Köpenysejtes limfóma- ritka, ám agresszív

A limfóma az egyik leggyakoribb onkohematológiai betegség. Több típusa is ismert, melyek közt vannak agresszív és kevésbé agresszív fajták. Dr. Kárpáti Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusát most az igen veszélyes köpenysejtes limfómáról kérdeztük. 

A köpenysejtes limfóma 

limfóma a nyirokrendszer rákja, melynek 2 fő típusa a Hodgkin és a non-Hodgkin limfóma. Ilyenkor a fehérvérsejtek (limfociták) nem működnek megfelelően: folyamatosan osztódnak, de abnormálisan, hiszen nem fejlődnek ki teljesen. Emiatt nem képesek úgy harcolni a fertőzések ellen, mint a normál fehérvérsejtek. 

A limfociták típusai: 

 • B-sejtek 

 • T-sejtek 

 

köpenysejtes limfómaKöpenysejtes limfóma a non-Hodgkin limfómák csoportjába tartozik, és azon belül a B-sejteket befolyásolja. A nyirokcsomó köpenyzónájának nevezett területén alakul ki, melynek során a rendellenes B-limfociták a nyirokcsomókban el kezdenek összegyűlni. A rákos sejtek sajnos a nyirokutakon keresztül más nyirokcsomókba, szervekbe, sőt, a csontvelőbe is bejuthatnak. A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert, de azt már megállapították, hogy az ún. ciklin D1 nevű fehérje túlzott expressziója játszik benne szerepet, ami a sejtek túlzott növekedéséért felelős (éppen ezért a ciklin D1 ellenes antitestek a köpenysejtes limfómák azonosításában nagy segítséget nyújtanak, bár előfordulhatnak negatív esetek is) 

Sajnos az esetek nagy részében későn, már előrehaladott állapotban kerül diagnosztizálásra, mivel nem jár erőteljes tünetekkel. Leggyakrabban a megnagyobbodott nyirokcsomók, esetleg a nem múló megmagyarázhatatlan láz, éjszakai izzadás hívja fel a figyelmet az állapotra, ám még ezek meglétekor is sokszor odázzák a kivizsgálást a betegek. 

Diagnózis és kezelés 

Amennyiben a panaszok és a fizikális vizsgálat indokolják, úgy az orvos vérvizsgálatot rendel el, hogy ellenőrizze a fehérvérsejtek számát, a vesék és a máj működését, hogy vannak-e bizonyos fehérjék a vérben, amelyek arra utalnak, hogy köpenysejtes limfómája van. Az orvos ilyenkor a megnagyobbodott nyirokcsomóból biopszia útján mintát vesz, csakúgy, mint a csontvelőből- mondja dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusa. Ha indokolt, úgy képalkotó vizsgálatokra is szükség lehet (PET CT, MRI). 

A rák kezelése minden esetben személyre szabott: függ a stádiumtól, a beteg állapotától, korától, betegségeitől. A célzott gyógyszeres terápia (ez lehet orális, injekciós is) mellett sok esetben indokolt az immunterápia, kemoterápia, csontvelő átültetés, szteroidok adása is. 

 

Téma szakértője

Dr. Kárpáti Ágnes

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:   Rendelés típusa:
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Üdvözlöm! Segítséget szeretnek kérni . D3K2 vitamint szedek. Voltam vervetelen 3x szúrtak, nem akart jönni a vér olyan sűrű volt. Lehet a k vitamin az oka? Kaphatok emboliat? Köszönöm a segítséget! Zsuzsa
  Kedves Zsuzsa!
  Sajnos ezt így nehéz megmondani, nem feltétlen gondolom, hogy azért nem jött a vére mert sűrű.
  Kérdés ilyenkor, hogy mennyi folyadékot fogyasztott aznap vagy előző nap? Ha megvolt a 2-2,5 liter akkor nem lehet baj.
  Van arra vérvétel, hogy ki tudják mutatni, hogy genetikailag örökölte-e a trombózis hajlamot.
  Üdvözlettel,
  Dr. Kárpáti Ágnes
  Pinter Zsuzsa

  Dr. Kárpáti Ágnes

  belgyógyász, hematológus

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Őszinte, megnyugtató

  Mindennel nagyon meg voltunk elégedve. A recepciósok kedvessége,segítőkészsége nagyon jól esett. A Doktornő véleménye és őszintesége megnyugtató volt.
  Dr. Kárpáti Ágnes
  Dr. Kárpáti Ágnes
  belgyógyász, hematológus
  Létrehozás ideje: 2021.06.10 Utolsó módosítás: 2021.06.10