Szédül szülés után? Terhesség utáni vérszegénység is okozhatja

dr. Szélessy Zsuzsanna dr. Szélessy Zsuzsanna 2017.01.11 2019-04-12 14:53:29.909241 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

Szülés után az új élethelyzet és az alváshiány miatt sokaknál gyakori panasz a rossz közérzet, kimerültség, szédülés. Ha ezt hosszabban tapasztalja a kismama, akkor érdemes vérvétel útján megbizonyosodnia a vas szintjéről, ugyanis meglehet, hogy vashiányos vérszegénység okozza a kellemetlen tüneteket. Hogy mi ebben az esetben a teendő, arról dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosát kérdeztük.

Szülés után az új élethelyzet és az alváshiány miatt sokaknál gyakori panasz a rossz közérzet, kimerültség, szédülés. Ha ezt hosszabban tapasztalja a kismama, akkor érdemes vérvétel útján megbizonyosodnia a vas szintjéről, ugyanis meglehet, hogy vashiányos vérszegénység okozza a kellemetlen tüneteket. Hogy mi ebben az esetben a teendő, arról dr. Szélessy Zsuzsanna hematológust kérdeztük, aki a páciensek visszajelzése alapján elnyerte a Trombózisközpont  Év Kiváló Orvosa díjat. 

Vashiányos vérszegénység

Vashiányos vérszegénységről akkor beszélünk, amikor valamilyen oknál fogva a normál szint alá csökken a szervezet vas raktára, és ennek következtében csökken a hemoglobinban gazdag vörösvértestek száma. Az állapot során a sejtjeink, szöveteink oxigén szükségletét a vér a vörösvérsejtjeinkben lévő oxigént szállító molekulák mennyiségi, vagy minőségi eltérései miatt nem tudja kielégíteni.

Hátterében állhat vérvesztés (pl. vérzékenység miatt), de nem ritka, amikor helytelen táplálkozás, felszívódási zavarok, klimax, terhesség, szoptatás miatt alakul ki. Ez utóbbi esetekben azért jön létre vashiányos vérszegénység, mert a szervezet fokozott vasszükségletét a test nem tudja kompenzálni.

Terhesség utáni vérszegénység a szédülés hétterében

A postpartum anémia terhesség utáni vérszegénységet jelent. Ennek oka lehet a szülés utáni nagyobb vérvesztés (postpartum vérzés), de lényegesen gyakoribb, hogy a kismama már a terhesség is előtt is vashiányos vérszegényéggel küzdött, és ezt súlyosbította a szülés alatti vérvesztés. A várandósság ideje alatt ugyanis fokozott a szervezet vas szükséglete, így ha a vas raktárakat az anyuka nem töltötte fel idejében, akkor az könnyen vashiányos vérszegénységhez vezethet.

Anémia során a friss édesanya hosszan tartó fáradtságról, depresszióról, aluszékonyságról és erőteljes szédülésről számolhat be, ami akár hátráltathatja őt a gyerek körüli feladatok elvégzésében is. A vérszegénység azonban nem csak az anya hangulatára nyomhatja rá a bélyegét, de megnöveli a húgyúti fertőzések kialakulásának esélyét, valamint ronthatja az anyatej minőségét is- így amellett, hogy az anyatej nem lesz annyira tápanyagdús, kevésbé nyújt majd védelmet a kórokozókkal szemben.

Laborvizsgálattal a helyes diagnózisért

Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa elmondta, a vashiányos vérszegénység megállapításához laborvizsgálat szükséges, mely alapján a szakember fel tudja állítani a diagnózist. Az értékeket figyelembe véve az étrendre vonatkozó javaslatok mellett megfelelő dózisú, vastartalmú táplálékkiegészítő szedését, gyógyszeres/injekciós kezelést írhat elő.

További híreink>>>

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Nagy-Mérő Krisztina

vetélés

Üdvözlöm! Én egy 28 éves nő vagyok, akinek 2017.01.29-én volt egy császármetszése. A 38 hetes fiú magzatom sajnos meghalt. A boncoláskor annyi derült ki, hogy infarktus szerű barna foltokat találtak a magzatburkon, illetve a műtétet végző nőgyógyász szerint, a köldökzsinór teljes egészében elhalt. Azóta kétszer is voltam vérvételen, és kiderült, hogy a VIII faktor magasabb a megengedettnél. Az érték amin belül lennie kell, a papír szerint 70-150. Az első vérvételen az értékem 176 volt, a mostani pedig 162 volt. Gyógyszert nem kaptam rá, mert állítólag ez még nem veszélyes. Terhesség alatt nem néztek ilyen dolgokat a vérvétel során. Jelenleg fogamzásgátló tablettát nem szedhetek. Kérdésem az lenne, hogy ezek az értékek tényleg nem annyira veszélyesek, hogy ne kelljen rá szednem semmit? Illetve, hogy vállalhatok e majd újra kisbabát úgy, hogy tudjam nem lesz ilyen probléma? Segítenek majd amit akkor kapok tabletta és injekció? Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Nagy - Mérő Krisztina!

Őszintén sajnálom Önt a gyermeke elvesztése miatt.
A F.VIII aktivitás ilyen kis mértékü növekedését bármilyen gyulladás, ami szervezetében zajlik okozhatja. Általában fogászati góc, vagy mandulagyulladás. Terhesség során az alvadási faktorokat nem nézik, mert azok a terhességben fiziológiásan is növekednek.
Célszerű volna autoimmun betegség és trombózis hajlam miatt kivizsgálni .Amennyiben ismételtem terhes lesz valószínű fog kapni alvadásgátló injekciót, hogy a köldökzsinórba ne alakuljon ki trombózis.Persze az is elképzelhető, hogy más oka volt a köldökzsinor elhalásnak.
Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna



Páciensek mondták

Minden kérdésemre válaszolt

Mindenki nagyon kedves barátságos volt. A beszélgetés során a doktornő minden kérdésemre érthető választ adott.

További vélemények

Visszalépés az előző oldalra...

Orvos válaszol


Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA