Lehet, hogy ezért nem esik teherbe, még lombikkal sem

dr. Szélessy Zsuzsanna dr. Szélessy Zsuzsanna 2017.02.02 2018-09-07 16:32:36.48539 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

Vannak nők, akiknél vagy nem jön létre terhesség, vagy bár sikerül a fogantatás, ám az rendszerint vetélésekkel végződik. Ekkor a pár vagy feladja a próbálkozást, mert nem szeretne elszenvedni még egy csalódást, vagy reprodukciós központba megy. Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus főorvos, a Trombózisközpont munkatársa szerint sajnos a meddőségi kivizsgálásoknál máig indokolatlanul kevés figyelmet fordítanak a véralvadási zavarok kizárására, pedig igen gyakori, amikor ez áll a sikertelenség hátterében.

Nem csak mélyvénás trombózist okozhat a véralvadási zavar

Egészséges szervezetnél a véralvadás és a vérzékenység kényes egyensúlyban van, és amennyiben a mérleg nyelve átbillen valamelyik oldal irányába, úgy fokozott vérrögképzőség, illetve vérzékeny állapot alakul ki. Ez előbbinek gyakori szövődménye a mélyvénás trombózis és az ebből adódó tüdőembólia. Ezzel a veszéllyel bár sokan tisztában vannak, ám azt már csak kevesebben tudják, hogy a probléma bizony teherbeesési nehézségeket és ismétlődő vetéléseket (habituális vetéléséket) is okozhat.

A várandóság során a szervezet olyan változásokon megy keresztül, melynek során - az alvadási faktorok aktivitásának növekedése, és az alvadást megakadályozó fehérjék csökkenése miatt- a véralvadás fokozódása jön létre fiziológiásan. Ennek célja, hogy szüléskor a kismama el ne vérezzen. Ám ez magában hordozza azt a veszélyt, hogy a terhesség alatt és a gyermekágy idején, veszélyes vérrögök alakulhatnak ki az arra hajlamosaknál- magyarázza Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus főorvos, aki a paciensek visszajelzése alapján elnyerte a Trombózisközpont Év Kiváló Orvosa díjat.

A szakértő hozzátette, hogy a fokozott vérrögképződési hajlam a mélyvénás trombózison kívül szerepet játszik a sorozatos vetélésben, koraszülésben is. Vérrögök ugyanis a test bármely részén kialakulhatnak, így a placenta ereiben is - ha ez bekövetkezik, úgy a magzat tápanyag- és oxigénellátása zavart szenved, melynek végzetes következményei lehetnek.

Lombik program előtt nem kötelező a véralvadási zavar vizsgálata

Sajnos hazánkban sem a meddőségi kivizsgálás alkalmával, sem a lombik program megkezdése előtt nem általános protokoll a véralvadási zavar, vagyis a fokozott trombóziskészség (trombofília) vizsgálata. Éppen ezért sokaknál nem is oldódik meg a vetélések, sikertelen próbálkozások problémája, még mesterséges megtermékenyítés útján sem, hiszen vérrögök ilyen esetben is keletkezhetnek. Éppen ezért, ha trombofília okozta eddigiekben a sorozatos katasztrófákat, úgy az egyetlen megoldás a véralvadásgátló kezelésben rejlik – ráadásul ekkor nagy eséllyel természetes úton történt fogantatás is létrejöhet, így az IVF elkerülhető.

A véralvadási zavar vérvétellel igazolható

A trombofília vizsgálat vérvétel útján történik, melynek keretein belül fény derülhet az olyan genetikai mutációkra, mint pl. a Leiden mutáció, F.II 20210 mutáció a Protein S/C , ATIII , vagy a ritkábban F.XII, F XIII alacsony szintje vagy az MTHFR mutáció, magas homocisztein szinttel. Amennyiben bebizonyosodik a probléma, úgy megfelelő véralvadásgátló kezeléssel, a hiányzó faktorok pótlásával, egészséges kisbabának adhat életet a gyermekre vágyó nő. Ebben az esetben azonban már a teherbeesés előtt, illetve a terhesség bekövetkeztével meg kell kezdeni a szükséges terápiát. A véralvadásgátló kezelést (vagy a hiányzó faktor pótlását) még a szülés után is folytatni kell a gyermekágy végéig mindenképp, illetve szakember által meghatározott ideig.

Mikor érdemes trombofília szűrésen részt venni

  • korábbi mélyvénás trombózis/tüdőembólia
  • családban előfordult trombózis/tüdőembólia
  • lombik kezelés előtt (a magas dózisú hormonterápia miatt)
  • habituális vetélés
  • meddőség
  • bármilyen ösztrogén kezelés megkezdése előtt

 

További híreink>>>

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Pásztor Nikolett

trombózishajlam

Tisztelt Doktornő!
Elkezdtem szedni egy fogamzásgátlót ezért nem sokra rá óvatosságból megcsináltattam a trombózis szűrést.
Az eredmény szerint hajlamos vagyok a trombózisra viszont nem genetikailag.
Lehetséges hogy a fogamzásgátló szedése miatt lett pozitív?(amit időközben abbahagytam)
Válaszát köszönöm
Kedves Pásztotr Nikolett!

Sajnos nem tudok korrekt véleményt mondani, mert nem írta meg, mely lelete igazolta trombózis készséget. Azt nagyon jól tette, hogy a fogamzásgátló gyógyszert elhagyta.
Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna

Páciensek mondták

Az orvos szaktudása

Az orvos szaktudása, kommunikációja, magabiztossága meggyőző, ez tetszett a legjobban, ill. Ezért mentem önököz.

További vélemények

Visszalépés az előző oldalra...

Orvos válaszol


Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA