A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

DIC- amikor a véralvadási rendszer összeomlik

DIC- amikor a véralvadási rendszer összeomlik

Prof. Dr. Blaskó György Létrehozva: 2021.04.19 Módosítva: 2021.04.19

A COVID-19 és az ellene alkalmazható bizonyos vakcinák témájához kapcsolódóan gyakran olvasni az ún. DIC nevű állapotról. Hogy pontosan mit is takar ez a ritka, ám életveszélyes szövődmény, azt prof. Blaskó Györgytől, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájától tudtuk meg. 

Mi is az a DIC? 

A véralvadási rendszer magában foglalja a vérlemezkéket és az alvadási faktorokat. Normális esetben a véralvadási mechanizmus az érfal sérülése, vérzés esetén aktiválódik. Ennek eredményeként jön létre egy “vérrög dugó”, amely eltömíti a sérült területet. Ez a védőmechanizmus megakadályozza a nagyobb vérveszteséget különböző sérülések esetén. 

A diffúz intravasculario coaguláció (DIC) egy igen veszélyes és ritka klinikai szindróma, amelyet a véralvadási kaszkád rendszerszintű aktiválása vált ki. A DIC mindig szerzett, vagyis kell lennie egy kiváltó tényezőnek, mely a problémához vezet (pl.sokk, szepszis, rák, hasnyálmirigy gyulladás, fertőzés, toxikus anyagok, terhességi komplikáció, trauma).  

Ezek során nagy mennyiségű IIIas, ún. szöveti faktor kerül a keringésbe, ami erősen felfokozza az alvadás aktiválódását és ugyanakkor a fibrinolitikus rendszer is aktiválódik: tehát mindkét rendszer maximális aktivitással dolgozik- magyarázza a professzor. 

A DIC klinikai tünetei nagyon változóak, és az alapbetegségtől, valamint a trombózis és a vérzés közötti egyensúlytól függenek. 

A vérlemezkeszám lehet ekkor alacsony, különösen az akut szepszishez kapcsolódó DIC esetén. A trombotikus kockázat nem a vérlemezkeszám függvénye, és a trombocytopenia (vagyis az alacsony vérlemezkeszám) nem védi meg a beteget a trombózistól. Éppen ezért foglalkozni kell mind a trombózis mind a vérzés kockázatával. 

DIC esetén jelentős számú koagulációs faktor aktiválódik, ami több vérrög kialakulásához vezet különféle szervekben és szövetekben. Viszont ahogy képződnek a vérrögök, a véralvadási faktorok mennyisége csökken, mert elhasználódnak. Ez csökkenti a vér alvadási képességét és vérzéshez vezet (hipokoagulációs stádium). Jellemző, hogy a diffuz intravasculari coagulációra, azaz a DIC-re az angolok rögtön más nevet is adtak: death  is coming, azaz jön a halál. Igazán veszélyes kórkép, de szerencsére elég ritka. 

A DIC tünetei 

DIC véralvadásDIC megnyilvánulásai sokfélék lehetnek, ugyanis függenek az állapot stádiumától, a vérrögök/vérzés helyétől, valamint attól, mely szervek károsodtak. Felléphetnek a tüdőembólia tünetei (nehézlégzés, mellkasi fájdalom, véres köpet, szédülés), de olyan vérzéses panaszok is, mint a bőrön, illetve más szervekben megjelenő vérzések. 

A DIC diagnózisa és terápiája 

A DIC diagnózisa klinikai adatokon és laboratóriumi vizsgálatokon alapul. Különböző vizsgálatokra lehet szükség az alapbetegség és a felmerült szövődmények diagnosztizálásához. A kivizsgálás szükségességét és a vizsgálat gyakoriságát, mennyiségét a kezelőorvos határozza meg- mondja prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája. 

A kezelés lényege az új vérrögök kialakulásának megakadályozása, a vérzés leállítása, a véralvadási faktorok és vérkomponensek hiányának helyreállításával, valamint a szervi funkciók helyreállítása. Emellett igen fontos a kiváltó ok kezelése is. 

A diagnózishoz számos rutin és speciális vizsgálatra lehet szükség. Első és legfontosabb teendő a kiváltó ok felszámolása. Ameddig ez nem történik meg, csak átmeneti veszélyes tüneti kezelés folytatható. Tehát gyógyítani kell a sepsist, ki kell venni a halott magzatot stb.stb.. Ezek mind jól szervezett kórházi team-et igényelnek- mondja a professzor. 

A diagnózishoz szükség lehet: 

  • Teljes Vérkép (külön figyelmet fordítva a vérlemezkeszámra) 

  • Protrombin Idő  

  • Fibrinogén  

  • D-dimer 

  • APTI 

Amennyiben a vérlemezkeszáma alacsony, vérlemezke-transzfúzióra van szükség. Ha a plazma alvadási tényezői csökkennek, akkor azokat frissen fagyasztott plazmával lehet helyettesíteni. Ha a fibrinogén szintje alacsony, szükség lehet az ún. krioprecipitátum transzfúziójára, amely egy fibrinogénben gazdag anyag. Szóba jöhet még az antithrombin készítmény, a Kybernin adása is. Fontolóra kell venni továbbá a heparin adását, ám nagy óvatossággal: a heparin ugyanis egy ponton lezárja az aktivációs utakat és mód nyílik arra, hogy a máj a hiányzó faktorokat pótolja. Néha súlyos vérzést is okozhat.  

Téma szakértői

Dr. Szélessy Zsuzsanna Dr. Szélessy Zsuzsanna

Dr. Szélessy Zsuzsanna

hematológus, belgyógyász
Dr. Kósa Éva Dr. Kósa Éva

Dr. Kósa Éva

belgyógyász, angiológus
Prof. Dr. Blaskó György Prof. Dr. Blaskó György

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

Orvos válaszol

Kedves Doktor úr!

41 éves daganatos beteg vagyok, örökölt alvadási defektussal (Protein C hiány, F II 20210 heterozygota mutáció). Világ életemben sokat sportoltam, mozogtam és eddig sosem volt trombózissal dolgom, véralvadásgátlóra sem volt szükségem. 2017-ben műtöttek először tüdődaganattal, majd 2020-ban kiújult és 2020 decembere óta szedek kemoterápiás gyógyszert (szájon át szedhető).

2021.04.21-n mentem be a sürgősségire vádlimban tapasztalható erős szúró fájdalommal. Előtte hetekig Venoruton kenőccsel kenegettem egy keményebb visszeret, mert azt hittem az okozza és hol jobb volt hol rosszabb. Márciusban volt egy snowboard balesetem amikor a bordáimra estem, ebből kifolyólag 1 hónapig nem nagyon sportoltam.

A sürgősségin izomvénás trombózist állapítottak meg a bal vádlimban. Ezt követően 10 napig napi 2x Clexane 8000NE vérhigító injekció, napi 3x2 Detralex tabletta, aztán újabb 10 napig 1x8000 Clexane és 2x1 Detralex, majd 14 napig 1x4000 Clexane. Lioton géllel napi 3x kentem a vádlim és hordtam a kompressziós harisnyát, kivéve alvásnál. A kúra befejeztével elkezdtem napi szintem úszni és 2-3 hét után a fájdalom teljesen elmúlt. Hosszútávon 100mg Aspirin Protect szedését javasolta doktornő, de a kemo gyógyszer mellé nem akartam még egy gyógyszert ami a gyomromat beleimet terheli és inkább a kompressziós harisnya, sok folyadék, mozgás, vérhigító hatású ételek (fokhagyma, gyömbér, tea) kúrájába kezdtem.

A nyári úszások végével aztán szeptemberben elővettem a biciklit és tekertem egy nem megerőltető, pihenőkkel tarkított 3 órás kört. 1-2 órával ezután az ismerős szúró érzést éreztem a vádlimban. Szept 8-n doppler vizsgálattal találtak egy vérrögöt a bal vádlimon a felszíni visszérben. „ A VSM beömlése szabad. A VSP beömlésétől kb 10cm—re található felszínes varix nem teljesen compromitálható, lumenében dorsalisan 11mm hosszú, 1,9mm vastagságú, echodús thrombus figyelhető meg. Az a. iliaca externa, a femoralisok, a poplitea ill a tibialis anterior és posterior lumene megtartott, falvastagságuk az életkornak megfelelő, szűkület vagy tágulat rajtuk nem mutatható ki, az áramlási értékek a normál tartományban vannak.”

Az orvos szerint ez az előző trombózisomból visszamaradt rög lehet, bár nem lehet kizárni egy újabb rög keletkezését sem. Mivel a sürgősségin nem írták le pontosan a trombózis helyét illetve feltehetőleg tévesen írták VSP helyett hogy „A VTP echodús trombussal kitöltött, nem komprimálható”.

Az orvos azt javasolta szúrjam magam ismét Clexane-al és beszéljem meg a továbbiakat a háziorvosommal. A háziorvos 10 napi 1x8000NE, majd újabb 10 nap 1x 4000 NE kúrát javasolt, ezután pedig egy kontroll Ultrahangot hogy a vérrög felszívódott-e.

Elegendő ez ön szerint?

Köszönettel:
Tibor

Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Kedves Tibor!
Végezze el a kúrát amit kiírtak Önnek és utána a doppler ultrahang ad kielégítő választ, de érdemes elmenni egy hematológiai szakrendelésre beszéljék át a protein C hiányt illetve az örökölt genetikai eltérést, elképzelhető, hogy kellene valamilyen állandó véralvadásgátló, hogy ilyen esetek ne következzenek be a közeljövőben.
Mindezt csak konzultáció keretén belül és a leletei áttekintésével lehet pontosan megmondani.
Üdvözlettel,
Prof. Blaskó György

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elképesztő szaktudás

Mindíg az első benyomás a meghatározó. Gusztusos tiszta rendes a váró, még szinte be sem lép az ember már udvariasan kérdezik: "Miben segíthetek:" Időpont előtti napon figyekmeztetnek... stb. Idő előtt érkeztem 10 perel, és a regisztrációt követően máris szólítottak. A Doktor Úr szaktudása, embersége elképesztő! Ajánlom mindenkinek!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A fiataloknak csupán kevesebb mint a fele venne részt trombózis rizikó vizsgálaton

A fiataloknak csupán kevesebb mint a fele venne részt trombózis rizikó vizsgálaton

A trombózis rizikó vizsgálat egyre elterjedtebb manapság- ez nem is meglepő, hiszen több olyan kóros állapot, betegség is létezik, melyek megnövelik a vérrögök kialakulásának esélyét. Mivel a mélyvénás trombózis viszonylag gyakori problémának számít, így a megelőzése egyre jobban a köztudatba kerül, ahhoz viszont tudni kell, kiket veszélyeztet a legjobban. Hogy pontosan kiket, azt prof. Blaskó Györgytől, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájától tudtuk meg a Trombózis Világnapja alkalmából, ahogy azt is, hogy kik azok, akik a leginkább és a legkevésbé vennének részt hasonló vizsgálaton. 

További részletek
Mikor gyanakodjak limfómára nyirokcsomó megnagyobbodás esetén?

Mikor gyanakodjak limfómára nyirokcsomó megnagyobbodás esetén?

A nyirokcsomó megnagyobbodása gyakori tünetnek számít, hiszen a fertőzésekkel szembeni védekezés fontos hálója a nyirokcsomó. Azonban, ha látszólag minden ok nélkül tapintunk ki magunkon duzzadt nyirokcsomókat, akkor sokszor pánikba esünk hiszen az egyik gyakori rosszindulatú hematológiai daganat, a limfóma tünete is lehet. Dr. Kárpáti Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusát arról kérdeztük, vajon mikor gyanakodjunk súlyos betegségre nyirokcsomó megnagyobbodás esetén. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat