Kerülje el az újabb stroke-ot véralvadásgátló kezeléssel

Kerülje el az újabb stroke-ot véralvadásgátló kezeléssel

Prof. Dr. Blaskó György Létrehozva: 2016.04.22 Módosítva: 2019.07.26

Kulka János színművészen a napokban hajtottak végre életmentő műtétet agyi infarktus miatt. Sajnos rajta kívül számtalan ember esik át stroke-on, ami az esetek nagy részében halállal vagy tartós károsodással végződik. Érdemes tudni, hogy akinél egyszer már kialakult a probléma, annál sokkal nagyobb az esélye egy újabb szélütésre. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet.

 

Trombózis az artériákban

A stroke és a szívinfarktus az egész világon vezető haláloknak számítanak, ezért lényeges a megelőzésükre nagy hangsúlyt fektetni, főleg akkor, amikor az érintett személy egyszer már túlélte a bajt. Egy egészséges szervezetben a véralvadás és annak gátlása egyensúlyban van, így nem áll fenn sem vérzékenység, sem pedig fokozott trombózishajlam. Ez utóbbi esetben nagyobb eséllyel alakulnak ki vérrögök, melyek a vénás (mélyvénás trombózis) és az artériás (stroke, szívinfarktus) oldalon is. Stroke – és szívinfarktus- leggyakrabban akkor alakul ki, amikor a vérlemezkék összecsapódnak és thrombus keletkezik, ami elzárja a normál véráramlás útját. A stroke leggyakoribb „háttérbetegsége” a pitvarfibrilláció, ami a szív pitvarainak remegésszerű gyorsa összehúzódásaiból áll, amihez szabálytalan kamra összehúzódások társulnak. E pitvarlebegés melegágy a thrombus kialakulásának, amit azután a marai kontrakció egyenesen az agyi erekbe hajthat. Ekkor alakul ki a stroke (természetesen ez nagyon leegyszerűsített verzió). Ezért nagyon fontos, hogy a fibrilláló beteg alvadásgátlót kapjon (akár élethossziglan, is). Ha megnő a vérlemezkék összecsapódásának esélye, pl érelmeszesedés kapcsán a kisebb artériákban, akkor a szűkület „elején” az áthajlásnál a szövet megrepedhet, ennek következtében helyileg igen gyorsan vérlemezkedugó alakulhat ki.

Sajnos a vérrögök igen gyorsan, 10 másodperc alatt alakulnak ki, és stroke esetén 2 órán (szívinfarktusnál 6) belül segítséget kell nyújtani a betegnek, máskülönben bekövetkezhet a halál, illetve visszafordíthatatlan károsodások jöhetnek létre.E két órába beletartozik a mentőhívás, a kijövetel, a mentés (piros lámpák, Duna-hidak, dugók stb. a diagnosis a sürgősségin, a CT vizsgálat és az első gyógyító injectio beadása. Ez nagyon kevés idő!)  Éppen ezért fontos, hogy más az első tünetek jelentkezésekor értesítse a mentőket, (a leghibásabb hozzáállás a „majd elmúlik” típusú) belekalkulálva az esetleges csúszásokat is (pl. forgalmi dugó)- figyelmeztet Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Stroke tünetei

·         Féloldali bénulás, zsibbadás, nehezebb mozgás

·         Beszédzavar, beszédmegértés zavara

·         Szédülés

·         Erős fejfájás

·         Látászavar, átmeneti látásvesztés

 

Ugyanolyan fontos a prevenció, mint a közvetlen életveszély elhárítása

Bár stroke esetén az első mozzanat a közvetlen életveszély elhárítása és a vérrög gyógyszeres feloldása, fontos az utókezelés, az újabb probléma megelőzése is. Ehhez az életmódváltáson túl (dohányzás abbahagyása, testmozgás) személyre szabott véralvadásgátló terápia és rendszeres kontroll szükséges. Sokan nyúlnak ekkor aspirinhez, ami sajnos az esetek egy részében teljesen hatástalan (aspirin rezisztencia), így mindenképp kérje ki kezelőorvosa tanácsát, mely készítményt érdemes szedni, hogy elkerülhető legyen az újabb probléma. Pitvarfibrilláció esetén valamilyen alvadásgátló használata kötelező!

Sajnos a veszély akkor is fenn állhat, ha a családban már előfordult infarktus, stroke, trombózis, vagy tüdőembólia. A trombózisra való hajlam ugyanis örökölhető, genetikai háttere is lehet. szerencsére léteznek olyan szűrővizsgálatok, melyekkel a problémára fény derülhet, így a megelőzést már jóval a tünetek megjelenése előtt el lehet kezdeni. Ezek a vizsgálatok vérvétel után laboratóriumi körülmények között történnek, és az eredményre is viszonylag hamar fény derül, így nagyobb biztonságban érezheti magát, hiszen mindent megtett a baj elkerülése érdekében.


