Nem biztos, hogy narancsbőr okozza takargatnivaló lábakat

Nem biztos, hogy narancsbőr okozza takargatnivaló lábakat

dr. Szélessy Zsuzsanna Létrehozva: 2018.01.15 Módosítva: 2018.01.15

Számtalan nő folytat szinte véget nem érő harcot a narancsbőrrel és a vastagabb lábakkal, ám előfordulhat, hogy hiába a mozgás, a csodát ígérő drága krémek és kozmetikai kezelések, alig van látható eredmény. Amennyiben úgy veszi észre, hiába a sok erőfeszítés, még sincs változás, érdemes limfödémára gondolni a cellulit helyett, hiszen a két zavar igen hasonló tüneteket okoz. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője a nyirokkeringési zavarát és az arra való kompressziós terápia hatékonyságát ismerteti. 

A nyirokkeringés szerepe és annak zavara

A szervezet működéséért 2 keringés felel: az egyik a vérkeringés (artériás, vénás), a másik a nyirokkeringés. Ez utóbbi járul hozzá ahhoz, hogy a nyirok a szövetektől a szív irányába szállítódjon, emellett igen fontos szerepe van az immunrendszer működésében is. Akárcsak a vérkeringés esetén, itt is keletkezhetnek a nyirokkeringést akadályozó zavarok, melyek akár súlyos problémákat okozhatnak, amennyiben a szövetközti folyadék szállítása zavart szenved (általában a nyirok utak károsodása miatt). Ha a nyirok nem tud a sejtek közül elszállítódni a vénás rendszerbe, akkor az a szövetekben felszaporodik és duzzanatot, ödémát okoz. Ezt nevezzük nyiroködémának, azaz limfödémának. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a panasz (vagyis a duzzanat, fájdalom, feszítő érzés) sosem az egész testre terjed ki, hanem egy-egy testrészre, leggyakrabban a csípőre és az alsóvégtagokra (ujjakat is beleértve).

Későbbi stádiumában a bőrön hurkák jelennek meg, melyet igen könnyű összetéveszteni a narancsbőrrel, illetve a plusz zsírréteggel.

limfödéma vagy cellulitÉrdemes tudni, hogy a nyiroködéma okozta duzzanat nem olyan „tésztatapintású”, mint a szív eredetű vénás ödémánál. Ekkor a duzzanat inkább a narancsbőrhöz hasonlít - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője, aki hozzátette, hogy szőrtüszők körül a bőr gyakran be is húzódik az ödéma hatására.

A probléma nem csupán esztétikai gondokat okoz, de az egészségre is káros hatással van, hiszen így romlik a szöveti keringés, vagyis a szövetek oxigén és tápanyag ellátása zavart szenved. Emellett a probléma fokozza a vénás trombózis, fekély, orbánc kialakulásának veszélyét is

Gyógyítani nem lehet, ám a tünetei csökkenthetők

Először mindig keressük a nyiroködéma okát, mert annak megszüntetése alapját képezi a terápiának!

Sajnos a limfödémát maradéktalanul meggyógyítani nem tudjuk, de a tünetek csökkenthetők, a nyirok áramlását segítő kezelésekkel, hogy ne tudjon felgyűlni a szövetek között. Ebben igen nagy segítségre van a fizikoterápia, gyógymasszázs, gépi nyirokmasszázs, gyógytorna, továbbá a kompressziós terápiák. A cél, hogy minimálisra csökkenjen az ödéma és szűnjön meg a fájdalom azáltal, hogy javul a láb keringése, ezzel együtt a szövetek oxigén és tápanyag ellátása a fokozódik.  A kompressziós kezelés a történhet átmenetileg gépi eljárással, és tartósan rugalmas pólya, illetve kompressziós harisnya viselésével. Fontos, hogy a fáslit az első pár alkalommal szakember tegye fel, ugyanis nem mindegy, miként helyezi fel azt az illető, így annak helyes technikáját el kell sajátítani! A gyógyharisnyák több erősségben (1-s, 2-s, 3-s kompressziós), különböző méretben és hosszban kaphatóak. Az orvos határozza meg, a kompresszió fokozatát és, hogy térdig, esetleg combig érő harisnyát kell-e viselnie a betegnek. Ügyelni kell arra, hogy a harisnya ne vágjon be sehol, mivel az csak rontana az állapoton, mivel az akadályozná a keringést!

A harisnya felhúzása, a fásli felhelyezése előtt el kell végezni a kézi nyirokmasszázst minden alkalommal!

A nyiroködéma kezelésének elemei:

  • manuális, vagyis kézi nyirok-drainage (masszázs)
  • kompressziós terápia (gépi, fásli-harisnya)
  • gyógytorna
  • testsúlykontroll
  • szükség esetén bőrgyógyászati kezelés

További híreink>>>

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm! 40 eves vagyok, lombik programon veszek reszt februarban, van egy trombozispanel vizsgalatom, amirol azt hittem, hogy elegendo a kockazati tenyezok felmereseben, de most hirtelen egy -nekem- uj orvos ujabb vizsgalatot kert, ami megremisztett, hiszen az eddigiek alapjan azt hittem minden rendben. /c677 + a12982/ Szeretem ha renezne a meglevo vizsgalatra, eleg-e, vagy tenyleg ujat kell csinaltatnom, mert a ketto nem is fedi egymasta veteles/terhessegi problemak temakoreben?
A korabbi vizsgalat eredmenye: homocisztein 6.5 umoL/L ref.:4.4-13, prothrombin102% ref:75-125, protr.ido8,5sec ref:8-11, INR 1.1 ref:0.85-1,2 , apti33sec, ref:28-40, trombin ido 20 ref:15-22, fibrinogen 2,9g/L ref:1,5-4, D-dimer 0,17ug/ml ref:0-0.5, antitrombin 110% ref:80-120, FVIII aktivitas98,8% ref:50-200, APC rezisztencia 4 ref:1,8 felett, proteinC aktivitas 92% ref:54-166, lupus anticoagulans szuroteszt negativ, leiden mutacio normal-de itt megjegyzeskent ez szerepel: "pv-r506Q mutaciot nem igazoltuk,az V-os faktor vad tipusu", PCRprothrombin normal, beta2gpi at szuroteszt,ELISA negativ, cardiolipin at szuroteszt negativ, protein S aktivitas 90% ref 59-118.
Koszonom, ha segit, a protokollban egyebkent a problemamentes idosebb kismamaknak ajanlanak clexane0.4 injekciot, vagy aspirin protectet altalaban, ezek kozul nekem javallt Onok szerint valamelyik?
koszonom szepen!

dr. Szélessy Zsuzsanna
dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, belgyógyász
Kedves Szabó Anita !
Az átküldött leletek miatt nem kell Clexane-t alkalmazni, A folsav bevitelre kell odafigyelnie. Természetesen még százféle oka lehet annak, hogy a lombik program során alvadásgátló injekciót kellhet esetleg kapnia! Sajnos ennyi információ alapján nem tudom megmondani, hogy további kivizsgálás még kell-e, hisz azt sem tudom, hogy eddig még milyen vizsgálatok történtek.
Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális kedvesség

Nagyon tetszik a recepciós hölgyek kedvessége, emberközpontúsága, mindig készséggel válaszolnak a feltett kérdésekre. Szélessy Zsuzsanna doktornővel is teljes mértékben elégedett vagyok, minden kérdésemre mindig türelmesen és kedvesen válaszol, biztos, hogy ajánlani fogom másnak is, ha alkalmam adódik rá. A vérvételt végző hölgy is nagyon-nagyon kedves volt, minden ilyen helyre ilyen kedves embereket kívánok és köszönöm! :) 

További vélemények

Hírek

Trombózisom volt- mitől lehetett?

Trombózisom volt- mitől lehetett?


További részletek
Ezek a vérkép eltérések utalnak vérszegénységre

Ezek a vérkép eltérések utalnak vérszegénységre


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA