Leggyakoribb kérdések a limfómáról

A limfóma, azaz a nyirokrák viszonylag gyakori daganattípusnak számít, és bármely korosztálynál kialakulhatnak bizonyos típusai. Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusa a betegséggel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket válaszolta meg.

Mennyire gyakori a limfóma?

A limfóma a rákos megbetegedések közül viszonylag gyakorinak mondható, hiszen évente több mint 2000 új beteget regisztrálnak. Érdemes tudni, hogy a limfómának 2 fő típusa létezik: a Hodgkin és a non-Hodgkin limfóma. Gyakoriságát tekintve ez utóbbiban többen szenvednek, ráadásul több altípusuk is ismert.

Melyek a leggyakoribb tünetei?

limfóma tüneteiMivel nyirokrákról van szó, így az egyik legjellemzőbb tünete a nyirokcsomó megnagyobbodás. Ez természetesen más betegség tünete is lehet (főleg fertőzések következtében figyelhető meg), ám ha a csomó nem múlik, fájdalmatlan, esetleg növekedésnek indul, úgy az mindenképp figyelemfelhívó jel, melynek jobb utána járni! Ezen kívül gyakori panasz az indokolatlan fogyás, éjszakai izzadás, bőrkiütések, továbbá az ismeretlen eredetű/visszatérő láz. Sajnos az is elképzelhető, hogy nem utal semmilyen tünet a problémára, és rutin vizsgálat alkalmával derül rá fény.

Mennyire veszélyes, mi a prognózisa?

Szerencsére a limfóma igen jól gyógyítható ráktípus- bár ehhez az szükséges, hogy mielőbb megszülessen a diagnózis. Éppen ezért amennyiben felmerül a legkisebb esélye is a limfómának, érdemes kivizsgáltatnia magát a betegnek!

“Az utóbbi években nagy fejlődésen ment keresztül az onkohematológia, és ma már elérhetőek ún. molekuláris diagnosztikai vizsgálatok is, melyek segítségével sejteni lehet a betegség lefolyását, az előirányzott terápia hatékonyságát”- mondja Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa.

A családomban volt már limfómás beteg. Veszélyeztetett vagyok én is?

Bár a daganatokra való hajlam öröklődő, ám a limfómánál nem mutatták ki, hogy nagyobb veszélyben lennének azok, akiknek családjában előfordult már a nyirokrák.

Milyen vizsgálatok kellenek?

A fizikális és a laborvizsgálaton túl mindenképp szükség van az érinett nyirokcsomóból való mintavételre (biopszia). Ezen kívül fontos megtudni, hogy pontosan milyen típusú a limfóma, hol helyezkedik el, egy vagy több nyirokcsomó érintett, képzett-e áttéteket stb. Ehhez (PET) CT-re MRI-re, UH-ra, valamint érdemes mintát venni a csontvelőből is.

Hogyan kezelhető?

limfóma kezeléseA limfóma kezelése attól függ, pontosan mely típusával is áll szemben a beteg (számos altípusuk létezik). A kezelést befolyásolja többek között a daganat lefolyása, növekedési üteme (lassú növekedésű-indolens), mennyire agresszív fajta, a beteg életkora, általános egészségi állapota stb. A terápia minden esetben egyénre szabott, így nincs egységes séma. Előfordulhat, hogy a rendszeres kontrollon, nyomon követésen kívül nincs szükség kezelésre, de gyakori, amikor gyógyszeres kezelésre, sugár/kemoterápiára, immunterápia, esetleg őssejt transzplantációra van szükség.

Kiújulhat?

Sajnos igen- erre a legtöbb esély az első 2 évben van, ám gyógyultnak 10 év után nyilvánítják a beteget. Éppen ezért kell a gondos utógondozás és a rendszeres kontrollokon való részvétel. Ekkor vérvétellel, CT-vel és egyéb képalkotó vizsgálatokkal ellenőrzik az, vajon kiújult-e a daganat.

Téma szakértője

Dr. Kárpáti Ágnes

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:   Rendelés típusa:
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Üdvözlöm! Segítséget szeretnek kérni . D3K2 vitamint szedek. Voltam vervetelen 3x szúrtak, nem akart jönni a vér olyan sűrű volt. Lehet a k vitamin az oka? Kaphatok emboliat? Köszönöm a segítséget! Zsuzsa
  Kedves Zsuzsa!
  Sajnos ezt így nehéz megmondani, nem feltétlen gondolom, hogy azért nem jött a vére mert sűrű.
  Kérdés ilyenkor, hogy mennyi folyadékot fogyasztott aznap vagy előző nap? Ha megvolt a 2-2,5 liter akkor nem lehet baj.
  Van arra vérvétel, hogy ki tudják mutatni, hogy genetikailag örökölte-e a trombózis hajlamot.
  Üdvözlettel,
  Dr. Kárpáti Ágnes
  Pinter Zsuzsa

  Dr. Kárpáti Ágnes

  belgyógyász, hematológus

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Őszinte, megnyugtató

  Mindennel nagyon meg voltunk elégedve. A recepciósok kedvessége,segítőkészsége nagyon jól esett. A Doktornő véleménye és őszintesége megnyugtató volt.
  Dr. Kárpáti Ágnes
  Dr. Kárpáti Ágnes
  belgyógyász, hematológus
  Létrehozás ideje: 2020.01.07 Utolsó módosítás: 2020.03.09