D-dimer mérése- mikor indokolt?

dr. Szélessy Zsuzsanna dr. Szélessy Zsuzsanna 2018.06.26 2018-06-26 10:58:38.560933 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

A D-dimer mérése trombózis gyanúja esetén szokott sor kerülni leggyakrabban. A szervezetben létrejött véralvadék jelenlétére utal a megemelkedett szintje. De, hogy pontosan mi is az a D-dimer, és még milyen vizsgálatokkal kell kiegészíteni, arról dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa beszélt.

D-dimer- mi is az valójában?

A D-dimer az alvadási folyamat során keletkező fehérje. A folyamat ugyanis 2 részből áll: a vér alvadásából (melynek végén oldhatatlan fibrinháló keletkezik), valamint a fibrinolízisből (vagyis a fibrinszálak lebomlásából). A D-dimer tulajdonképpen a fibrin lebomlási terméke, így normál körülmények között alig mutatható ki a vérből, csakis akkor emelkedik meg lényegesen az értéke, ha vérrög keletkezett és szükség van annak lebontására.  

Mit jelez a megemelkedett értéke?

Amennyiben a D-dimer szintje  megemelkedik, az a véralvadás fokozott folyamatára utal. Ez előfordulhat mélyvénás trombózis, tüdőembólia, stroke, szívinfarktus esetén. Nemannyira magas az emelkedés, gyulladás, daganatok, terhesség esetén, továbbá emelkedett szintet mérünk, műtétek, sérülések következményeként is.

A trombózis/tüdőembólia gyanúja esetén rutinvizsgálatnak számít, de a betegség követésére is használjuk, ugyanis  értékének csökkenése, normalizálódása fontos információ a kezelés hatékonyságára vonatkozóan.  A D dimer magas szintje esetén meg kell keresni a véralvadék helyét és nagyságát, ami általában ultrahang -, CT vizsgálattal történik.

Segíthet a véralvadásgátló terápia időtartamának meghatározásában

A D-dimer szintjének ellenőrzésre nem csaupán a trombózis fennállásának kizárására szolgál. de nagy segítséget jelenhet az antikoaguláns terápia időtartamának meghatározásában. Az anticoaguláns kezelést gyakran akkor is folytatni kell, ha az ultrahang alapján a trombózis már nem látható, az érszakaszon a vér átfolyása teljessé vált. Ilyen tényező például az ismétlődő trombózis, vagy a súlyos trombofília megléte. De abban az esetben is tovább kapja a beteg a véralvadás gátlót, ha a D dimer értéke nem normalizálódik, vagy ismételten emelkedni kezd. (ilyenkor gyakran rosszindulatú daganatot, esetleg autoimmun érgyulladást találunk okként).

Az anticoaguláns kezelés felfüggesztése utáni visszatérő D dimer emelkedés megelőzheti a klinikai tüneteket, panaszokat, így előre jelzi a tromboembóliás esemény ismételt jelenlétét, magyarázza dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

Az alvadásgátlóval már nem kezelt, ám az emelkedett D-dimer értékű csoportban a MVT (mélyvénás trombózis) 15%-n visszatért, míg azok, akik megfelelő terápiában részesültek, ez az arány 2% volt. Így tehát a kutatók azt találták, hogy akiknél magasabb a D-dimer szint, ott folytatni kell az antikoaguláns terápiát.

Célszerű tisztázni trombózis után

  • teljeskörű trombofília vizsgálat
  • antifoszfolipid szindróma kizárása
  • lupus antikoagulans és a véralvadás vizsgálat
  • rákszűrő vizsgálatok
  • krónikus gyulladás (góc) felkutatása
  • természetesen szükségesek lehetnek további vizsgálatok is bizonyos betegségek esetén.  

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Krámli Veronika

Xarelto

Dr. Szélessy Zsuzsanna részére!

Tisztelt Doktornő!

Kismamaként jártam Önhöz még a Honvéd Kórházba, legutóbb már a Trombózisközpontban találkoztunk (2017.11.hó) - anamnézisben agyi vénás trombózis szerepel! A Xarelto szedését próbálnánk abbahagyni, és a biztonság kedvéért Ön még egy immunológia (autoantitestek) vérvizsgálatot kért tőlem, mielőtt a Xareltot elhagynánk.
Az eredmény megvan, ezt szintén a Trombózisközpontban végeztettem el (2018.02.16-án). Az eredmény nagy része negatív lett, egy eredményt kivéve: az Anca lizozim lett 1,8 érték (0 és 1 között írják a tartományt). Korábbi eredményemben ellenőriztem, a pANCA korábban (2017.07. hó) negatív volt.
Kérem, amennyiben ideje engedi, írja meg nekem, hogy emellett az érték mellett mi a teendőm. Elhagyhatom a Xareltot, vagy további szedése lenne szükséges? Nagyjából 2 heti Xarelto áll rendelkezésemre még, így ha szükséges tovább szednem, jelentkeznék Önnél ajánlás ügyében.

Köszönettel várom válaszát!

Üdvözlettel:
Krámli Veronika
Kedves Krámli Veronika!
Arra kérem, hogy szedje tovább a Xarelto-t, ameddig az immunológiai ok nem tisztázódik.
A (vasculitis biztonságos kizárása (autoimmun érgyulladás), illetve igazolására még precízebb immun marker vizsgálatok szükségesek, ezt pedig az immunológus tudja lebonyolítani, ennek érdekében immunológiai rendelésre kéne időpontot kérnie.
Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna


Páciensek mondták

Megnyugtató megoldást kínált

A doktornő kedvesen, koncentráltan, megragadva a lényeget, megnyugtató megoldást kínált problémánkra. Magabiztossága, szakértelme megnyugtató volt.

További vélemények

Visszalépés az előző oldalra...

Orvos válaszol


Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA