A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Vérzékenység állhat a gyakori orr-, fogínyvérzés mögött

Vérzékenység állhat a gyakori orr-, fogínyvérzés mögött

tromboziskozpont.hu Létrehozva: 2014.05.15 Módosítva: 2017.06.28
Időközönként minden ember tapasztal bizonyos mértékű orr- vagy fogínyvérzést. Mindkettőnél számtalan ok húzódhat a hátterében, ám ha a vérzés túlzott mértékű, esetleg elhúzódó vagy gyakran jelentkezik, akkor vérzékenység is állhat a hátterében. A betegségről és annak szűréséről dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa beszélt.

Vérzékenység állhat a gyakori orr-, fogínyvérzés mögött

Időközönként minden ember tapasztal bizonyos mértékű orr- vagy fogínyvérzést. Mindkettőnél számtalan ok húzódhat a hátterében, ám ha a vérzés túlzott mértékű, esetleg elhúzódó vagy gyakran jelentkezik, akkor vérzékenység is állhat a hátterében. A betegségről és annak szűréséről dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa beszélt.

Leggyakrabban felnőtt korban derül rá fény

A fogínyvérzés az egyik leggyakoribb mindennapi panaszok közé sorolható, így kevesen sejtenek mögötte betegséget, még akkor sem, ha túlzott méreteket ölt. Legyen szó fogmosásról, esetleg foghúzásról, a hosszantartó, nagy mennyiségű vérzés gyakran vérzékenységre utal, amivel csak kevesen fordulnak szakorvoshoz. Éppen ezért sokszor csak hosszú idő múlva derül fény a betegségre - sőt, sok esetben felderítetlen is marad a probléma-, pedig fontos lenne, mivel vashiányos vérszegénységhez vezethet.

A vérzékenység leggyakoribb formája a von Willebrand elnevezésű betegség. Lényege, hogy a von Willebrand nevű alvadási faktor hiányzik, vagy csökkent a működése. A von Willebrand faktor a véralvadásban játszik nagy szerepet, ugyanis a vérlemezkék és a VIII alvadási faktor működését segíti. Bár a leggyakoribb, mindkét nemben előforduló vérzékenységről van szó, szerencsére az esetek többségében enyhe - tudjuk meg Szélessy doktornőtől, a Trombózisközpont hematológusától.

Szűréssel diagnosztizálható

Amennyiben von Willebrand gyanúja áll fenn, úgynevezett PF100 nevű szűrőteszt alkalmazásával igazolhatjuk a gyanúnkat.

Ehhez a vizsgálathoz kevés vért kell venni a pácienstől, majd egy speciális készülék azt méri, hogy egy cső mennyi idő alatt záródik el a vértől. Ezáltal kiderül, hogy a vérlemezkék normálisan működnek-e, és ha nem, akkor milyen mértékben csökkent a működésük. Ezt a vizsgálatot „záródási tesztnek is” nevezik. Az eredmény már a mintavétel napján elkészül, akár meg is lehet várni.

Fontos tudni, hogy vérlemezkék működését sok gyógyszer és táplálék kiegészítő is gyengíti, ezért a vizsgálat előtt ezeket minimum 10 napig el kell hagyni. Ilyen többek között a reuma gyógyszerek, láz- és fájdalomcsillapítók, valamint jónéhány gyógynövény is, pl. a ginzeng, gingko, ligetszépe. Így tehát a vizsgálatkérés előtt közölje az orvossal az alkalmazott szerek nevét, és hozza magával a készítmény dobozában található tájékoztatót!- figyelmeztet dr. Szélessy Zsuzsanna.

Milyen gyakran érdemes megismételni a tesztet?

  • Újra jelentkező íny-vagy orrvérzés, erős menstruációs vérzés, bőralatti bevérzések a lehető leghamarabb el kell végeztetni tesztet a további szövődmények elkerülése céljából!
  • Enyhe vérlemezke funkciózavar esetén csak bizonyos orvosi beavatkozások előtt
  • Gyógyszerek, táplálékkiegészítők fogyasztása esetén negyedévente akkor is ellenőrizni kell, ha nincs vérzéses panasz
  • Ú készítmény szedése esetén is feltétlenül végeztesse el a vizsgálatot és győződjön meg arról, hogy a vérlemezke működése nem csökkent-e le, annyira, hogy vérzéses szövődmény alakuljon ki nála.

Megfelelő kezeléssel karbantartható a probléma

Szerencsére megfelelő kezeléssel vérzékenység esetén megszabadulhat a kellemetlen tünetektől. Enyhe esetben véralvadást segítő gyógyszerekkel könnyen orvosolni lehet a problémát, ám súlyosabb formájában bizonyos szituációk esetén injekciót, esetleg von Willebrand alvadási faktort tartalmazó infúziót kell kapnia a paciensnek, hogy a mindennapi életben ne akadályozza a betegsége!

 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

A férjemmel 5 hónapja próbálkoztunk babával. Kiderült egy kis vas és D vitamin hiány. Ezt kiküszöbölve rögtön jött is a baba. Az 5. héten picit véreztem, de az orvos szerint nem méh eredetű volt és a korának megfelelően látta a petezsákot. Majd 1 hét múlva visszarendelt uh vizsgálatra ahol kiderült hogy sajnos nincs fejlődő embrió a már látszódó szikhólyag mellett. Sajnos rá egy hétre sem volt és a szikhólyag is felszívódott. A 8. héten műtöttek meg de már akkor látszott hogy kezd leválni a méhfalról. Ez után több vizsgálatra is elmentem. Endokrin oka nem volt a vetélésnek. Csináltattam infertilitás, trombózis és trombofília panel vérvételt is. Ezekből az derült ki hogy nincs V Faktor Leiden-, II Faktor Prothrombin G20210A-, CBS 844ins68 mutációm, viszont az MTHFR C677T, MTHFR A1298C, PAI-1 4G/5G polimorfizmus mind heterozigóta formában jelen vannak. Valamint az
anti-C1q 11,6U/ml ref. tart. 0-10
anti Thrombin III 120,5% ref. tart. 83-118
Fibrinogén 1,82 g/L ref. tart. 2,1-4
A többi érték mind a referencia tartományon belül volt.Az lenne a kérdésem, hogy ezek okozhatták e a vetélést? Mi a teendő ezeknél a mutációknál, illetve mi lesz a teendő egy következő terhességnél? Kell véralvadás gátlót alkalmaznom? Már az előző terhességem előtt és alatt is szedtem napi 600mcg ha minden igaz folát és nem folsav tartalmú táplálék kiegészítőt, most napi 800mcg amit szedek. Ez elég? Vagy heterozigóta formában nem kell erre annyira figyelni hogy folát vagy folsav tartalmú amit szedek?
Előre is köszönöm a segítséget!

dr. Szélessy Zsuzsanna
dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, belgyógyász
Kedves Timár Regős Márta!

A közölt leletek nem magyarázzák a vetélést, a folsav bevitele is elegendő volt.( homocisztein szint is norm volt?) Szerintem nincs aggodalomra ok,főleg, ha nőgyógyászatilag is minden rendben van.
Az, hogy kell-e véralvadás gátlót kapnia még sok körülmény befolyásolja, Ön ilyet nem írt nekem.
Üdvözlettel : Dr. Szélessy Zsuzsanna

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximálisan meg voltam elégedve

Maximálisan meg voltam elégedve a Főorvosnővel. Ez vonatkozik mind az emberi, kedves, empátiás, türelmes hozzáállására, mind szakmai tudására.

További vélemények

Hírek

Betegségek, melyek fokozzák a trombózis rizikót

Betegségek, melyek fokozzák a trombózis rizikót


További részletek
Trombózis után – erre a 7 dologra kell figyelni

Trombózis után – erre a 7 dologra kell figyelni


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA