A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Állíttassa be nyári vérnyomáscsökkentő adagját, nehogy baj legyen belőle!

Állíttassa be nyári vérnyomáscsökkentő adagját, nehogy baj legyen belőle!

tromboziskozpont.hu Létrehozva: 2016.05.04 Módosítva: 2017.06.25
A vérnyomás megfelelő beállításának fontosságát azoknak semmiképpen nem kell megmagyarázni, akiknek kóros eltérés jelentkezik ebben az adatban. Hiszen akár jelentkeznek tünetek, akár nem, az érintettek pontosan tisztában vannak azzal, mit is kockáztatnak. Azonban ahhoz, hogy a lehetséges mellékhatásokat elkerülhessük nem mindig ugyan az a gyógyszeradag a megfelelő, hiszen ahogyan mi, úgy az adagok is változhatnak az idők során.Arról, hogy mikor kell változtatni a magasvérnyomás betegség terápiáján dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája beszél.

A vérnyomás megfelelő beállításának fontosságát azoknak semmiképpen nem kell megmagyarázni, akiknek kóros eltérés jelentkezik ebben az adatban. Hiszen akár jelentkeznek tünetek, akár nem, az érintettek pontosan tisztában vannak azzal, mit is kockáztatnak. Azonban ahhoz, hogy a lehetséges mellékhatásokat elkerülhessük nem mindig ugyan az a gyógyszeradag a megfelelő, hiszen ahogyan mi, úgy az adagok is változhatnak az idők során.

Arról, hogy mikor kell változtatni a magasvérnyomás betegség terápiáján dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája beszél.

Mitől alakul ki a magasvérnyomás betegség?

A felszökő vérnyomás senkinek nem ismeretlen. Hiszen sokszor előfordul, ha sportolunk, ha megijedünk, vagy éppen, ha stresszesek vagyunk. Ezzel nincs is semmilyen gond, de ha tartósan 140/90 Hgmm felett van a vérnyomás, akkor már kóros elváltozással állunk szemben. Sajnos maga a betegség sokszor semmilyen tünettel nem rendelkezik, így a beteg nem is tud róla, hogy a csendes gyilkosnak nevezett betegségben szenved. bár tünetei gyakran nincsenek, következményei biztosan.

A magasvérnyomás betegség roncsolja az erek belső, endothel részét, ahol mikro sérüléseket okoz. Ezekben az aprócska kis sérülésekben azután thrombus alakulhat ki, ami a véráramba kerülve trombózist, stroke-ot, szív infarktust, vagy akár halálos tüdőembóliát is okozhat. Emellett a magasvérnyomás egy sor szervben is károkat okoz, és tönkre teszi azok működését, mint például a szem esetében az éleslátás rontása.

A betegség két formában jelentkezhet. Elsődleges hipertónia esetében a kiváltó tényezők között a genetikai sajátosságok, valamint a környezeti hatások együttese játszik szerepet, illetve az is előfordul, hogy a betegség megjelenésére nincsen magyarázat. A másodlagos hipertónia esetében valamilyen betegséghez kapcsolódóan alakul ki a magasvérnyomás. Ez utóbbi esetben természetesen a kiváltó betegséget is kezelni szükséges a kór javítása érdekében.

Nem mindig ugyan az az adag kell

Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája elmondta, hogy egyes esetekben szükség lehet a vérnyomás gyógyszer adagjának változtatására. Ilyen például az időjárási tényező. A hideg és a meleg is hatással van az emberi szervezetre. A téli hónapokban a hideg hatására az erek is jobban összeszűkülnek, ami önmagában is emeli a vérnyomást, vagyis a gyógyszeradag emelésére lehet szükség. Ezzel ellentétben, a nyári melegben az erek kitágulnak, ilyenkor kevesebb gyógyszer is elegendő lehet. ennek megfelelően évszakváltáskor mindenképpen érdemes felkeresni a szakembert, aki megállapítja, hogy szükség van-e az adag módosítására.

Javulás esetén is módosulhat az adag. Bár a magasvérnyomás betegség sajnos nem gyógyítható, de a megfelelő életmód, az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, és a stressz mennyiségének csökkentése a mindennapokban javulást eredményezhet. Ilyen esetekben természetesen a gyógyszer adagját is lejjebb kell vinni.

Ennek ellentéte is igaz, vagyis abban az esetben, ha tünetek jelentkeznek – például szédülés, rendszeres erős fejfájás, stb. -, illetve ha a már meglévőek rosszabbodnak, akkor mindenképpen fel kell keresni az orvost, aki az adagok módosításával, esetleg új gyógyszer felírásával tud segíteni a helyzeten. Az is előfordulhat, hogy túlkezelt magasvérnyomással áll szemben, ilyenkor is az adagok csökkentése jelenthet megoldást.

Abban az esetben is a gyógyszer változtatására van szükség, ha annak mellékhatásai jelentkeznek. Sajnos, mint minden gyógyszernek, a magasvérnyomás kezelésére alkalmazottaknak is lehetnek mellékhatásai, ám szerencsére az adható szerek skálája ma már igen széles, így a szakemberképes ezt a gondot gyorsan megoldani.

A hipertónia kezdeti stádiumát elsősorban a fizikai valamint szellemi túlterhelés, illetve a stressz váltja ki. Ennek megfelelően, ha időben felismerik a bajt, akkor életmódváltozással és átmeneti gyógyszeres kezeléssel az állapot meg is szüntethető. Ez igaz abban az esetben is, ha a várandósság utolsó heteiben jelentkező, a szülés során fellépő, vagy a menopauza indukálta magasvérnyomásról van szó.

Hírek

Betegségek, melyek fokozzák a trombózis rizikót

Betegségek, melyek fokozzák a trombózis rizikót

Mélyvénás trombózis után, a sürgősségi ellátást követő időszakban fontos kivizsgálni, hogy mi okozta, mi áll a háttérben. Erre azért nagy szükség van, hogy a megfelelő kezeléssel, a későbbiekben egy újabb trombózis elkerülhető – vagy a kockázata minimálisra csökkenthető - legyen. Prof. Blaskó György, a Trombózis és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondta, hogy milyen vizsgálatokra van szükség.

További részletek
Trombózis után – erre a 7 dologra kell figyelni

Trombózis után – erre a 7 dologra kell figyelni

A mélyvénás trombózis sürgősségi kezelését követően, a betegeknek bizonyos életmód változtatásokra lehet szüksége, hogy a kiújulást megelőzzék. A kivizsgálás és gyógyszeres kezelés mellett, az életmódváltás is fontos szerepet játszik ebben. Prof. Blaskó György, a Trombózis és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondta, hogy mire figyeljünk trombózis után.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA