Enyhítse visszeres tüneteit a nyáron

A nyári időszak igen sok kellemetlenséget tartogat a visszértágulatokkal küzdők számára, mivel az érintetteknek a nagy hőség miatt rendszerint rosszabbodnak a panaszaik. Dr. Sepa György, a Trombózis-és Hematológiai Központ érsebésze hasznos tanácsokkal szolgált, miként lehet enyhíteni a tüneteket, mikre érdemes odafigyelni.

Készüljön fel a repülésre

Ha repülővel külföldre utazik, akkor valószínűleg mér előre fél az úttól, hiszen tisztában van a lehetséges veszélyekkel (trombózis), valamint a fokozódó panaszokkal (lábfeszülés, ödéma). Hogy ezeket elkerülje, érdemes időközönként felállnia, tornásztatnia a lábait! Emellett viseljen kompressziós harisnyát és kényelmes ruházatot, valamint igyon elegendő mennyiségű folyadékot (lehetőleg vizet). Ha szeretne - bár a visszértágulatokat nem csökkentik vagy szűntetik meg- alkalmazhat hűsítő krémeket, géleket is a kellemetlen panaszok ellen.

Laza, könnyű, jól szellőző ruházat

Ügyeljen arra, hogy olyan ruhát viseljen, mely nem zárja be a meleget, hanem jól szellőzik. Könnyű anyagból készüljön és semmiképp se legyen szoros! A szűk ruházat csak még tovább korlátozza a keringést, és súlyosbítja a problémát. (ha kompressziós harisnyát visel, akkor ez lényegesen kényelmesebb is). Cipő tekintetében lapos vagy alacsony sarkú lábbelit válasszon, ugyanis a túl magas sarkú cipő viselése esetén másként feszül a lábszárizomzat, ezáltal jelentősen csökken az izompumpa, ami a vér visszaáramoltatását segítené.

Mozogjon Mozgásterápia, Trombózis-és Hematológiai Központ

Bár a hőségben sokan nem szeretnek sportolni, ám a reggeli/esti időszakban, ha lehetséges iktasson be egy kis mozgást -akár gyaloglást-, mivel növeli a vérkeringést a lábakban. Természetesen más kardiovaszkuláris gyakorlatok is hasznosak, pl. az úszás, a kerékpározás, a kocogás és a túrázás.

Csökkentse súlyát

A felesleges kilóktól való megszabadulás nagy könnyebbséget jelent az ereknek. A túlsúly sajnos komoly indikátora a visszértágulatoknak, így ügyeljen arra, hogy elérje az optimális testsúlyt megfelelő étkezéssel és rendszeres mozgással!

Emelje fel a lábait

A lábak felpolcolása nagymértékben segíti a keringést. Mivel a hosszú állás/ülés csak fokozza a panaszokat és a visszértágulatok súlyosságát, a nap folyamán többször tegye fel a lábait. A legideálisabb, ha ezt fekvő helyzetben teszi, de akár ülve, az irodában is megteheti. Így nem csak az ödéma csökken, de a lábfájdalom is.

Maradjon hidratált

A test megfelelő hidratáltsága segít a megfelelő vérkeringésben, a vér pangásának elkerülésében, ezért fogyasszon elegendő mennyiségű folyadékot! Ez mindig fontos, a nyári időszakban meg különösen, amikor igen könnyű dehidratált állapotba kerülni!

Viseljen kompressziós harisnyátVisszér, Trombózis-és Hematológiai Központ

Lehet, hogy nem a legkedveltebb viselet, de mindenképp érdemes hordani, hiszen segít a keringés fokozásában, még a mélyen fekvő vénákban is.

A kompressziós harisnya (vagy a rugalmas fásli) növeli a véráramlást a vénákban, mivel nyomást gyakorol az erekre. A kompresszió hatására a felületes vénák összenyomódnak, a vénás keringés a mélyen fekvő vénákba terelődik és ott fokozódik- ezáltal megszűnik bennük a vénás vér pangása.

Van, hogy műteni érdemes

Bár sokan ódzkodnak a visszértágulatok műtétjétől, ám ma már olyan fejlődésen ment át a visszérterápia, hogy már léteznek olyan eljárások, melyek esetén nincs szükséges vágásra, altatásra, kórházi benntartózkodásra. Ráadásul az újdonságnak számító ragasztásos visszérműtét esetén csupán a szúrás helyét szükséges érzésteleníteni (ahol bevezetjük a katétert), nincs lábadozási idő és utógondozás, már aznap sportolhat, nem szükséges betegszabadságra menni, és még csak kompressziós harisnyát sem kell viselni, ami a nyári időszakban igen nagy könnyebbséget jelent- mondja dr. Sepa György, a Trombózis-és Hematológiai Központ érsebésze.

 

Forrás: Trombózis-és Hematogiai Központ

www.tromboziskozpont.hu

Téma szakértője

Dr. Sepa György

sebész, érsebész

 • Specialitások:   Rendelés típusa:
  • Személyes (rendelői) vizit 
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Hölgyem, Uram! Visszeres problémával keresném fel Önöket - ami talán még nem olyan súlyos. Az Egyesült Királyságból mennék haza november végén de ez a tartózkodás csak rövid idő lenne. A kérdésem hogy egy hét leforgása alatt lehetséges e a problemás visszeret orvosolni illetve hogy a kezelést követő másfél héten belül tudok e repülőn utazni (2,5 óra). Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Selmeczi - Tóth Csilla
  Kedves Csilla !
  Itthon léte alatt van lehetőség vizsgálatra, kezelesre, akár műtét elvégzésére is. A beavatkozás utan1-2 nappal akár repülhet is.
  Bejelentkezni a 0670/431 77 29-es telefonon tud.
  Üdvözlettel : Dr. Sepa György


  Selmeczi Tóth Csilla

  Dr. Sepa György

  sebész, érsebész

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Eredményes

  Vizsgálatának módszerével, kedvességével, időpont betartásával, tanácsának eredményességével nagyon meg voltam elégedve.
  Dr. Sepa György
  Dr. Sepa György
  sebész, érsebész
  Létrehozás ideje: 2022.09.01 Utolsó módosítás: 2022.09.01