A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Ezért nem tudja beállítani a vérnyomását

Ezért nem tudja beállítani a vérnyomását

tromboziskozpont.hu Létrehozva: 2016.04.20 Módosítva: 2017.06.25
A magasvérnyomás betegség rengeteg halálesetért felelős, mert az emberek nem veszik elég komolyan a meglétét, és nem foglalkoznak a kiváltó okokkal sem. Pedig ez nagyon fontos lenne, hiszen a néma gyilkosnak is nevezett kórt csak így lehet visszaszorítani, kezelni.A témában dr. Kapocsi Judit tanárnőt, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistáját kérdeztük.

A magasvérnyomás betegség rengeteg halálesetért felelős, mert az emberek nem veszik elég komolyan a meglétét, és nem foglalkoznak a kiváltó okokkal sem. Pedig ez nagyon fontos lenne, hiszen a néma gyilkosnak is nevezett kórt csak így lehet visszaszorítani, kezelni.

A témában dr. Kapocsi Judit tanárnőt, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistáját kérdeztük.

Mi a magas, és ez miért baj?

A magas vérnyomás értékek önmagukban még nem jelentenek problémát, persze csak abban az esetben, ha nem folyamatosan magasak. Az általánosan elfogadott adatok alapján egy felnőtt embernek, ülő helyzetben, szívmagasságban lévő mandzsetta és vérnyomásmérő esetén 140/90 Hgmm alatti vérnyomást tekinthetünk normálisnak. Ami e fellett van, az már hipertónia, mindegy, hogy melyik érték emelkedik meg tartósan.

A magasvérnyomás betegség két típusát különíthetjük el. Az egyes, vagy primer betegség esetében a magasvérnyomás hátterében nem áll más betegség, vagy szervi elváltozás, esetleg beavatkozás.

A második típus a másodlagos, vagy secunder magasvérnyomás. Ebben az esetben a megemelkedett értékek hátterében kimutathatóan más betegség, szervi baj, vagy beavatkozás áll.

A megemelkedett vérnyomást sokan nem veszik komolyan, hiszen a legtöbb esetben semmilyen tünettel nem jár. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne vinne véghez a szervezetben komoly roncsolást. Az erek falára a megemelkedett nyomás extra terhet ró, és mikro sérüléseket hoz létre. Az érkárosító hatás miatt a magasvérnyomás betegség szövődményei között a trombózis, a szívroham, a stroke, és a halálos tüdőembólia is szerepel.

Milyen betegség állhat a háttérben?

A másodlagos magasvérnyomást olyan betegségek okozzák, melyek a vese, az artériák, a szív illetve az endokrin rendszer működését károsítják. Kutatások szerint a másodlagos magasvérnyomás az esetek 10 %-ban fordul elő, a maradéknál a magasvérnyomás önállóan áll fenn. – mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

Ha ilyen betegséggel állunk szemben, akkor sajnos számolni kell a szövődményként megjelenő megemelkedett értékekkel, és azokat is mindenképpen kezeltetni kell, hogy a súlyos gondokat elkerülhessük. A mögöttes betegségek a következőek lehetnek:

-          vesebetegségek 
 

-          vese artéria szűkület
 

-          mellékvese betegségek
 

-          egyéb hormonzavarok
 

-          alvási apnoe szindróma
 

-          egyes gyógyszerek mellékhatása (fogamzásgátlók, fogyasztó szerek, szteroidok,  testépítő hormonok, nem szteroid gyulladásgátlók, antidepresszánsok)
 

-          rendszeres jelentős mennyiségű alkohol fogyasztás

Kezelés

Abban az esetben, ha a magasvérnyomás betegség másodlagos, vagyis valamilyen betegség, vagy szervi elváltozás okozza, mindenképpen kezelni kell az adott kórt. Mindemellett azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a vérnyomás megemelkedett értékeit rendezzük, és annak kezelését is nagy odafigyeléssel folytassuk, hiszen a két betegség külön – külön is komoly gondokat okozhat. Ebből is látszik, hogy a secunder magasvérnyomás kezelése összetett feladat, melynél a különböző területek szakembereinek szoros együttműködése, akadálytalan információ áramlása igen nagy jelentőséggel bír.

Hírek

A tartós otthonlét növeli a trombózis kockázatát?

A tartós otthonlét növeli a trombózis kockázatát?

A koronavírus-járvány miatt sokan dolgoznak az otthonukból. A korábbi életritmus felborult, kevesebbet sétálnak, lépcsőznek napközben és a fertőzés megelőzés miatt a csoportos délutáni edzéseket is le kellett mondani. Az inaktív életmód mellett megnő a trombózis kialakulásának kockázata, erre figyelmeztet Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája, és azt is elmondja, mit tegyünk, hogy ezt megelőzzük.

További részletek
Koronavírus idején is kell gondolni a trombózis megelőzésére

Koronavírus idején is kell gondolni a trombózis megelőzésére

A koronavírus járvány idején sok minden eltér a megszokottól, így az egészségügyi ellátás is. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a sürgős beavatkozások elmaradnának vagy a krónikus betegek ellátása hátrányt szenvedne. Ez utóbbi esetre a távkonzultáció remek megoldást tud nyújtani. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája felhívja a figyelmet arra, hogy pl. trombózis prevencióra a járvány idején is szükség van.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA