Leukémia

Leukémia

A leukémia akkor kezdődik, amikor a csontvelő egyetlen sejtjének DNS-e megváltozik (mutáció), és nem tud normálisan fejlődni és működni. A leukémiás sejtek gyakran rendellenes fehérvérsejtekként viselkednek. A leukémia kezelése a leukémia típusától, életkorától és általános egészségi állapotától függ, valamint attól, hogy a leukémia átterjedt-e más szervekre vagy szövetekre.

 

 

Mi a leukémia?

Hogyan alakul ki a leukémia?

Melyek a leukémia különböző típusai?

Mik a leukémia tünetei?

Hogyan diagnosztizálható a leukémia?

Hogyan kezelik a leukémiát?

Mi a leukémia?

A leukémia egy vérrák, amelyet a kóros vérsejtek gyors növekedése jellemez. Ez az ellenőrizetlen növekedés a csontvelőben megy végbe, ahol a test vérének nagy része termelődik. A leukémiás sejtek általában éretlen (még fejlődő) fehérvérsejtek . A leukémia kifejezés a görög „fehér” (leukosz) és „vér” (haima) szavakból származik.

Más rákos megbetegedésekkel ellentétben a leukémia általában nem képez tömeget (daganatot), amely a képalkotó vizsgálatokban, például röntgen- vagy CT-vizsgálatokban mutatkozik meg. Sokféle leukémia létezik. Egyesek gyakrabban fordulnak elő gyermekeknél, míg mások gyakoribbak felnőtteknél. A kezelés a leukémia típusától és egyéb tényezőktől függ.

Hogyan alakul ki a leukémia?

A leukémia a csontvelőben kezdődik, a csontok belső üregében lévő puha szivacsos szövetben, ahol a test vérsejtjei készülnek. A vérsejtek több szakaszon mennek keresztül, mielőtt elérnék teljesen érett formájukat. Az érett, normál vérsejtek a következők:

 • Vörösvérsejtek: Olyan sejtek, amelyek oxigént és más létfontosságú anyagokat szállítanak a szervezet összes szövetébe és szervébe.
 • Fehérvérsejtek: A fertőzésekkel küzdő sejtek.
 • Vérlemezkék: Olyan sejtek, amelyek segítik a véralvadást.

Ha azonban leukémiája van, az egyik fejlődő vérsejt ellenőrizhetetlenül szaporodni kezd. Ezek a kóros sejtek – úgynevezett leukémiasejtek – elkezdik átvenni a csontvelő belsejében lévő teret. Kiszorítják azokat a sejteket, amelyek megpróbálnak egészséges vörösvérsejtekké, fehérvérsejtekké és vérlemezkékké fejlődni.Leukémia, Trombózis- és Hematológiai Központ

Melyek a leukémia különböző típusai?

A leukémiának négy fő típusa és számos altípusa van. Az egészségügyi szolgáltatók a leukémiát az alapján osztályozzák, hogy milyen gyorsan romlik a betegség, és hogy a leukémiás sejtek mieloid sejtekből vagy limfoid sejtekből származnak-e.

A leukémia típusai

A leukémiának négy fő típusa van:

 • Az akut limfocitás leukémia (ALL) a leukémia leggyakoribb típusa gyermekeknél, tinédzsereknél és 39 éves korig fiatal felnőtteknél. ALL bármilyen korú felnőttet érinthet.
 • Az akut mielogén leukémia (AML) a felnőttkori akut leukémia leggyakoribb típusa. Gyakrabban fordul elő idősebb felnőtteknél (65 év felettieknél). Az AML gyermekeknél is előfordul.
 • A krónikus limfocitás leukémia (CLL) a leggyakoribb krónikus leukémia felnőtteknél (leggyakrabban 65 év felettieknél). A tünetek több évig nem jelentkezhetnek CLL esetén.
 • A krónikus mielogén leukémia (CML) gyakrabban fordul elő idősebb felnőtteknél (leggyakrabban 65 év felettieknél), de bármilyen korú felnőttet érinthet. Gyermekeknél ritkán fordul elő. A tünetek több évig nem jelentkezhetnek CML esetén.

Mik a leukémia tünetei?

A tünetek részben a leukémia típusától függenek. Például, ha a leukémia krónikus formája van, előfordulhat, hogy a korai szakaszban nincsenek észrevehető tünetei.

A leukémia gyakori jelei és tünetei a következők:

Hogyan diagnosztizálható a leukémia?

A rutin vérvizsgálat eredményei figyelmeztethetik, hogy a leukémia akut vagy krónikus formája lehet, amely további vizsgálatot igényel. Vagy javasolhatnak vizsgálatot, ha leukémiás tünetei vannak.

A diagnosztikai vizsgálatok és tesztek a következőket tartalmazhatják:

 • Fizikai vizsgálat: Az orvosa megkérdezi a tüneteit, és érezni fogja a nyirokcsomók duzzadását, valamint a lép vagy a máj megnagyobbodását. Megvizsgálhatják az ínyét is vérzés és duzzanat szempontjából. Leukémiával összefüggő bőrkiütést kereshetnek, amely vörös, lila vagy barna színű lehet.
 • Teljes vérkép: Ez a vérvizsgálat tudatja egészségügyi szolgáltatójával, ha rendellenes a vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék szintje. Ha leukémiában szenved, valószínűleg magasabb lesz a fehérvérsejtszáma a normálnál.
 • Vérsejtvizsgálat: Az orvos további vérmintákat vehet a leukémiás sejtek vagy a leukémia bizonyos típusának jelenlétére utaló markerek ellenőrzésére. Az áramlási citometria és a perifériás vérkenet további vizsgálatok, amelyeket az orvos elrendelhet.
 • Csontvelő-biopszia: Az orvos biopsziát végezhet, ha kóros fehérvérsejtszáma van. A csontvelőbe (általában a medencecsontba) szúrt hosszú tű az eljárás során folyadékot szív ki. A folyadékmintát laboratóriumban vizsgálják leukémiás sejtek kimutatására. A csontvelő-biopszia segít meghatározni a kóros sejtek százalékos arányát a csontvelőben, megerősítve a leukémia diagnózisát.
 • Képalkotó és egyéb vizsgálatok: Orvosa mellkasröntgen- , CT-vizsgálatot vagy mágneses rezonancia képalkotást (MRI) rendelhet , ha a tünetek azt jelzik, hogy a leukémia érintette csontjait, szerveit vagy szöveteit. A leukémiás sejtek nem jelennek meg a képalkotáson.
 • Lumbálpunkció (gerincérintkezés): Az orvos megvizsgálhat egy gerincfolyadék-mintát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a leukémia átterjedt-e az agyat és a gerincvelőt körülvevő gerincfolyadékra. 

  Kapcsolódó cikkünk

  Hodgkin és non-Hodgkin limfóma- mi a különbség?

  Hodgkin és non-Hodgkin limfóma- mi a különbség?

  A limfóma a nyirokrendszer rosszindalatú daganatos megbetegedése, melynek két fő típusa a Hodgkin és a non-Hodgkin limfóma. Vajon mi a különbség a kettő között? Azonos a ...

Hogyan kezelik a leukémiát?

A leukémia kezelése a leukémia típusától, életkorától és általános egészségi állapotától függ, valamint attól, hogy a leukémia átterjedt-e más szervekre vagy szövetekre.

A gyakori kezelések gyakran a következők kombinációját tartalmazzák:

 • Kemoterápia: A kemoterápia a leukémia kezelésének leggyakoribb formája. Ez magában foglalja a leukémiás sejtek elpusztítását vagy azok szaporodásának megakadályozását vegyszerek használatával. A kezelés során a vegyszereket (gyógyszereket) kaphatja tabletta, vénába adott injekció vagy injekció formájában a bőr alá. Általában kemoterápiás gyógyszerek kombinációját kapja.
 • Immunterápia (biológiai terápia): Ez a kezelés bizonyos gyógyszereket használ a szervezet védekezőrendszerének – az immunrendszerének – a leukémia elleni küzdelemhez. Az immunterápia segít az immunrendszernek azonosítani a rákos sejteket, és több immunsejtet termelni a leküzdéshez.
 • Célzott terápia: Ez a kezelés olyan gyógyszereket használ, amelyek célja a leukémiás sejt bizonyos részei (például egy fehérje vagy gén) megtámadása, amelyek a normál vérsejtek lerohanását okozzák. A célzott terápiák megakadályozhatják a leukémiás sejtek szaporodását, megszakíthatják a sejtek vérellátását vagy közvetlenül elpusztíthatják őket. A célzott terápia kisebb valószínűséggel károsítja a normál sejteket.
 • Sugárterápia: Ez a kezelés erős energianyalábokat vagy röntgensugarakat használ a leukémiás sejtek elpusztítására vagy növekedésük megállítására. A kezelés során egy gép pontosan azokra a pontokra irányítja a sugárzást a testében, ahol a rákos sejtek vannak, vagy elosztja a sugárzást az egész testen. A sugárzás eloszlása ​​az egész testben megtörténhet a vérképző sejttranszplantáció előtt.
 • Hematopoietikus sejttranszplantáció (őssejt- vagy csontvelő-transzplantáció ): Ez a kezelés a kemoterápia és/vagy sugárterápia által elpusztult rákos vérképző sejteket új, egészséges vérképző sejtekkel helyettesíti. Egészségügyi szolgáltatója eltávolíthatja ezeket az egészséges sejteket a véréből vagy a csontvelőből a kemoterápia és a sugárzás előtt, vagy donortól származhatnak. Az egészséges új sejtek elszaporodnak, új csontvelőt és vérsejteket hozva létre, amelyekből vörösvérsejtek, fehérvérsejtek és vérlemezkék lesznek, amelyekre a szervezetnek szüksége van.

  Téma szakértője

  Dr. Kárpáti Ágnes

  belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:

   

  Rendelés típusa:

Szerző: Trombózis- és Hematológiai Központ Létrehozás ideje: 2019.03.25 Utolsó módosítás: 2023.06.19