Érszűkület szűrés - akár életet is menthet

Magyarország élen jár a szív-és érrendszeri megbetegedésekben, ennek ellenére nem elegendő azok száma, akik tüneteikkel időben orvoshoz fordulnak. Az érfal szerkezetének átalakulása már egészen fiatalon is elkezdődhet, ami később olyan betegségekhez vezethet, mint a stroke, a szívinfarktus vagy az érszűkület. Éppen ezért panaszok esetén érdemes mihamarabb szakemberhez menni, hogy el lehessen kerülni a későbbi súlyos szövődményeket. Hogy pontosan milyen tünetekkel jár az érszűkület, és hogy kiknek érdemes szűrésre járniuk, arról Dr. Kósa Éva, a Trombózisközpont angiológusa beszélt.

Érszűkület szűrés -  akár életet is menthet

Magyarország élen jár a szív-és érrendszeri megbetegedésekben, ennek ellenére nem elegendő azok száma, akik tüneteikkel időben orvoshoz fordulnak. Az érfal szerkezetének átalakulása már egészen fiatalon is elkezdődhet, ami később olyan betegségekhez vezethet, mint a stroke, a szívinfarktus vagy az érszűkület. Éppen ezért panaszok esetén érdemes mihamarabb szakemberhez menni, hogy el lehessen kerülni a későbbi súlyos szövődményeket. Hogy pontosan milyen tünetekkel jár az érszűkület, és hogy kiknek érdemes szűrésre járniuk, arról Dr. Kósa Éva, a Trombózisközpont angiológusa beszélt.

Kiknek javasolt a rendszeres szűrés?

Az érszűkületre fokozott kockázatot jelent a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a dohányzás, a magas vérnyomás, a férfi nem, valamint az idős kor, így az érintetteknek fokozottabban kell ügyelniük az ereik állapotára. A cukorbetegeknél azért is fontos a rendszeres szűrés, mert náluk a fájdalomérzet hiányozhat – tehát nem feltétlenül produkálnak érszűkületre jellemző tüneteket. A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye a kis- és a nagy erek elzáródása, ami érzészavarral társulhat. Már a fizikális vizsgálat során, a lábfejen hiányzó pulzusok észlelése fel kell, hogy hívja a háziorvos vagy a belgyógyász figyelmét a lehetséges érbetegségre. A cukorbetegek szűrése évente javasolt panaszmentes esetben is.
„A többi rizikófaktor jelenléte esetén legfőképpen panaszok esetén indokolt a szűrővizsgálaton – angiológiai vizsgálaton- való részvétel. A cukorbetegeknél, illetve az ismert érbetegeknél (pl.agyi- vagy szívinfarktus után) azonban tünetmentes esetben is javasolt a szűrés.”- mondja Dr. Kósa Éva, a Trombózisközpont angiológusa.
Fontos tudni, hogy Magyarországon a panaszmentes magasvérnyomásos betegek körében végzett boka-kar index meghatározás szerint az érszűkület előfordulási gyakorisága 14,4 % volt. Az egyéb társuló rizikótényezők esetén ez az arány még magasabb lehet.

Érbetegségek jelei

Az érbetegségeknek szerteágazó tünetei lehetnek, attól függően, hogy a test mely szervében, vagy részén alakulnak ki.Alsó végtag érszűkülete: a láb terhelésre jelentkező fájdalma, mely nyugalomban megszűnik, hideg láb, lábikragörcs, fekély, nehezen gyógyuló sebek.
Koszorú-érszűkület: mellkasi fájdalom, mely sugározhat a hátba, karba és amely nyugalomra enyhül, légszomj, ritmuszavar
Nyaki érszűkület: tüneteket leginkább előrehaladott esetben okoz, melyek lehetnek: szédülés, látászavar, látásvesztés, féloldali arczsibbadás, esetleg fülzúgás

Legfontosabb vizsgálatok

Boka-kar index (kézi doppler vizsgálat): az alsóvégtagi érszűkület szűrésére és diagnosztizálásra is az úgynevezett boka-kar index meghatározása szolgál. Ez egy kézi ultrahang készülék és egy vérnyomásmérő segítségével történik. A karokban és az alsó végtagokban a vérnyomás megmérése után a bokánál mért vérnyomásértéket elosztjuk a karban mért értékkel. Érszűkületről akkor beszélünk, ha a kapott hányados kisebb, mint 0,9.
Arteriográf készülék: az érelmeszesedés korai stádiumára hívja fel a figyelmet az erekben mért gyorsult pulzushullám sebesség, amelynek igazolására az arteriográf készülék alkalmas. Bár ezzel a módszerrel konkrét érbetegséget nem lehet kimutatni, de a kóros értékek felhívják a figyelmet a rizikótényezők szűrésére, illetve ha a betegnek panaszai is vannak, akkor indokolt az érbetegségek kimutatására alkalmas egyéb vizsgálatok (pl. terheléses EKG, nyaki ér ultrahang, doppler mérés stb.) elvégzése is.


 

Téma szakértője

Dr. Kósa Éva

belgyógyász, angiológus

 • Specialitások:
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Trombózisközpont! 51 éves férfi vagyok, magas, vékony testalkatú. Nem dohányzom, nem iszom, próbálok minél többet mozogni, egészségesen élni. Az utóbbi időkig semmilyen jelentősebb egészségügyi problémám nem volt. December hónapban többször is fájdogált a jobb vádlim, de trombózisra utaló jel nem volt ( több orvos szerint sem ... ). Január elején mégis kétoldali tüdőembóliával kerültem kórházba. Mivel említettem a lábfájdalmakat, megultrahangozták, és megállapították, hogy onnan, a mélyvénákból indulhattak a rögök. A vénásan kapott vérhígító nem hatott ( végeztek vérvizsgálatot, de nem igazolta hogy genetikai oka lenne ), így 1-2 nap után Eliquis -t kaptam, amit azóta is szedek ( 2 x 5 mg ). Az orvosaimmal messzemenően meg voltam/vagyok elégedve, emberileg és szakmailag is kiválóak. Nagyon hálás vagyok nekik hogy megmentettek, kezeltek, és mostmár gyakorlatilag panaszmentes vagyok. Viszont, kicsit az az érzésem, mint amikor valaki fájó foggal elmegy a fogorvoshoz, az pedig fájdalomcsillapítóval hazaküldi. A vérhígítóval - remélhetőleg - megfelelően orvosolva van a problémám, viszont a kiváltó okról nem tudni semmit. Örökletes okot nem ismerek, a munkámban és szabadidőmben is gyakran ülök számítógép előtt, de nem extrém sokat. Világéletemben viszonylag szűk farmernadrágot viseltem, munkában, otthon, még kerékpározás közben is, de azt hiszem túlzott optimizmus lenne erre fogni a történteket. Több helyen olvastam, hogy az alsó végtagi vénák rendellenessége is kiválthatta a vérrögök képződését, de a szervezetben zajló kóros folyamatok is eredményezhetik a vér alvadási zavarait. De attól tartok Önök még számos további okot is fel tudnának sorolni. Ezek felderítése nem tartozna hozzá a kórházi kezeléshez ? Tiszteletteljes kérdésem tehát a "hogyan tovább" -ra vonatkozna: Önök milyen vizsgálatokat javasolnak ? Van valamiféle ajánlott procedúra, amivel be lehetne határolni a kiváltó okokat ? Vagy a háziorvosomhoz forduljak, ha mindezeknek a végére szeretnék járni ? ( Sajnos az Önök rendelésére a közeljövőben valószínűleg nem tudok eljutni. ) Válaszukat előre is köszönöm! R.József
  Tisztelt József!
  A trombózis, tüdőembólia okának kiderítése bonyolult folyamat, mert trombózisra külső és belső tényezők is hajlamosítanak. Amennyiben örökletes okot nem találtak, gyulladásos folyamatok, tumorok irányában javasolt vizsgálatokat elvégezni. A vizsgálatok száma, iránya függ az egyéb panaszoktól, fizikális vizsgálattól. Alapvizsgálatok között van a nagyrutin labor, hasi UH, férfiaknál urológiai vizsgálat. Ha hozzánk nem is tud eljönni, de mindenképpen javasolom, hogy a területileg illetékes angiológiát keresse fel további gondozás céljából. A góc és tumorkutatást háziorvosa tudja koordinálni. Ennél részletesebb vizsgálatsort vizsgálat és leletek nélkül nem tudok írni, mert azt egy adott pont után a meglevő leletek határozzák már meg és egyénenként változik.
  Tisztelettel:
  Dr Kósa Éva
  R. József

  Dr. Kósa Éva

  belgyógyász

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Nagyon elégedett

  Kedvesek voltak a recepción, A Főorvosnőt már ismertem, mert kétszer jártam nála a férjemmel, és nagyon elégedett voltam, akkor is és most is a Kósa főorvosnővel! 
  Dr. Kósa Éva
  Dr. Kósa Éva
  belgyógyász, angiológus

  Kapcsolódó videók

  Létrehozás ideje: 2013.11.22 Utolsó módosítás: 2019.05.30