A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Utazási trombózis kisokos

Utazási trombózis kisokos

Szerző: Trombózis - és Hematológiai Központ | Létrehozva: 2021.05.25 13:41 | Módosítva: 2021.06.09 10:09

Hosszabb utazás esetén megnő a trombózis kockázata. Emiatt, főleg a trombózisra hajmalosaknak érdemes felkészülniük a nyári időszak előtt. Ebben szeretnénk segíteni pácienseinknek, hogy biztonságosan indulhassanak útnak, akár busszal, akár autóval vagy repülővel tervezik a nyaralást.

Mitől alakulhat ki az utazási trombózis?

Tévhit, hogy csak repülőút során kell fokozottan odafigyelnünk a trombózis veszélyre. A baj ugyanis nem a repülőtől alakulhat ki, hanem a hosszú ülésektől és a mozgásszegénységtől. Ezáltal a véráramlás kedvezőtlenné válik a végtagokban, a vénák megtörnek, nincs vagy nagyon lecsökken az izommunka. Ennek következménye lehet a trombózis kialakulása.

Kapcsolódó cikkünk

Mozgás trombózis után? Lehetséges?

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen szerepet játszik az egészséges életmódban mindenki számára, de a trombózist követően nem mindegy, hogy milyen sportot választ az ember, és azt milyen intenzitással űzi – nyilatkozta Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász, klinikai farmakológus, a Trombózisközpont orvosa.

 

 

Mit lehet tenni utazás előtt, hogy elkerüljük az utazási trombózist?

Amennyiben Önnél vagy családtagjánál felmerült már a trombózis hajlam, abban az esetben mindenképpen javasolt hosszabb utazás előtt szakorvosi kivizsgáláson részt venni. Ha szükséges, orvosa elő fogja írni a trombózis megelőző kezelést.

 

További tippek az utazási trombózis elkerülésére:

  • bőséges folyadékfogyasztás az utazás előtt és közben
  • legalább óránként egyszer álljon fel és mozgassa meg a végtagjait
  • készüljön laza alsó ruházattal, ami nem szorítja el a vérkeringést
  • amennyiben van lehetősége rá, hordjon kompressziós harisnyát
  • utazás előtt és közben ne fogyasszon kávét és alkoholt
  • ha nem ül ön mellett senki, tegye fel a lábát a szomszéd székre
  • lehetőleg ne üljön keresztbe tett lábbal
  • ne vegyen be altatót vagy nyugtatót, mert az növeli a mozdulatlanságot

Téma szakértői

Dr. Ercsei Ibolya

Dr. Ercsei Ibolya

belgyógyász, hematológus
Dr. Szélessy Zsuzsanna Dr. Szélessy Zsuzsanna

Dr. Szélessy Zsuzsanna

hematológus, belgyógyász
dr. Horváth Ilona dr. Horváth Ilona

dr. Horváth Ilona

radiológus

Hírek

Jóval nagyobb a vérrögképződés kockázata a Covid fertőzés után, mint az oltást követően

Jóval nagyobb a vérrögképződés kockázata a Covid fertőzés után, mint az oltást követően

A Covid-19-et okozó vírussal való fertőzés után az életveszélyes vérrögök kialakulásának esélye messze meghaladja az AstraZeneca és a Pfizer vakcinák okozta esetleges mellékhatásokat a legnagyobb ilyen jellegű tanulmány szerint. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájának véleménye a témában. 

További részletek
Teendők és vizsgálatok agyi érkatasztrófa után

Teendők és vizsgálatok agyi érkatasztrófa után

Az agyi érkatasztrófák száma évről évre növekszik. Gyors beavatkozás nélkül halálhoz, tartós bénuláshoz is vezethet, így nagy gondot kell fordítani a prevencióra, az egészséges életmódra, valamint a kiváltó tényezők, betegségek megfelelő kezelésére. Amennyiben valakinél egyszer már kialakult, megnő az esélye annak, hogy a probléma ismételten fellép. Prof. Blaskó Györgytől, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájától megkérdeztük, vajon mit is takar egy agyi érkatasztrófa, és hogy melyek a legfontosabb teendők utána. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat