Ezért fontos kemoterápia előtt és után is a vérszegénység kezelése

2017-06-28 11:41:00.934581 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu
A daganatos megbetegedések egyik hatékony kezelési módja a kemoterápia, melynek alkalmazásakor több mellékhatással is számolni kell. Közülük az egyik a vérszegénység, ami fokozza a beteg fáradtságérzetét és rontja a hangulatát. Dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosnőjét kérdezzük a tumoros vérszegénység és a kemoterápia következtében kialakult anémia kezelésének lehetőségéről.

A daganatos megbetegedések egyik hatékony kezelési módja a kemoterápia, melynek alkalmazásakor több mellékhatással is számolni kell. Közülük az egyik a vérszegénység, ami fokozza a beteg fáradtságérzetét és rontja a hangulatát.  Dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosnőjét kérdezzük a tumoros vérszegénység és a kemoterápia következtében kialakult anémia kezelésének lehetőségéről.

 

Ezért alakul ki vérszegénység a kemoterápia során

Az anémia, azaz vérszegénység az az állapot, amikor a keringő vérben alacsony a vörösvértestek száma, így a hemoglobin szint is, ami az oxigén szállításáért felelős. Ez bekövetkezhet csökkent termelés, illetve fokozott vörösvérsejt pusztulás miatt. Rákos megbetegedés és kemoterápia esetén mindkét eset fennáll, ugyanis a daganat jelenléte miatt olyan változások indulnak el, melyek a vörösvértestek képződését csökkentik, ráadásul kisebb-nagyobb vérzések is felléphetnek, melyek tovább súlyosbítják az állapotot. Emellett a kemoterápia is komoly befolyást gyakorol a vörösvértestek mennyiségére, mivel a kezelés hátráltatja a termelődésüket és roncsolja is azokat- magyarázza Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője.

A terápia előtt is kezeltesse vérszegénységét

Statisztikák szerint kemoterápia előtt a betegek csaknem fele már eleve anémiával küzd, melyet a kezelés még tovább ront. Pedig a rákellenes terápia sikerességét nagyban befolyásolja a vérszegénység mértéke, ugyanis ekkor a daganat oxigénellátottsága is csökkenhet, és az oxigénhiányos sejtek többnyire ellenállóbbak a kemoterápiával szemben. Klinikai adatok szerint már egyedül a vérszegénység 20-40 százalékkal rontja a túlélési esélyeket, ami nem elhanyagolható arány. Éppen ezért még a kezelés előtt érdemes laborvizsgálattal megbizonyosodni arról, hogy fennáll-e az állapot, és ha igen, akkor milyen típusú és milyen mértékű a vérszegénység.

Természetesen a kemoterápia után is nagy eséllyel alakul ki anémia, amely rossz közérzetet, fáradtságot, légzési nehézséget és akár szívritmuszavart is eredményezhet, így a vérkép rendezése a kemoterápiát követő életminőségen is javít.

A vérszegénység kezelhető

A vérszegénység többnyire kezelhető állapot, melynek terápiája az anémia súlyosságának függvénye. Enyhe esetben gyakran elég, speciális, vasban gazdag diéta és szakember által meghatározott vitaminok alkalmazása. Máskor injekciós kezelésre van szükség (a vörösvérsejt termelődését beindító injekció, vagy a vérzés okozta vashiány pótlására alkalmazott, intravénásan adott gyógyszer). Súlyos vérszegénység esetén, a rosszindulatú daganatos betegség kemoterápiája során csak a transzfúzió adásával lehet a vért pótolni.

Azonban nagyon fontos, hogy senki ne kezelje magát önhatalmúan akár csak vassal, folsavval sem, mert ily módon segítheti a daganat növekedését, illetve a vas lerakódását az életfontos szervekben. Éppen ezért mindenképp kérje ki a szakorvos véleményét!

További híreink>>>

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Erika

lombik

Kedves Doktornő/Doktor úr!
Férjemmel babát szeretnénk,lombikosak vagyunk és februárban a 2.lombikunk sikerült,de sajnos 9 hetesen elment a baba. Csináltattam nemrég Foszfolipid antitest szűrést,ez lett az eredmény:
Kardiolipin G/A/M 4,1 IU/ml
Kardiolipin IgG negatív
Kardiolipin IgM negatív
B2-GPI IgG/IgA/IgM 2,7 U/ml
B2-GPI IgG negatív
B2-GPI IgM negatív

A kérdésem,hogy kell aggódnom egy lehetséges újabb vetéléstől?
A két érték amit mértek mindegyik a referencia értéken belől van. ( 0-10 )
Köszönettel:
Erika
Kedves Erika!
Mivel az antifoszfolipid antitestek norm. értéket mutattak, akkor ez nem okozta a vetélést, így a következő terhesség kimenetelébe sem szól bele. Talán az okozhatta, ami a spontán terhességet sem engedte? Nagyon kevés az információ, amit megosztott velem, ezért nem nyugtathatom meg. Amennyiben a véleményemre kíváncsi, akkor sokkal több információt kellene tudatni velem. Esetleg jelentkezzen be hozzám egy víztre és hozza el magával az összes orvosi dokumentációját.
Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna

Páciensek mondták

Tökéletesen értem mi a teendőm

Mindent megkérdezett a doktornő, mindent feljegyzett. A legapróbb részletig elmagyarázta a problémámat, minden részletre kitért. Úgy jöttem el, hogy tökéletesen értem mi a teendőm, mi a problémám.

További vélemények

Visszalépés az előző oldalra...

Orvos válaszol


Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA