Csontvelő biopszia- mikor van rá szükség?

A csontvelő a vérképzés helye, így bizonyos vérképzőszervi betegségek esetén szükség lehet a vizsgálatára. A csontvelő biopszia járóbeteg ellátás keretein belül is megtörténhet, érzéstelenítésben. Dr. Kárpáti Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusát arról kérdeztük, milyen esetekben van rá szükség, és hogy néz ki maga az eljárás. 

Online Bejelentkezés

Mammut II. 5. emelet - 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6.

Csontvelő szerepe 

A csontvelő a csontok belsejében elhelyezkedő lágyabb szövet, mely a vér alkotóelemeit termeli (vörösvértesteket, fehérvérsejteket, vérlemezkéket). Maga a vérképzés a lapos csontokban található vörös csontvelő feladata, a csöves csontokban lévő sárga csontvelő szerepe pedig inkább hézagpótlás, alapvetően zsírszövetből áll, és kb. 4 éves kor után jelenik meg.  

Ha a működésében valamilyen zavar lép fel, az az egész szervezet működését komolyan befolyásolja.  

Leukémia és limfóma gyanújakor fontos a vizsgálata 

csontvelő biopsziaA leukémia és a limfóma olyan vérképzőszervi daganatok, melyek bármely életkorban kialakulhatnak, és megfelelő terápia nélkül akár halálhoz is vezethetnek. Mindkét betegségnek több típusa is van, más tünetekkel, más prognózissal, és ezek meghatározása igen lényeges a terápia felállításához. Amennyiben a betegségek gyanúja fennáll, úgy a szokásos labor - és képalkotó vizsgálatokon túl nagyon fontos szerepe van a csontvelő biopsziának. Érdemes tudni, hogy nem csak daganat gyanúja esetén van rá szükség, hanem pl. trombocita problémák, fertőzések, gyulladások, b12 hiány esetén is. A vizsgálat szükségességét hematológus dönti el. 

Leukémia tünetei 

 • Fogyás 

 • Fáradékonyság, gyengeség 

 • Éjszakai izzadás 

 • Étvágytalanság 

 • Gyakori fertőzések 

 • Fokozott vérzéshajlam 

 • Nyirokcsomó megnagyobbodás 

Limfóma tünetei 

 • Megnagyobbodott, fájdalmatlan nyirokcsomók 

 • Megmagyarázhatatlan láz, hőemelkedés 

 • Éjszakai izzadás 

 • Fogyás 

 • Helye szerint az adott terület fájdalma is lehetséges (pl.hasfájás, fejfájás, mellkasi fájdalom) 

Sajnos igen gyakori, amikor “véletlen”, egyéb vizsgálatok során fedezik fel a problémát. 

Mi történik csontvelő bioposzia során? 

A vizsgálat járóbeteg ellátás keretein belül is megtörténhet, így a biopszia után, kis pihenést követően haza is mehet a beteg- mondja dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusa. A mintavétel helye több tényező függvénye, ám fontos, hogy olyan csontból vegyék, ahol vörös csontvelő található. A vizsgálat helyi érzéstelenítésben történik, majd egy speciális tű segítségével leveszik a mintát. Ez kisebb kellemetlenséggel, fájdalommal jár, ám csupán rövid ideig tart. Utána a beteg rövid ideig pihen, majd otthonába bocsátható.  

Téma szakértője

Dr. Kárpáti Ágnes

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:  
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Jó estét kívánok! Pár hete megduzzadt a hónaljcsomóm, és véres a nyálam, ok nélkül vérzik a számban valami. Voltam hónaljultrahangon, ahol mondták, hogy meg van nagyobbodva a nyirokcsomóm. Voltam vérvételen, melynek ma lett meg az eredménye. Fehérvérsejtszám 6.1 (4.4-11.3) Vörösvérsejtszám 4.6 (4.1-5.1) Hemoglobin 135 ( 123-153) Trombocitaszám 226(150-450) Neutrofil granulocita % 49.4 (50.0-70.0%) Vérkenet Szegment 47 (50-70) Eozinofil granulocita 0 (1-4) Limfocita 46 (25-40) Az eltérő eredmények és a panaszaim miatt nagyon aggódom. A családban sajnos egyszer előfordult a leukémia. Válaszát köszönöm!
  Kedves Judit!

  A vérképében jelenleg hematológiai alapbetegségre utaló eltérés nem igazolható.A szájnyálkahártya vérzésnek lehet lokális oka - javaslom a fogászati, illetve szükség esetén a szájsebészeti vizsgálatot. Szükség esetén gastroscopiat.
  Ha ez negatív alap véralvadási vizsgálatok elvégzése jön szóba. A hónalji nyirokcsomóról vizsgálat nélkül nem tudok sajnos nyilatkozni.

  Üdvözlettel:
  Dr. Kárpáti Ágnes
  Labor

  Dr. Kárpáti Ágnes

  belgyógyász, hematológus

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Bátran ajánlom a Doktornőt!

  Nyirokcsomó megnagyobbodással fordultam a Doktornőhöz, persze teljesn pánikban. De a Doktornő higgadtsága és őszintesége megnyugtatott. Szerencsére semmi komolyabb baj nem volt, és hála a gyors és alapos kivizsgálásnak ez hamar ki is derült!
  Dr. Kárpáti Ágnes
  Dr. Kárpáti Ágnes
  belgyógyász, hematológus
  Létrehozás ideje: 2021.02.15 Utolsó módosítás: 2023.03.31