Megvéd-e az aszpirin a mélyvénás trombózis kiújulásától?

Az alacsony dózisú aszpirin széles körben alkalmazott készítmény a trombózis-kockázatban érintett páciensek körében. Ugyanakkor a közhiedelemmel ellentétben nem minden trombózistípus esetében nyújt hatékony védelmet – hívja fel a figyelmet Prof. Dr. Blaskó György trombózisspecialista, a Trombózis- és Hematológiai Központ belgyógyásza.

Online Bejelentkezés

Mammut II. 5. emelet - 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6.

Artériás vagy vénás trombózis?

-Ahhoz, hogy megértsük az aszpirin hatásmechanizmusát, muszáj pár szót ejtenünk a trombózis vénás és artériás oldalon történő kialakulásáról – mondja Prof. Dr. Blaskó György. Az artériák a szív irányából vezetik el az oxigénben és tápanyagban gazdag vért a sejtekhez, míg a vénák a szén-dioxidban gazdag vért szállítják vissza a szív felé. Mindkét rendszerben kialakulhatnak elzáródások – ám más-más módon. Míg az artériás trombózis hátterében a vérlemezkék összecsapzódása és az érfal belső sejtjeinek károsodása játszik döntően szerepet; a vénás trombózist alapvetően az aktiválódó alvadási faktorok, a keringés lassúbbodása és még számos tényező okozzák. Bármely rendszerről is van szó, a thrombus tulajdonképp egy normális biológiai válasz a sérülésekre, segít lezárni a sérült véredényt, így biztosítva azt, hogy ne vérezzünk el. Vannak azonban olyan betegségek, illetve állapotok, amelyek esetén a vér sérülés nélkül is megalvad a keringésben. Az artériás trombózis okai között a magas vérnyomást, diabéteszt és az érszűkületet kell megemlíteni.  Ezekben a betegségekben érelmeszesedés okozta zsír-, és koleszterintartalmú kemény plakkok képződhetnek, melyek elzárhatják az ér keresztmetszetét. Mivel a beszűkült érben felgyorsul a vér áramlási sebessége, az ér belső falán mikrosérülések keletkeznek, ami a vérlemezkék fokozott összecsapódását és életveszélyes vérrögök kialakulását okozhatja. Ezek leszakadva és a vérárammal tovasodródva a szívhez és az agyhoz vezető artériák elzáródását okozzák. A szívinfarktus és sztrókos esetek túlnyomó többségének akut artériás trombózis az oka – hangsúlyozza a professzor.

Ahogy már említettük, a vénás trombózist elsősorban az alvadási rendszer aktiválódása határozza meg, de számos betegség (pl. onkológiai- és vérképzőszervi megbetegedések, súlyos vese- és májelégtelenség, gyulladásos és daganatos betegségek, autoimmun betegségek), a vénák sérülése, valamint öröklött tényezők is emelik a trombózis kialakulásának kockázatát. A vénás rendszerben leváló vérrög, amit embólusnak hívunk, véráramon keresztül eljut a tüdőbe, ahol végzetes tüdőembóliát okoz.

Mikor van értelme aszpirint szedni?

-Jól látható, hogy e két típusú trombózis kialakulása merőben más, így természetesen más kezelést is igényelnek. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert széles körben elterjedt tévhit, hogy az aszpirin mind az artériás, mind pedig a vénás trombózist megelőzheti. Tudni kell, hogy az alvadásgátlók két fő csoportját a klasszikus véralvadásgátlók, valamint a vérlemezke-gátlószerek jelentik. Ez utóbbi, klasszikus tabletta formátumú készítményei közé tartozik az aszpirin, ami a vérlemezke-összecsapzódás megakadályozásában kiváló szer. A vénás oldalon bekövetkező véralvadási folyamatokat azonban nem tudja megakadályozni, hiszen ebben az esetben nem a vérlemezkék diszfunkciója a probléma fő forrása. Az irodalom meglehetősen ellentmondásos a sok „aszpirin hívő” miatt: sok cikket találni, amiben a vénás trombózis ellen is alkalmazták, és állítólag kimutattak szignifikanciát a javára. Az aszpirinnek tehát az artériás trombózis megelőzésében van kulcsszerepe, míg a vénás rögök elleni megelőzés az antikoagulánsokkal, vagyis véralvadásgátlókkal történik – mondja Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája, aki ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy aszpirint szedő betegek egy része aszpirin-rezisztens, így számukra nem nyújt védelmet a készítmény. Még az olyan egyszerű gyógyszer esetében is, mint az aszpirin a laboratóriumi ellenőrzés igen fontos a válaszadási készség megállapítására, különben csak a mellékhatások számát növeljük, ami az aszpirin esetében így is számottevő. Esetükben más preventív gyógyszerre, clopidogrelre kell váltani.

Téma szakértője

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

 • Specialitások: Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőhát u. 2-6. Mammut II. 5. emelet
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Kedves Blaskó György Doktor Úr! Leiden heterozygóta vagyok. Volt 4x mélyvénás trombózisom a lábszárban 1x bal és 3x jobb. 20 mg xareltot szedek. Eddig 4 havonta jártam ellenőrzésre, most azt mondták nem kell elég évente! Ez tényleg így van? Kb 97 kg vagyok, jó hogy a 20 mg-os xareltot kell szednem? A 3. trombózis után azt mondták most már életem végéig. Köszönöm a válaszát. Tisztelettel! T Adrienn
  Kedves Adrienn!

  Orvosainak igaza van, ez így rendben van, valamint én inkább tartós szedést mondanék.
  Évente kontroll és rizikófelmérés szükséges.

  Üdvözlettel:
  Prof. Dr. Blaskó
  Tóth Adrienn

  Prof. Dr. Blaskó György

  belgyógyász

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  A feltett valamennyi kérdésemre megnyugtató választ kaptam

  Nyugodt, barátságos légkör, szakmai hozzáállás. Kellemesen és barátságosan megbeszéltük a betegség lényegét, változtatás történt a gyógyszerelésben. A feltett valamennyi kérdésemre megnyugtató választ kaptam.
  Prof. Dr. Blaskó György
  Prof. Dr. Blaskó György
  belgyógyász

  Kapcsolódó videók

  Létrehozás ideje: 2024.03.20 Utolsó módosítás: 2024.03.20