A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Leukémia típusai és kezelésük

Leukémia típusai és kezelésük

Szerző: Trombózis- és Hematológiai Központ | Létrehozva: 2019.11.21 14:52 | Módosítva: 2019.12.10 16:09

A leukémiának több típusát különböztetjük meg a betegség kialakulásának mivolta és időbeni lefolyása alapján.

A leukémia (fehérvérűség) a rosszindulatú daganatos megbetegedések azon fajtája, amikor a betegség a vérképző sejtekből indul ki. Időbeli lefolyását tekintve beszélhetünk heveny (akut), vagy idült (krónikus) leukémiáról. Aszerint, hogy a betegség a fehérvérsejtképző vonal melyikéből indul ki, lehet a leukémia mieloid vagy limfoid típusú.

Mieloid  leukémia

leukémia, leukémia lelki okai, leukémia vérkép, leukémia tünetei, akut mieloid leukémia, krónikus mieloid leukémia, AML, CML, akut limfoid leukémia, krónikus limfoid leukémia, Trombózis- és Hematológiai Központ

A krónikus mieloid leukémia egy hosszan elhúzódó, lassú lefolyású vérképzőszervi betegség, melyet CML-ként szokás rövidíteni. A CML, előfordulását tekintve egy viszonylag ritka betegség, évente 100 000 emberből 1-2 új pácients diagnosztizálnak ezzel a kórképpel. Kis százalékban a gyermekeknél is előfordulhat CML, de inkább az 50 év feletti korosztályt érinti a betegség.

Ezzel szemben a heveny lefolyású mieloid leukémia (AML) tünetei kezelés nélkül gyorsan súlyosbodnak, mely hamar a beteg halálához vezethet. Az AML a leggyakoribb felnőttkori akut leukémia. Előfordulási aránya a korral növekszik, de gyermekeknél is előfordulhat.

A mieloid leukémia tünetei

A CML viszonylag lassú lefolyású betegség , melyet korai stádiumban ritkán fedeznek fel . A diagnosztizálásra általában egyéb betegségek kivizsgálásának alkalmával kerül sor vérvizsgálatból.

Az AML tünetei gyorsan, és váratlanul érkeznek.

A tünetek sajnos nem specifikusak, így a betegség a nátha hétköznapibb tüneteit is produkálhatja.

 • hasi panaszok
 • állandó fáradtság
 • visszatérő fertőzések
 • fejfájás, látászavar
 • étvágytalanság, testsúlycsökkenés
 • indokolatlan éjszakai izzadás
 • csont- és izületi fájdalmak
 • vérzékenység
            Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

A mieloid leukémia kezelése

A CML-t korábban kemoterápiával, interferon-kezeléssel, illetve csontvelő-átültetéssel kezelték, ám manapság inkább a célzott kezelést részesítik előnyben. Az enzimgátló gyógyszeres terápia fő célja, hogy eltüntessék a csontvelőből azokat a sejteket, melyek a mutáción átesett hibás kromoszómát hordozzák.

Az AML kezelése elsősorban kemoterápiás kezelésen alapul, melyet esetenként ki szoktak egészíteni célzott kezeléssel, illetve vannak esetek, amikor csontvelő-átültetésre is szükség lehet. A betegség gyors lefolyása miatt a kezeléshez használt készítményeket viszonylag nagy dózisban alkalmazzák, így az AML esetében kiemelten nagy szerepet kapnak a különböző szupportív  kezelések is. Az ilyen típusú betegek elléátása általában erre specializálódott onko-hematológiai központokban zajlik.

Limfoid leukémia

Kapcsolódó cikkünk

B12 vitamin: ennyi mindent okozhat a hiánya

A B12 vitamin is fontos szerepet tölt be a vörösvérsejtek képzésében, így ha vérszegénységre utaló tüneteink vannak, nem biztos, hogy kizárólag vaspótlással orvosolni tudjuk a problémát. Dr. Kárpáti Ágnes onkohematológus, a Trombózis- és Hematológiai Központ orvosa elmondta, milyen tünetek kapcsán gondoljunk B12 vitaminhiányra.

A krónikus limfoid leukémia (CLL)  a leggyakrabban előforduló leukémia típus, mely általában idősebb korban alakul ki. A CLL egy változatos, sok arculattal rendelkező betegség, mely lassú lefolyású, és intenzitásától függően másképp is kell kezelni a különböző típusokat.

Az akut limfoid leukémia (ALL) egy gyorsan kialakuló betegség, mely kezelés nélkül hetek, vagy hónapokon belül a beteg halálát okozhatja.  Az ALL a gyermekkor leggyakoribb leukémiás típusú megbetegedése, felnőttkorban éppúgy érintheti a fiatalabb, mint az idősebb korosztályt.

A limfoid leukémia tünetei

A betegség tünetei itt sem specifikusak, így általában egyéb vizsgálatok alkalmával készített vérkép alapján derül fény a megnövekedett fehérvérsejtszámra, ezen belül is a kiugróan magas limfocita értékre.

A betegség stádiumától függően eltérő tüneteket produkálhat a pácienseknél

 • erős izzadékonyság
 • étvágytalanság, testsúly csökkenés 
 • ok nélküli hőemelkedés, láz
 • visszatérő fertőzések
 • vérszegénység, vérzékenység
 • nyirokcsomó-, lépmegnagyobbodás

Limfoid leukémia kezelése

A CLL kezelésére sokáig csak kemoterápiát alkalmaztak, melyhez később társult az úgynevezett monoklonális antitest kezelés.  A két kezelés együttes használatát nevezzük kemo-immuno terápiának, mely igen sikeresnek bizonyul a gyógyult betegek arányát tekintve.

Az ALL kezelésében –a viszonylagos gyors lefolyás miatt- szinte minden esetben kemoterápiát alkalmaznak, valamint sor kerülhet szteroid típusú szerek alkalmazására is.  Egyes esetekben szóba jöhet a sugárkezelés, illetve az őssejt-átültetés is.

Téma szakértője

 • dr. Kárpáti Ágnes

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, hematológus, onkohematológus
 • Specialitások:
  • leukémia
  • vérszegénység
  • limfóma
  • nyirokcsomó megnagyobbodás
  • trombocitopénia
  • ismeretlen eredetű lázas állapot kivizsgálása
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Rendelés típusa:

Hírek

Vérképe megmutatja, milyen a véralvadása

Vérképe megmutatja, milyen a véralvadása

A véralvadás igen bonyolult folyamat, hiszen számos tényező befolyásolja. Bizonyos laborértékek fontos információval bírnak róla, így véralvadási probléma - illetve annak gyanúja esetén- a következő paramétereket célszerű megvizsgálni. Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa az alábbi vérkép eltérésekre hívja fel a figyelmet.

További részletek
Hemofília – a vérzékenység okai

Hemofília – a vérzékenység okai

A vérzékeny betegeknél csökkent véralvadás áll fenn, vagyis egy kisebb sérülés következtében is elhúzódó vérzés jelentkezik. A trombofíliásokkal szemben tehát, akiknél fokozott véralvás miatt a vérrögök kialakulása jelent veszélyt, a vérzékenyek esetében épp az okozza a problémát, hogy a vér nem, vagy csak nagyon lassan alvad meg. A vérzékenységen belül a hemofíla okait, és a kezeléssel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, a Trombózis – és Hematológiai Központ főorvosa foglalta össze.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat