Alacsony trombocitaszám terhesség alatt-félnem kéne?

dr. Szélessy Zsuzsanna dr. Szélessy Zsuzsanna 2018.04.24 2018-04-24 14:13:35.470261 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

Várandósság alatt több eltérés is előfordulhat a laboreredményeknél, melyek aggodalommal töltik el a kismamákat. Ilyen például a trombociták (vérlemezkék) normálisnál alacsonyabb mennyisége, ami gyakran kezelést igényel. Hogy mit kell ilyenkor tenni, azt dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője árulta el.

Trombociták szerepe

A trombociták, vagyis a vérlemezkék igen fontos szerepet töltenek be a véralvadásban. A csontvelőben képződő nagy sejtek (megakariocyták) plazmájából fűződnek le és különböző enzimeket tárolnak- főleg a véralvadás elindítását segítőket. Képesek egymással összekapcsolódni és kitapadni a sérült erek felszínéhez, ily módon dugót képeznek az érsérülés helyén, ezzel elindítják a véralvadást. Ebből kiindulva trombocitáknak, mind a túl magas, mind a túl alacsony száma, vagy a nem megfelelő működőképessége komoly betegséget okozhat: az előbbinél fokozódhat a véralvadás és életveszélyes vérrögök alakulhatnak ki, míg csökkent mennyisége a vérzéses szövődmények esélyét növeli meg.

Alacsony trombocitaszám terhesség során 

A váradósság alatt több kötelező laborvizsgálat is van, melynek során többek között a trombociták (vérlemezkék) mennyiségét is ellenőrzik. Normál értéke 140-440 G/l. Előfordulhat, hogy a terhesség alatt ez szám lecsökken, mely igen megijesztheti a kismamáka. Többnyire csak kis mértékben csökken a trombocitaszám és vérzékenységet sem okoz. Ez a gestaciós thrombocytopenia, mely egy jóindulatú állapot, és csak rendszeres ellenőrzést igényel a terhesgondozás során.

alacsony trombocitaszámFontos az elkülönítése a többi vérlemezkeszám-csökkenéssel járó kórképtől, ami azonnali orvosi beavatkozást igényelhet. Ezen utóbbiak  hátterében több ok is húzódhat: terhességi hipertónia, a terhességhez társuló súlyos állapot HELLP szindróma, vagy a már korábban is fennálló ITP (immun trombocitopénia) aktiválódása, esetleg más autoimmun és hematológiai betegségek. Fontos azt is tudni, hogy trombózis megelőzésére alkalmazott heparin készítmények (LMWH) ritkán ugyan, de szintén okozhatnak vérlemezkeszám csökkenést- ez a HIT–k nevezett (Heparin Indukálta Thrombocytopaenia), súlyos vérzékenységet okozó állapotot.

Az alacsony vérlemezkeszám nagy veszélye a vérzés, így értéke jelentősen befolyásolja a szülés módját (természetes szülés vagy császármetszés), ugyanis előfordul, hogy a kisbaba vérlemezke száma is csökken az anyáéval együtt.

Mit lehet tenni?

Először is legfontosabb a várandósság során, a rendszeres terhesgondozáson való részvétel, mert ott rendszeres vérkép, vizelet és vérnyomás ellenőrző vizsgálat történik. Fontos a kismama gondossága is, hogy a bőrön megjelenő elváltozásait (gombostűfejnyi, tűszúrásnyi piros pöttyök megjelenése elsősorban a bokánál, esetleg kék foltok, vagy piros foltok észrevétele a bőrén, továbbá bármilyen vérzés észlelése) észrevegye és időben jelezze az orvosának- mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője.

Gyógyszeres kezelés attól függ, hogy mi okozta a trombocitaszám csökkenését és milyen mértékben csökkent a mennyisége. Bizonyos esetekben ugyanis szteroidot, immunglobulint és trombocita szuszpenziót is kapnia kell a kismamának.

További híreink>>>

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Szabo Anita

véralvadásgátló

Üdvözlöm! 40 eves vagyok, lombik programon veszek reszt februarban, van egy trombozispanel vizsgalatom, amirol azt hittem, hogy elegendo a kockazati tenyezok felmereseben, de most hirtelen egy -nekem- uj orvos ujabb vizsgalatot kert, ami megremisztett, hiszen az eddigiek alapjan azt hittem minden rendben. /c677 + a12982/ Szeretem ha renezne a meglevo vizsgalatra, eleg-e, vagy tenyleg ujat kell csinaltatnom, mert a ketto nem is fedi egymasta veteles/terhessegi problemak temakoreben?
A korabbi vizsgalat eredmenye: homocisztein 6.5 umoL/L ref.:4.4-13, prothrombin102% ref:75-125, protr.ido8,5sec ref:8-11, INR 1.1 ref:0.85-1,2 , apti33sec, ref:28-40, trombin ido 20 ref:15-22, fibrinogen 2,9g/L ref:1,5-4, D-dimer 0,17ug/ml ref:0-0.5, antitrombin 110% ref:80-120, FVIII aktivitas98,8% ref:50-200, APC rezisztencia 4 ref:1,8 felett, proteinC aktivitas 92% ref:54-166, lupus anticoagulans szuroteszt negativ, leiden mutacio normal-de itt megjegyzeskent ez szerepel: "pv-r506Q mutaciot nem igazoltuk,az V-os faktor vad tipusu", PCRprothrombin normal, beta2gpi at szuroteszt,ELISA negativ, cardiolipin at szuroteszt negativ, protein S aktivitas 90% ref 59-118.
Koszonom, ha segit, a protokollban egyebkent a problemamentes idosebb kismamaknak ajanlanak clexane0.4 injekciot, vagy aspirin protectet altalaban, ezek kozul nekem javallt Onok szerint valamelyik?
koszonom szepen!
Kedves Szabó Anita !
Az átküldött leletek miatt nem kell Clexane-t alkalmazni, A folsav bevitelre kell odafigyelnie. Természetesen még százféle oka lehet annak, hogy a lombik program során alvadásgátló injekciót kellhet esetleg kapnia! Sajnos ennyi információ alapján nem tudom megmondani, hogy további kivizsgálás még kell-e, hisz azt sem tudom, hogy eddig még milyen vizsgálatok történtek.
Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna


Páciensek mondták

Nagyon hozzáértő és kedves

Nagyon hozzáértő és kedves volt a doktornő, a recepción is szívélyesen fogadtak, mindennel maxinálisan elégedett voltam.

További vélemények

Visszalépés az előző oldalra...

Orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot. 

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA