TIA- ezért fontos utána a véralvadásgátlás

A TIA igen ijesztő állapot, és bár a tünetei elmúlnak, nagyon gyakran előrejelzi a stroke-ot, így fontos komolyan venni. Hogy pontosan mi is a TIA, és hogy milyen prevenciós intézkedéseket szükséges tenni annak érdekében, hogy elkerülhesse a komolyabb problémákat, arról prof. dr. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját kérdeztük.

TIA, a stroke előhírnöke

Az átmeneti iszkémiás rohamot (TIA) vagy "mini stroke"-ot az agy egy részének átmeneti oxigénhiánya okozza, melyet a terület vérellátásának ideiglenes megzavarása eredményez. A TIA során az agyat oxigénben gazdag, vérrel ellátó erek közül valamely elzáródik- ezt általában egy vérrög váltja ki (ritkábban zsíros darabok vagy légbuborékok is okozhatják).

Igen ijesztő állapot, ráadásul könnyű összekeverni a stroke-kal, hiszen hasonló tüneteket okozhat: például beszéd- és látászavarokat, valamint féloldali bénulást, zsibbadást vagy gyengeséget az arcban, a karokban és a lábakban. Ám fontos különbség, hogy a TIA nem tart olyan sokáig, mint egy stroke. A panaszok néhány perctől néhány óráig tartanak, és 24 órán belül teljesen megszűnnek. Természetesen, mivel elsőre nem lehet tudni TIA-ról vagy stroke-ról van szó, mindenképp azonnal hívjon mentőt (ne várja meg, hátha elmúlnak a panaszok)!

Szakorvosi segítségre akkor is szükség van, ha pár perc múlva a tünetek megszűnnek, hiszen a TIA egy fontos figyelmeztető jel arra, hogy fennáll annak a veszélye, hogy a közeljövőben stroke-ot kap, így a beteget alaposan ki kell vizsgálni és meg kell tenni a szükséges prevenciós lépéseket, hogy elkerülhető legyen a stroke.

Gyógyszer, Trombózis-és Hematológiai Központ

“A TIA patomechanizmusa: leggyakrabban az összecsapzódó vérlemezkék okozzák, amik kis dugókat képeznek és az egészen kis artériákat zárják el. Ezek a vérlemezke aggregátumok általában újra disaggregálnak, szétválnak, és az átmeneti dugó megszűnik: újra van keringés. A történések pontos leírása megtöltene egy fél könyvtárat, de röviden az a legfontosabb, hogy kis plakk-ok ruptúrája során felszabaduló, thrombin, a vörösvértestekből kiszabaduló adenosin difoszfát (ADP) több mással együtt aggregáció (összecsapzódás)induktorok. Főleg az átmeneti látásvesztést hanyagolják el a betegek és nem szólnak, pedig a szem ideghártyája egy „kihelyezett” agyrészlet és pontosan ugyanazok vonatkoznak rá, mint az agyi keringésre”- magyarázza a prof. Blaskó György.

Mik növelik a TIA esélyét?

Fontos a véralvadásgátlás

Amennyiben valaki átesett TIA-n, fontos, hogy alaposan vizsgálják ki, és megfelelő kezelésben részesítsék! A TIA-t követő egy éven belül igen nagy a stroke esélye, így az illetőt orvos által meghatározott (hosszú) ideig vérlemezke-gátló terápiában kell részesíteni, hogy ne alakulhassanak ki életveszélyes vérrögök. Mivel ez esetben artériás trombózisról van szó (nem pedig vénásról, mint mélyvénás trombózis esetén) így olyan terápia szükséges, mely a vérlemezkék összecsapódását gátolja. Így tehát TIA esetén trombocita/aggregáció-gátló készítményekre van sok esetben szükség (pl. aspirin, clopidogrel, prasugrel)- mondja Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

“Fontos tudnivaló, hogy meg kell győződjünk arról, hogy e gyógyszerek valóban hatnak- ugyanis az aspirin esetében 30%, clopidogrel eseetében 18% azon betegek aránya, akik „nem válaszolnak” kellő módon a kezelésre: más néven laboratóriumi non-respoderek. A non-responder esetekben mindig gyógyszert kell váltani, mert ha nem is hat, de mellékhatásai annál súlyosabbak lehetnek. Erre ma már rendelkezünk laboratóriumi tesztekkel. A klinikai nonresponsio, ha a beteg a kezelés ellenére újabb TIA-t, vagy kisebb stroke-ot kap: ezekben az esetekben is váltani kell”- teszi hozzá a professzor.

A The Lancet nevű tudományos folyóiratban megjelent beszámoló szerint javasolt már a tünetek fellépésekor aspirint bevenni, ugyanis az csökkenti a rövid időn belül fellépő stroke kockázatát, a TIA súlyosabb kimenetelét. Ehhez azonban fontos, hogy minél hamarabb alkalmazzák a gyógyszert.

Szükséges életmódbeli változtatások:

  • Túlsúly leadása
  • Dohányzás abbahagyása
  • Alap betegséges kezelése (pl. Magasvérnyomás, diabetes)
  • Rendszeres testmozgás
  • Zsíros ételek kerülése

Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ

www.tromboziskozpont.hu

Téma szakértői

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr! 77 éves vagyok Egy éve tüdő embóliám volt azóta napi 5 mg Walfarint szedek Meddig szükséges még szednem. Reumatoid artritis miatt heti 10 mg metrotrexant és diabétesz miatt eucreast szedek. Üdvözlettel és köszönöm szépen a válaszát.
Tisztelt Czuczi Károly!
Sajnos erre a kérdésre csak a leleteivel konzultáció keretén belül kivizsgálással egybekötve tudnánk pontos választ adni.
Fontos kérdések van- e egyáltalán hajlama a trombózisra, felszívódott-e egy év alatt a az előző trombus.
Keresse fel szakorvosát.
Üdvözlettel,
Prof. Blaskó György
Czuczi Károly

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

maximálisan elégedett vagyok

Maximálisan elégedett voltam mindennel. Fogadtatás, asszisztensek kedvessége,a Professzor Úr szakmai felkészültségével,beteghez való hozzáállása,vizsgálattal,tisztaság,időpont tartása....mindennel . Köszönöm.
Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György
belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2022.09.01 Utolsó módosítás: 2022.10.13