A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Kezeletlen vashiányos vérszegénység- mi baj lehet belőle?

Kezeletlen vashiányos vérszegénység- mi baj lehet belőle?

Dr. Fehér Ágnes Létrehozva: 2022.07.01 Módosítva: 2022.07.01

A vashiányos vérszegénység gyakori állapotnak számít. A kezelést a páciensek annál jobban tartják be, minél súlyosabb panaszokat okoz. Ha gyakori fejfájással, krónikus fáradtsággal, ingerlékenységgel küzd valaki, akkor nagyobb eséllyel fordít jelentősebb figyelmet az előírt terápiára. Ha azonban valaki enyhébb tüneteket tapasztal, akkor sűrűbben előfordul, hogy az illető nem figyel oda az étkezésére vagy nem veszi be a gyógyszereket. Dr. Fehér Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológia irányultságú belgyógyászát arról kérdeztük, vajon mennyire veszélyes a kezeletlen vagy a rosszul kezelt vérszegénység.

Röviden a vérszegénységről

A vérszegénység olyan állapot, melynek során a vörösvérsejtek, illetve az oxigén szállításáért felelős vastartalmú fehérje, a hemoglobin mennyisége csökken, ezáltal a szervek/szövetek oxigén-ellátása károsodik.

 A vérszegénység okozta tünetek súlyossága a hemoglobinszint csökkenésével arányos, illetve a panaszok mértéke függ a vérszegénység kialakulásának ütemétől (pl. hirtelen vérvesztés esetén erőteljesebb tünetek alakulnak ki, mint hónapok óta fennálló és fokozódó vérszegénység esetén).

A vérszegénység egy tünet, melynek hátterében számos oki tényező állhat:

  • vörösvérsejtek csökkent képződése

                         hiányállapotok (vashiány, folsav-, B12-vitamin hiány)

                         csontvelő működési zavara

  • vörösvérsejtek fokozott pusztulása

                        vérvesztés

                        akut/krónikus (másodlagos vashiánnyal)

Amennyiben vérszegénységre utaló tünetek állnak fenn, javasolt orvosi segítség kérése vérképvizsgálat/ szükséges vizsgálatok elvégzésére, ezáltal alátámaszthatjuk a vérszegénység meglétét.

Mi történik a vashiányos vérszegénnyel, ha nem kezelik?

A legfontosabb annak tisztázása, hogy a vérszegénység egy tünet, így a kiváltó okot kell azonosítani. Például vashiányos vérszegénység esetén meg kell keresni a vashiány okát, azt kezelni kell és mindemellett szükséges a szervezetből hiányzó vas pótlása is. Enyhe esetben a vérszegénység akár tünetmentes is lehet, viszont kezelés nélkül a tünetek könnyen rosszabbodhatnak a vérszegénység súlyosbodásával. A vérszegénység súlyosbodásával mind a tünetek, mind a szövődmények előfordulása is növekszik.

vashiányos vérszegénység,Trombózis-és Hematológiai Központ

Fő tünetek:

Ki kell emelni, hogy a vérszegénység fennállásakor a krónikus betegségek tünetei is fokozódhatnak. Például szívkoszorúér-betegség fennállásakor anginás panaszok jöhetnek létre a korábban megszokottól már kisebb terhelésre is, mivel a meglevő koszorúér-rendszer károsodása melletti vérszegénység esetén a szívizom oxigén-ellátása rosszabb lesz. Fontos kiemelni, hogy gyermekkorban a vérszegénység növekedési/fejlődési zavarokhoz vezethet!

Hogyan kezelik a vashiányos vérszegénységet?

Először is meg kell találni a vashiányos vérszegénység okát. Ez lehet néhány esetben csupán diétahiba (szigorú vegetariánus/vegán életmód), élettani körülmények között fokozott szükséglet (terhesség, szoptatás), vagy felszívódási zavar (coeliakia – lisztérzékenység). Ki kell zárni/meg kell erősíteni, hogy fennáll-e akár manifeszt, akár okkult vérzés lehetősége (pl. fokozott menstruációs vérveszteség, gyomor-bélrendszeri vérzés). Ezután mind a vérszegénységet, mind annak okát kezelni szükséges. A vashiányos vérszegénység terápiája az állapot súlyosságától függ.

Kezelési módszerek:

  • Magas vastartalmú ételek és olyan élelmiszerek, amelyek elősegítik a vas
  • Felszívódását (például a C-vitamint tartalmazó élelmiszerek).
  • Orális vas tabletták
  • Intravénás vaskészítmény
  • Súlyos esetben vörösvérsejt koncentrátum adása

Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ

www.tromboziskozpont.hu

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornö!
Édesapám lábát térd alatt amputálták. 4 héttel késöbb tüdöembóliával az intenzívosztályra került, ahol a tüdöembóliát kezelik csak. Megállapították hogy súlyos vérszegénységben szenved, de azt nem kezelik a kórházban, nem kap vas-infúziót, de még tablettát sem. Azt mondták neki hogy egyen több zöldséget. Vöröshús és máj a koleszerin miatt kizárva. Nem túlsúlyos.
Milyen készítményt ajánl, amit még recept nélkül beszerezhetek a számára?
Elöre is köszönöm segítségét!
Üdvözlettel,
Szabóné Novák Éva

Kedves Novák Éva !
A patikában a gyógyszerészek tudnak remek készítményeket ajánlani és az árukat is meg tudják mondani. A háziorvos pedig, ha édesapja hazakerült el tudja látni recepttel.
Üdvözlettel : Dr. Szélessy Zsuzsanna

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Véralvadásgátló terápia- miket érdemes tudni róla?

Véralvadásgátló terápia- miket érdemes tudni róla?

A véralvadásgátlás a trombózis kezelésére és megelőzésére szolgáló terápia, ugyanis megakadályozza az életveszélyes vérrögök kialakulását és segíti feloldásukat. Prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját arról kérdeztük, vajon kiknek ajánlott az alkalmazása, miket kell tudni ezen kezelésekről, mi mindenre célszerű figyelni a használatuk során.

További részletek
TIA- ezért fontos utána a véralvadásgátlás

TIA- ezért fontos utána a véralvadásgátlás

A TIA igen ijesztő állapot, és bár a tünetei elmúlnak, nagyon gyakran előrejelzi a stroke-ot, így fontos komolyan venni. Hogy pontosan mi is a TIA, és hogy milyen prevenciós intézkedéseket szükséges tenni annak érdekében, hogy elkerülhesse a komolyabb problémákat, arról prof. dr. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!