Kezeletlen vashiányos vérszegénység- mi baj lehet belőle?

A vashiányos vérszegénység gyakori állapotnak számít. A kezelést a páciensek annál jobban tartják be, minél súlyosabb panaszokat okoz. Ha gyakori fejfájással, krónikus fáradtsággal, ingerlékenységgel küzd valaki, akkor nagyobb eséllyel fordít jelentősebb figyelmet az előírt terápiára. Ha azonban valaki enyhébb tüneteket tapasztal, akkor sűrűbben előfordul, hogy az illető nem figyel oda az étkezésére vagy nem veszi be a gyógyszereket. Dr. Fehér Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológia irányultságú belgyógyászát arról kérdeztük, vajon mennyire veszélyes a kezeletlen vagy a rosszul kezelt vérszegénység.

Röviden a vérszegénységről

A vérszegénység olyan állapot, melynek során a vörösvérsejtek, illetve az oxigén szállításáért felelős vastartalmú fehérje, a hemoglobin mennyisége csökken, ezáltal a szervek/szövetek oxigén-ellátása károsodik.

 A vérszegénység okozta tünetek súlyossága a hemoglobinszint csökkenésével arányos, illetve a panaszok mértéke függ a vérszegénység kialakulásának ütemétől (pl. hirtelen vérvesztés esetén erőteljesebb tünetek alakulnak ki, mint hónapok óta fennálló és fokozódó vérszegénység esetén).

A vérszegénység egy tünet, melynek hátterében számos oki tényező állhat:

 • vörösvérsejtek csökkent képződése

                         hiányállapotok (vashiány, folsav-, B12-vitamin hiány)

                         csontvelő működési zavara

 • vörösvérsejtek fokozott pusztulása

                        vérvesztés

                        akut/krónikus (másodlagos vashiánnyal)

Amennyiben vérszegénységre utaló tünetek állnak fenn, javasolt orvosi segítség kérése vérképvizsgálat/ szükséges vizsgálatok elvégzésére, ezáltal alátámaszthatjuk a vérszegénység meglétét.

Mi történik a vashiányos vérszegénnyel, ha nem kezelik?

A legfontosabb annak tisztázása, hogy a vérszegénység egy tünet, így a kiváltó okot kell azonosítani. Például vashiányos vérszegénység esetén meg kell keresni a vashiány okát, azt kezelni kell és mindemellett szükséges a szervezetből hiányzó vas pótlása is. Enyhe esetben a vérszegénység akár tünetmentes is lehet, viszont kezelés nélkül a tünetek könnyen rosszabbodhatnak a vérszegénység súlyosbodásával. A vérszegénység súlyosbodásával mind a tünetek, mind a szövődmények előfordulása is növekszik.

Fő tünetek:vashiányos vérszegénység, Trombózis-és Hematológiai Központ

Ki kell emelni, hogy a vérszegénység fennállásakor a krónikus betegségek tünetei is fokozódhatnak. Például szívkoszorúér-betegség fennállásakor anginás panaszok jöhetnek létre a korábban megszokottól már kisebb terhelésre is, mivel a meglevő koszorúér-rendszer károsodása melletti vérszegénység esetén a szívizom oxigén-ellátása rosszabb lesz. Fontos kiemelni, hogy gyermekkorban a vérszegénység növekedési/fejlődési zavarokhoz vezethet!

Hogyan kezelik a vashiányos vérszegénységet?

Először is meg kell találni a vashiányos vérszegénység okát. Ez lehet néhány esetben csupán diétahiba (szigorú vegetariánus/vegán életmód), élettani körülmények között fokozott szükséglet (terhesség, szoptatás), vagy felszívódási zavar (coeliakia – lisztérzékenység). Ki kell zárni/meg kell erősíteni, hogy fennáll-e akár manifeszt, akár okkult vérzés lehetősége (pl. fokozott menstruációs vérveszteség, gyomor-bélrendszeri vérzés). Ezután mind a vérszegénységet, mind annak okát kezelni szükséges. A vashiányos vérszegénység terápiája az állapot súlyosságától függ.

Kezelési módszerek:

 • Magas vastartalmú ételek és olyan élelmiszerek, amelyek elősegítik a vas
 • Felszívódását (például a C-vitamint tartalmazó élelmiszerek).
 • Orális vas tabletták
 • Intravénás vaskészítmény
 • Súlyos esetben vörösvérsejt koncentrátum adása

Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ

www.tromboziskozpont.hu

Téma szakértője

Dr. Fehér Ágnes

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások: Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőhát u. 2-6. Mammut II. 5. emelet
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Doktor- úr/nő! Gyerekkorom óta van vérszegénységem. Vörösvérsejt, hemoglobin, hematokrit értékek mindig átlag alatt vannak minimálisan. Emiatt van valószínűleg alacsony vérnyomásom, illetve fáradékony vagyok. Vas hiányom viszont nincs. Arra egy teljes vas panelt néztek. Ami talán fontos lehet. Gyerekkoromban sokat voltam beteg, ami miatt elég sok antibiotikumot és lázcsillapítót szedettek velem. Aminek következtében vitiligo jelentkezett rajtam. Laktóz és gluténérzékenységem nagy valószínűséggel nincs, ami a felszívódást zavarhatná. Milyen vizsgálatokkal, vagy laborértékekkel lehetne kideríteni, hogy mi áll a vérszegénységem hátterében?
  Vérszegénység hátterében nagyon sok tényező szerepelhet. Konkrét vérkép eredmények alapján tud hematológus Önnek segíteni. Kérem jelentkezzen be Központunkba vizsgálatra.

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Visszatérő páciens

  Évek óta ide járok a Mammutba a Trombózis Központba, de Fehér Ágnessel most találkoztam először. Nagyon meg voltam vele elégedve.
  Dr. Fehér Ágnes
  Dr. Fehér Ágnes
  belgyógyász, hematológus
  Létrehozás ideje: 2022.09.01 Utolsó módosítás: 2022.09.01