Apró pöttyök a bőrön? Komoly betegségre is utalhatnak

dr. Szélessy Zsuzsanna dr. Szélessy Zsuzsanna 2018.03.07 2018-03-07 14:49:08.484771 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

A bőrön lévő kisebb-nagyobb vöröses foltokat rendszerint ekcémának, illetve egyéb bőrbetegségnek tudják be. Ám ha kiderül, mégsem bőrgyógyászati a probléma, úgy érdemes ellenőriztetni a vérlemezke számot, ugyanis a panasz ITP-re (idiopátiás trombocitopéniás purpura) is utalhat, mely vérzékenységgel jár. A témáról bővebben dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosnőjét kérdeztük.

Mi is az az ITP?

Az ITP immunológiai okok miatt fellépő vérlemezke hiány, melynek következtében nem tud végbemenni megfelelően a véralvadás, így vérzékeny állapotot hoz létre. Hátterében az immunrendszer hibás működése áll, ugyanis az olyan antitesteket termel, mely arra készteti a falósejteket, hogy távolítsák el a vérlemezkéket. Ennek következtében a trombociták száma olyannyira lecsökken, hogy az már nem elégséges az összecsapzódásra és az erek belsejéhez való kitapadásra, ami a véralvadás beindításához elengedhetetlen. Érdekesség, hogy míg gyermekkorban általában fertőzés, láz előzi meg, és az állapot fél éven belül akár spontán is gyógyulhat (bár gyakran kezelésre van szükség), addig felnőtteknél krónikus formát ölthet és nincs bevezető tünete.

Apró vörös pöttyök főleg a lábszáron, valamint orrvérzés jelezhetik a bajt

ITPAz ITP jellemző tünetei mind a vérzékenységgel függenek össze: ezért ekkor gyakran jelennek meg apró, pontszerű bevérzések a bőrön, nehezen csillapíthatóak lesznek a vérzések, a bőrön kék foltok tűnnek fel különösebb trauma nélkül, továbbá előfordulhat még orr/ínyvérzés, valamint véres vizelés is. Mivel a betegség folyamán a véralvadás zavart szenved, ezért a páciens olyan veszélyeknek van kitéve, mint a vérszegénység, de rossz esetben életveszélyes belső vérzések is létrejöhetnek, ezért fontos a szakszerű kezelése- mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője.

Gyógyszer, injekció és műtét is szóba kerülhet

Amennyiben vérvétel - és esetleg csontvelővizsgálat- alapján bebizonyosodik az ITP megléte, úgy a kezelés egyrészt a beteg korától, másrészt az állapot súlyosságától függ. Enyhébb esetben orális készítményekre van szükség, míg súlyosabb formában intravénásan kell az adott anyagokat bejuttatni (szteroidos készítmények, immunglobulin). Amennyiben a terápia nem vezet eredményre, sőt, a vérlemezkék száma tovább csökken, vagy vészesen alacsony, úgy a lép műtéti eltávolítására van szükség- sajnos azonban ez sem segít minden estben. Van továbbá speciális gyógyszer is, ami a vérlemezke képződését serkenti. Ennek alkalmazására akkor kerül sor, ha sem az immunrendszerre ható gyógyszerek adása, sem a lép eltávolítás nem vezet kellő számú vérlemezke szám eléréséhez.

További híreink>>>

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Rita

vérvizsgálat


Tisztelt Szakértő!

27 hetes kismama vagyok, most készült egy vérvizsgálat, mely szerint a CMV Igg és CMV igm értékem is pozitív.
CMV igg: (27 mol) pozitív
CMV igm: (29) pozitív
Aviditás magas (4 hónapnál régebbi fertőzés)
Utolsó menstruációm április 2- án volt. A 4 hónapnál régebbi fertőzés az június hónap előtti.
Jól gondolom, hogy mivel az igg is pozitív, ezért régebbi a fertőződés, ráadásul az aviditás magas. Ebben az esetben újrafertőződés esélye állhat fenn?
Ez a babára lehet bármilyen veszéllyel? Lassan már heti kétheti rendszerességgel nézzük UH- val.
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Kedves Rita!
A fertözés időpontja nem teljesen tisztázható, de amennyiben az ultranang mindent rendben talál a babánál, akkor már nem jelenthet problémát. Valószínű még a beágyazódás előtt sikerült legyőznie a CMV vírust.
Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna

Páciensek mondták

Minden kérdésemre választ kaptam

Nagyon szép környezetben, kiváló orvossal és kiszolgáló személyzettel találkoztam. A doktornő- dr. Szélessy Zsuzsanna- nagyon kedves volt, maximálisan és kiváló szakértelemmel tájékoztatott az engem érintett betegségről. Türelmes volt, minden kérdésemre választ kaptam. A továbbiakra nézve útmutatást kaptam tőle.

További vélemények

Visszalépés az előző oldalra...

Orvos válaszol


Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA