A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

A véralvadásgátlók szedése valóban rendszeres felügyeletet igényel, ellenkező esetben nagyon komoly gondokat is okozhat

A véralvadásgátlók szedése valóban rendszeres felügyeletet igényel, ellenkező esetben nagyon komoly gondokat is okozhat

tromboziskozpont.hu Létrehozva: 2016.03.07 Módosítva: 2017.06.25
A véralvadás egy kifejezetten bonyolult folyamat, így annak szabályozása sem éppen egyszerű. A kezelőorvosnak ugyanis igen sok mindenre kell figyelnie, olyan tényezőkre is, melyeket a betegek nem tartanak fontosnak, így nem is beszélnek róla. Ezzel azonban hatalmas veszélynek teszik ki magukat!A véralvadásról, az INR – ről, és a véralvadásgátlók hatását befolyásoló egyes tényezőkről prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszél.

A véralvadás egy kifejezetten bonyolult folyamat, így annak szabályozása sem éppen egyszerű. A kezelőorvosnak ugyanis igen sok mindenre kell figyelnie, olyan tényezőkre is, melyeket a betegek nem tartanak fontosnak, így nem is beszélnek róla. Ezzel azonban hatalmas veszélynek teszik ki magukat!

A véralvadásról, az INR – ről, és a véralvadásgátlók hatását befolyásoló egyes tényezőkről prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszél.

A véralvadás folyamata.

A testben a vér áramlásának képessége az élet egyik alapfeltétele. Ugyanakkor sérülés esetén az is létfontosságú, hogy a vér képes legyen megalvadni, ezzel elzárva a sebet, és megakadályozva a további vérvesztést.

A véralvadás bonyolult folyamat, melynek során a vérlemezkék, és számos alvadási faktornak nevezett fehérje segítségével a prothrombinból thrombin keletkezik, melyet egy háló, az oldható fibrinogénből a szintén a folyamat során létrejövő fibrin rögzít. Az egyes összetevők kaszkád-szerűen aktiválják egymást. A folyamat létkérdés, hiszen hiányában a vérzés nem állna el, míg túlzott jelenléte trombózist, valamint annak szövődményeit, vagyis szívrohamot, stroke-ot, és halálos tüdőembóliát okozhat.

Mi az az INR?

Az INR (International Normalised Ratio) a véralvadás mérésére szolgáló egység. Egészséges emberben az értéke 1, ám orvosi beavatkozással ezt az értéket eltolják. Kidolgozása arra vezethető vissza, hogy a cumarinok a prothrombin aktivitását csökkentik: azonban az aktivitás mérésére minden klinika laboratórium más reagenst használt, enne következtében a világ két pontján mért értékek összehasonlíthatatlanok voltak. Egy „méterrúd” reagenst kiválasztva megmérték az össze többinek ehhez viszonyított aktivitását és alakult ki az INR, ami most már a világ minden pontján ugyanazt jelenti. Az cumarin-antikoaguláns szerek hatására a szakember ezt az értéket ideálisan 2 és 3 közé alakítja, amely a vér alvadékonyságát némileg csökkenti és módot ad arra, hogy a szervezet saját trombusoldó képoessége „érvényesüljön”, vagyis kisebb mértékű véralvadást tesz lehetővé az olyan betegségeknél, vagy beavatkozásoknál, melyek ezt megkívánják.

Szélsőséges esetekben az érték akár 3,5 – 4,5 közé is tolható, például a mechanikus műbillentyű beültetése, hiszen ilyenkor a véralvadás gátlása különös jelentőséggel bír.

Miért fontos ügyelni az értékre?

Az INR értékek rendszeres ellenőrzést igényelnek, mivel igen könnyen változhatnak. Fontos tudni, hogy a cumarinok felhalmozódna a szervezetben, tehát, ha valakinek magas az INR és vérzésveszélyben van a dózis módosítása (csökkentése) nélkül ez a veszély csak fokozódik. Ezért lényeges tudni, hogy az aktuális INR érték csak aznapra igaz. Ezért fontos, hogy a beteg aznap, legkésőbb a mérés másnapján leletet kapjon és ennek alapján az orvos a szükséges dózismódosításokat/finomhangolásokat elvégezhesse!  Olyan részletek is befolyásolják az értékek alakulását, amire a betegek nem is gondolnak, így nem is szólnak róla a szakembernek, ezzel pedig komoly veszélynek teszik ki magukat. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája elmondta, hogy a legnagyobb gondot a gyógyszerek és az ételek jelentik.

-          Az aszpirin, és sok más, vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító gyógyszer a véralvadásgátló hatását fokozza.

-          Ugyanez igaz az antibiotikumokra is, bár ezeket rendszerint nem szedjük olyan hosszan. Azonban a pajzsmirigy gyógyszerek is befolyással vannak a véralvadásgátlókra – szintén fokozzák azok hatását -, így szedésükről mindenképpen tájékoztatni kell a szakembert.

-          Ezzel szemben a fogamzásgátlók, illetve az altatók csökkentik az antikoaguláns szerek hatékonyságát.

Nem is hinné, de az is gondot okozhat, ha egyszerre nagyobb mennyiségű gyümölcsöt, vagy zöldséget fogyaszt, vagyis a rendszeres és állandó gyümölcs-, zöldségfogyasztás ajánlott és nagy változások esetén az ellenőrzés mindenképpen szükségszerű.

Fontos a rendszeresség

Mivel az INR értékei könnyen változnak, ám állandóságuk létkérdés lehet, így a rendszeres ellenőrzés mindenképpen javallott. Ez vérvétellel történik, vagyis viszonylag kis kellemetlenség árán elkerülhető a nagyobb baj.

Ugyancsak vérvétel segítségével mutatható ki a trombózisra való genetikai hajlam, így az olyan betegek, akik már részesülnek antikoaguláns kezelésben, családtagjaikat is kivizsgáltathatják, így elkerülhető a nagyobb gond kialakulása.

Hírek

Hodgkin és non-Hodgkin limfóma- mi a különbség?

Hodgkin és non-Hodgkin limfóma- mi a különbség?

A limfóma a nyirokrendszer rosszindalatú daganatos megbetegedése, melynek két fő típusa a Hodgkin és a non-Hodgkin limfóma. Vajon mi a különbség a kettő között? Azonos a két fajta prognózisa? Kiket érint? A kérdést dr. Kárpáti Ágnes a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusa válaszolta meg.

További részletek
Fogamzásgátló szedése előtt ezeket ellenőriztesse

Fogamzásgátló szedése előtt ezeket ellenőriztesse

Évről évre hallani olyan történeteket, hogy egy fiatal lány elhunyt fogamzásgátló miatt kialakult trombózisban/tüdőembóliában. Bár már egyre többen végeztetnek el különböző vizsgálatokat, hogy megbizonyosodjanak arról, náluk mekkora a kockázat ebből a szempontból, ám gyakran ez csupán egy-egy érték ellenőrzésére irányul. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológus főorvosnője ezért elmondja, kiknek, mely vizsgálatok a legszükségesebbek.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA