A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Eltérések a fehérvérsejtszámban-mit jelezhet?

Eltérések a fehérvérsejtszámban-mit jelezhet?

Dr. Ercsei Ibolya Létrehozva: 2021.05.28 Módosítva: 2021.05.28

A laborvizsgálatok alkalmával minden esetben ellenőrzésre kerül a fehérvérsejtszám is. Mind az alacsony, mind a túl magas mennyiség is bajt jelezhet, így fontos utánajárni, mi is okozza az eltérést. A témában dr. Ercsei Ibolyát, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusát kérdeztük. 

A fehérvérsejtek szerepe 

A csontvelőben képződő fehérvérsejtek (leukociták)a vérben és a nyirokszövetben találhatók és a szervezet immunrendszerének részét képezik. A vér létfontosságú összetevői, mivel segítenek a fertőzések, betegségek elleni küzdelemben. A fehérvérsejtek típusai a granulociták (neutrofilek, eozinofilek és basophilek), monociták és limfociták (T- és B-sejtek). 

A fehérvérsejtek csillagos értékeivel gyakran találkozni a laborleleteken, ám az esetek többségében csupán kisebb fertőzés következménye. Ennek ellenére érdemes tudni, mi minden okozhatja magasabb és alacsonyabb szintjét, mivel meglehet, komoly betegségre hívja fel a figyelmet (pl.fertőzés, gyulladás, immunrendszeri zavar, daganat) 

Magas érték 

A magas fehérvérsejtszámot leukocitózisnak is nevezik. Mennyiségüket mikroliterben mérik, és különböző laboratóriumok különböző tartományokat használhatnak a normál érték felállításához.  

Általánosságban a normál fehérvérsejtszám 4,0-11 G/ l  

A következő állapotok okozhatnak magas fehérvérsejtszámot 

  • Fertőzés 

  • Gyulladás 

  • Túlzott fizikai vagy érzelmi stressz  

  • Égési sérülés 

  • Autoimmun zavarok (lupus, rheumatoid arthritis 

  • Pajzsmirigy problémák 

  • Bizonyos gyógyszerek (pl.lítium, a kortikoszteroid) 

  • Lép eltávolítása 

  • Vérképzőrendszeri daganatok (leukémia, limfóma

  • Csontvelő rendellenességek (pl.myelofibrosis) 

  • Várandósság 

  • Erős dohányzás 

 

Alacsony érték 

fehérvérsejtszámAz alacsony fehérvérsejt számot leukopeniának nevezik- ekkor fennáll a veszélye annak, hogy a szervezet nem képes megfelelően védekezni a fertőzések ellen. A problémának több formája is van, attól függően, mely típusú fehérvérsejtnek alacsonyabb a mennyisége. Ha a neutrofilek száma alacsony, akkor neutropenia-ról beszélünk. (A neutrofilek főleg a gombás és bakteriális fertőzésektől védenek). Egy másik gyakori típusa leukopenia-nak az a lymphocytopenia- ekkor a limfociták száma túl kevés. (A limfociták főleg a vírusfertőzésektől védenek) 

A következő állapotok okozhatnak alacsony fehérvérsejtszámot 

  • Daganatellenes kezelések (pl.kemoterápia, sugárkezelés) 

  • Csontvelő-rendellenességek  

  • Bizonyos autoimmun betegségek  

  • Egyes fertőzések (pl. HIV, hepatitis) 

  • Crohn-betegség 

  • Alultápláltság 

  • Májkárosodás és/vagy megnagyobbodott lép 

 

Mit lehet tenni? 

Dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa felhívja a figyelmet arra, hogy fontos, hogy a vérkép eredményét egyben nézzük, ne csupán kiragadjunk onnan pár értéket. Legtöbbször csupán egyszerű fertőzést mutat a csillagos fehérvérsejtszám (könnyen lehet, hogy az érintett észre sem veszi), ám ha a tünetek indokolják, és a hematológus a többi értékből is azt látja, hogy érdemes komolyabban foglalkozni a problémával, úgy egyéb labor paraméterek ellenőrzésére is szükség lesz, melyet különböző képalkotó vizsgálatok (UH, CT, MRI), esetleg csontvelő biopszia egészíthet ki. 

 

Téma szakértője

  • Dr. Ercsei Ibolya

  • Szakterületek:
    • belgyógyász, hematológus
  • Specialitások:
    • vérkép eltérések
    • vérszegénység
    • vérzékenység
    • fogamzásgátló szedése előtti kivizsgálás
    • vérsejtszám eltéréseinek kivizsgálása, kezelése
    • nyirokcsomó megnagyobbodások okainak tisztázása
    • speciális hematológiai kórképek diagnosztikája
    • trombózis utáni kivizsgálás, kezelés
    • terhesség véralvadási zavarral

Orvos válaszol

Kedves doktornő,

Ma megkaptam a 24. heti labor eredményeimet és vérképem a következőket mutatja:

Vérkép (mennyiségi) Valid
WBC : 10,0 G/l 4,0 - 10,0
RBC : 3,8 T/l * 4,0 - 5,2
HGB : 115 g/l * 120 - 155
Hematokrit : 0,330 l/l * 0,350 - 0,450
MCV : 86 fl 80 - 101
MCH : 30 pg 26 - 35
MCHC : 348 g/l 310 - 370
Thrombocyta : 231 G/l 150 - 400

Naponta szedek vasat és folsavat, C-D-vitamint, Magnéziumot.

Mi ebben az esetben a teendő?

Válaszát előre is köszönöm.

Sorbán-Paragh Anita

Dr. Szélessy Zsuzsanna
Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, belgyógyász
Kedves Anita!
Kérem a leletet nőgyógyászának vagy háziorvosának mutassa meg, sajnos így online felületen nincs lehetőség rá.
Üdvözlettel,
Dr. Szélessy Zsuzsanna.

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A fiataloknak csupán kevesebb mint a fele venne részt trombózis rizikó vizsgálaton

A fiataloknak csupán kevesebb mint a fele venne részt trombózis rizikó vizsgálaton

A trombózis rizikó vizsgálat egyre elterjedtebb manapság- ez nem is meglepő, hiszen több olyan kóros állapot, betegség is létezik, melyek megnövelik a vérrögök kialakulásának esélyét. Mivel a mélyvénás trombózis viszonylag gyakori problémának számít, így a megelőzése egyre jobban a köztudatba kerül, ahhoz viszont tudni kell, kiket veszélyeztet a legjobban. Hogy pontosan kiket, azt prof. Blaskó Györgytől, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájától tudtuk meg a Trombózis Világnapja alkalmából, ahogy azt is, hogy kik azok, akik a leginkább és a legkevésbé vennének részt hasonló vizsgálaton. 

További részletek
Mikor gyanakodjak limfómára nyirokcsomó megnagyobbodás esetén?

Mikor gyanakodjak limfómára nyirokcsomó megnagyobbodás esetén?

A nyirokcsomó megnagyobbodása gyakori tünetnek számít, hiszen a fertőzésekkel szembeni védekezés fontos hálója a nyirokcsomó. Azonban, ha látszólag minden ok nélkül tapintunk ki magunkon duzzadt nyirokcsomókat, akkor sokszor pánikba esünk hiszen az egyik gyakori rosszindulatú hematológiai daganat, a limfóma tünete is lehet. Dr. Kárpáti Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusát arról kérdeztük, vajon mikor gyanakodjunk súlyos betegségre nyirokcsomó megnagyobbodás esetén. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat