A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Sinus trombózis után hogyan tovább?

Sinus trombózis után hogyan tovább?

tromboziskozpont.hu Létrehozva: 2017.02.10 Módosítva: 2017.06.25
A trombózis szó hallatán a legtöbben a végtag vagy a medence vénáiban kialakult mélyvénás trombózisra gondolnak, ám előfordulhat, amikor az agyban keletkeznek vérrögök. Hogy mi is pontosan a sinus trombózis, miként lehet elkerülni, és hogy mikre szükséges kialakulása után figyelni, arról prof. Blaskó Györggyel, a Trombózisközpont véralvadási specialistájával beszélgettünk.

A trombózis szó hallatán a legtöbben a végtag vagy a medence vénáiban kialakult mélyvénás trombózisra gondolnak, ám előfordulhat, amikor az agyban keletkeznek vérrögök. Hogy mi is pontosan a sinus trombózis, miként lehet elkerülni, és hogy mikre szükséges kialakulása után figyelni, arról prof. Blaskó Györggyel, a Trombózisközpont véralvadási specialistájával beszélgettünk.

Mi az a sinus trombózis?

Vérrögök a test bármely ereiben kialakulhatnak, így az artériákban és a vénákban is. Ez utóbbi esetben vénás trombózisról beszélünk, melynek leggyakoribb formája a medencében, illetve a végtagokban kialakuló mélyvénás trombózis. Bár a köztudatban leginkább ez az állapot szerepel, ám igen kevés szó esik az agyi vénákban keletkezett vérrögök okozta problémákról. Ide tartozik az ún. sinus trombózis. Az agyi vénák egyik fajtája a tágult vénás öblök, a sinus-ok, melyek fala kevésbé sérülékeny, keményebb és egyfajta vénás öblöt hoznak létre az agyhártyák rétegei között. Amennyiben a sinus-okban a keringés lelassul, vérrögök keletkeznek, úgy akadályozva lesz a véráramlás útja és agyi ödéma alakul ki, ami fokozott koponyaűri nyomást eredményez. Igaz ritka betegség, de a feltűnő tünetei és MRI segít a diagnózisban

Tüneteit tekintve fejfájás, szédülés, látászavar, hányinger/hányás és egyéb neurológiai tünetek jelentkezhetnek.

Érdekesség, hogy a fogamzóképes korban lévő nőket fenyegeti a leginkább a probléma. Az állapotot mihamarabb kezelni szükséges, ugyanis ellenkező esetben a vérellátás tovább romlik, ami akár halálhoz is vezethet!

A sinus trombózis lehetséges okai

  • hormonterápia (fogamzásgátlókat is beleértve)
  • terhesség/gyermekágy
  • trombofília
  • az illetőnél, illetve a családjában elfordult trombózis
  • fertőzés
  • tumor
  • sérülés

Hogyan tovább sinus trombózis után?

Amennyiben valakinél agyi sinus trombózis következett be, fontos, hogy megfelelő prevencióban részesüljön az illető, nehogy ismételten bekövetkezzen a probléma. Mind az akut, mind a további terápiában nagy szerepet kap a véralvadásgátló kezelés, melyet az orvos által meghatározott ideig kell alkalmazni. A terápia hossza több tényezőtől is függ, pl. egyéb betegségektől, trombofíliától, életkortól, korábbi trombózistól stb. Az alvadásgátlót gyakorlatilag addig kell szedni, amíg az MRI nem mutat teljes rekanalizációt (amikor szabadon áramolhat a vér) és még utána is ajánlatos 2 évig (ha nincs igazolt trombofilia) Ha van akkor még tovább.

Maga trombofília vizsgálata egyszerű vérvétellel történik, melynek során fény derülhet az olyan genetikai mutációkra, mint a Leiden mutáció, az MTFHR mutáció, vagy a Protein S/C alacsony szintje- mondja prof. Blaskó György véralvadási specialista, aki a paciensek visszajelzései alapján elnyerte a Trombózisközpont Év Kiváló Orvosa díjat.

A szakértő hozzátette, hogy a gyógyszeres kezelés mellett szükség lehet rehabilitációra is, továbbá fontos az életmódváltás, pl. a dohányzásról való teljes leszokás, tömény szesz kerülése, rendszeres mozgás, illetve a koleszterinszegény étkezés- ezáltal minimálisra csökkenthető a trombózis ismételt bekövetkeztének esélye.

További híreink>>> 

Hírek

Mikor szükséges váralvadásgátlót váltani?

Mikor szükséges váralvadásgátlót váltani?

A véralvadásgátlók alkalmazása lehet preventív és terápiás jellegű is, lehet, hogy csupán bizonyos ideig kell használni, de az is előfordulhat, hogy egy életen át tart a terápia. Előfordulhat, hogy mindvégig ugyanazt a szert alkalmazza a beteg, de meglehet, hogy időközben váltania szükséges másik készítményre. Hogy ez mikor indokolt, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ váralvadási specialistáját kérdeztük.  

További részletek
Mikor van szükség vaspótlásra?

Mikor van szükség vaspótlásra?

A vashiány és a vashiányos vérszegénység viszonylag gyakori problémának számít az emberek körében, mely sokszor igen kellemetlen és zavaró tünetekkel jár együtt. Bizonyos enyhébb esetben elég lehet csupán az étrendre odafigyelni, ám súlyosabb mértékű vashiány esetén pótlás szükséges. De hogy mikor jön el ez a pillanat, azt dr. Fehér Ágnestől, a Trombózis-és Hematológiai Központ belgyógyászától kérdeztük meg.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat