A stroke és a szívinfarktus megelőzésében komoly veszélyt rejt az aszpirinrezisztencia!

A stroke és a szívinfarktus megelőzésében komoly veszélyt rejt az aszpirinrezisztencia!

tromboziskozpont.hu Létrehozva: 2016.05.05 Módosítva: 2017.08.29
A 20. század elejétől az aszpirin elterjedt prevenciós gyógyszer formájában is. sokan a fejfájás és lázcsillapító hatása miatt ismerik, de azt kevesebben tudják, hogy jelentős szerepet játszik a stroke, a szívinfarktus, vagy a trombózis újbóli kialakulásának megakadályozásában is. Sajnos nem minden embernél hatékony ez a kezelés.Az aszpirin rezisztenciáról, annak veszélyeiről, és a megoldási lehetőségekről prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszél.

A 20. század elejétől az aszpirin elterjedt prevenciós gyógyszer formájában is. sokan a fejfájás és lázcsillapító hatása miatt ismerik, de azt kevesebben tudják, hogy jelentős szerepet játszik a stroke, a szívinfarktus, vagy a trombózis újbóli kialakulásának megakadályozásában is. Sajnos nem minden embernél hatékony ez a kezelés.

Az aszpirin rezisztenciáról, annak veszélyeiről, és a megoldási lehetőségekről prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszél.

Az artériás trombózis, és megelőzése

Az artériás trombózis egy olyan betegség, melynek során a vérlemezkék (melyek apró sejtmag nélküli részecskék) a számukra „idegen” felülettel érintkezve (ami lehet a sérült, vagy meszes érfal is) először kitapadnak, majd bonyolult folyamatok révén összecsapzódnak. A rög a kialakulásának helyéről leszakadva vándorolhat a testben. A végtagi erekben elzáródást okozva trombózist válthat ki, de eljuthat az agyba, ahol stroke-ot, a szívbe, ahol infarktust okozhat. E folyamat ismert természetes kiváltója az alvadásból ismert trombin, de lehet számos más anyag (virus, fehérjekomplex stb. is). Ez az összecsapzódás az ingert követő 10 másodpercen belül kialakul és ennek a gyors folyamatnak a részletei, az alkalmazott gyógyszerei, melyekkel ezt gátoljuk, könyvtárnyi irodalommal rendelkezik. Mivel e folyamatban a prostglandinokat képző cyclooxigenáz fontos szerepet játszik; ezen enzim gátlásával (egyéb, számos lehetőségen kívül) az összecsapzódás is gátolható. Az aszpirin ezt az enzimet gátolja végérvényesen.

„Az aszpirinnek számos mellékhatása közismert, amikkel a szakorvosnak foglalkoznia kell, de sajnos ismert az a jelenség is, ami aszpirin-válaszadási képtelenségnek, aszpirin rezisztenciának hívunk. Ennek kb. 20-féle oka ma már ismert, de abban foglalható össze, hogy az aszpirin szedése ellenére a beteg vérlemezkéi bizony összecsapzódnak. Az igazi rezisztencia ritka, de a válaszadási képesség csökkenése a betegek 29 %-ában fordult elő egy hazai felmérés szerint. Ezért lenne szükséges az ellenőrző vizsgálatok elvégzése, mert rezisztencia, vagy válaszadási képesség esetén kedvező hatás nincs, de a mellékhatások persze megvannak! Ha a beteg a fentieket mutatja az ellenőrzés során, az orvosnak alkalma van több más gyógyszer között választani: a cél a hatékony gátlása az összecsapzódásnak!” – mondja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája

Megelőzés, megelőzés és megelőzés

Mint a legtöbb betegség esetében a véralvadási folyamat elcsúszásánál is igaz, hogy a megelőzés könnyebb és célravezetőbb, mint az utólagos kezelés. Mindkét esetben fontos a megfelelő életmód, a dohányzás kerülése, az egészséges testsúly tartása, sok mozgás, stb. Az aszpirin, mint olcsó megelőző eszköz esetében ez igen fontos, de az orvosnak a gyomor-bél-mellékhatásokra, esetleges asthma jelentkezésére nagyon kell figyelni. Gyermekek 6 év alatt nem szedhetik!

Hogyan deríthető ki az aszpirin rezisztencia

Szerencsére az acetilsavra való rezisztencia vérvizsgálat útján kideríthető. A vizsgálatok fájdalommentesek, leszámítva a tűszúrást, mely a vérvételhez szükséges. A szakember inkább egy másik A levett vérből azután az örökletes trombózishajlamot, valamint az aszpirinrezisztencia esetleges meglétét is igazolni lehet. Ha a rezisztencia igazolást nyer készítmény, például a copidogrel szedését javasolhatja, vagy más prevenciós gyógyszer mellett dönthet.

Hírek

Trombózis a szemben? Igen, lehetséges!

Trombózis a szemben? Igen, lehetséges!

Amennyiben trombózisról hallunk, az leggyakrabban a lábakat érinti, ritkábban az agyat (sinus trombózis), karokat, egyéb testrészeket. Viszont érdemes tudni, hogy bizony a szemben is keletkezhetnek vérrögök, ami mögött gyakran valamilyen trombofília áll. Hogy milyen tünetek hívják fel a figyelmet a szemfenéki trombózisra, és hogy milyen veszélyeket rejt, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját kérdeztük.

További részletek
A nyelv gyulladása vészes vérszegénységre is utalhat

A nyelv gyulladása vészes vérszegénységre is utalhat

A vérszegénységnek több formája is van, ilyen többek között a vészes vérszegénység is, mely a B12 vitamin hiányával jár. Az állapot főleg a felszívódási zavarral küzdőket és a vegetáriánusokat sújtja. Tünetei közt a nyelv gyulladása, égő érzése is szerepel. Dr. Ercsei Ibolyától, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusától megtudhatjuk, vajon mikor gyanakodjunk az állapotra és hogy milyen vérkép eltérésekkel is jár.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA