A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Az utazással járó fokozott veszély miatt érdemes genetikai vizsgálatot csináltatni, hogy kiderülhessen a trombózisra való hajlam

Az utazással járó fokozott veszély miatt érdemes genetikai vizsgálatot csináltatni, hogy kiderülhessen a trombózisra való hajlam

tromboziskozpont.hu Létrehozva: 2016.05.19 Módosítva: 2017.06.25
A trombózis kialakulásának esélye lényegesen megnő abban az esetben, ha az illető családjában már előfordult ilyen betegség, hiszen sajnos a trombózisra való hajlam örökölhető. Ennek megfelelően, mielőtt autóba ülne, hogy a nyaralására induljon, konzultáljon szakemberrel!

A trombózis kialakulásának esélye lényegesen megnő abban az esetben, ha az illető családjában már előfordult ilyen betegség, hiszen sajnos a trombózisra való hajlam örökölhető. Ennek megfelelően, mielőtt autóba ülne, hogy a nyaralására induljon, konzultáljon szakemberrel!

A trombózis örökletes?

Azok, akiknek a családjában történt már trombózis, tökéletesen tisztában vannak azzal, milyen veszélyeket rejt ez a betegség.

A véralvadás bonyolult folyamat, melynek során a vérlemezkék, és számos alvadási faktornak nevezett fehérje segítségével a prothrombinból thrombin keletkezik, melyet egy háló, az oldható fibrinogénből a szintén a folyamat során létrejövő fibrin rögzít. Az egyes összetevők kaszkád-szerűen aktiválják egymást. A folyamat lényeges, sőt, az életben maradáshoz elengedhetetlen, hiszen hiányában a sérülésekkor keletkező vérzések nem állnának el. Ugyanakkor, ha véralvadás túlzott, akkor az erekben úgynevezett thrombus jöhet létre, mely a vérlemezkék összecsapódásának következménye. A thrombus, vagy rög a keletkezésének helyéről elindulva az érrendszerben szinte mindenhova eljuthat - ezt hívjuk embolusnak -, ezzel pedig súlyos, életveszélyes állapotokat idézhet elő. A rög a végtagokban elzárva a fő verőereket trombózist, az agyba jutva stroke-ot, a szívben pedig szívinfarktust, a visszerekben pedig mélyvénás trombózist idézhet elő. Az egyik legsúlyosabb szövődménye a túlzott véralvadásnak, ha a rög a vénákból a tüdő ereibe jut, mivel itt halálos tüdőembóliát idézhet elő.

A trombózisra való hajlam egy örökletes betegség, így akinek a családjában már előfordult véralvadási probléma, az fokozott veszélyekkel néz szembe.

Utazás és trombózis

Sajnos a hajlamosító tényező mellett más, környezeti dolog is hozzájárulnak a rizikó növekedéséhez. A nyaralás, bár a legtöbb ember számára az év csúcspontja, nagyban hozzájárulhat a veszélyes, akár tragikus szövődmények kialakulásához. A rögképződést ugyanis nagyban elősegíti a tartós ülés, ami egy külföldi utazás sajátja. Ez igaz abban az esetben is, ha az ember autóval, és akkor is, ha busszal utazik.

A repülő, az ottani nyomáskülönbség miatt fokozott rizikót rejt. Ráadásul, ahogyan arra prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája felhívja a figyelmet, tovább ronthat a helyzeten, ha az ablak mellett ül. Bár a kilátás tagadhatatlanul lenyűgöző, de az itt ülő utasok még kevesebbszer állnak fel – hogy ne zavarják a beljebb ülőket – ezzel tovább emelve a trombózis kialakulásának esélyét. Egy kétórás utazás alkalmával a mozdulatlanság még nem jelent olyan nagy kihívást, ám minden további két óra 20%-al növeli a probléma bekövetkezésének esélyét! Utazáskor arra is figyeljen, hogy nagyon fontos a bő folyadékfogyasztás!

Mit tehetünk, hogy biztonságban legyünk?

Ha volt már a családban trombózis, akkor mindenképpen érdemes genetikai vizsgálatot végeztetni, hogy ki lehessen zárni az öröklődő hajlam meglétét. Ezt vérvétel után laborvizsgálatok segítségével lehet megtenni, melynek eredményei után a szakember megteheti a kellő lépéseket.

Ha a trombózishajlam nem öröklődött, a kétóránkénti megálló, vagy minimum egy kis mozgás mindenkinek ajánlott. Azoknak, akiknek hajlamuk van a trombózisra, esetleg már el is szenvedtek ilyen eseményt, az antikoaguláns terápia mindenképpen javasolt. Ennek mértékéről minden esetben a szakorvos dönt, aki még akkor is megkezdheti a gyógyszeres kezelést, amennyiben a probléma még nem jelentkezett, de a hajlam genetikailag kódolt. Az utazás során ráadásul az adagok módosítására is szükség lehet, illetve a kompressziós harisnya viselése is ajánlott.

Hírek

Hemofília – a vérzékenység okai

Hemofília – a vérzékenység okai

A vérzékeny betegeknél csökkent véralvadás áll fenn, vagyis egy kisebb sérülés következtében is elhúzódó vérzés jelentkezik. A trombofíliásokkal szemben tehát, akiknél fokozott véralvás miatt a vérrögök kialakulása jelent veszélyt, a vérzékenyek esetében épp az okozza a problémát, hogy a vér nem, vagy csak nagyon lassan alvad meg. A vérzékenységen belül a hemofíla okait, és a kezeléssel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, a Trombózis – és Hematológiai Központ főorvosa foglalta össze.

További részletek
Trombózis után - ezek a betegek leggyakoribb kérdései

Trombózis után - ezek a betegek leggyakoribb kérdései

Ha valakinél a trombózis tünetei jelentkeznek, az első és legfontosabb a sürgősségi orvosi ellátás a betegség igazolása és az életveszélyes szövődmény megelőzése céljából. Az akut panaszok kezelését követően azonban számos kérdés vetődik fel a betegekben. Dr. Kósa Éva, a Trombózis – és Hematológiai Központ angiológusa ezekre adott válaszokat.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat