A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Ezért nem tudja beállítani a vérnyomását

Ezért nem tudja beállítani a vérnyomását

tromboziskozpont.hu Létrehozva: 2016.04.20 Módosítva: 2017.06.25
A magasvérnyomás betegség rengeteg halálesetért felelős, mert az emberek nem veszik elég komolyan a meglétét, és nem foglalkoznak a kiváltó okokkal sem. Pedig ez nagyon fontos lenne, hiszen a néma gyilkosnak is nevezett kórt csak így lehet visszaszorítani, kezelni.A témában dr. Kapocsi Judit tanárnőt, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistáját kérdeztük.

A magasvérnyomás betegség rengeteg halálesetért felelős, mert az emberek nem veszik elég komolyan a meglétét, és nem foglalkoznak a kiváltó okokkal sem. Pedig ez nagyon fontos lenne, hiszen a néma gyilkosnak is nevezett kórt csak így lehet visszaszorítani, kezelni.

A témában dr. Kapocsi Judit tanárnőt, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistáját kérdeztük.

Mi a magas, és ez miért baj?

A magas vérnyomás értékek önmagukban még nem jelentenek problémát, persze csak abban az esetben, ha nem folyamatosan magasak. Az általánosan elfogadott adatok alapján egy felnőtt embernek, ülő helyzetben, szívmagasságban lévő mandzsetta és vérnyomásmérő esetén 140/90 Hgmm alatti vérnyomást tekinthetünk normálisnak. Ami e fellett van, az már hipertónia, mindegy, hogy melyik érték emelkedik meg tartósan.

A magasvérnyomás betegség két típusát különíthetjük el. Az egyes, vagy primer betegség esetében a magasvérnyomás hátterében nem áll más betegség, vagy szervi elváltozás, esetleg beavatkozás.

A második típus a másodlagos, vagy secunder magasvérnyomás. Ebben az esetben a megemelkedett értékek hátterében kimutathatóan más betegség, szervi baj, vagy beavatkozás áll.

A megemelkedett vérnyomást sokan nem veszik komolyan, hiszen a legtöbb esetben semmilyen tünettel nem jár. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne vinne véghez a szervezetben komoly roncsolást. Az erek falára a megemelkedett nyomás extra terhet ró, és mikro sérüléseket hoz létre. Az érkárosító hatás miatt a magasvérnyomás betegség szövődményei között a trombózis, a szívroham, a stroke, és a halálos tüdőembólia is szerepel.

Milyen betegség állhat a háttérben?

A másodlagos magasvérnyomást olyan betegségek okozzák, melyek a vese, az artériák, a szív illetve az endokrin rendszer működését károsítják. Kutatások szerint a másodlagos magasvérnyomás az esetek 10 %-ban fordul elő, a maradéknál a magasvérnyomás önállóan áll fenn. – mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

Ha ilyen betegséggel állunk szemben, akkor sajnos számolni kell a szövődményként megjelenő megemelkedett értékekkel, és azokat is mindenképpen kezeltetni kell, hogy a súlyos gondokat elkerülhessük. A mögöttes betegségek a következőek lehetnek:

-          vesebetegségek 
 

-          vese artéria szűkület
 

-          mellékvese betegségek
 

-          egyéb hormonzavarok
 

-          alvási apnoe szindróma
 

-          egyes gyógyszerek mellékhatása (fogamzásgátlók, fogyasztó szerek, szteroidok,  testépítő hormonok, nem szteroid gyulladásgátlók, antidepresszánsok)
 

-          rendszeres jelentős mennyiségű alkohol fogyasztás

Kezelés

Abban az esetben, ha a magasvérnyomás betegség másodlagos, vagyis valamilyen betegség, vagy szervi elváltozás okozza, mindenképpen kezelni kell az adott kórt. Mindemellett azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a vérnyomás megemelkedett értékeit rendezzük, és annak kezelését is nagy odafigyeléssel folytassuk, hiszen a két betegség külön – külön is komoly gondokat okozhat. Ebből is látszik, hogy a secunder magasvérnyomás kezelése összetett feladat, melynél a különböző területek szakembereinek szoros együttműködése, akadálytalan információ áramlása igen nagy jelentőséggel bír.

Hírek

Hemofília – a vérzékenység okai

Hemofília – a vérzékenység okai

A vérzékeny betegeknél csökkent véralvadás áll fenn, vagyis egy kisebb sérülés következtében is elhúzódó vérzés jelentkezik. A trombofíliásokkal szemben tehát, akiknél fokozott véralvás miatt a vérrögök kialakulása jelent veszélyt, a vérzékenyek esetében épp az okozza a problémát, hogy a vér nem, vagy csak nagyon lassan alvad meg. A vérzékenységen belül a hemofíla okait, és a kezeléssel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, a Trombózis – és Hematológiai Központ főorvosa foglalta össze.

További részletek
Trombózis után - ezek a betegek leggyakoribb kérdései

Trombózis után - ezek a betegek leggyakoribb kérdései

Ha valakinél a trombózis tünetei jelentkeznek, az első és legfontosabb a sürgősségi orvosi ellátás a betegség igazolása és az életveszélyes szövődmény megelőzése céljából. Az akut panaszok kezelését követően azonban számos kérdés vetődik fel a betegekben. Dr. Kósa Éva, a Trombózis – és Hematológiai Központ angiológusa ezekre adott válaszokat.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat