A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Vigyázzon, ha fogyókúrázik, mert vérzékenységet is okozhat

Vigyázzon, ha fogyókúrázik, mert vérzékenységet is okozhat

tromboziskozpont.hu Létrehozva: 2014.08.07 Módosítva: 2017.06.28
A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a genetika miatt napjainkban a legtöbb ember fogyókúrázni kényszerül, hogy megszabaduljon a felesleges kilóktól. Bár a szakemberek nem győznek figyelmeztetni egyes diéták veszélyeire, ennek ellenére sokan igen drasztikus étrendet követnek. Pedig dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője szerint akár vérzékenységhez is vezethet egy-egy komolyabb fogyókúra.

A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a genetika miatt napjainkban a legtöbb ember fogyókúrázni kényszerül, hogy megszabaduljon a felesleges kilóktól. Bár a szakemberek nem győznek figyelmeztetni egyes diéták veszélyeire, ennek ellenére sokan igen drasztikus étrendet követnek. Pedig dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője szerint akár vérzékenységhez is vezethet egy-egy komolyabb fogyókúra.

Véralvadás csökkent működése

A véralvadás az a folyamat, amikor a sérülés esetén a prothrombinból thrombin nevű anyag képződik. Ennek hatására egy oldhatatlan fehérje, fibrin alakul ki, ami megállítja a vérzést. Amennyiben a folyamatban hiba keletkezik, úgy véralvadási zavarról beszélünk: túlzott alvadáskor vérrögök keletkezhetnek, míg ha alulműködik, akkor vérzékenység. 

A megfelelő véralvadáshoz alvadási faktorok, fehérjék és vérlemezkék szükségesek. Ehhez azonban megfelelő mennyiségű K-vitamin jelenléte is kell.

Ezért fontos a K-vitamin

A K-vitamin az alvadási folyamat fontos része. Ez a zsírban oldódó vitamin ugyanis elengedhetetlen a II-es, VII-es, IX-es és X-es alvadási faktorok képződéséhez.  Tehát amennyiben kevés a K-vitamin a szervezetben, úgy a véralvadási faktorok csökkent képződése miatt a véralvadás elhúzódó, így az illető vérzékeny lesz.

A nem jól megválasztott/ zsírmentes/ diéta K-vitamin hiányhoz vezethet

A K-vitamint leginkább táplálkozással lehet bejuttatni, ám nem árt tudni, hogy igen könnyen kiürül a szervezetből. Éppen ezért fontos, hogy a fogyókúrázók ügyeljenek a megfelelő étkezésre, így fogyasszanak minél több zöld növényt (pl. spenót, sóska, káposzta, brokkoli). Továbbá nem érdemes a zsiradékokat teljesen kiiktatni az életéből, hiszen –zsírban oldódó mivoltja miatt- zsír nélkül nem tud felszívódni a K-vitamin.

Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa szerint ez kiemelten fontos abban az esetben, ha az illetőnek májbetegsége van, ha antibiotikum kúrán esett át, illetve ha már ismert vérzékeny beteg.

Kérjen tanácsot orvosától

A vérzékenység kezeletlen esetben könnyen vezethet vashiányos vérszegényhez, így célszerű idejében felismerni a problémát. Amennyiben erős menstruációs vérzése van, indokolatlanul vérzik az orra, gyakran kék-zöld foltok tarkítják a bőrét, illetve ha fogmosáskor erősebb ínyvérzést tapasztal, akkor érdemes orvoshoz fordulnia, hiszen ezek mind vérzékenységre utalnak. Amennyiben beigazolódott a véralvadási zavar, úgy gyakran gyógyszeres kezelés szükséges, és ha a beteg fogyókúrázni szeretne, ajánlott megbeszélnie az étrendjét a kezelőorvosával is, kinek tanácsaival kiküszöbölheti a további problémákat.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

A férjemmel 5 hónapja próbálkoztunk babával. Kiderült egy kis vas és D vitamin hiány. Ezt kiküszöbölve rögtön jött is a baba. Az 5. héten picit véreztem, de az orvos szerint nem méh eredetű volt és a korának megfelelően látta a petezsákot. Majd 1 hét múlva visszarendelt uh vizsgálatra ahol kiderült hogy sajnos nincs fejlődő embrió a már látszódó szikhólyag mellett. Sajnos rá egy hétre sem volt és a szikhólyag is felszívódott. A 8. héten műtöttek meg de már akkor látszott hogy kezd leválni a méhfalról. Ez után több vizsgálatra is elmentem. Endokrin oka nem volt a vetélésnek. Csináltattam infertilitás, trombózis és trombofília panel vérvételt is. Ezekből az derült ki hogy nincs V Faktor Leiden-, II Faktor Prothrombin G20210A-, CBS 844ins68 mutációm, viszont az MTHFR C677T, MTHFR A1298C, PAI-1 4G/5G polimorfizmus mind heterozigóta formában jelen vannak. Valamint az
anti-C1q 11,6U/ml ref. tart. 0-10
anti Thrombin III 120,5% ref. tart. 83-118
Fibrinogén 1,82 g/L ref. tart. 2,1-4
A többi érték mind a referencia tartományon belül volt.Az lenne a kérdésem, hogy ezek okozhatták e a vetélést? Mi a teendő ezeknél a mutációknál, illetve mi lesz a teendő egy következő terhességnél? Kell véralvadás gátlót alkalmaznom? Már az előző terhességem előtt és alatt is szedtem napi 600mcg ha minden igaz folát és nem folsav tartalmú táplálék kiegészítőt, most napi 800mcg amit szedek. Ez elég? Vagy heterozigóta formában nem kell erre annyira figyelni hogy folát vagy folsav tartalmú amit szedek?
Előre is köszönöm a segítséget!

Dr. Szélessy Zsuzsanna
Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, belgyógyász
Kedves Timár Regős Márta!

A közölt leletek nem magyarázzák a vetélést, a folsav bevitele is elegendő volt.( homocisztein szint is norm volt?) Szerintem nincs aggodalomra ok,főleg, ha nőgyógyászatilag is minden rendben van.
Az, hogy kell-e véralvadás gátlót kapnia még sok körülmény befolyásolja, Ön ilyet nem írt nekem.
Üdvözlettel : Dr. Szélessy Zsuzsanna

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon alapos

Nagyon alapos volt a doktornő, minden problémát aprólékosan átnézett, meg voltam elégedve.

További vélemények

Hírek

Fogamzásgátlót szedne? Ezt a vizsgálatot ne hagyja ki!

Fogamzásgátlót szedne? Ezt a vizsgálatot ne hagyja ki!


További részletek
Mikor szükséges váralvadásgátlót váltani?

Mikor szükséges váralvadásgátlót váltani?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat