A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Az utazással járó fokozott veszély miatt érdemes genetikai vizsgálatot csináltatni, hogy kiderülhessen a trombózisra való hajlam

Az utazással járó fokozott veszély miatt érdemes genetikai vizsgálatot csináltatni, hogy kiderülhessen a trombózisra való hajlam

tromboziskozpont.hu Létrehozva: 2016.05.19 Módosítva: 2017.06.25
A trombózis kialakulásának esélye lényegesen megnő abban az esetben, ha az illető családjában már előfordult ilyen betegség, hiszen sajnos a trombózisra való hajlam örökölhető. Ennek megfelelően, mielőtt autóba ülne, hogy a nyaralására induljon, konzultáljon szakemberrel!

A trombózis kialakulásának esélye lényegesen megnő abban az esetben, ha az illető családjában már előfordult ilyen betegség, hiszen sajnos a trombózisra való hajlam örökölhető. Ennek megfelelően, mielőtt autóba ülne, hogy a nyaralására induljon, konzultáljon szakemberrel!

A trombózis örökletes?

Azok, akiknek a családjában történt már trombózis, tökéletesen tisztában vannak azzal, milyen veszélyeket rejt ez a betegség.

A véralvadás bonyolult folyamat, melynek során a vérlemezkék, és számos alvadási faktornak nevezett fehérje segítségével a prothrombinból thrombin keletkezik, melyet egy háló, az oldható fibrinogénből a szintén a folyamat során létrejövő fibrin rögzít. Az egyes összetevők kaszkád-szerűen aktiválják egymást. A folyamat lényeges, sőt, az életben maradáshoz elengedhetetlen, hiszen hiányában a sérülésekkor keletkező vérzések nem állnának el. Ugyanakkor, ha véralvadás túlzott, akkor az erekben úgynevezett thrombus jöhet létre, mely a vérlemezkék összecsapódásának következménye. A thrombus, vagy rög a keletkezésének helyéről elindulva az érrendszerben szinte mindenhova eljuthat - ezt hívjuk embolusnak -, ezzel pedig súlyos, életveszélyes állapotokat idézhet elő. A rög a végtagokban elzárva a fő verőereket trombózist, az agyba jutva stroke-ot, a szívben pedig szívinfarktust, a visszerekben pedig mélyvénás trombózist idézhet elő. Az egyik legsúlyosabb szövődménye a túlzott véralvadásnak, ha a rög a vénákból a tüdő ereibe jut, mivel itt halálos tüdőembóliát idézhet elő.

A trombózisra való hajlam egy örökletes betegség, így akinek a családjában már előfordult véralvadási probléma, az fokozott veszélyekkel néz szembe.

Utazás és trombózis

Sajnos a hajlamosító tényező mellett más, környezeti dolog is hozzájárulnak a rizikó növekedéséhez. A nyaralás, bár a legtöbb ember számára az év csúcspontja, nagyban hozzájárulhat a veszélyes, akár tragikus szövődmények kialakulásához. A rögképződést ugyanis nagyban elősegíti a tartós ülés, ami egy külföldi utazás sajátja. Ez igaz abban az esetben is, ha az ember autóval, és akkor is, ha busszal utazik.

A repülő, az ottani nyomáskülönbség miatt fokozott rizikót rejt. Ráadásul, ahogyan arra prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája felhívja a figyelmet, tovább ronthat a helyzeten, ha az ablak mellett ül. Bár a kilátás tagadhatatlanul lenyűgöző, de az itt ülő utasok még kevesebbszer állnak fel – hogy ne zavarják a beljebb ülőket – ezzel tovább emelve a trombózis kialakulásának esélyét. Egy kétórás utazás alkalmával a mozdulatlanság még nem jelent olyan nagy kihívást, ám minden további két óra 20%-al növeli a probléma bekövetkezésének esélyét! Utazáskor arra is figyeljen, hogy nagyon fontos a bő folyadékfogyasztás!

Mit tehetünk, hogy biztonságban legyünk?

Ha volt már a családban trombózis, akkor mindenképpen érdemes genetikai vizsgálatot végeztetni, hogy ki lehessen zárni az öröklődő hajlam meglétét. Ezt vérvétel után laborvizsgálatok segítségével lehet megtenni, melynek eredményei után a szakember megteheti a kellő lépéseket.

Ha a trombózishajlam nem öröklődött, a kétóránkénti megálló, vagy minimum egy kis mozgás mindenkinek ajánlott. Azoknak, akiknek hajlamuk van a trombózisra, esetleg már el is szenvedtek ilyen eseményt, az antikoaguláns terápia mindenképpen javasolt. Ennek mértékéről minden esetben a szakorvos dönt, aki még akkor is megkezdheti a gyógyszeres kezelést, amennyiben a probléma még nem jelentkezett, de a hajlam genetikailag kódolt. Az utazás során ráadásul az adagok módosítására is szükség lehet, illetve a kompressziós harisnya viselése is ajánlott.

Hírek

Jóval nagyobb a vérrögképződés kockázata a Covid fertőzés után, mint az oltást követően

Jóval nagyobb a vérrögképződés kockázata a Covid fertőzés után, mint az oltást követően

A Covid-19-et okozó vírussal való fertőzés után az életveszélyes vérrögök kialakulásának esélye messze meghaladja az AstraZeneca és a Pfizer vakcinák okozta esetleges mellékhatásokat a legnagyobb ilyen jellegű tanulmány szerint. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájának véleménye a témában. 

További részletek
Teendők és vizsgálatok agyi érkatasztrófa után

Teendők és vizsgálatok agyi érkatasztrófa után

Az agyi érkatasztrófák száma évről évre növekszik. Gyors beavatkozás nélkül halálhoz, tartós bénuláshoz is vezethet, így nagy gondot kell fordítani a prevencióra, az egészséges életmódra, valamint a kiváltó tényezők, betegségek megfelelő kezelésére. Amennyiben valakinél egyszer már kialakult, megnő az esélye annak, hogy a probléma ismételten fellép. Prof. Blaskó Györgytől, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájától megkérdeztük, vajon mit is takar egy agyi érkatasztrófa, és hogy melyek a legfontosabb teendők utána. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat