Tények és tévhitek az aspirinről

Prof. Dr. Blaskó György Prof. Dr. Blaskó György 2018.05.16 2018-05-16 14:49:26.303795 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

Az aspirin igen széles körben elterjedt gyógyszer, mely -többek között- igen hatásos vérlemezke összecsapzódás-gátló hatásáról is ismert! Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a legfontosabb tényeket és tévhiteket ismerteti vele kapcsolatban.

Nem mindegy, milyen problémára milyen dózisú aspirint szed

Az acetilszalicilsav tartalmú aspirinnek több dózisú típusa van forgalomban, attól függően, ki milyen problémára alkalmazza. Amennyiben valaki láz-és fájdalomcsillapítás gyanánt szeretné használni, úgy a magasabb hatóanyagú készítményt kell választani, míg ha a véralvadásgátló hatását szeretnénk kamatoztatni, úgy az orvosok  az alacsony dózisú, 100mg-os kiszerelést javasolják.

Gyomorbántalmakat okozhat

Az aspirinnel kapcsolatos mellékhatásként gyakran emlegetik azt, hogy gyomorbántalmakat, gyomorfekélyt is okozhat. A félelem nem alaptalan, ugyanis tartós szedés esetén megnő a gyomornyálka irritáció és károsodás esélye. Ennek oka, hogy a lázat és a fájdalomérzetet generáló enzim, valamint a gyomor nyálkahártyájának védelmében részt vevő enzim igen hasonló egymáshoz, így az aspirin nem képes különbséget tenni, mindkettőt bénítja.

apirin„Tudományosan fogalmazva, az aspirin a cyclooxigenáz I-es típusú enzimet gátolja ( míg vannak más anyagok, amik szelektíven csak a II-est). Sajnos elég magas arányban okoz gyomorpanaszokat, és sajnos sok esetben klinikailag is hatástalan, mint aggregációgátló. Ezért lenne szükséges -főleg a kardiológiai-, és stroke-esetekben a hatásának laboratóriumi ellenőrzése, amire van már lehetőség- magyarázza a professzor.

Hogy el lehessen kerülni a gyomorpanaszokat, azt javasolják, hogy étkezés után célszerű bevenni a tablettát, és a szedés ideje alatt kerülni kell a gyomorirritációt elősegítő ételek, italok fogyasztását és egyéb károsodást okozó tényezőket (pl. dohányzás, stressz).

Az aspirin véd a trombózis ellen

Az aspirinnek valóban van csekély véralvadásgátló hatása, ám nem mindegy, milyen trombózisról is beszélünk: van ugyanis vénás (pl. mélyvénás trombózis) és artériás trombózis (pl. stroke, szívinfarktus) is. A kettő közt a különbség nem csak a keletkezési helyükben van, hanem magában a vérrögképződés folyamatában is. A vénás trombózist a keringő vérben aktiválódó alvadási faktorok okozzák (beindítja a véralvadási kaszkádot), melyek elzárják a vénát. Persze ezen kívül még sok egyéb tényező is szükséges (lelassult keringés, immobilizáció, belgyógyászati betegségek, daganatok stb.), de ez az alapjelenség. (Ennek kezelésére kellenek az alvadásgátlók!) Az artériás trombózist ezzel szemben a vérlemezkék összecsapódása, illetve az érfal endothel sejtjeinek zavara váltja ki. Az aspirin hatóanyaga , az acetilszalicilsav a vérlemezkék összecsapódását (aggregációt) gátolja, így főleg az artériás trombózisok ellen nyújt védelmet.

Nem mindenkinél hatásos

Sajnos létezik egy olyan állapot, amikor az aspirin nem tudja kifejteni a hatását, vagy csak jóval nagyobb mennyiségben- ezt nevezzük aspirin rezisztenciának, ill. válaszadási képtelenségnek. Ekkor sajnos folyamatos szedés ellenére is felléphet stroke vagy szívinfarktus. Szerencsére ma már létezik vizsgálat arra vonatkozóan, fennáll-e az illetőnél aspirin rezisztencia, így ha bebizonyosodik, úgy az orvos dönthet az emelt dózisú aspirin és az egyéb vérlemezke-összecsapódást gátló készítmény alkalmazása között (legtöbbször ez utóbbira esik a választás)- mondja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

További híreink>>>

Téma szakértője

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász, klinikai farmakológus

Specialitások:

Véleményeket prof. dr. Blaskó Györgyről itt olvashat>>


Orvos válaszol

Orvos válaszol - J.Krisztián

tüdőembólia

Tisztelt Doktornő!

Egy hirtelen jött és hetekig tartó rosszullét után jelentkezett az a tünet hogy lüktetést érzek a hasamban, görcsöket a farizmomban. A bal lábam terhelésre bokától lefele zsibbad, illetve a lágyékhajlatokban is szúró, húzó érzésem van.Kismedence MR készült, mely szerint sok a nyirokcsomó de nem kóros méretűek a lágyékhajlatban.
Lehetséges trombózis? D-dimer érték 300, htc érték emelkedett, bilirubin emelkedett, más eltérés nincs.
Ui: tüdőembólia hány napig látszik ct-n? Most készítettem mellkas CT-t, negatív, de két hónappal a rosszullét után. Ha tüdőembóliám lett volna két hónappal ezelőtt az kimutatja a CT?
Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Krisztián !
A CT biuztos kimutatta volna a lezajlott tüdőembolitát 2 hónappal az esemény után. Kérem éleéeteivelé konzultációra és vizsgálatra jelentkezzen be a Trombózis Központba. Friss trombózis nem valószinű.
Üdvözlettel : Dr Blaskó György


Páciensek mondták

Alapos és közvetlen

Professzor úr rendkívül alapos, és ugyanakkor nagyon közvetlen ember, akinél nem érzi a páciens azt, hogy alárendelt szerepre van kárhoztatva. 

További vélemények

Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...

Orvos válaszol


Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA