Mikor van szükség hematológusra?

A hematológiai a belgyógyászat egy speciális ága, mely a vérrel, a nyirokrendszerrel és a vérképzéssel foglalkozik. Sokaknak kissé megfoghatatlannak tűnik a terület, így dr. Ercsei Ibolyát, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusát megkérdeztük arról, milyen problémákkal, tünetekkel célszerű hematológust felkeresni.

A hematológia területe

A hematológia területe a vérrel kapcsolatos összes betegségre és rendellenességre kiterjed, így a hematológusok olyan belgyógyászok, akik speciális tudással is rendelkeznek a vérrel, a csontvelővel és a nyirokrendszerrel kapcsolatos betegségekben. Munkájuk azért fontos, mert az ilyen problémák akadályozhatják a szervezet számos funkcióját, és komoly szövődményt okozhatnak.

A hematológushoz való beutalás nem gyakori jelenség, ezért néha aggodalomra adhat okot a betegek számára.

A vér alapvető szerepet játszik az emberi egészségben, többek között:

 • létfontosságú anyagok, például oxigén és tápanyagok szállításában a szervezetben
 • segít szabályozni a szervezet víz és sav egyensúlyát
 • segít a betegségek leküzdésében

A hematológia célja annak megértése, miért lépnek fel a vérrel, nyirokrendszerrel kapcsolatos problémák, azok hogyan befolyásolják egészséget és miként kell kezelni őket.

Hogyan diagnosztizál a hematológus?

A hematológus a pontos diagnózis felállításához több módszert is használ. Az első és legfontosabb az a laborvizsgálat- ennek során a beteg tünetei és állapota alapján az általános vérkép mellé a következőket kérheti: INR, D-dimer, LDH, TSH, vas, ferritin, bizonyos tumormarkerek, véralvadási mutatók, máj/vesefunkciók, vizelet/üledékvizsgálat (a felsorolás nem teljes).

A laborvizsgálaton kívül a hematológus diagnosztikai módszerei közé tartozik még a nyirokcsomó/csontvelő biopszia- ezek rosszindulatú daganatok gyanúja esetén igen fontos invazív vizsgálati módszerek. Csontvelő biopsziára akkor van szükség, ha az orvosa úgy gondolja, hogy a csontvelő nem termel elegendő vérképző sejtet (pl. leukémia, limfóma esetén). Ilyenkor egy speciális  tű segítségével kivesznek egy kis csontvelőt, majd mikroszkóp alatt megvizsgálják.

Milyen tünetek esetén érdemes hematológust felkeresni?Nyirokcsomó megnagyobbodás, Trombózis- és Hematológiai Központ

 • Fokozott vérzés, vérzékenység
 • Spontán bőr alatti vérzések, kék-zöld foltok megjelenése
 • Trombózis hosszútávú kezelése, véralvadásgátlás beállítása, további trombózisos esetek prevenciója
 • Habituális vetélés
 • Sápadtság, viszkető bőr, töredezett körmök, hajhullás
 • Fáradtság, fázékonyság
 • Csökkent koncentrációképesség
 • Gyakori fejfájás, szédülés, ájulásérzés
 • Nyirokcsomók megnagyobbodása
 • Fogyás (látszólag ok nélkül)
 • Vérképeltérések

Milyen betegségekkel foglalkozik a hematológus?

A hematológus olyan betegségekkel, kóros állapotokkal foglalkozik, melyek kapcsolódnak a vérhez, vérképzéshez, nyirokrendszerhez. A leggyakoribb ilyen kórkép  a vashiány és a vérszegénység (azon belül is a vashiányos vérszegénység). Az orvos ilyenkor eldönti, az állapot kezeléséhez van-e szükség az étrendi változtatásokon kívül gyógyszeres kezelésre, valamint megpróbál rájönni, mi is okozza a problémát (a vashiány mindig tünet, nem betegség).

Ezen kívül a különböző véralvadási zavarok is a hematológus körébe tartozik: mind a vérzékeny állapotok, mind a fokozott véralvadás, trombózis. Mindkét esetben fontos az állapot súlyosságának meghatározása, ha kell, a gyógyszeres kezelés megfelelő beállítása (ez változhat az idő folyamán, és bizonyos állapotoknál, pl. terhességnél), illetve az életmódtanácsok ismertetése- magyarázza dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa.

A hematológiának van egy olyan iránya, mely a rákos megbetegedésekkel foglalkozik (onkohematológia). Ide tartozik pl. a leukémia és a limfóma. A hematológusnak nagy szerepe van a pontos diagnózis felállításában, a kezelés meghatározásában és az állapot nyomonkövetésében is.

Online Bejelentkezés

Dr. Halm Gabriella

Mammut II. 5. emelet - 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5.

Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ

Téma szakértője

Dr. Halm Gabriella

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:
  • Specialitások:
  • Rendelés típusa:
   • személyes (rendelői) konzultáció
  Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. Mammut II. 5. emelet
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Doktor- úr/nő! Gyerekkorom óta van vérszegénységem. Vörösvérsejt, hemoglobin, hematokrit értékek mindig átlag alatt vannak minimálisan. Emiatt van valószínűleg alacsony vérnyomásom, illetve fáradékony vagyok. Vas hiányom viszont nincs. Arra egy teljes vas panelt néztek. Ami talán fontos lehet. Gyerekkoromban sokat voltam beteg, ami miatt elég sok antibiotikumot és lázcsillapítót szedettek velem. Aminek következtében vitiligo jelentkezett rajtam. Laktóz és gluténérzékenységem nagy valószínűséggel nincs, ami a felszívódást zavarhatná. Milyen vizsgálatokkal, vagy laborértékekkel lehetne kideríteni, hogy mi áll a vérszegénységem hátterében?
  Vérszegénység hátterében nagyon sok tényező szerepelhet. Konkrét vérkép eredmények alapján tud hematológus Önnek segíteni. Kérem jelentkezzen be Központunkba vizsgálatra.

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Alapos és precíz

  A Főorvosnő igen nagy tudással rendelkező orvos! Rendkívül alaposan és precízen nézte át a leleteimet és vizsgált meg. Mindezek mellett a hozzáállása is betegközpontú!
  Dr. Halm Gabriella
  Dr. Halm Gabriella
  belgyógyász, hematológus
  Utolsó módosítás: 2024.01.08 14:15