A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Fokozott fáradtsággal küzd szoptatás során? Vashiány is okozhatja

Fokozott fáradtsággal küzd szoptatás során? Vashiány is okozhatja

dr. Szélessy Zsuzsanna Létrehozva: 2019.02.12 Módosítva: 2019.02.14

A szoptatás - akárcsak a terhesség- során a kismamának fokozottan ügyelnie kell táplálkozására, különösen az elegendő vas-bevitelre. Amennyiben kiürülnek a vasraktárak, úgy az anyuka kimerültté, fáradékonnyá, álmossá válik, ráadásul ekkor nagyobb eséllyel lép fel szülés utáni depresszió is. Dr. Szélessy Zsuzsanna, Trombózisközpont hematológus főorvosa a vaspótlás jelentőségéről beszélt.

Ezért fontos a megfelelő vas-készlet

A vas az emberi szervezetben nélkülözhetetlen, mivel a hemoglobinhoz kötődve az oxigén sejtekhez való szállítását végzi. Jelentősége nem csak a vérképzésben, a sejtek oxigénnel történő ellátásában van, de az immunrendszer működéséhez, az agy fejlődéséhez, egészségéhez is kell, továbbá az izom működését biztosító, myoglobinnak is alkotórésze.

Felnőttek számára 14 mg vas az ideális mennyiség, ám vannak olyan állapotok, amikor még ennél is többre van szükség (pl.terhesség, szoptatás)

Ügyeljen a vas-bevitelre szoptatás alatt, hogy elkerülhesse a kimerülést

A szoptatás és a csecsemő körüli teendők miatt eleve fáradtabbak a kismamák, ám ha mellette vashiánnyal is küzdenek, akkor a panaszok óriási méreteket ölthetnek. Ebben az időszakban az anyukának kb.25mg vasra van szükségük, amennyiben menstruáció is jelentkezik, akkor ennél többre is.

milyen tünetek utalhatnak a vashiányraHogy mely tünetek utalhatnak arra, hogy a kismama vashiánnyal küzd?

  • Fáradtság
  • Aluszékonyság
  • Fejfájás
  • Ingerlékenység

Van, hogy a vasban gazdag táplálkozás nem elég

Normál esetben – pl. amennyiben nincs felszívódási zavar vagy vérzékenység- elég a kismamának a vasban gazdag táplálkozás. Ekkor ügyelni kell arra,- mivel az állati eredetű vas könnyebben hasznosul,- hogy étrendje tartalmazzon kellő mennyiségű húst. Az is hasznos lehet, ha a vegyes táplálkozás mellett folytatja a terhesség során szedett várandós vitaminját, vagy a várandósága során alkalmazott, recept nélkül kapható vaskészítményét.

  • Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológusa azt javasolja, ha a kismama produkálja a vashiányra jellemző tüneteket, érdemes vérvétel útján ellenőriztetnie a vérképét, az aktuális vas szintjét és a vasraktárak telítettségét (Ferritin), mivel ha ezek a laboratóriumi paraméterek kórosak, akkor már receptre kapható gyógyszerre van szüksége. A recept köteles vaskészítmény alkalmazása indokolt, ha már a terhesség során is erősen vashiányos volt a kismama, vagy ha a szüléskor sok vér vesztett és vérszegény. Intravénásan vasat csak súlyos vérszegénység, bélbetegségek esetén alkalmaznak szigorú orvosi felügyelet mellett.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Trombózisközpont

+36 70 431-77-29

online bejelentkezés trombózisközpont

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm! 40 eves vagyok, lombik programon veszek reszt februarban, van egy trombozispanel vizsgalatom, amirol azt hittem, hogy elegendo a kockazati tenyezok felmereseben, de most hirtelen egy -nekem- uj orvos ujabb vizsgalatot kert, ami megremisztett, hiszen az eddigiek alapjan azt hittem minden rendben. /c677 + a12982/ Szeretem ha renezne a meglevo vizsgalatra, eleg-e, vagy tenyleg ujat kell csinaltatnom, mert a ketto nem is fedi egymasta veteles/terhessegi problemak temakoreben?
A korabbi vizsgalat eredmenye: homocisztein 6.5 umoL/L ref.:4.4-13, prothrombin102% ref:75-125, protr.ido8,5sec ref:8-11, INR 1.1 ref:0.85-1,2 , apti33sec, ref:28-40, trombin ido 20 ref:15-22, fibrinogen 2,9g/L ref:1,5-4, D-dimer 0,17ug/ml ref:0-0.5, antitrombin 110% ref:80-120, FVIII aktivitas98,8% ref:50-200, APC rezisztencia 4 ref:1,8 felett, proteinC aktivitas 92% ref:54-166, lupus anticoagulans szuroteszt negativ, leiden mutacio normal-de itt megjegyzeskent ez szerepel: "pv-r506Q mutaciot nem igazoltuk,az V-os faktor vad tipusu", PCRprothrombin normal, beta2gpi at szuroteszt,ELISA negativ, cardiolipin at szuroteszt negativ, protein S aktivitas 90% ref 59-118.
Koszonom, ha segit, a protokollban egyebkent a problemamentes idosebb kismamaknak ajanlanak clexane0.4 injekciot, vagy aspirin protectet altalaban, ezek kozul nekem javallt Onok szerint valamelyik?
koszonom szepen!

dr. Szélessy Zsuzsanna
dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, belgyógyász
Kedves Szabó Anita !
Az átküldött leletek miatt nem kell Clexane-t alkalmazni, A folsav bevitelre kell odafigyelnie. Természetesen még százféle oka lehet annak, hogy a lombik program során alvadásgátló injekciót kellhet esetleg kapnia! Sajnos ennyi információ alapján nem tudom megmondani, hogy további kivizsgálás még kell-e, hisz azt sem tudom, hogy eddig még milyen vizsgálatok történtek.
Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximálisan elégedett vagyok

Első alkalommal jártam Önöknél. A főorvosnőt a hematológia területén nagyon tapasztaltnak látom. Maximálisan elégedett vagyok a hangnemével, kedvességével, szakmai tapasztalatával.

További vélemények

Hírek

Köpenysejtes limfóma- ritka, ám agresszív

Köpenysejtes limfóma- ritka, ám agresszív

A limfóma az egyik leggyakoribb onkohematológiai betegség. Több típusa is ismert, melyek közt vannak agresszív és kevésbé agresszív fajták. Dr. Kárpáti Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusát most az igen veszélyes köpenysejtes limfómáról kérdeztük. 

További részletek
Eltérések a fehérvérsejtszámban-mit jelezhet?

Eltérések a fehérvérsejtszámban-mit jelezhet?

A laborvizsgálatok alkalmával minden esetben ellenőrzésre kerül a fehérvérsejtszám is. Mind az alacsony, mind a túl magas mennyiség is bajt jelezhet, így fontos utánajárni, mi is okozza az eltérést. A témában dr. Ercsei Ibolyát, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusát kérdeztük. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat