Vigyázzon, ha fogyókúrázik, mert vérzékenységet is okozhat

A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a genetika miatt napjainkban a legtöbb ember fogyókúrázni kényszerül, hogy megszabaduljon a felesleges kilóktól. Bár a szakemberek nem győznek figyelmeztetni egyes diéták veszélyeire, ennek ellenére sokan igen drasztikus étrendet követnek. Pedig dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője szerint akár vérzékenységhez is vezethet egy-egy komolyabb fogyókúra.

A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a genetika miatt napjainkban a legtöbb ember fogyókúrázni kényszerül, hogy megszabaduljon a felesleges kilóktól. Bár a szakemberek nem győznek figyelmeztetni egyes diéták veszélyeire, ennek ellenére sokan igen drasztikus étrendet követnek. Pedig dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője szerint akár vérzékenységhez is vezethet egy-egy komolyabb fogyókúra.

Véralvadás csökkent működése

A véralvadás az a folyamat, amikor a sérülés esetén a prothrombinból thrombin nevű anyag képződik. Ennek hatására egy oldhatatlan fehérje, fibrin alakul ki, ami megállítja a vérzést. Amennyiben a folyamatban hiba keletkezik, úgy véralvadási zavarról beszélünk: túlzott alvadáskor vérrögök keletkezhetnek, míg ha alulműködik, akkor vérzékenység. 

A megfelelő véralvadáshoz alvadási faktorok, fehérjék és vérlemezkék szükségesek. Ehhez azonban megfelelő mennyiségű K-vitamin jelenléte is kell.

Ezért fontos a K-vitamin

A K-vitamin az alvadási folyamat fontos része. Ez a zsírban oldódó vitamin ugyanis elengedhetetlen a II-es, VII-es, IX-es és X-es alvadási faktorok képződéséhez.  Tehát amennyiben kevés a K-vitamin a szervezetben, úgy a véralvadási faktorok csökkent képződése miatt a véralvadás elhúzódó, így az illető vérzékeny lesz.

A nem jól megválasztott/ zsírmentes/ diéta K-vitamin hiányhoz vezethet

A K-vitamint leginkább táplálkozással lehet bejuttatni, ám nem árt tudni, hogy igen könnyen kiürül a szervezetből. Éppen ezért fontos, hogy a fogyókúrázók ügyeljenek a megfelelő étkezésre, így fogyasszanak minél több zöld növényt (pl. spenót, sóska, káposzta, brokkoli). Továbbá nem érdemes a zsiradékokat teljesen kiiktatni az életéből, hiszen –zsírban oldódó mivoltja miatt- zsír nélkül nem tud felszívódni a K-vitamin.

Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa szerint ez kiemelten fontos abban az esetben, ha az illetőnek májbetegsége van, ha antibiotikum kúrán esett át, illetve ha már ismert vérzékeny beteg.

Kérjen tanácsot orvosától

A vérzékenység kezeletlen esetben könnyen vezethet vashiányos vérszegényhez, így célszerű idejében felismerni a problémát. Amennyiben erős menstruációs vérzése van, indokolatlanul vérzik az orra, gyakran kék-zöld foltok tarkítják a bőrét, illetve ha fogmosáskor erősebb ínyvérzést tapasztal, akkor érdemes orvoshoz fordulnia, hiszen ezek mind vérzékenységre utalnak. Amennyiben beigazolódott a véralvadási zavar, úgy gyakran gyógyszeres kezelés szükséges, és ha a beteg fogyókúrázni szeretne, ajánlott megbeszélnie az étrendjét a kezelőorvosával is, kinek tanácsaival kiküszöbölheti a további problémákat.

Téma szakértői

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Üdvözlöm! 40 eves vagyok, lombik programon veszek reszt februarban, van egy trombozispanel vizsgalatom, amirol azt hittem, hogy elegendo a kockazati tenyezok felmereseben, de most hirtelen egy -nekem- uj orvos ujabb vizsgalatot kert, ami megremisztett, hiszen az eddigiek alapjan azt hittem minden rendben. /c677 + a12982/ Szeretem ha renezne a meglevo vizsgalatra, eleg-e, vagy tenyleg ujat kell csinaltatnom, mert a ketto nem is fedi egymasta veteles/terhessegi problemak temakoreben? A korabbi vizsgalat eredmenye: homocisztein 6.5 umoL/L ref.:4.4-13, prothrombin102% ref:75-125, protr.ido8,5sec ref:8-11, INR 1.1 ref:0.85-1,2 , apti33sec, ref:28-40, trombin ido 20 ref:15-22, fibrinogen 2,9g/L ref:1,5-4, D-dimer 0,17ug/ml ref:0-0.5, antitrombin 110% ref:80-120, FVIII aktivitas98,8% ref:50-200, APC rezisztencia 4 ref:1,8 felett, proteinC aktivitas 92% ref:54-166, lupus anticoagulans szuroteszt negativ, leiden mutacio normal-de itt megjegyzeskent ez szerepel: "pv-r506Q mutaciot nem igazoltuk,az V-os faktor vad tipusu", PCRprothrombin normal, beta2gpi at szuroteszt,ELISA negativ, cardiolipin at szuroteszt negativ, protein S aktivitas 90% ref 59-118. Koszonom, ha segit, a protokollban egyebkent a problemamentes idosebb kismamaknak ajanlanak clexane0.4 injekciot, vagy aspirin protectet altalaban, ezek kozul nekem javallt Onok szerint valamelyik? koszonom szepen!
Kedves Szabó Anita !
Az átküldött leletek miatt nem kell Clexane-t alkalmazni, A folsav bevitelre kell odafigyelnie. Természetesen még százféle oka lehet annak, hogy a lombik program során alvadásgátló injekciót kellhet esetleg kapnia! Sajnos ennyi információ alapján nem tudom megmondani, hogy további kivizsgálás még kell-e, hisz azt sem tudom, hogy eddig még milyen vizsgálatok történtek.
Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna

Kapcsolódó oldalak

Létrehozás ideje: 2014.08.07 Utolsó módosítás: 2017.06.28