A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

TIA- ezért fontos utána a véralvadásgátlás

TIA- ezért fontos utána a véralvadásgátlás

Prof. Dr. Blaskó György Létrehozva: 2022.07.19 Módosítva: 2022.07.19

A TIA igen ijesztő állapot, és bár a tünetei elmúlnak, nagyon gyakran előrejelzi a stroke-ot, így fontos komolyan venni. Hogy pontosan mi is a TIA, és hogy milyen prevenciós intézkedéseket szükséges tenni annak érdekében, hogy elkerülhesse a komolyabb problémákat, arról prof. dr. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját kérdeztük.

TIA, a stroke előhírnöke

Az átmeneti iszkémiás rohamot (TIA) vagy "mini stroke"-ot az agy egy részének átmeneti oxigénhiánya okozza, melyet a terület vérellátásának ideiglenes megzavarása eredményez. A TIA során az agyat oxigénben gazdag, vérrel ellátó erek közül valamely elzáródik- ezt általában egy vérrög váltja ki (ritkábban zsíros darabok vagy légbuborékok is okozhatják).

Igen ijesztő állapot, ráadásul könnyű összekeverni a stroke-kal, hiszen hasonló tüneteket okozhat: például beszéd- és látászavarokat, valamint féloldali bénulást, zsibbadást vagy gyengeséget az arcban, a karokban és a lábakban. Ám fontos különbség, hogy a TIA nem tart olyan sokáig, mint egy stroke. A panaszok néhány perctől néhány óráig tartanak, és 24 órán belül teljesen megszűnnek. Természetesen, mivel elsőre nem lehet tudni TIA-ról vagy stroke-ról van szó, mindenképp azonnal hívjon mentőt (ne várja meg, hátha elmúlnak a panaszok)!

Szakorvosi segítségre akkor is szükség van, ha pár perc múlva a tünetek megszűnnek, hiszen a TIA egy fontos figyelmeztető jel arra, hogy fennáll annak a veszélye, hogy a közeljövőben stroke-ot kap, így a beteget alaposan ki kell vizsgálni és meg kell tenni a szükséges prevenciós lépéseket, hogy elkerülhető legyen a stroke.

TIA,Trombózis-és Hematológiai Központ

“A TIA patomechanizmusa: leggyakrabban az összecsapzódó vérlemezkék okozzák, amik kis dugókat képeznek és az egészen kis artériákat zárják el. Ezek a vérlemezke aggregátumok általában újra disaggregálnak, szétválnak, és az átmeneti dugó megszűnik: újra van keringés. A történések pontos leírása megtöltene egy fél könyvtárat, de röviden az a legfontosabb, hogy kis plakk-ok ruptúrája során felszabaduló, thrombin, a vörösvértestekből kiszabaduló adenosin difoszfát (ADP) több mással együtt aggregáció (összecsapzódás)induktorok. Főleg az átmeneti látásvesztést hanyagolják el a betegek és nem szólnak, pedig a szem ideghártyája egy „kihelyezett” agyrészlet és pontosan ugyanazok vonatkoznak rá, mint az agyi keringésre”- magyarázza a prof. Blaskó György.

Mik növelik a TIA esélyét?

Fontos a véralvadásgátlás

Amennyiben valaki átesett TIA-n, fontos, hogy alaposan vizsgálják ki, és megfelelő kezelésben részesítsék! A TIA-t követő egy éven belül igen nagy a stroke esélye, így az illetőt orvos által meghatározott (hosszú) ideig vérlemezke-gátló terápiában kell részesíteni, hogy ne alakulhassanak ki életveszélyes vérrögök. Mivel ez esetben artériás trombózisról van szó (nem pedig vénásról, mint mélyvénás trombózis esetén) így olyan terápia szükséges, mely a vérlemezkék összecsapódását gátolja. Így tehát TIA esetén trombocita/aggregáció-gátló készítményekre van sok esetben szükség (pl. aspirin, clopidogrel, prasugrel)- mondja Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

“Fontos tudnivaló, hogy meg kell győződjünk arról, hogy e gyógyszerek valóban hatnak- ugyanis az aspirin esetében 30%, clopidogrel eseetében 18% azon betegek aránya, akik „nem válaszolnak” kellő módon a kezelésre: más néven laboratóriumi non-respoderek. A non-responder esetekben mindig gyógyszert kell váltani, mert ha nem is hat, de mellékhatásai annál súlyosabbak lehetnek. Erre ma már rendelkezünk laboratóriumi tesztekkel. A klinikai nonresponsio, ha a beteg a kezelés ellenére újabb TIA-t, vagy kisebb stroke-ot kap: ezekben az esetekben is váltani kell”- teszi hozzá a professzor.

A The Lancet nevű tudományos folyóiratban megjelent beszámoló szerint javasolt már a tünetek fellépésekor aspirint bevenni, ugyanis az csökkenti a rövid időn belül fellépő stroke kockázatát, a TIA súlyosabb kimenetelét. Ehhez azonban fontos, hogy minél hamarabb alkalmazzák a gyógyszert.

Szükséges életmódbeli változtatások:

  • Túlsúly leadása
  • Dohányzás abbahagyása
  • Alap betegséges kezelése (pl. Magasvérnyomás, diabetes)
  • Rendszeres testmozgás
  • Zsíros ételek kerülése

Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ

www.tromboziskozpont.hu

Téma szakértői

Prof. Dr. Blaskó György Prof. Dr. Blaskó György

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász
Dr. Kósa Éva Dr. Kósa Éva

Dr. Kósa Éva

belgyógyász, angiológus
Dr. Ercsei Ibolya

Dr. Ercsei Ibolya

belgyógyász, hematológus

Orvos válaszol

Udvozlom a papam tegnap mélyvénás trombózis kapott 82 éves jolvan beszeltem vele a bajcsiba van feltem.a vírusostol is azt mondják ezt otthon nem.lehet kezelni erdeklödnek lehetne e vagy önnek tudnak e kezelni.mivel jarhat és ha önnek tudnak fogadni kb milyen árban lenne

Dr. Kósa Éva
Dr. Kósa Éva belgyógyász
Tisztelt Peczek Henrietta!

Járóbeteg ellátásban tudunk segíteni csak, nincs lehetőség itt 24 órás ápolásra.
Gyors felépülést kívánunk a papának.
Üdvözlettel,
Dr. Kósa Éva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Magas szakmai színvonal

Nagyon elégedett vagyok. A professzor úr magas szakmai színvonalon kezel évek óta. A beteg felé: humánus, segítőkész , kedves, őszinte. Mind emberileg, mint szakmailag teljesen elkötelezett.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Véralvadásgátló terápia- miket érdemes tudni róla?

Véralvadásgátló terápia- miket érdemes tudni róla?

A véralvadásgátlás a trombózis kezelésére és megelőzésére szolgáló terápia, ugyanis megakadályozza az életveszélyes vérrögök kialakulását és segíti feloldásukat. Prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját arról kérdeztük, vajon kiknek ajánlott az alkalmazása, miket kell tudni ezen kezelésekről, mi mindenre célszerű figyelni a használatuk során.

További részletek
TIA- ezért fontos utána a véralvadásgátlás

TIA- ezért fontos utána a véralvadásgátlás

A TIA igen ijesztő állapot, és bár a tünetei elmúlnak, nagyon gyakran előrejelzi a stroke-ot, így fontos komolyan venni. Hogy pontosan mi is a TIA, és hogy milyen prevenciós intézkedéseket szükséges tenni annak érdekében, hogy elkerülhesse a komolyabb problémákat, arról prof. dr. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!