A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

A véralvadásgátlók szedése valóban rendszeres felügyeletet igényel, ellenkező esetben nagyon komoly gondokat is okozhat

A véralvadásgátlók szedése valóban rendszeres felügyeletet igényel, ellenkező esetben nagyon komoly gondokat is okozhat

tromboziskozpont.hu Létrehozva: 2016.03.07 Módosítva: 2017.06.25
A véralvadás egy kifejezetten bonyolult folyamat, így annak szabályozása sem éppen egyszerű. A kezelőorvosnak ugyanis igen sok mindenre kell figyelnie, olyan tényezőkre is, melyeket a betegek nem tartanak fontosnak, így nem is beszélnek róla. Ezzel azonban hatalmas veszélynek teszik ki magukat!A véralvadásról, az INR – ről, és a véralvadásgátlók hatását befolyásoló egyes tényezőkről prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszél.

A véralvadás egy kifejezetten bonyolult folyamat, így annak szabályozása sem éppen egyszerű. A kezelőorvosnak ugyanis igen sok mindenre kell figyelnie, olyan tényezőkre is, melyeket a betegek nem tartanak fontosnak, így nem is beszélnek róla. Ezzel azonban hatalmas veszélynek teszik ki magukat!

A véralvadásról, az INR – ről, és a véralvadásgátlók hatását befolyásoló egyes tényezőkről prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszél.

A véralvadás folyamata.

A testben a vér áramlásának képessége az élet egyik alapfeltétele. Ugyanakkor sérülés esetén az is létfontosságú, hogy a vér képes legyen megalvadni, ezzel elzárva a sebet, és megakadályozva a további vérvesztést.

A véralvadás bonyolult folyamat, melynek során a vérlemezkék, és számos alvadási faktornak nevezett fehérje segítségével a prothrombinból thrombin keletkezik, melyet egy háló, az oldható fibrinogénből a szintén a folyamat során létrejövő fibrin rögzít. Az egyes összetevők kaszkád-szerűen aktiválják egymást. A folyamat létkérdés, hiszen hiányában a vérzés nem állna el, míg túlzott jelenléte trombózist, valamint annak szövődményeit, vagyis szívrohamot, stroke-ot, és halálos tüdőembóliát okozhat.

Mi az az INR?

Az INR (International Normalised Ratio) a véralvadás mérésére szolgáló egység. Egészséges emberben az értéke 1, ám orvosi beavatkozással ezt az értéket eltolják. Kidolgozása arra vezethető vissza, hogy a cumarinok a prothrombin aktivitását csökkentik: azonban az aktivitás mérésére minden klinika laboratórium más reagenst használt, enne következtében a világ két pontján mért értékek összehasonlíthatatlanok voltak. Egy „méterrúd” reagenst kiválasztva megmérték az össze többinek ehhez viszonyított aktivitását és alakult ki az INR, ami most már a világ minden pontján ugyanazt jelenti. Az cumarin-antikoaguláns szerek hatására a szakember ezt az értéket ideálisan 2 és 3 közé alakítja, amely a vér alvadékonyságát némileg csökkenti és módot ad arra, hogy a szervezet saját trombusoldó képoessége „érvényesüljön”, vagyis kisebb mértékű véralvadást tesz lehetővé az olyan betegségeknél, vagy beavatkozásoknál, melyek ezt megkívánják.

Szélsőséges esetekben az érték akár 3,5 – 4,5 közé is tolható, például a mechanikus műbillentyű beültetése, hiszen ilyenkor a véralvadás gátlása különös jelentőséggel bír.

Miért fontos ügyelni az értékre?

Az INR értékek rendszeres ellenőrzést igényelnek, mivel igen könnyen változhatnak. Fontos tudni, hogy a cumarinok felhalmozódna a szervezetben, tehát, ha valakinek magas az INR és vérzésveszélyben van a dózis módosítása (csökkentése) nélkül ez a veszély csak fokozódik. Ezért lényeges tudni, hogy az aktuális INR érték csak aznapra igaz. Ezért fontos, hogy a beteg aznap, legkésőbb a mérés másnapján leletet kapjon és ennek alapján az orvos a szükséges dózismódosításokat/finomhangolásokat elvégezhesse!  Olyan részletek is befolyásolják az értékek alakulását, amire a betegek nem is gondolnak, így nem is szólnak róla a szakembernek, ezzel pedig komoly veszélynek teszik ki magukat. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája elmondta, hogy a legnagyobb gondot a gyógyszerek és az ételek jelentik.

-          Az aszpirin, és sok más, vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító gyógyszer a véralvadásgátló hatását fokozza.

-          Ugyanez igaz az antibiotikumokra is, bár ezeket rendszerint nem szedjük olyan hosszan. Azonban a pajzsmirigy gyógyszerek is befolyással vannak a véralvadásgátlókra – szintén fokozzák azok hatását -, így szedésükről mindenképpen tájékoztatni kell a szakembert.

-          Ezzel szemben a fogamzásgátlók, illetve az altatók csökkentik az antikoaguláns szerek hatékonyságát.

Nem is hinné, de az is gondot okozhat, ha egyszerre nagyobb mennyiségű gyümölcsöt, vagy zöldséget fogyaszt, vagyis a rendszeres és állandó gyümölcs-, zöldségfogyasztás ajánlott és nagy változások esetén az ellenőrzés mindenképpen szükségszerű.

Fontos a rendszeresség

Mivel az INR értékei könnyen változnak, ám állandóságuk létkérdés lehet, így a rendszeres ellenőrzés mindenképpen javallott. Ez vérvétellel történik, vagyis viszonylag kis kellemetlenség árán elkerülhető a nagyobb baj.

Ugyancsak vérvétel segítségével mutatható ki a trombózisra való genetikai hajlam, így az olyan betegek, akik már részesülnek antikoaguláns kezelésben, családtagjaikat is kivizsgáltathatják, így elkerülhető a nagyobb gond kialakulása.

Hírek

Hemofília – a vérzékenység okai

Hemofília – a vérzékenység okai

A vérzékeny betegeknél csökkent véralvadás áll fenn, vagyis egy kisebb sérülés következtében is elhúzódó vérzés jelentkezik. A trombofíliásokkal szemben tehát, akiknél fokozott véralvás miatt a vérrögök kialakulása jelent veszélyt, a vérzékenyek esetében épp az okozza a problémát, hogy a vér nem, vagy csak nagyon lassan alvad meg. A vérzékenységen belül a hemofíla okait, és a kezeléssel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, a Trombózis – és Hematológiai Központ főorvosa foglalta össze.

További részletek
Trombózis után - ezek a betegek leggyakoribb kérdései

Trombózis után - ezek a betegek leggyakoribb kérdései

Ha valakinél a trombózis tünetei jelentkeznek, az első és legfontosabb a sürgősségi orvosi ellátás a betegség igazolása és az életveszélyes szövődmény megelőzése céljából. Az akut panaszok kezelését követően azonban számos kérdés vetődik fel a betegekben. Dr. Kósa Éva, a Trombózis – és Hematológiai Központ angiológusa ezekre adott válaszokat.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat