A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Máig sok a kiszűretlen magasvérnyomás

Máig sok a kiszűretlen magasvérnyomás

tromboziskozpont.hu Létrehozva: 2016.06.23 Módosítva: 2017.06.25
Egy bizonyos kor után a legtöbb embernél kialakul magasvérnyomás betegség, ám ez még nem jelenti azt, hogy a fiatalabbaknál ne lehessen mérni 140/90 Hgmm feletti értékeket. Vajon a gyakori tünetmentesség az oka? Vagy, hogy az emberek sokszor nincsenek tisztába a határértékekkel és a veszélyekkel? A kérdést dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája válaszolja meg.

Egy bizonyos kor után a legtöbb embernél kialakul magasvérnyomás betegség, ám ez még nem jelenti azt, hogy a fiatalabbaknál ne lehessen mérni 140/90 Hgmm feletti értékeket.  Vajon a gyakori tünetmentesség az oka? Vagy, hogy az emberek sokszor nincsenek tisztába a határértékekkel és a veszélyekkel? A kérdést dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája válaszolja meg.

 

A magasvérnyomás betegség, vagyis a hipertónia az egész világon népbetegségnek számit, ami olyan súlyos szövődményeket okoz, mint például a stroke vagy a szívinfarktus. Bár gyógyszeresen és életmódváltással sikeresen kordában tartható, ennek ellenére máig sok a kezeletlen beteg.

A lakosok egy része nem is tud a betegségéről

A Hypertonia Regiszter 2015-ös adatai alapján a magyar lakosok 40-45 százaléka magasvérnyomásban szenved. Bár a terápiájára használt készítményekkel nagy javulást lehet elérni az állapotban, ennek ellenére sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy akár náluk is magasak lehetnek az értékek. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája szerint ennek oka többek között az, hogy a hipertóniára az esetek egy részében nem hívja fel semmilyen tünet, panasz a figyelmet, ezért nem is nyúlnak vérnyomásmérőhöz. Pedig egy bizonyos kor után, valamint egyes betegségek fennállása esetén érdemes rendszeresen megmérni a vérnyomást, hogy fény derüljön a problémára és kezelni lehessen.

 

Tényezők, melyek megemelik a magasvérnyomás kialakulásának kockázatát

·         dohányzás

·         cukorbetegség

·         magas koleszterinszint

·         túlsúly

·         vesebetegség

·         50 év feletti életkor (főleg férfiak esetében)

·         koszorúér betegség

·         alvási apnoe

 

Hogy milyen időközönként, milyen rendszerességgel érdemes ellenőrizni a vérnyomás értékeket, az attól függ, kinél mekkora a betegségre a rizikó. Természetesen, ha tüneteket tapasztal (pl. tarkótáji fejfájás, szédülés), akkor azonnal elő kell venni a vérnyomásmérőt, ám panaszmentes esetben, ha az előbb felsoroltak közül valamely igaz Önre – akár több is-, úgy fontos, hogy félévente egyszer mérje meg az értékeket. Egyéb esetben az évenkénti ellenőrzés elegendő- mondja a szakember, aki hozzátette, a csuklós vérnyomásmérők helyett használjon inkább mandzsettásat, ugyanis azok lényegesen pontosabbak!

 

 

  • Mindig ugyanabban az időben mérje a vérnyomást
  • Ha 140/90 Hgmm-nél magasabb értéket mér, még utána háromszor ismételje meg, 1-1 perces szünetekkel
  • A vérnyomást mindkét karon, fekve, ülve, állva, illetve a lábon is meg kell mérni.
  • Karja legyen alátámasztva, a felkar legyen szabadon, ne szorítsa el a feltűrt pulóver, vagy az ingujj.
  • Ne mozogjon és beszélgessen a mérés során

Hírek

Hodgkin és non-Hodgkin limfóma- mi a különbség?

Hodgkin és non-Hodgkin limfóma- mi a különbség?

A limfóma a nyirokrendszer rosszindalatú daganatos megbetegedése, melynek két fő típusa a Hodgkin és a non-Hodgkin limfóma. Vajon mi a különbség a kettő között? Azonos a két fajta prognózisa? Kiket érint? A kérdést dr. Kárpáti Ágnes a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusa válaszolta meg.

További részletek
Fogamzásgátló szedése előtt ezeket ellenőriztesse

Fogamzásgátló szedése előtt ezeket ellenőriztesse

Évről évre hallani olyan történeteket, hogy egy fiatal lány elhunyt fogamzásgátló miatt kialakult trombózisban/tüdőembóliában. Bár már egyre többen végeztetnek el különböző vizsgálatokat, hogy megbizonyosodjanak arról, náluk mekkora a kockázat ebből a szempontból, ám gyakran ez csupán egy-egy érték ellenőrzésére irányul. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológus főorvosnője ezért elmondja, kiknek, mely vizsgálatok a legszükségesebbek.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA