A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Utazási trombózis kisokos

Utazási trombózis kisokos

Szerző: Trombózis - és Hematológiai Központ | Létrehozva: 2021.05.25 13:41 | Módosítva: 2021.06.09 10:09

Hosszabb utazás esetén megnő a trombózis kockázata. Emiatt, főleg a trombózisra hajmalosaknak érdemes felkészülniük a nyári időszak előtt. Ebben szeretnénk segíteni pácienseinknek, hogy biztonságosan indulhassanak útnak, akár busszal, akár autóval vagy repülővel tervezik a nyaralást.

Mitől alakulhat ki az utazási trombózis?

Tévhit, hogy csak repülőút során kell fokozottan odafigyelnünk a trombózis veszélyre. A baj ugyanis nem a repülőtől alakulhat ki, hanem a hosszú ülésektől és a mozgásszegénységtől. Ezáltal a véráramlás kedvezőtlenné válik a végtagokban, a vénák megtörnek, nincs vagy nagyon lecsökken az izommunka. Ennek következménye lehet a trombózis kialakulása.

Kapcsolódó cikkünk

Ezeket érdemes tudni a karban kialakult trombózisról

A mélyvénás trombózis kapcsán leggyakrabban az alsó végtagokra gondolunk, hiszen a legtöbb esetben ott lép fel a probléma. Viszont, ha a karjában tapasztal trombózisra utaló tüneteket, ne legyintsen rá, mivel ott is kialakulhat. Prof. Dr. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját a karban jelentkező trombózisról kérdeztük.

 

Mit lehet tenni utazás előtt, hogy elkerüljük az utazási trombózist?

Amennyiben Önnél vagy családtagjánál felmerült már a trombózis hajlam, abban az esetben mindenképpen javasolt hosszabb utazás előtt szakorvosi kivizsgáláson részt venni. Ha szükséges, orvosa elő fogja írni a trombózis megelőző kezelést.

 

További tippek az utazási trombózis elkerülésére:

  • bőséges folyadékfogyasztás az utazás előtt és közben
  • legalább óránként egyszer álljon fel és mozgassa meg a végtagjait
  • készüljön laza alsó ruházattal, ami nem szorítja el a vérkeringést
  • amennyiben van lehetősége rá, hordjon kompressziós harisnyát
  • utazás előtt és közben ne fogyasszon kávét és alkoholt
  • ha nem ül ön mellett senki, tegye fel a lábát a szomszéd székre
  • lehetőleg ne üljön keresztbe tett lábbal
  • ne vegyen be altatót vagy nyugtatót, mert az növeli a mozdulatlanságot

Téma szakértői

Dr. Ercsei Ibolya

Dr. Ercsei Ibolya

belgyógyász, hematológus
Dr. Szélessy Zsuzsanna Dr. Szélessy Zsuzsanna

Dr. Szélessy Zsuzsanna

hematológus, belgyógyász
Prof. Dr. Blaskó György Prof. Dr. Blaskó György

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

Hírek

Kezeletlen vashiányos vérszegénység- mi baj lehet belőle?

Kezeletlen vashiányos vérszegénység- mi baj lehet belőle?

A vashiányos vérszegénység gyakori állapotnak számít. A kezelést a páciensek annál jobban tartják be, minél súlyosabb panaszokat okoz. Ha gyakori fejfájással, krónikus fáradtsággal, ingerlékenységgel küzd valaki, akkor nagyobb eséllyel fordít jelentősebb figyelmet az előírt terápiára. Ha azonban valaki enyhébb tüneteket tapasztal, akkor sűrűbben előfordul, hogy az illető nem figyel oda az étkezésére vagy nem veszi be a gyógyszereket. Dr. Fehér Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológia irányultságú belgyógyászát arról kérdeztük, vajon mennyire veszélyes a kezeletlen vagy a rosszul kezelt vérszegénység.

További részletek
Mikor van szükség hematológusra?

Mikor van szükség hematológusra?

A hematológiai a belgyógyászat egy speciális ága, mely a vérrel, a nyirokrendszerrel és a vérképzéssel foglalkozik. Sokaknak kissé megfoghatatlannak tűnik a terület, így dr. Ercsei Ibolyát, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusát megkérdeztük arról, milyen problémákkal, tünetekkel célszerű hematológust felkeresni.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!