Enyhítse visszeres tüneteit a nyáron

A nyári időszak igen sok kellemetlenséget tartogat a visszértágulatokkal küzdők számára, mivel az érintetteknek a nagy hőség miatt rendszerint rosszabbodnak a panaszaik. Dr. Sepa György, a Trombózis-és Hematológiai Központ érsebésze hasznos tanácsokkal szolgált, miként lehet enyhíteni a tüneteket, mikre érdemes odafigyelni.

Készüljön fel a repülésre

Ha repülővel külföldre utazik, akkor valószínűleg mér előre fél az úttól, hiszen tisztában van a lehetséges veszélyekkel (trombózis), valamint a fokozódó panaszokkal (lábfeszülés, ödéma). Hogy ezeket elkerülje, érdemes időközönként felállnia, tornásztatnia a lábait! Emellett viseljen kompressziós harisnyát és kényelmes ruházatot, valamint igyon elegendő mennyiségű folyadékot (lehetőleg vizet). Ha szeretne - bár a visszértágulatokat nem csökkentik vagy szűntetik meg- alkalmazhat hűsítő krémeket, géleket is a kellemetlen panaszok ellen.

Laza, könnyű, jól szellőző ruházat

Ügyeljen arra, hogy olyan ruhát viseljen, mely nem zárja be a meleget, hanem jól szellőzik. Könnyű anyagból készüljön és semmiképp se legyen szoros! A szűk ruházat csak még tovább korlátozza a keringést, és súlyosbítja a problémát. (ha kompressziós harisnyát visel, akkor ez lényegesen kényelmesebb is). Cipő tekintetében lapos vagy alacsony sarkú lábbelit válasszon, ugyanis a túl magas sarkú cipő viselése esetén másként feszül a lábszárizomzat, ezáltal jelentősen csökken az izompumpa, ami a vér visszaáramoltatását segítené.

Mozogjon Mozgásterápia, Trombózis-és Hematológiai Központ

Bár a hőségben sokan nem szeretnek sportolni, ám a reggeli/esti időszakban, ha lehetséges iktasson be egy kis mozgást -akár gyaloglást-, mivel növeli a vérkeringést a lábakban. Természetesen más kardiovaszkuláris gyakorlatok is hasznosak, pl. az úszás, a kerékpározás, a kocogás és a túrázás.

Csökkentse súlyát

A felesleges kilóktól való megszabadulás nagy könnyebbséget jelent az ereknek. A túlsúly sajnos komoly indikátora a visszértágulatoknak, így ügyeljen arra, hogy elérje az optimális testsúlyt megfelelő étkezéssel és rendszeres mozgással!

Emelje fel a lábait

A lábak felpolcolása nagymértékben segíti a keringést. Mivel a hosszú állás/ülés csak fokozza a panaszokat és a visszértágulatok súlyosságát, a nap folyamán többször tegye fel a lábait. A legideálisabb, ha ezt fekvő helyzetben teszi, de akár ülve, az irodában is megteheti. Így nem csak az ödéma csökken, de a lábfájdalom is.

Maradjon hidratált

A test megfelelő hidratáltsága segít a megfelelő vérkeringésben, a vér pangásának elkerülésében, ezért fogyasszon elegendő mennyiségű folyadékot! Ez mindig fontos, a nyári időszakban meg különösen, amikor igen könnyű dehidratált állapotba kerülni!

Viseljen kompressziós harisnyátVisszér, Trombózis-és Hematológiai Központ

Lehet, hogy nem a legkedveltebb viselet, de mindenképp érdemes hordani, hiszen segít a keringés fokozásában, még a mélyen fekvő vénákban is.

A kompressziós harisnya (vagy a rugalmas fásli) növeli a véráramlást a vénákban, mivel nyomást gyakorol az erekre. A kompresszió hatására a felületes vénák összenyomódnak, a vénás keringés a mélyen fekvő vénákba terelődik és ott fokozódik- ezáltal megszűnik bennük a vénás vér pangása.

Van, hogy műteni érdemes

Bár sokan ódzkodnak a visszértágulatok műtétjétől, ám ma már olyan fejlődésen ment át a visszérterápia, hogy már léteznek olyan eljárások, melyek esetén nincs szükséges vágásra, altatásra, kórházi benntartózkodásra. Ráadásul az újdonságnak számító ragasztásos visszérműtét esetén csupán a szúrás helyét szükséges érzésteleníteni (ahol bevezetjük a katétert), nincs lábadozási idő és utógondozás, már aznap sportolhat, nem szükséges betegszabadságra menni, és még csak kompressziós harisnyát sem kell viselni, ami a nyári időszakban igen nagy könnyebbséget jelent- mondja dr. Sepa György, a Trombózis-és Hematológiai Központ érsebésze.

 

Forrás: Trombózis-és Hematogiai Központ

www.tromboziskozpont.hu

Téma szakértője

Dr. Sepa György

sebész, érsebész

 • Specialitások:   Rendelés típusa:
  • Személyes (rendelői) vizit 
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Üdvözlöm Önöket! A jobb vádlim visszeres, ráférne egy visszér műtét. A kérdéseim a következők: -egy hozzávetőleges árajánlat (vizsgálatok,műtét,vizitekkel együtt) a rádiófrekvenciás és a ragasztásos műtétről is. -a két műtét közül,melyiknél gyorsabb a felépülés,illetve műtét után mikor ideális a munkába állás (csomagkézbesítő vagyok van terhelés pl. lépcsőzés, cipekedés) Üdv:Beszteri József
  Kedves József!
  Az érsebészeti vizsgálat beleértve a mélyvénás ultrahang vizsgálatot rendelő től függően 21 és 27000 Ft között van. a rádiófrekvenciás visszérműtét 285000 Ft, a ragasztásos 670000 Ft és mindkét esetben felszámolnak 20000 Ft ápolási költséget. a ragasztásos visszérműtét után azonnal dolgozhat terhelheti a végtagot. a rádiófrekvenciás visszérműtét után 2 hét szükséges hogy fokozott terhelésnek tehesse ki magát.
  Üdvözlettel :Dr. Sepa György

  Beszteri József

  Dr. Sepa György

  sebész, érsebész

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Udvarias

  Amivel meg voltam elégedve: Udvariasság, figyelem, empátia, mosoly, tájékoztatás
  Dr. Sepa György
  Dr. Sepa György
  sebész, érsebész
  Létrehozás ideje: 2022.09.01 Utolsó módosítás: 2022.09.01