A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Mindenképpen ellenőriztesse vérnyomását, mielőtt nyaralni indul!

Mindenképpen ellenőriztesse vérnyomását, mielőtt nyaralni indul!

tromboziskozpont.hu Létrehozva: 2016.05.23 Módosítva: 2017.06.25
A magasvérnyomás kapcsán a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy időnként ellenőriztetniük kell, hogy a gyógyszerűk adagolása még mindig megfelelő-e. Ilyenkor megnyugszanak, megtervezik a nyaralásukat, és megdöbbenve tapasztalják, hogy rosszul lesznek a pihenésük alatt. A magasvérnyomás, az adagok beállítása és az utazás kapcsán dr. Kapocsi Judit tanárnővel, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistájával beszéltünk.

A magasvérnyomás kapcsán a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy időnként ellenőriztetniük kell, hogy a gyógyszerűk adagolása még mindig megfelelő-e. Ilyenkor megnyugszanak, megtervezik a nyaralásukat, és megdöbbenve tapasztalják, hogy rosszul lesznek a pihenésük alatt.

A magasvérnyomás, az adagok beállítása és az utazás kapcsán dr. Kapocsi Judit tanárnővel, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistájával beszéltünk.

A magasvérnyomás nem játék!

Sokan, amikor meghallják, hogy valakinek magas a vérnyomása, arra gondolnak, hogy bizony, ez már az öregkorral jár. De ez nagy hiba, hiszen ez a betegség nem csak azt időseket érintheti. Sajnos, napjainkban igencsak elterjedt kórról van szó, melyet a néma gyilkos névvel is illetnek, mivel tünetei nem jellemzőek, így a felfedezése sokszor már csak későn történik meg.

A hipertóniának, vagy magasvérnyomás-betegségnek két formáját különíthetjük el. Az elsődleges hipertónia multifaktoriális eredetű, vagyis létrejöttében több tényező, genetikai és környezeti okok játszanak szerepet. Erről a formáról abban az esetben beszélhetünk, ha a betegség hátterében nem lehet egyértelműen kimutatni semmilyen kiváltó kórt. A magasvérnyomás betegségek 80%-át ide sorolhatjuk.

Másodlagos hipertóniáról akkor beszélhetünk, ha a magasvérnyomást kiváltó betegség is felismerésre kerül. Ebben az esetben a kezelés természetesen az alapbetegséget is érinti.

A vérnyomás normál körülmények között egy felnőtt emberben 140/90 Hgmm határig normális. Abban az esetben, ha a beteg értékei tartósan e fellett vannak, akkor hipertóniával állunk szemben. Sajnos a magasvérnyomásnak egyértelmű tünetei nincsenek, így a felfedezése is sokszor csak igen későn történik, amikorra a betegségnek már szövődményei jelentkeznek. A vérnyomás emelkedésének hatására az erek belső, endothel részén mikro sérülések keletkeznek. Ezek a kis sérülések vezetnek a későbbi komoly szövődmények kialakulásához, mint amilyen a stroke, a trombózis, a szívroham, vagy a halálos tüdőembólia. A vérnyomást befolyásoló tényezők között előkelő helyen szerepel a megfelelő életmód és az egészséges étkezés, de természetesen a légnyomás változása, valamint jelentősebb melegedés, vagy hideg is.

Nyaralás előtt irány az orvos?

A nyaralás az év egyik legjobban várt eseménye, hiszen ilyenkor az emberek végre kikapcsolódhatnak, feltöltődhetnek. A magasvérnyomás betegséggel küzdőknek azonban azzal is számolni kell, hogy amikor más klímájú országba utaznak, akkor bizony a vérnyomásuk is kibillenhet a beállított értékekről.

Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája elmondta, hogy a meleg hatására az erek kitágulhatnak, vagyis a bennük keringő vér nyomása alacsonyabb lesz. Ennek megfelelően, ha a beteg ugyanazt az adag vérnyomáscsökkentőt szedi, akkor az értékei túlságosan is alacsony tartományba csúszhatnak. Természetesen ez akkor is igaz, ha hegyvidékre, hidegre vágyik pihenés képpen. Itt ugyanis az erek összeszűkülhetnek a hideg hatására, ami az adagok növelését teheti indokolttá.

A vérnyomás változáshoz vezethet az utazás körüli stressz is, ilyenkor  egy-egy enyhe nyugtató bevétele segíthet az alapkezelés megváltoztatása helyett. A meleg éghajlatra utazóknak számolni kell az izzadással történő só és víz veszteséggel is. Emiatt külön figyelni kell a folyadék bevitelre (két liter felett legyen), illetve a só pótlására is (nem véletlen a mediterrán országokban gyakran használt olajbogyó, sós, száraz sonka stb.)
Azért is fontos ez, mert a vérnyomást csökkentő gyógyszerek egy részének a hatása függ a folyadék és só háztartástól, illetve maguk a gyógyszerek is okozhatnak víz és só veszteséget.

Az utazás előtti vérnyomásmérés, illetve a rendszeres ellenőrzés kiemelt fontosságú a hipertónia kezelésében. A nem megfelelően beállított értékek, illetve az elhanyagolt betegség a szövődmények kialakulását gyorsítja, és hozzájárul az esetleges tragikus következmények bekövetkezéséhez.

Hírek

Jóval nagyobb a vérrögképződés kockázata a Covid fertőzés után, mint az oltást követően

Jóval nagyobb a vérrögképződés kockázata a Covid fertőzés után, mint az oltást követően

A Covid-19-et okozó vírussal való fertőzés után az életveszélyes vérrögök kialakulásának esélye messze meghaladja az AstraZeneca és a Pfizer vakcinák okozta esetleges mellékhatásokat a legnagyobb ilyen jellegű tanulmány szerint. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájának véleménye a témában. 

További részletek
Teendők és vizsgálatok agyi érkatasztrófa után

Teendők és vizsgálatok agyi érkatasztrófa után

Az agyi érkatasztrófák száma évről évre növekszik. Gyors beavatkozás nélkül halálhoz, tartós bénuláshoz is vezethet, így nagy gondot kell fordítani a prevencióra, az egészséges életmódra, valamint a kiváltó tényezők, betegségek megfelelő kezelésére. Amennyiben valakinél egyszer már kialakult, megnő az esélye annak, hogy a probléma ismételten fellép. Prof. Blaskó Györgytől, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájától megkérdeztük, vajon mit is takar egy agyi érkatasztrófa, és hogy melyek a legfontosabb teendők utána. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat