A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Mindenképpen ellenőriztesse vérnyomását, mielőtt nyaralni indul!

Mindenképpen ellenőriztesse vérnyomását, mielőtt nyaralni indul!

tromboziskozpont.hu Létrehozva: 2016.05.23 Módosítva: 2017.06.25
A magasvérnyomás kapcsán a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy időnként ellenőriztetniük kell, hogy a gyógyszerűk adagolása még mindig megfelelő-e. Ilyenkor megnyugszanak, megtervezik a nyaralásukat, és megdöbbenve tapasztalják, hogy rosszul lesznek a pihenésük alatt.A magasvérnyomás, az adagok beállítása és az utazás kapcsán dr. Kapocsi Judit tanárnővel, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistájával beszéltünk.

A magasvérnyomás kapcsán a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy időnként ellenőriztetniük kell, hogy a gyógyszerűk adagolása még mindig megfelelő-e. Ilyenkor megnyugszanak, megtervezik a nyaralásukat, és megdöbbenve tapasztalják, hogy rosszul lesznek a pihenésük alatt.

A magasvérnyomás, az adagok beállítása és az utazás kapcsán dr. Kapocsi Judit tanárnővel, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistájával beszéltünk.

A magasvérnyomás nem játék!

Sokan, amikor meghallják, hogy valakinek magas a vérnyomása, arra gondolnak, hogy bizony, ez már az öregkorral jár. De ez nagy hiba, hiszen ez a betegség nem csak azt időseket érintheti. Sajnos, napjainkban igencsak elterjedt kórról van szó, melyet a néma gyilkos névvel is illetnek, mivel tünetei nem jellemzőek, így a felfedezése sokszor már csak későn történik meg.

A hipertóniának, vagy magasvérnyomás-betegségnek két formáját különíthetjük el. Az elsődleges hipertónia multifaktoriális eredetű, vagyis létrejöttében több tényező, genetikai és környezeti okok játszanak szerepet. Erről a formáról abban az esetben beszélhetünk, ha a betegség hátterében nem lehet egyértelműen kimutatni semmilyen kiváltó kórt. A magasvérnyomás betegségek 80%-át ide sorolhatjuk.

Másodlagos hipertóniáról akkor beszélhetünk, ha a magasvérnyomást kiváltó betegség is felismerésre kerül. Ebben az esetben a kezelés természetesen az alapbetegséget is érinti.

A vérnyomás normál körülmények között egy felnőtt emberben 140/90 Hgmm határig normális. Abban az esetben, ha a beteg értékei tartósan e fellett vannak, akkor hipertóniával állunk szemben. Sajnos a magasvérnyomásnak egyértelmű tünetei nincsenek, így a felfedezése is sokszor csak igen későn történik, amikorra a betegségnek már szövődményei jelentkeznek. A vérnyomás emelkedésének hatására az erek belső, endothel részén mikro sérülések keletkeznek. Ezek a kis sérülések vezetnek a későbbi komoly szövődmények kialakulásához, mint amilyen a stroke, a trombózis, a szívroham, vagy a halálos tüdőembólia. A vérnyomást befolyásoló tényezők között előkelő helyen szerepel a megfelelő életmód és az egészséges étkezés, de természetesen a légnyomás változása, valamint jelentősebb melegedés, vagy hideg is.

Nyaralás előtt irány az orvos?

A nyaralás az év egyik legjobban várt eseménye, hiszen ilyenkor az emberek végre kikapcsolódhatnak, feltöltődhetnek. A magasvérnyomás betegséggel küzdőknek azonban azzal is számolni kell, hogy amikor más klímájú országba utaznak, akkor bizony a vérnyomásuk is kibillenhet a beállított értékekről.

Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája elmondta, hogy a meleg hatására az erek kitágulhatnak, vagyis a bennük keringő vér nyomása alacsonyabb lesz. Ennek megfelelően, ha a beteg ugyanazt az adag vérnyomáscsökkentőt szedi, akkor az értékei túlságosan is alacsony tartományba csúszhatnak. Természetesen ez akkor is igaz, ha hegyvidékre, hidegre vágyik pihenés képpen. Itt ugyanis az erek összeszűkülhetnek a hideg hatására, ami az adagok növelését teheti indokolttá.

A vérnyomás változáshoz vezethet az utazás körüli stressz is, ilyenkor  egy-egy enyhe nyugtató bevétele segíthet az alapkezelés megváltoztatása helyett. A meleg éghajlatra utazóknak számolni kell az izzadással történő só és víz veszteséggel is. Emiatt külön figyelni kell a folyadék bevitelre (két liter felett legyen), illetve a só pótlására is (nem véletlen a mediterrán országokban gyakran használt olajbogyó, sós, száraz sonka stb.)
Azért is fontos ez, mert a vérnyomást csökkentő gyógyszerek egy részének a hatása függ a folyadék és só háztartástól, illetve maguk a gyógyszerek is okozhatnak víz és só veszteséget.

Az utazás előtti vérnyomásmérés, illetve a rendszeres ellenőrzés kiemelt fontosságú a hipertónia kezelésében. A nem megfelelően beállított értékek, illetve az elhanyagolt betegség a szövődmények kialakulását gyorsítja, és hozzájárul az esetleges tragikus következmények bekövetkezéséhez.

Hírek

Hemofília – a vérzékenység okai

Hemofília – a vérzékenység okai

A vérzékeny betegeknél csökkent véralvadás áll fenn, vagyis egy kisebb sérülés következtében is elhúzódó vérzés jelentkezik. A trombofíliásokkal szemben tehát, akiknél fokozott véralvás miatt a vérrögök kialakulása jelent veszélyt, a vérzékenyek esetében épp az okozza a problémát, hogy a vér nem, vagy csak nagyon lassan alvad meg. A vérzékenységen belül a hemofíla okait, és a kezeléssel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, a Trombózis – és Hematológiai Központ főorvosa foglalta össze.

További részletek
Trombózis után - ezek a betegek leggyakoribb kérdései

Trombózis után - ezek a betegek leggyakoribb kérdései

Ha valakinél a trombózis tünetei jelentkeznek, az első és legfontosabb a sürgősségi orvosi ellátás a betegség igazolása és az életveszélyes szövődmény megelőzése céljából. Az akut panaszok kezelését követően azonban számos kérdés vetődik fel a betegekben. Dr. Kósa Éva, a Trombózis – és Hematológiai Központ angiológusa ezekre adott válaszokat.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat