A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Ismerje fel időben a trombózist - Trombózisközpont

Ismerje fel időben a trombózist - Trombózisközpont

tromboziskozpont.hu Létrehozva: 2014.08.28 Módosítva: 2017.06.25
A mélyvénás trombózis tüneteinek felismerése életmentő lehet, mivel ha csak legyint a panaszokra, akkor a vérrög leszakadhat, és a véráramba kerülve könnyen tüdőembóliát okoz. Dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosát a trombózis tüneteiről kérdeztük.

A mélyvénás trombózis tüneteinek felismerése életmentő lehet, mivel ha csak legyint a panaszokra, akkor a vérrög leszakadhat, és a véráramba kerülve könnyen tüdőembóliát okoz. Dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosát a trombózis tüneteiről kérdeztük.

Nemrégiben napvilágot látott a hír, miszerint a trombózisban elhunyt 32 éves fotós orvosai ellen megszűnt az eljárás. Az eset három éve nagy port kavart, mivel a férfihez kiérkező mentősök egyszerű pánikrohamnak hitték a tüneteket, majd a szükséges alvadásgátló kezelés helyett magára hagyták. Nem sokkal később belehalt az elszabadult vérrög okozta tüdőembóliába. Az állapot mihamarabbi felismerése életmentő lehetett volna.

trombózis jeleiTrombózis- fokozott véralvadás

A trombózis fokozott véralvadás miatt bekövetkezett állapot, amikor a keletkező vérrög elzárja az érben a vér útját. Normál esetben váralvadáskor a prothrombinból thrombin nevű enzim keletkezik, ami elősegíti az oldhatatlan fibrinháló létrejöttét a fibrinogén fehérjéből. A folyamatban váralvadási faktorok, enzimek vesznek részt. Amennyiben fokozottá válik az alvadás, úgy vérrögök keletkeznek és trombózis jön létre. Ez kialakulhat bárhol a testben, az artériákban és a vénákban is, mégis ez utóbbi esetén a láb és a medence területén fordul elő leggyakrabban.

Jellemző tüneteihez a láb dagadása – ödémásodása -, livid elszíneződése és fájdalma tartozik, ám előfordulhat, hogy csupán izomláz-szerű érzés jelentkezik (sőt, létezik úgynevezett néma trombózis is, amikor már csak a bekövetkező tüdőembólia jelzi a problémát).

A mélyvénás trombózis gyakori és életet veszélyeztető szövődménye a tüdőembólia, melyet a leszakadt vérrög, vagy annak egy-egy darabja okoz a tüdőbe kerülve.

Tüdőembólia tünetei

  • légzési nehézségek
  • köhögés
  • véres köpet
  • mellkasi fájdalom

A tünetek megléte, illetve erőssége változatos képet mutat, attól függően, hogy hol zárta el a vér útját a vérrög, azaz a trombus. A legrosszabb eset, ha mindkét főtörzs artériáiban áll meg, ugyanis ekkor az esetek többségében az állapot hirtelen halállal jár. – mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

Sajnos valóban könnyű más betegséggel összekeverni, ám ha az illető kórtörténetében előfordult már trombózis, akkor feltétlen kell bizonytalan eredetű mellkasi fájdalom és nehézlégzés esetén tüdőembóliára gondolni.

A diagnózis képalkotó vizsgálatokkal –pl. MRI- gyorsan felállítható, amit érdemes vérvétellel is kiegészíteni a trombózis megerősítése céljából. Az embólia forrás megkeresésére, leggyakrabban a végtagok és a has ultrahangos vizsgálatát alkalmazzuk.

trombózis tüneteiMivel trombózis után minden perc számít, ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni, aki vérrög oldására alkalmas gyógyszerrel illetve véralvadásgátló kezeléssel segíti a trombus feloldását. Az akut probléma elhárítása után gondoskodni kell a megelőzésről is, hiszen akinél egyszer már kialakult trombózis, annál nagy az esély arra, hogy az eset megismétlődik. Éppen ezért nem ritka, amikor a betegnek élete végéig alvadás gátló terápián kell élnie. Az orvos minden esetet külön-külön bírál el, hiszen az elkövetkezendő prevenciós kezeléshez figyelembe kell venni többek között az illető életkorát, genetikai hajlamát és egyéb betegségeit, trombózisra hajlamosító rizikó faktorait /gipszrögzítés, terhesség, hossza fekvés, gyógyszeres kezelések) is.

 

 

 

Hírek

Tüdőembólia vagy COVID okozta nehézlégzés?

Tüdőembólia vagy COVID okozta nehézlégzés?

A tüdőembólia és a COVID okozta tüdőgyulladás miatt fellépő nehézlégzést igen nehéz megkülönböztetni egymástól, ám kezelésük miatt fontos az állapot mihamarabbi meghatározása. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája segít elkülöníteni a kettőt. 

További részletek
Tévhitek a visszértágulatokról

Tévhitek a visszértágulatokról

A visszértágulatok igen sok embert érintenek, és sajnos többen is elhanyagolják, pedig nem csak esztétikai probléma, hanem sok esetben fájdalmas, ráadásul olyan súlyos szövődményhez is vezethet, mint a lábszárfekély vagy a mélyvénás trombózis. Bár sokan szenvednek tőle, mégis többen ódzkodnak orvoshoz fordulni vele, melynek oka gyakran a köztudatban keringő tévhitek, félrevezető információk. Dr. Sepa György, a Trombózis-és Hematológiai Központ érsebésze helyére tette a leggyakoribb tévhiteket.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat