A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

DIC- amikor a véralvadási rendszer összeomlik

DIC- amikor a véralvadási rendszer összeomlik

Prof. Dr. Blaskó György Létrehozva: 2021.04.19 Módosítva: 2021.04.19

A COVID-19 és az ellene alkalmazható bizonyos vakcinák témájához kapcsolódóan gyakran olvasni az ún. DIC nevű állapotról. Hogy pontosan mit is takar ez a ritka, ám életveszélyes szövődmény, azt prof. Blaskó Györgytől, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájától tudtuk meg. 

Mi is az a DIC? 

A véralvadási rendszer magában foglalja a vérlemezkéket és az alvadási faktorokat. Normális esetben a véralvadási mechanizmus az érfal sérülése, vérzés esetén aktiválódik. Ennek eredményeként jön létre egy “vérrög dugó”, amely eltömíti a sérült területet. Ez a védőmechanizmus megakadályozza a nagyobb vérveszteséget különböző sérülések esetén. 

A diffúz intravasculario coaguláció (DIC) egy igen veszélyes és ritka klinikai szindróma, amelyet a véralvadási kaszkád rendszerszintű aktiválása vált ki. A DIC mindig szerzett, vagyis kell lennie egy kiváltó tényezőnek, mely a problémához vezet (pl.sokk, szepszis, rák, hasnyálmirigy gyulladás, fertőzés, toxikus anyagok, terhességi komplikáció, trauma).  

Ezek során nagy mennyiségű IIIas, ún. szöveti faktor kerül a keringésbe, ami erősen felfokozza az alvadás aktiválódását és ugyanakkor a fibrinolitikus rendszer is aktiválódik: tehát mindkét rendszer maximális aktivitással dolgozik- magyarázza a professzor. 

A DIC klinikai tünetei nagyon változóak, és az alapbetegségtől, valamint a trombózis és a vérzés közötti egyensúlytól függenek. 

A vérlemezkeszám lehet ekkor alacsony, különösen az akut szepszishez kapcsolódó DIC esetén. A trombotikus kockázat nem a vérlemezkeszám függvénye, és a trombocytopenia (vagyis az alacsony vérlemezkeszám) nem védi meg a beteget a trombózistól. Éppen ezért foglalkozni kell mind a trombózis mind a vérzés kockázatával. 

DIC esetén jelentős számú koagulációs faktor aktiválódik, ami több vérrög kialakulásához vezet különféle szervekben és szövetekben. Viszont ahogy képződnek a vérrögök, a véralvadási faktorok mennyisége csökken, mert elhasználódnak. Ez csökkenti a vér alvadási képességét és vérzéshez vezet (hipokoagulációs stádium). Jellemző, hogy a diffuz intravasculari coagulációra, azaz a DIC-re az angolok rögtön más nevet is adtak: death  is coming, azaz jön a halál. Igazán veszélyes kórkép, de szerencsére elég ritka. 

A DIC tünetei 

DIC véralvadásDIC megnyilvánulásai sokfélék lehetnek, ugyanis függenek az állapot stádiumától, a vérrögök/vérzés helyétől, valamint attól, mely szervek károsodtak. Felléphetnek a tüdőembólia tünetei (nehézlégzés, mellkasi fájdalom, véres köpet, szédülés), de olyan vérzéses panaszok is, mint a bőrön, illetve más szervekben megjelenő vérzések. 

A DIC diagnózisa és terápiája 

A DIC diagnózisa klinikai adatokon és laboratóriumi vizsgálatokon alapul. Különböző vizsgálatokra lehet szükség az alapbetegség és a felmerült szövődmények diagnosztizálásához. A kivizsgálás szükségességét és a vizsgálat gyakoriságát, mennyiségét a kezelőorvos határozza meg- mondja prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája. 

A kezelés lényege az új vérrögök kialakulásának megakadályozása, a vérzés leállítása, a véralvadási faktorok és vérkomponensek hiányának helyreállításával, valamint a szervi funkciók helyreállítása. Emellett igen fontos a kiváltó ok kezelése is. 

A diagnózishoz számos rutin és speciális vizsgálatra lehet szükség. Első és legfontosabb teendő a kiváltó ok felszámolása. Ameddig ez nem történik meg, csak átmeneti veszélyes tüneti kezelés folytatható. Tehát gyógyítani kell a sepsist, ki kell venni a halott magzatot stb.stb.. Ezek mind jól szervezett kórházi team-et igényelnek- mondja a professzor. 

A diagnózishoz szükség lehet: 

  • Teljes Vérkép (külön figyelmet fordítva a vérlemezkeszámra) 

  • Protrombin Idő  

  • Fibrinogén  

  • D-dimer 

  • APTI 

Amennyiben a vérlemezkeszáma alacsony, vérlemezke-transzfúzióra van szükség. Ha a plazma alvadási tényezői csökkennek, akkor azokat frissen fagyasztott plazmával lehet helyettesíteni. Ha a fibrinogén szintje alacsony, szükség lehet az ún. krioprecipitátum transzfúziójára, amely egy fibrinogénben gazdag anyag. Szóba jöhet még az antithrombin készítmény, a Kybernin adása is. Fontolóra kell venni továbbá a heparin adását, ám nagy óvatossággal: a heparin ugyanis egy ponton lezárja az aktivációs utakat és mód nyílik arra, hogy a máj a hiányzó faktorokat pótolja. Néha súlyos vérzést is okozhat.  

Téma szakértői

Prof. Dr. Blaskó György Prof. Dr. Blaskó György

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász
Dr. Kósa Éva Dr. Kósa Éva

Dr. Kósa Éva

belgyógyász, angiológus
Dr. Szélessy Zsuzsanna Dr. Szélessy Zsuzsanna

Dr. Szélessy Zsuzsanna

hematológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr! 77 éves vagyok Egy éve tüdő embóliám volt azóta napi 5 mg Walfarint szedek Meddig szükséges még szednem. Reumatoid artritis miatt heti 10 mg metrotrexant és diabétesz miatt eucreast szedek. Üdvözlettel és köszönöm szépen a válaszát.

Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Tisztelt Czuczi Károly!
Sajnos erre a kérdésre csak a leleteivel konzultáció keretén belül kivizsgálással egybekötve tudnánk pontos választ adni.
Fontos kérdések van- e egyáltalán hajlama a trombózisra, felszívódott-e egy év alatt a az előző trombus.
Keresse fel szakorvosát.
Üdvözlettel,
Prof. Blaskó György

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elvárásaim feletti

Az intézmény és a doktor úr is az elvárásaim felett teljesített. Sajnos országszerte jellemző, hogy még ha magánrendelést is vesz igénybe az ember, nem foglalkoznak vele többet, alaposabban vagy kedvesebben, mint OEP-támogatta szakrendeléseken. Itt viszont valóban úgy éreztem, hogy amiért jöttem megkaptam. Más tapasztalataimmal ellentétben a doktor úrnál nem 5-8 percet töltöttem, hanem csaknem fél órát. Úgy éreztem valóban segíteni szeretne és készséggel válaszol bármilyen kérdésemre, ténylegesen foglalkozik velem. A recepció munkatársai az intézményben töltött idő alatt végig készségesek, kedvesek, közvetlenek és segítőkészek voltak.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Kezeletlen vashiányos vérszegénység- mi baj lehet belőle?

Kezeletlen vashiányos vérszegénység- mi baj lehet belőle?

A vashiányos vérszegénység gyakori állapotnak számít. A kezelést a páciensek annál jobban tartják be, minél súlyosabb panaszokat okoz. Ha gyakori fejfájással, krónikus fáradtsággal, ingerlékenységgel küzd valaki, akkor nagyobb eséllyel fordít jelentősebb figyelmet az előírt terápiára. Ha azonban valaki enyhébb tüneteket tapasztal, akkor sűrűbben előfordul, hogy az illető nem figyel oda az étkezésére vagy nem veszi be a gyógyszereket. Dr. Fehér Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológia irányultságú belgyógyászát arról kérdeztük, vajon mennyire veszélyes a kezeletlen vagy a rosszul kezelt vérszegénység.

További részletek
Mikor van szükség hematológusra?

Mikor van szükség hematológusra?

A hematológiai a belgyógyászat egy speciális ága, mely a vérrel, a nyirokrendszerrel és a vérképzéssel foglalkozik. Sokaknak kissé megfoghatatlannak tűnik a terület, így dr. Ercsei Ibolyát, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusát megkérdeztük arról, milyen problémákkal, tünetekkel célszerű hematológust felkeresni.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!