletek
Mikor szükséges váralvadásgátlót váltani?

Mikor szükséges váralvadásgátlót váltani?

A véralvadásgátlók alkalmazása lehet preventív és terápiás jellegű is, lehet, hogy csupán bizonyos ideig kell használni, de az is előfordulhat, hogy egy életen át tart a terápia. Előfordulhat, hogy mindvégig ugyanazt a szert alkalmazza a beteg, de meglehet, hogy időközben váltania szükséges másik készítményre. Hogy ez mikor indokolt, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ váralvadási specialistáját kérdeztük.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat