TIA- ezért fontos utána a véralvadásgátlás

A TIA igen ijesztő állapot, és bár a tünetei elmúlnak, nagyon gyakran előrejelzi a stroke-ot, így fontos komolyan venni. Hogy pontosan mi is a TIA, és hogy milyen prevenciós intézkedéseket szükséges tenni annak érdekében, hogy elkerülhesse a komolyabb problémákat, arról prof. dr. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját kérdeztük.

TIA, a stroke előhírnöke

Az átmeneti iszkémiás rohamot (TIA) vagy "mini stroke"-ot az agy egy részének átmeneti oxigénhiánya okozza, melyet a terület vérellátásának ideiglenes megzavarása eredményez. A TIA során az agyat oxigénben gazdag, vérrel ellátó erek közül valamely elzáródik- ezt általában egy vérrög váltja ki (ritkábban zsíros darabok vagy légbuborékok is okozhatják).

Igen ijesztő állapot, ráadásul könnyű összekeverni a stroke-kal, hiszen hasonló tüneteket okozhat: például beszéd- és látászavarokat, valamint féloldali bénulást, zsibbadást vagy gyengeséget az arcban, a karokban és a lábakban. Ám fontos különbség, hogy a TIA nem tart olyan sokáig, mint egy stroke. A panaszok néhány perctől néhány óráig tartanak, és 24 órán belül teljesen megszűnnek. Természetesen, mivel elsőre nem lehet tudni TIA-ról vagy stroke-ról van szó, mindenképp azonnal hívjon mentőt (ne várja meg, hátha elmúlnak a panaszok)!

Szakorvosi segítségre akkor is szükség van, ha pár perc múlva a tünetek megszűnnek, hiszen a TIA egy fontos figyelmeztető jel arra, hogy fennáll annak a veszélye, hogy a közeljövőben stroke-ot kap, így a beteget alaposan ki kell vizsgálni és meg kell tenni a szükséges prevenciós lépéseket, hogy elkerülhető legyen a stroke.

Gyógyszer, Trombózis-és Hematológiai Központ

“A TIA patomechanizmusa: leggyakrabban az összecsapzódó vérlemezkék okozzák, amik kis dugókat képeznek és az egészen kis artériákat zárják el. Ezek a vérlemezke aggregátumok általában újra disaggregálnak, szétválnak, és az átmeneti dugó megszűnik: újra van keringés. A történések pontos leírása megtöltene egy fél könyvtárat, de röviden az a legfontosabb, hogy kis plakk-ok ruptúrája során felszabaduló, thrombin, a vörösvértestekből kiszabaduló adenosin difoszfát (ADP) több mással együtt aggregáció (összecsapzódás)induktorok. Főleg az átmeneti látásvesztést hanyagolják el a betegek és nem szólnak, pedig a szem ideghártyája egy „kihelyezett” agyrészlet és pontosan ugyanazok vonatkoznak rá, mint az agyi keringésre”- magyarázza a prof. Blaskó György.

Mik növelik a TIA esélyét?

Fontos a véralvadásgátlás

Amennyiben valaki átesett TIA-n, fontos, hogy alaposan vizsgálják ki, és megfelelő kezelésben részesítsék! A TIA-t követő egy éven belül igen nagy a stroke esélye, így az illetőt orvos által meghatározott (hosszú) ideig vérlemezke-gátló terápiában kell részesíteni, hogy ne alakulhassanak ki életveszélyes vérrögök. Mivel ez esetben artériás trombózisról van szó (nem pedig vénásról, mint mélyvénás trombózis esetén) így olyan terápia szükséges, mely a vérlemezkék összecsapódását gátolja. Így tehát TIA esetén trombocita/aggregáció-gátló készítményekre van sok esetben szükség (pl. aspirin, clopidogrel, prasugrel)- mondja Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

“Fontos tudnivaló, hogy meg kell győződjünk arról, hogy e gyógyszerek valóban hatnak- ugyanis az aspirin esetében 30%, clopidogrel eseetében 18% azon betegek aránya, akik „nem válaszolnak” kellő módon a kezelésre: más néven laboratóriumi non-respoderek. A non-responder esetekben mindig gyógyszert kell váltani, mert ha nem is hat, de mellékhatásai annál súlyosabbak lehetnek. Erre ma már rendelkezünk laboratóriumi tesztekkel. A klinikai nonresponsio, ha a beteg a kezelés ellenére újabb TIA-t, vagy kisebb stroke-ot kap: ezekben az esetekben is váltani kell”- teszi hozzá a professzor.

A The Lancet nevű tudományos folyóiratban megjelent beszámoló szerint javasolt már a tünetek fellépésekor aspirint bevenni, ugyanis az csökkenti a rövid időn belül fellépő stroke kockázatát, a TIA súlyosabb kimenetelét. Ehhez azonban fontos, hogy minél hamarabb alkalmazzák a gyógyszert.

Szükséges életmódbeli változtatások:

  • Túlsúly leadása
  • Dohányzás abbahagyása
  • Alap betegséges kezelése (pl. Magasvérnyomás, diabetes)
  • Rendszeres testmozgás
  • Zsíros ételek kerülése

Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ

www.tromboziskozpont.hu

Téma szakértői

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Udvozlom a papam tegnap mélyvénás trombózis kapott 82 éves jolvan beszeltem vele a bajcsiba van feltem.a vírusostol is azt mondják ezt otthon nem.lehet kezelni erdeklödnek lehetne e vagy önnek tudnak e kezelni.mivel jarhat és ha önnek tudnak fogadni kb milyen árban lenne
Tisztelt Peczek Henrietta!

Járóbeteg ellátásban tudunk segíteni csak, nincs lehetőség itt 24 órás ápolásra.
Gyors felépülést kívánunk a papának.
Üdvözlettel,
Dr. Kósa Éva
Peczek Henrietta

Dr. Kósa Éva

belgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elvárásaim feletti

Az intézmény és a doktor úr is az elvárásaim felett teljesített. Sajnos országszerte jellemző, hogy még ha magánrendelést is vesz igénybe az ember, nem foglalkoznak vele többet, alaposabban vagy kedvesebben, mint OEP-támogatta szakrendeléseken. Itt viszont valóban úgy éreztem, hogy amiért jöttem megkaptam. Más tapasztalataimmal ellentétben a doktor úrnál nem 5-8 percet töltöttem, hanem csaknem fél órát. Úgy éreztem valóban segíteni szeretne és készséggel válaszol bármilyen kérdésemre, ténylegesen foglalkozik velem. A recepció munkatársai az intézményben töltött idő alatt végig készségesek, kedvesek, közvetlenek és segítőkészek voltak.
Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György
belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2022.09.01 Utolsó módosítás: 2022.10.13