            Bejelentkezés  vizsgálatra:
            

Trombózisközpont

+36 70 431-77-29

online bejelentkezés trombózisközpont

Téma szakértői

dr. Vida Zsuzsanna

dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus, stroke specialista

Orvos válaszol

Tisztelt Dr.Úr!
42 éves családanya vagyok,május középén egy 1,5 órás repülőút után a bal lábszáramban mélyvénát és két izomvénát érintő thrombosison estem át,melyet a siófoki kórházban diagnosztizáltak és kezeltek.
Bennfekvés alatt napi 0,8 Clexant és napi 4 mg Syncumar mite tablettát kaptam.
Odahaza ezután napi 2 mg szedését állították be melyet én keveselltem mivel az INR értékem 1,1 volt a Prothrombin szintem pedig 47-42-60 % között mozgott.
Táppénz miatt munkám elveszítettem,így augusztus elején kiköltöztem Svájcba a páromhoz. A júniusi controll vizsgálaton a Doppler ultrahang a thrombusokat,rögöket még kimutatta,de az orvos elmondása szerint már megindult a keringés elvileg nem volt elzáródás.(csordogál! ahogy a dr. nő mondta)
Kiköltözésem előtt a Xarelto 10mg tablettát kaptam melyből napi 1 szedek. Azt mondta a Dr.nő hogy ez egy újgenerációs alvadásgátló tabletta amely beállítja a Prothrombin szintet azonnal és nem szükséges a 2-3 hetente történő vérvétel ,ami itt külföldön kicsit macerásabb lenne.
Nem mondták mennyi ideig kell szedjem és doppler ultrahang vizsgálatot is egy év múlva javasolt a kezelőorvos. Mondván úgysem szívódik fel addig ,és örüljek neki ha egyáltalán felszívódik.
Genetikai vizsgálatot sem javasoltak,most hallottam róla elősször.
Nagymamám 93 éves , pár éve neki is mélyvénás thrombosisa volt így gondolom Ön javasolná az örökletes szűrést ?!
Szeretném megkérdezni ,hogy normális e ennyi idő eltelte után , hogy rendszeresen,változó intenzitással a mai napig feszítő fájdalom jelentkezik??? Terhelésre,hidegfrontra fokozottan égő,feszítő fájdalmat érzek van amikor fekvő helyzetben is,és gumiharisnya viselése mellett napközben is.
A lábam sosem dagad,nem kékes,nem pirosodik egyszerűen csak fáj .Lehet oka az hogy izomvénát is érintett a thrombosis??
Amiért most írok az azért van ,mert
pár napja mostmár a térdhajlat és a térd feletti comb felületén is érzem a fájdalmat,picit zsibbadás jellegű égő érzést,.ami csak Jegelésre csillapodik.
Naponta sétálok,biciklizek a keringés javítása érdekében. Letettem a cigarettát amikor májusban kiderült a baj,igyekszem egészségesen élni.
Kérem ha tud válaszoljon ,hogy megnyugodjak és a családom is megnyugodjon nincs baj és ez valamiféle thrombosis utó utôfajdalom? így az újgenerációs gyógyszerszedés mellett kialakulhat e embólia? ,van e okom aggódni ? mert úgy érzem már nem szabadna ilyen jellegű fájdalomnak lenni. Keressek e itt Svájcban szakembert vagy nem sürgős?
Mennyire terhelhetem,sportolhatok e tovább és Ön milyen időközönként kérné a controll vizsgálatot?
Leghamarabb november-decemberben tudok hazamenni Magyarországra ,akkor ha van rá lehetőség felkeresném a központjukat mert sok jót hallottam , olvastam Önökről az elmúlt napokban.
E-mail címem aktív, megköszönöm ha válaszol és esetleg tanácsot ad .
További sikeres és jó munkát kívánok.

Tisztelettel :Nyeső Krisztina (Svájc,Solothurn)

Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Kedves Krisztina !
A fájdalom sajnos nagyon gyakran hónapokig megvan és okosan rátapintott az okára is. Ha felmenői között volt trombosis, én mindenképpen javasolnám a genetikai vizsgálatot, de azt Xarelto mellett nem lehet: a tervezett vérvétel előtt 4-5 nappal vissza kell térni LMWH-ra (a dózisa testsúlyfüggő) de utána azonnal lehet folytatni a Xareltot. Én a 10 mg-os napi dózis kicsit alacsonynak találom (azért Svájcban is ismerik az anti-Xa mérést, meg kellene csináltatni). Nyugodtan sportolhat, kimerülni nem szabad!. Fél évente untig elég a Doppler kontroll. Amig Xarelto szed megfelelő mennyiségben, tüdőemboliát csak ezreléknyi valószínűséggel kaphat. Legközelebb a Dopplerrel és UH-val nézzék meg nincs-e Baker cystája? Hogy keressen-e hozzáértőbb orvost: most már mindegy, de a jelenlegi állítsa be a megfelelő dózist. A genetikai vizsgálat után jelentkezzen ben hozzánk a Trombózis Központba.
Elnézést a hosszú levélért.
Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A nyelv gyulladása vészes vérszegénységre is utalhat

A nyelv gyulladása vészes vérszegénységre is utalhat


További részletek
Milyen tünetek esetén forduljon hematológushoz?

Milyen tünetek esetén forduljon hematológushoz?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA