Leukémia

Leukémia

A leukémia akkor kezdődik, amikor a csontvelő egyetlen sejtjének DNS-e megváltozik (mutáció), és nem tud normálisan fejlődni és működni. A leukémiás sejtek gyakran rendellenes fehérvérsejtekként viselkednek. A leukémia kezelése a leukémia típusától, a beteg életkorától és általános egészségi állapotától függ, valamint attól, hogy a leukémia átterjedt-e más szervekre vagy szövetekre.

Mi a leukémia?

Hogyan alakul ki a leukémia?

Melyek a leukémia különböző típusai?

A leukémia típusai

Mik a leukémia tünetei?

Hogyan diagnosztizálható a leukémia?

Hogyan kezelik a leukémiát?

Mi a leukémia?

A leukémia egy vérképzőrendszeri betegség, amely a vérképző sejtek, különösen a fehérvérsejtek rendellenes növekedésével és szaporodásával jár. A fehérvérsejtek az immunrendszer fontos részei, amelyek a szervezet védelméért felelősek a fertőzésekkel és más betegségekkel szemben.

A leukémia tulajdonképpen egy vérrák, amelyet a kóros fehérvérsejtek gyors növekedése jellemez. Ez az ellenőrizetlen növekedés a csontvelőben megy végbe, ahol a vér alkotóelemeinek nagy része termelődik. A leukémiás sejtek általában éretlen (még fejlődő) fehérvérsejtek . A leukémia kifejezés a görög „fehér” (leukosz) és „vér” (haima) szavakból származik.

Más rákos megbetegedésekkel ellentétben a leukémia általában nem képez tumormasszát (daganatot), amely a képalkotó vizsgálatokban, például röntgen- vagy CT-vizsgálatokban megmutatkozna. Sokféle leukémia létezik. Egyesek gyakrabban fordulnak elő gyermekeknél, míg a leukémia más típusai gyakoribbak felnőtteknél. A kezelés a leukémia típusától és egyéb tényezőktől függ.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan alakul ki a leukémia?

A leukémia a csontvelőben kezdődik, a csontok belső üregében lévő puha szivacsos szövetben, ahol a test vérsejtjei készülnek. A vérsejtek több szakaszon mennek keresztül, mielőtt elérnék teljesen érett formájukat. Az érett, normál vérsejtek a következők:

 • Vörösvérsejtek: Olyan sejtek, amelyek oxigént és más létfontosságú anyagokat szállítanak a szervezet összes szövetébe és szervébe.
 • Fehérvérsejtek: A fertőzésekkel küzdő sejtek.
 • Vérlemezkék: Olyan sejtek, amelyek segítik a véralvadást.

Ha azonban leukémia van jelen, az egyik kórós fejlődő vérsejt ellenőrizhetetlenül szaporodni kezd. Ezek a kóros sejtek – úgynevezett leukémiasejtek – elkezdik átvenni a csontvelő belsejében lévő teret. Kiszorítják azokat a sejteket, amelyek megpróbálnak egészséges vörösvérsejtekké, fehérvérsejtekké és vérlemezkékké fejlődni.

Kapcsolódó cikkünk

A vérszegénység tüneteit nem mindig könnyű felismerni

A vérszegénység tüneteit nem mindig könnyű felismerni

Fáradtság, sápadtság és levertség – ha ezeket a tüneteket tapasztalja, könnyen gondolhat vérszegénységre. A vérszegénység tünetei azonban ...

Melyek a leukémia különböző típusai?

A leukémiának négy fő típusa és számos altípusa ismert. Az egészségügyi szolgáltatók a leukémiát az alapján osztályozzák, hogy milyen gyorsan romlik a betegség, és hogy a leukémiás sejtek mieloid sejtekből vagy limfoid sejtekből származnak-e.

A leukémia típusai

A leukémiának négy fő típusa van:

 • Az akut limfocitás leukémia (ALL) a leukémia leggyakoribb típusa gyermekeknél, tinédzsereknél és 39 éves korig fiatal felnőtteknél. ALL bármilyen korú felnőttet érinthet.
 • Az akut mieloid leukémia (AML) a felnőttkori akut leukémia leggyakoribb típusa. Gyakrabban fordul elő idősebb felnőtteknél (65 év felettieknél). Azonban az AML gyermekeknél is előfordulhat.
 • A krónikus limfocitás leukémia (CLL) a leggyakoribb krónikus leukémia felnőtteknél (leggyakrabban 65 év felettieknél). A tünetek több évig nem jelentkezhetnek CLL esetén.
 • A krónikus mieloid leukémia (CML) gyakrabban fordul elő idősebb felnőtteknél (leggyakrabban 65 év felettieknél), de bármilyen korú felnőttet érinthet. Gyermekeknél ritkán fordul elő. A tünetek több évig nem jelentkezhetnek CML esetén.

Mik a leukémia tünetei?

A tünetek részben a leukémia típusától függenek. Például, ha a leukémia krónikus formája van, előfordulhat, hogy a korai szakaszban nincsenek észrevehető tünetei.Leukémia

A leukémia gyakori jelei és tünetei a következők:

 • Fáradtság és gyengeség: A leukémia okozhat kimerültséget és fáradtságot, mivel a vérképző sejtek rendellenesen működnek.

 • Vérszegénység: Az érintett egyén sápadt lehet, mivel a leukémia megakadályozza a normális vörösvérsejt-termelést.

 • Fogyás és étvágytalanság: A betegek tapasztalhatnak fogyást és étvágytalanságot a betegség hatására.

 • Láz és gyakori fertőzések: A leukémia miatt a fehérvérsejtek termelése zavart szenved, ami gyakori fertőzéseket és lázat eredményezhet.

 • Csont- és ízületi fájdalmak: A leukémiás sejtek felhalmozódhatnak a csontvelőben és a közelben lévő csontokban, ami fájdalmat okozhat.

 • Megduzzadt nyirokcsomók: A leukémia gyakran okozza a nyirokcsomók megduzzadását, ami tapinthatóvá válnak a test különböző részein.

 • Vérzési és véralvadási problémák: A leukémia miatt a vérzési idő megnövekedhet, és könnyebb lehet a véralvadás.

 • Bőrproblémák: A leukémia bőrkiütéseket és egyéb bőrproblémákat is okozhat. Könnyebben alakulnak ki zúzódások és vérzések, beleértve az orrvérzést , az ínyvérzést, a bőrön apró vörös foltoknak (petechiáknak) tűnő kiütéseket vagy lilás/sötét bőrfoltokat.

Hogyan diagnosztizálható a leukémia?

A rutin vérvizsgálat eredményei megmutathatják, hogy a leukémia akut vagy krónikus formája van-e jelen, amely további vizsgálatot igényel. Ugyanakkor javasolhatnak egyéb vizsgálatokatis , ha a leukémia tüneteivannak jelen.

A diagnosztikai vizsgálatok és tesztek a következőket tartalmazhatják leukémia esetén:

 • Fizikális vizsgálat: Az orvos kikérdezi a beteg tüneteit, és a vizsgálat során érezheti a  nyirokcsomók duzzanatát, valamint a lép vagy a máj megnagyobbodását. Megvizsgálhatja az orvosa beteg ínyét is vérzés és duzzanat szempontjából. Leukémiával összefüggő bőrkiütést kereshetnek, amely vörös, lila vagy barna színű lehet.
 • Teljes vérkép: Ez az egyszerű vizsgálat, ami a vérkép-ellenőrzés, tudatja, ha rendellenes a vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék szintje. Leukémia esetén a laborkép az esetek nagy százalékában azt mutatja, hogy a normál értéktől jóval emelkedettebb a fehérvérsejtszám.
 • Vérsejtvizsgálat: Az orvos további vérmintákat vehet a leukémiás sejtek vagy a leukémia bizonyos típusának jelenlétére utaló markerek ellenőrzésére. Az áramlási citometria és a perifériás vérkenet további vizsgálatok, amelyeket az orvos elrendelhet.
 • Csontvelő-biopszia: Kóros fehérvérsejtszám esetén, amennyiben a leukémia gyanúja merül fel a hematológus orvos vehet csontvelő-biopsziát. A csontvelőbe (általában a medencecsontba) szúrt hosszú tű az eljárás során vizsgálható mintát nyer ki. A kinyert mintát laboratóriumban vizsgálják kóros sejtek kimutatására, megerősítve vagy cáfolva a leukémia diagnózisát. A csontvelő-biopszia segít meghatározni a kóros sejtek százalékos arányát a csontvelőben, megerősítve a leukémia diagnózisát.
 • Képalkotó és egyéb vizsgálatok: Az orvos mellkasröntgen- , CT-vizsgálatot vagy mágneses rezonancia képalkotást (MRI) rendelhet , ha a tünetek azt jelzik, hogy a leukémia érintette a csontokat, más szerveket vagy egyéb szöveteket. Azonban az a hátránya ezeknek a képalkotó vizsgálatoknak, hogy a leukémia során a kóros sejtek nem jelennek meg ezekkel a módszerekkel, ezért semvégzik ezeket gyakran..
 • Lumbálpunkció (gerincérintkezés): Az orvos megvizsgálhatja a gerincfolyadék-mintát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a leukémia átterjedt-e az agyat és a gerincvelőt körülvevő gerincfolyadékra. 

Mivel a leukémia egy hematológiai betegség, ezért ebben az esetben nem lehet áttétről, metasztázisról beszélni, hiszen egyidejüleg a test több pontján is jelen van, mivel a vérben van az eltérés.

Hogyan kezelik a leukémiát?

 

A leukémia kezelése számos tényezőtől függ, például a betegség típusától (akut vagy krónikus), a leukémia alcsoportjától, a betegség stádiumától, a beteg általános állapotától és más egyéni tényezőktől. Az orvosok egyéni kezelési tervet állítanak össze, amely a betegség sajátosságaihoz igazodik. A következőkben néhány általános kezelési lehetőség található meg, de mindig fontos megjegyezni, hogy ezek a lehetőségek egyedi helyzetektől függően változhatnak.

A gyakori kezelések gyakran a következők kombinációját tartalmazzák:

 • Kemoterápia: A kemoterápia gyógyszereket alkalmaz, amelyek elpusztítják vagy lassítják a leukémiás sejtek növekedését. Ez a kezelés azonban nem specifikus, és hatással lehet a normális sejtekre is, ami mellékhatásokat okozhat.
 • Immunterápia (biológiai terápia): Ez a kezelés bizonyos gyógyszereket használ a szervezet védekezőrendszerének – az immunrendszerének – a leukémia elleni küzdelemhez. Az immunterápia segít az immunrendszernek azonosítani a rákos sejteket, és több immunsejtet termelni a leküzdéshez.
 • Sugárterápia: A sugárterápia magas energiájú sugárzást alkalmaz a leukémiás sejtek elpusztítására vagy csökkentésére. Ezt gyakran használják helyi tünetek enyhítésére vagy a csontvelő túlzott sejttermelésének kezelésére.
 • Csontvelő- vagy őssejt-átültetés: Ez a kezelési lehetőség magában foglalja a beteg saját vagy donorból származó egészséges csontvelő vagy őssejtek átültetését. Ez segíthet a betegség legyőzésében és a vérképző rendszer helyreállításában.
 • Célzott terápiák: Ezek a gyógyszerek specifikusan a leukémiás sejtekre hatnak, minimális mellékhatásokkal. A célzott terápiák genetikai változásokra összpontosítanak, amelyek a leukémiát okozzák.

A kezelési terv az egyes betegek esetében eltérő lehet, és az orvosok rendszeresen értékelik és módosítják a terveket a betegség alakulása szerint. Emellett a támogató kezelések, mint például a fájdalomkezelés, az étrendi támogatás és pszichoszociális segítség is fontos részét képezhetik a leukémia kezelési stratégiájának. Az orvosok és a betegek közötti nyitott kommunikáció is kulcsfontosságú, hogy a kezelési terv hatékony legyen és a beteg megértse azokat a lehetőségeket, amelyek rendelkezésre állnak.

Téma szakértője

Dr. Halm Gabriella

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:
  • Specialitások:
  • Rendelés típusa:
   • személyes (rendelői) konzultáció

  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II. 5. emelet

 • Szerző: Trombózis- és Hematológiai Központ Utolsó módosítás: 2024.04.25 10:33