A megnagyobbodott nyirokcsomó limfómára utal?

Amikor megnagyobbodott nyirokcsomókat tapint valaki a nyakán vagy a hónaljában, az első gondolata, hogy daganata van. Pedig sokkal valószínűbb, hogy helyi vagy szisztémás fertőzés következtében alakultak ki tünetei, amelyek a fertőzés lezajlása után néhány hét alatt el is tűnnek. Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis- és Hematológiai Központ belgyógyász, hematológus orvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a huzamosabb ideig fennálló fájdalmatlan nyirokcsomók komolyabb betegséget is jelezhetnek, ezért további kivizsgálást igényelnek.

Online Bejelentkezés

Dr. Kárpáti Ágnes

Mammut II. 5. emelet - 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5.

Az immunrendszer őrei

-A nyirokcsomók akkorák, mint egy borsó, mégis hatékony fegyverek a szervezet betegségekkel és fertőzésekkel szembeni védelmében. Olyan struktúrák, amelyek immunsejteket termelnek, és a nyirokerek hálózatán keresztül kapcsolódnak össze. A nyirokcsomók kisebb csoportokban helyezkednek el, nagyjából 5-600 található belőlük szétszórva a test számos részén, beleértve a nyakat, a hónaljat, a mellkast, a hasat és az ágyékot.  Ha idegen anyagokat vagy kórokozókat érzékelnek a nyirokban, a bennük lévő limfociták aktiválódnak, gyors szaporodásnak indulnak, és felveszik a küzdelmet az azonosított kórokozó ellen – magyarázza dr. Kárpáti Ágnes. A megnagyobbodott nyirokcsomók tehát azt jelzik, hogy szervezetünk keményen dolgozik, hogy megvédjen bennünket a betolakodók ellen. Jellemzően egyébként azokban a régiókban növekednek meg, ahol éppen egy fertőzés zajlik. Előfordulhat azonban, hogy a duzzadt nyirokcsomók komolyabb állapotokat is jelezhetnek, és rosszindulatú daganatos betegség áll a hátterükben. Ilyenkor vagy magukból a nyirokszervekből indulnak ki a daganatok (ez esetben beszélünk limfómáról), vagy pedig a nyirokrendszerben keringő daganatsejtek akadnak fenn a nyirokszervekben.

Ha ezeket a jeleket tapasztalja, ne késlekedjen orvoshoz fordulni!

Egy normál nyirokcsomó tapintata olyan, mintha az orrunk hegyét megnyomnánk, a rendellenes nyirokcsomók ettől keményebb tapintatúak, a környezetükkel összekapaszkodott elváltozások. Mint Kárpáti doktornő szavaiból kiderül, ha másfél-két centiméternél nagyobb nyirokcsomókat tapintunk, amelyek nem mozdíthatóak, esetleg a test több régiójában is megtalálhatók, vagy egy véletlen mellkasröntgen során derül fény a nyirokcsomók jelenlétére, akkor érdemes kivizsgáltatni azokat, hogy kizárhassuk az esetleges kóros folyamatokat. Ha a fertőzés lezajlását követően nem húzódnak vissza, vagy növekedésnek indulnak nyirokcsomóink, esetleg más tüneteket is tapasztalunk, szintén indokolttá teszi, hogy szakorvos segítségét kérjük. A fájdalmatlan nyirokcsomó duzzanat mellett a visszatérő láz, az indokolatlan fogyás és étvágytalanság, az általános fáradtság, az éjszakai izzadás és a bőrviszketés olyan tünetek, amelyek felvethetik a limfóma gyanúját. Bár hozzá kell tenni, hogy ezek is csak a betegek felénél megfigyelhető aspecifikus tünetek.

Hogy történik a nyirokcsomók vizsgálata?

-A duzzadt nyirokcsomók okának meghatározásának első lépése a fizikális vizsgálat, a nyirokcsomók áttapintása, de megvizsgáljuk a fertőzés egyéb jeleit, és felmérjük a páciens általános egészségi állapotát is. A tünetektől függően képalkotó vizsgálatokra (röntgen, ultrahang, CT vagy MR) és a fertőzések kiszűrésére szolgáló vérvizsgálatokra is szükség lehet. Ha ezek a vizsgálatok nem mutatják ki a duzzadt nyirokcsomók okát, akkor szövettani mintát veszünk a kóros nyirokcsomóból. A nyirokcsomó-biopszia a limfóma diagnózisának arany standardja. Csak a pontos szövettani diagnózist követően kerülhet sor a személyre szabott kezelés megkezdésére, ami a páciens általános egészségi állapotát és a betegség stádiumát figyelembe véve történik műtéttel, kemoterápiával, sugárkezeléssel, vagy ezek kombinációjával, terápia rezisztens esetben középdózisú kemoterápiával és saját vagy idegen donoros őssejtátültetéssel – ismerteti dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis- és Hematológiai Központ orvosa.

Téma szakértője

Dr. Kárpáti Ágnes

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:   Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. Mammut II. 5. emelet
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Üdvözlöm! Segítséget szeretnek kérni . D3K2 vitamint szedek. Voltam vervetelen 3x szúrtak, nem akart jönni a vér olyan sűrű volt. Lehet a k vitamin az oka? Kaphatok emboliat? Köszönöm a segítséget! Zsuzsa
  Kedves Zsuzsa!
  Sajnos ezt így nehéz megmondani, nem feltétlen gondolom, hogy azért nem jött a vére mert sűrű.
  Kérdés ilyenkor, hogy mennyi folyadékot fogyasztott aznap vagy előző nap? Ha megvolt a 2-2,5 liter akkor nem lehet baj.
  Van arra vérvétel, hogy ki tudják mutatni, hogy genetikailag örökölte-e a trombózis hajlamot.
  Üdvözlettel,
  Dr. Kárpáti Ágnes
  Pinter Zsuzsa

  Dr. Kárpáti Ágnes

  belgyógyász, hematológus

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Bátran ajánlom a Doktornőt!

  Nyirokcsomó megnagyobbodással fordultam a Doktornőhöz, persze teljesn pánikban. De a Doktornő higgadtsága és őszintesége megnyugtatott. Szerencsére semmi komolyabb baj nem volt, és hála a gyors és alapos kivizsgálásnak ez hamar ki is derült!
  Dr. Kárpáti Ágnes
  Dr. Kárpáti Ágnes
  belgyógyász, hematológus
  Utolsó módosítás: 2024.07.10 07:32