A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Véralvadásgátlót szedek és gyermeket szeretnék. Mit tegyek?

Véralvadásgátlót szedek és gyermeket szeretnék. Mit tegyek?

Dr. Szélessy Zsuzsanna Létrehozva: 2017.03.02 Módosítva: 2018.12.13

A véralvadásgátlók alkalmazása életet is menthet, hiszen segítségükkel jelentősen csökkenthetőek az olyan állapotok kialakulása, mint pl. a trombózis vagy a tüdőembólia, ezért gyakran a betegnek élete végéig szükséges szednie őket. Igenám, de mi van akkor, ha az illető teherbe esik? Ártanak a babának ezek a szerek? Át kell térni esetleg másra? A kérdéseket dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus főorvos, a Trombózisközpont munkatársa válaszolta meg.

Van, amikor szükséges gyógyszereket szedni várandósság során

Amikor az ember áldott állapotban van, fontos, hogy odafigyeljen arra, mi mindent juttat be a szervezetébe, hiszen ezek többsége átjut a placentán keresztül a babához, akinél akár súlyos károsodást is okozhat. Éppen ezért ajánlják a szakemberek a kismamáknak, hogy ha nem feltétlenül szükséges, ne vegyenek be gyógyszereket. Természetesen ez nem minden esetben kivitelezhető, pláne, ha az anyuka valamilyen betegségére – vagy betegségre való fokozott hajlamára- rendszeresen valamilyen készítményt szed. Ilyen eset például az, ha az illető véralvadásgátló terápiában részesül, akár egy korábbi trombózis, akár trombofília (pl. Leiden homozigóta mutáció) miatt, hiszen ha nem szedi, akkor jelentősen megnő az életveszélyes vérrögök, esetleg a tüdő embólia kialakulásának esélye. Ezek persze nem csupán a lábak vénáiban alakulhatnak ki, hanem akár a magzatot ellátó méhlepény ereiben is, így a probléma az anyuka és gyermeke életét is veszélyeztetheti.

Ártanak-e a babának a véralvadásgátló szerek?

Felvetődhet a kérdés, hogy a véralvadásgátlók nem ártanak esetleg a babának?

A véralvadásgátlók bizonyos fajtái– a széles körben használt kumarin-típusúak vagy az újabb típusúak- fejlődési rendellenességet okozhatnak a magzatnál, ezért ezeket semmiképp se szedjék a kismamák! Természetesen bizonyos esetekben, nem maradhat a várandós antikoaguláns (véralvadásgátló) kezelés nélkül, mert akkor az anya is, esetleg a baba is veszélybe kerülhet. Főleg azért, mert a terhesség során és a szülést követő néhány hét alatt minden esetben fokozódik a véralvadás, így a vérrögök kialakulásának esély is megnő. Ekkor LMWH (alacsony molekulatömegű heparin) injekció alkalmazására van szükség, ez ugyanis biztonsággal alkalmazható, nincs magzatkárosító hatása- mondta dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, aki a paciensek visszajelzései alapján elnyerte a Trombózisközpont Év Kiváló Orvosa díjat.

Meddig kell az LMWH-t alkalmazni?

A szakember azt javasolja, hogy már a gyermek vállalás eltervezésekor térjen át a jövendőbeli kismama az LMWH-a, hiszen az egyéb típusú készítmények már akkor is károsíthatják a magzatot, amikor az illető még nem is tud arról, hogy megtörtént a fogantatás. Az alvadásgátló injekciót, csak a méhtevékenység rendszeressé válásának észlelésekor ( a szülés megindulás első jele) nem kell beadni, és  a szülésszel közölni kell, hogy melyik készítményt, milyen dózisban  adja magának és, hogy mikor adta be utoljára. A szülést követően 12-14 óra múlva kapja majd újra az alvadásgátló injekciót. Általánosságban elmondható, hogy a szülés utáni 6-12 hétig szükséges a kezelés, de ez minden esetben egyéni elbírálás függvénye.

További híreink>>>

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/Doktor úr!
Férjemmel babát szeretnénk,lombikosak vagyunk és februárban a 2.lombikunk sikerült,de sajnos 9 hetesen elment a baba. Csináltattam nemrég Foszfolipid antitest szűrést,ez lett az eredmény:
Kardiolipin G/A/M 4,1 IU/ml
Kardiolipin IgG negatív
Kardiolipin IgM negatív
B2-GPI IgG/IgA/IgM 2,7 U/ml
B2-GPI IgG negatív
B2-GPI IgM negatív

A kérdésem,hogy kell aggódnom egy lehetséges újabb vetéléstől?
A két érték amit mértek mindegyik a referencia értéken belől van. ( 0-10 )
Köszönettel:
Erika

Dr. Szélessy Zsuzsanna
Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, belgyógyász
Kedves Erika!
Mivel az antifoszfolipid antitestek norm. értéket mutattak, akkor ez nem okozta a vetélést, így a következő terhesség kimenetelébe sem szól bele. Talán az okozhatta, ami a spontán terhességet sem engedte? Nagyon kevés az információ, amit megosztott velem, ezért nem nyugtathatom meg. Amennyiben a véleményemre kíváncsi, akkor sokkal több információt kellene tudatni velem. Esetleg jelentkezzen be hozzám egy víztre és hozza el magával az összes orvosi dokumentációját.
Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megnyugtató megoldást kínált

A doktornő kedvesen, koncentráltan, megragadva a lényeget, megnyugtató megoldást kínált problémánkra. Magabiztossága, szakértelme megnyugtató volt.

További vélemények

Hírek

Folyton lázas? Daganat is okozhatja!

Folyton lázas? Daganat is okozhatja!

A láz a szervezet egy hasznos védekezési reakciója, melyet valamilyen fertőzés, sérülés vagy egyéb kóros állapot vált ki. Időnként mindenkinél jelentkezik, ám rendszerint pár nap után csökkenni szokott, majd a gyógyulással megszűnik. Azonban, ha hosszabb ideje fennáll vagy vissza-visszatér, az alapos kivizsgálást indokol, ugyanis akár hematológiai daganat tünete is lehet! A témában dr. Kárpáti Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusát kérdeztük.

További részletek
Tavaszi fáradtság vagy vashiány?

Tavaszi fáradtság vagy vashiány?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészségközpontok
