Ezért nem tudja beállítani a vérnyomását

A magasvérnyomás betegség rengeteg halálesetért felelős, mert az emberek nem veszik elég komolyan a meglétét, és nem foglalkoznak a kiváltó okokkal sem. Pedig ez nagyon fontos lenne, hiszen a néma gyilkosnak is nevezett kórt csak így lehet visszaszorítani, kezelni. A témában dr. Kapocsi Judit tanárnőt, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistáját kérdeztük.

A magasvérnyomás betegség rengeteg halálesetért felelős, mert az emberek nem veszik elég komolyan a meglétét, és nem foglalkoznak a kiváltó okokkal sem. Pedig ez nagyon fontos lenne, hiszen a néma gyilkosnak is nevezett kórt csak így lehet visszaszorítani, kezelni.

A témában dr. Kapocsi Judit tanárnőt, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistáját kérdeztük.

Mi a magas, és ez miért baj?

A magas vérnyomás értékek önmagukban még nem jelentenek problémát, persze csak abban az esetben, ha nem folyamatosan magasak. Az általánosan elfogadott adatok alapján egy felnőtt embernek, ülő helyzetben, szívmagasságban lévő mandzsetta és vérnyomásmérő esetén 140/90 Hgmm alatti vérnyomást tekinthetünk normálisnak. Ami e fellett van, az már hipertónia, mindegy, hogy melyik érték emelkedik meg tartósan.

A magasvérnyomás betegség két típusát különíthetjük el. Az egyes, vagy primer betegség esetében a magasvérnyomás hátterében nem áll más betegség, vagy szervi elváltozás, esetleg beavatkozás.

A második típus a másodlagos, vagy secunder magasvérnyomás. Ebben az esetben a megemelkedett értékek hátterében kimutathatóan más betegség, szervi baj, vagy beavatkozás áll.

A megemelkedett vérnyomást sokan nem veszik komolyan, hiszen a legtöbb esetben semmilyen tünettel nem jár. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne vinne véghez a szervezetben komoly roncsolást. Az erek falára a megemelkedett nyomás extra terhet ró, és mikro sérüléseket hoz létre. Az érkárosító hatás miatt a magasvérnyomás betegség szövődményei között a trombózis, a szívroham, a stroke, és a halálos tüdőembólia is szerepel.

Milyen betegség állhat a háttérben?

A másodlagos magasvérnyomást olyan betegségek okozzák, melyek a vese, az artériák, a szív illetve az endokrin rendszer működését károsítják. Kutatások szerint a másodlagos magasvérnyomás az esetek 10 %-ban fordul elő, a maradéknál a magasvérnyomás önállóan áll fenn. – mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

Ha ilyen betegséggel állunk szemben, akkor sajnos számolni kell a szövődményként megjelenő megemelkedett értékekkel, és azokat is mindenképpen kezeltetni kell, hogy a súlyos gondokat elkerülhessük. A mögöttes betegségek a következőek lehetnek:

-          vesebetegségek 
 

-          vese artéria szűkület
 

-          mellékvese betegségek
 

-          egyéb hormonzavarok
 

-          alvási apnoe szindróma
 

-          egyes gyógyszerek mellékhatása (fogamzásgátlók, fogyasztó szerek, szteroidok,  testépítő hormonok, nem szteroid gyulladásgátlók, antidepresszánsok)
 

-          rendszeres jelentős mennyiségű alkohol fogyasztás

Kezelés

Abban az esetben, ha a magasvérnyomás betegség másodlagos, vagyis valamilyen betegség, vagy szervi elváltozás okozza, mindenképpen kezelni kell az adott kórt. Mindemellett azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a vérnyomás megemelkedett értékeit rendezzük, és annak kezelését is nagy odafigyeléssel folytassuk, hiszen a két betegség külön – külön is komoly gondokat okozhat. Ebből is látszik, hogy a secunder magasvérnyomás kezelése összetett feladat, melynél a különböző területek szakembereinek szoros együttműködése, akadálytalan információ áramlása igen nagy jelentőséggel bír.

Létrehozás ideje: 2016.04.20 Utolsó módosítás: 2017.06.25