A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

A szülés utáni veszélyes vérzés ellen a kismama is tehet!

A szülés utáni veszélyes vérzés ellen a kismama is tehet!

tromboziskozpont.hu Létrehozva: 2015.12.03 Módosítva: 2017.06.25
A szülő nők egy részénél előfordulhat az úgy nevezett postpartum (szülés utáni) vérzés, mely sajnos akár a méh elvesztéséhez, vagy halálhoz is vezethet. A kiváltó okok között a veleszületett- és szerzett vérzékenységgel, továbbá a szülőcsatorna sérülésével, lepény visszamaradással, a méh összehúzódásának elmaradásával is találkozhatunk. A tünetekről, és a lehetséges kezelésről dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa beszél.

Mi az a postpartum vérzés

Azok a nők, akik már átélték az új életet adó élményt, tudják, hogy bizony némi szorongás is társulhat az érzéshez. Filmeken is gyakran jelenik meg ez a vérzéstípus, amikor is az anya a szülőasztalon, vagy később, már esetleg otthon erőteljes vérzést tapasztal, ami sajnos akár az életét is követelheti.

Szüléskor átlagosan 300-500 ml vér elvesztését normálisnak tartjuk, hiszen maga a folyamat is vérzéssel jár. Vérzést okoz a gát repedése, illetve a gátrepedés megelőzésére alkalmazott gátmetszés csökkenti a szövetek roncsolását, így a vérzést – ezért alkalmazza, a szülsz orvos. Ha a vérzés meghaladja az 500 ml-t, akkor postpartum vérzésről beszélünk, ami a szülő nők 5%-nál jelentkezik. Mivel az életet veszélyeztető állapotról van szó, gyakran az anyaméh, eltávolításával lehet csak a kismama életét megmenteni.

A postpartum vérzés megelőzése érdekében sokat tehetünk, ha rendszeresen jár a kismama terhes gondozásra és a szülés utáni napokban, hetekben a hüvelyi vérzés fokozódásakor, vagy ismételt jelentkezésekor, azonnal orvosához fordul.

Okai:

-          Lepényleválási, retenciós rendellenesség

-          Szülőcsatorna sérülése

-          A méh nem megfelelő összehúzódása

-          Véralvadási zavar

 

A postpartum vérzés lehet korai, ebben az esetben a szülésnél, vagy az azt követő első 24 órában jelentkezik, és lehet késői, amikor 24 óra után akár 6 hét után is bekövetkezhet. A felsorolt okok közül a véralvadási zavar az, melyet előre lehet szűrni, így a rizikó minimálisra csökkenthető.

Véralvadási zavarok

A vér alvadási zavarának egyik formája, a vérzékenység. Tünetei egész enyhe esetben is felismerhetőek, ha gondolunk rá. Gyakori orrvérzés, erős menstruációs vérzés, kis erőbehatásra is nagy bőralatti bevérzések /kék foltok/, fogínyvérzés, esetleg véres vizelet. Fő tünet a vashiányos vérszegénység. A vérzékenységnek nem csak veleszületett, de szerzett formája is van. A szerzett esetében az okok között a postpartum kialakult, az autóimmun betegségekhez társult és a rosszindulatú daganatos megbetegedéseket kísérő, különböző gyógyszerek szedése, valamint az idős kor szerepel, de az alkoholizmus, illetve a hiányállapotok is jelentősek a vérzékenység kialakulásában. A hiányállapotok pedig kialakulhatnak gyakori hányás, gyomor-bélrendszeri betegségek megléte, de akár a nem megfelelő táplálkozás miatt is, mint a drasztikus fogyókúra, a zsír kihagyása az étrendből, illetve fogyókúrás gyógyszerek fogyasztása, ami zsír felszívódását gátolja. A véralvadási faktorok képzéséhez „K” vitamin kell, ami zsírban oldódó vitamin, így a bélrendszerből csak zsír jelenlétében tud felszívódni.  – magyarázza dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

A vérzékenység felderítése igen fontos feladat, hiszen az élet számos területén, többek között a szülésnél is komoly gondokat okozhat a megléte. De egy egyszerű fogászati kezelés esetében is nagyon fontos, hogy az orvos tudjon arról, hogy betege vérzékenységben szenved, hiszen a kezelés mikéntjét gyökeresen megváltoztathatja ez az információ.

Mit tehetünk?

A postpartum vérzés ellen a szülő nők úgy védekezhetnek, ha kivizsgáltatják magukat. A vérzékenység megállapításához laborvizsgálat szükséges, hiszen több formája is létezik, és az sem mindegy, hogy melyik van jelen. A vérvizsgálatot követően a szakorvos a megfelelő gyógyszeres kezelésről is gondoskodik, valamint életmódváltozást is javasolhat.

Fontos az is, hogy ha tudomásunkra hozza az orvos, hogy vérzékenységben szenvedünk, azt mindenképpen tudassuk szülészünkkel, vagy olyan kezelőorvosunkkal, akinek tevékenysége vérzéshez vezethet.

Hírek

Felületi trombózis – tilos az ágynyugalom!

Felületi trombózis – tilos az ágynyugalom!

A visszeres lábaknak a nyári időszak nagy megterhelést jelent. Nemcsak lábfáradtság, bokaduzzanat, elnehezedő láb jelentkezhet, hanem az olyan súlyosabb panaszok, mint a felületi trombózis is gyakrabban alakulnak ki a melegben. Prof. Blaskó György, a Trombózis és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondta, hogy milyen tünetekről ismerhetjük fel és hogyan kezeljük a felületi trombózist.

További részletek
5 kérdés a leukémia tüneteiről

5 kérdés a leukémia tüneteiről

A leukémia kezelése terén rengeteget fejlődött az orvostudomány az elmúlt évtizedekben. A betegséggel diagnosztizáltak ma már sokkal tovább élhetnek, és akár teljes gyógyulás is elérhető. Ehhez azonban a betegséget mielőbb, korai stádiumban fel kell ismerni. A leukémia tüneteit dr. Kárpáti Ágnes onkohematológus, a Trombózis- és Hematológiai Központ orvosa foglalta össze.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA