Véralvadásgátlók használata kismamáknál

dr. Szélessy Zsuzsanna dr. Szélessy Zsuzsanna 2018.07.26 2018-07-26 14:07:29.578911 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

Előfordulhat, hogy véralvadásgátló injekciót kell alkalmaznia a kismamának a terhessége alatt, nélküle ugyanis nagy eséllyel kialakulnak akár életveszélyes vérrögök, amelyek nem csak az édesanya, hanem a baba életét is veszélyeztethetik. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa válaszolt kérdéseinkre.

 

Azt, hogy magas-e önnél a trombózis kialakulásának rizikója, szakorvosi vizsgálat dönti el. Amennyiben a családjában előfordult már ilyen betegség, laborvizsgálat deríti ki, hogy van-e genetikai hajlama a vérrögösödére:
- MTHFR mutáció, amely a gyermekvárás időszakában nagy jelentőségű.
- Protrombin mutáció, a vér alvadékonyságát vizsgálják.
- Leiden mutáció vizsgálata trombóziskészség mérésére.

Milyen készítmény a megfelelő?

Amennyiben van genetikai hajlama, akkor előfordulhat, hogy heparin injekciót kell alkalmaznia, a megelőzésben ugyanis a legnagyobb szerepe a véralvadásgátló terápiának van.
Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa kérdésünkre elmondta: a heparin-tartalmú injekciók (LMWH) a kumarin (K-vitamin antagonisták) származékokkal és a NOAC (új típusú véralvadásgátló) tablettákkal szemben teljes biztonsággal használhatóak a terhesség alatt, mivel nem károsítják a magzat fejlődését. A szülés után általában még 6-8 hétig kell szúrnia magát a mamának, a későbbi véralvadásgátló szükségességéről vagy a gyógyszer szedésének beállításáról is a szakorvos dönt.

A terhesség utáni időszak

Nem csak a terhesség, hanem a gyermekágyi időszak is fokozza a rizikót, főleg akkor, ha a kismama császármetszés útján hozta világra gyermekét. A szülész orvosok gyakran azt tanácsolják, hogy akinél nagy a trombózis fellépésének esélye, már a teherbeesés előtt jelentkezzen hematológusánál, hogy megbeszéljék, a terhesség során mikor kell elkezdeni a véralvadásgátló injekció adását – hangsúlyozza a szakorvos.


Forrás: Trombózisközpont

 

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Tímár-Regős Mária

vetélés

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

A férjemmel 5 hónapja próbálkoztunk babával. Kiderült egy kis vas és D vitamin hiány. Ezt kiküszöbölve rögtön jött is a baba. Az 5. héten picit véreztem, de az orvos szerint nem méh eredetű volt és a korának megfelelően látta a petezsákot. Majd 1 hét múlva visszarendelt uh vizsgálatra ahol kiderült hogy sajnos nincs fejlődő embrió a már látszódó szikhólyag mellett. Sajnos rá egy hétre sem volt és a szikhólyag is felszívódott. A 8. héten műtöttek meg de már akkor látszott hogy kezd leválni a méhfalról. Ez után több vizsgálatra is elmentem. Endokrin oka nem volt a vetélésnek. Csináltattam infertilitás, trombózis és trombofília panel vérvételt is. Ezekből az derült ki hogy nincs V Faktor Leiden-, II Faktor Prothrombin G20210A-, CBS 844ins68 mutációm, viszont az MTHFR C677T, MTHFR A1298C, PAI-1 4G/5G polimorfizmus mind heterozigóta formában jelen vannak. Valamint az
anti-C1q 11,6U/ml ref. tart. 0-10
anti Thrombin III 120,5% ref. tart. 83-118
Fibrinogén 1,82 g/L ref. tart. 2,1-4
A többi érték mind a referencia tartományon belül volt.Az lenne a kérdésem, hogy ezek okozhatták e a vetélést? Mi a teendő ezeknél a mutációknál, illetve mi lesz a teendő egy következő terhességnél? Kell véralvadás gátlót alkalmaznom? Már az előző terhességem előtt és alatt is szedtem napi 600mcg ha minden igaz folát és nem folsav tartalmú táplálék kiegészítőt, most napi 800mcg amit szedek. Ez elég? Vagy heterozigóta formában nem kell erre annyira figyelni hogy folát vagy folsav tartalmú amit szedek?
Előre is köszönöm a segítséget!
Kedves Timár Regős Márta!

A közölt leletek nem magyarázzák a vetélést, a folsav bevitele is elegendő volt.( homocisztein szint is norm volt?) Szerintem nincs aggodalomra ok,főleg, ha nőgyógyászatilag is minden rendben van.
Az, hogy kell-e véralvadás gátlót kapnia még sok körülmény befolyásolja, Ön ilyet nem írt nekem.
Üdvözlettel : Dr. Szélessy Zsuzsanna

Páciensek mondták

Megnyugtató megoldást kínált

A doktornő kedvesen, koncentráltan, megragadva a lényeget, megnyugtató megoldást kínált problémánkra. Magabiztossága, szakértelme megnyugtató volt.

További vélemények

Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...

Orvos válaszol


Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA