A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Utazási trombózis kisokos

Utazási trombózis kisokos

Szerző: Trombózis - és Hematológiai Központ | Létrehozva: 2021.05.25 13:41 | Módosítva: 2021.06.09 10:09

Hosszabb utazás esetén megnő a trombózis kockázata. Emiatt, főleg a trombózisra hajmalosaknak érdemes felkészülniük a nyári időszak előtt. Ebben szeretnénk segíteni pácienseinknek, hogy biztonságosan indulhassanak útnak, akár busszal, akár autóval vagy repülővel tervezik a nyaralást.

Mitől alakulhat ki az utazási trombózis?

Tévhit, hogy csak repülőút során kell fokozottan odafigyelnünk a trombózis veszélyre. A baj ugyanis nem a repülőtől alakulhat ki, hanem a hosszú ülésektől és a mozgásszegénységtől. Ezáltal a véráramlás kedvezőtlenné válik a végtagokban, a vénák megtörnek, nincs vagy nagyon lecsökken az izommunka. Ennek következménye lehet a trombózis kialakulása.

Kapcsolódó cikkünk

Trombózis után – erre a 7 dologra kell figyelni

A mélyvénás trombózis sürgősségi kezelését követően, a betegeknek bizonyos életmód változtatásokra lehet szüksége, hogy a kiújulást megelőzzék. A kivizsgálás és gyógyszeres kezelés mellett, az életmódváltás is fontos szerepet játszik ebben. Prof. Blaskó György, a Trombózis és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondta, hogy mire figyeljünk trombózis után.

 

Mit lehet tenni utazás előtt, hogy elkerüljük az utazási trombózist?

Amennyiben Önnél vagy családtagjánál felmerült már a trombózis hajlam, abban az esetben mindenképpen javasolt hosszabb utazás előtt szakorvosi kivizsgáláson részt venni. Ha szükséges, orvosa elő fogja írni a trombózis megelőző kezelést.

 

További tippek az utazási trombózis elkerülésére:

  • bőséges folyadékfogyasztás az utazás előtt és közben
  • legalább óránként egyszer álljon fel és mozgassa meg a végtagjait
  • készüljön laza alsó ruházattal, ami nem szorítja el a vérkeringést
  • amennyiben van lehetősége rá, hordjon kompressziós harisnyát
  • utazás előtt és közben ne fogyasszon kávét és alkoholt
  • ha nem ül ön mellett senki, tegye fel a lábát a szomszéd székre
  • lehetőleg ne üljön keresztbe tett lábbal
  • ne vegyen be altatót vagy nyugtatót, mert az növeli a mozdulatlanságot

Téma szakértői

dr. Horváth Ilona dr. Horváth Ilona

dr. Horváth Ilona

radiológus
Dr. Ercsei Ibolya

Dr. Ercsei Ibolya

belgyógyász, hematológus
Prof. Dr. Blaskó György Prof. Dr. Blaskó György

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

Hírek

Fogamzásgátlót szedne? Ezt a vizsgálatot ne hagyja ki!

Fogamzásgátlót szedne? Ezt a vizsgálatot ne hagyja ki!

A fogamzásgátló tabletták és a vérrögök kapcsolatáról már többször is esett szó, ennek ellenére sokan mindenféle előzetes vizsgálatok nélkül kezdenek neki a szedésüknek, pedig sok olyan esetet hallani, amikor a készítmény miatt mélyvénás trombózis, esetleg tüdőembólia lépett fel. Dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa a trombózis rizikóbecslés fontosságára hívja fel a figyelmet.

További részletek
Mikor szükséges váralvadásgátlót váltani?

Mikor szükséges váralvadásgátlót váltani?

A véralvadásgátlók alkalmazása lehet preventív és terápiás jellegű is, lehet, hogy csupán bizonyos ideig kell használni, de az is előfordulhat, hogy egy életen át tart a terápia. Előfordulhat, hogy mindvégig ugyanazt a szert alkalmazza a beteg, de meglehet, hogy időközben váltania szükséges másik készítményre. Hogy ez mikor indokolt, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ váralvadási specialistáját kérdeztük.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat