A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

DIC- amikor a véralvadási rendszer összeomlik

DIC- amikor a véralvadási rendszer összeomlik

Prof. Dr. Blaskó György Létrehozva: 2021.04.19 Módosítva: 2021.04.19

A COVID-19 és az ellene alkalmazható bizonyos vakcinák témájához kapcsolódóan gyakran olvasni az ún. DIC nevű állapotról. Hogy pontosan mit is takar ez a ritka, ám életveszélyes szövődmény, azt prof. Blaskó Györgytől, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájától tudtuk meg. 

Mi is az a DIC? 

A véralvadási rendszer magában foglalja a vérlemezkéket és az alvadási faktorokat. Normális esetben a véralvadási mechanizmus az érfal sérülése, vérzés esetén aktiválódik. Ennek eredményeként jön létre egy “vérrög dugó”, amely eltömíti a sérült területet. Ez a védőmechanizmus megakadályozza a nagyobb vérveszteséget különböző sérülések esetén. 

A diffúz intravasculario coaguláció (DIC) egy igen veszélyes és ritka klinikai szindróma, amelyet a véralvadási kaszkád rendszerszintű aktiválása vált ki. A DIC mindig szerzett, vagyis kell lennie egy kiváltó tényezőnek, mely a problémához vezet (pl.sokk, szepszis, rák, hasnyálmirigy gyulladás, fertőzés, toxikus anyagok, terhességi komplikáció, trauma).  

Ezek során nagy mennyiségű IIIas, ún. szöveti faktor kerül a keringésbe, ami erősen felfokozza az alvadás aktiválódását és ugyanakkor a fibrinolitikus rendszer is aktiválódik: tehát mindkét rendszer maximális aktivitással dolgozik- magyarázza a professzor. 

A DIC klinikai tünetei nagyon változóak, és az alapbetegségtől, valamint a trombózis és a vérzés közötti egyensúlytól függenek. 

A vérlemezkeszám lehet ekkor alacsony, különösen az akut szepszishez kapcsolódó DIC esetén. A trombotikus kockázat nem a vérlemezkeszám függvénye, és a trombocytopenia (vagyis az alacsony vérlemezkeszám) nem védi meg a beteget a trombózistól. Éppen ezért foglalkozni kell mind a trombózis mind a vérzés kockázatával. 

DIC esetén jelentős számú koagulációs faktor aktiválódik, ami több vérrög kialakulásához vezet különféle szervekben és szövetekben. Viszont ahogy képződnek a vérrögök, a véralvadási faktorok mennyisége csökken, mert elhasználódnak. Ez csökkenti a vér alvadási képességét és vérzéshez vezet (hipokoagulációs stádium). Jellemző, hogy a diffuz intravasculari coagulációra, azaz a DIC-re az angolok rögtön más nevet is adtak: death  is coming, azaz jön a halál. Igazán veszélyes kórkép, de szerencsére elég ritka. 

A DIC tünetei 

DIC véralvadásDIC megnyilvánulásai sokfélék lehetnek, ugyanis függenek az állapot stádiumától, a vérrögök/vérzés helyétől, valamint attól, mely szervek károsodtak. Felléphetnek a tüdőembólia tünetei (nehézlégzés, mellkasi fájdalom, véres köpet, szédülés), de olyan vérzéses panaszok is, mint a bőrön, illetve más szervekben megjelenő vérzések. 

A DIC diagnózisa és terápiája 

A DIC diagnózisa klinikai adatokon és laboratóriumi vizsgálatokon alapul. Különböző vizsgálatokra lehet szükség az alapbetegség és a felmerült szövődmények diagnosztizálásához. A kivizsgálás szükségességét és a vizsgálat gyakoriságát, mennyiségét a kezelőorvos határozza meg- mondja prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája. 

A kezelés lényege az új vérrögök kialakulásának megakadályozása, a vérzés leállítása, a véralvadási faktorok és vérkomponensek hiányának helyreállításával, valamint a szervi funkciók helyreállítása. Emellett igen fontos a kiváltó ok kezelése is. 

A diagnózishoz számos rutin és speciális vizsgálatra lehet szükség. Első és legfontosabb teendő a kiváltó ok felszámolása. Ameddig ez nem történik meg, csak átmeneti veszélyes tüneti kezelés folytatható. Tehát gyógyítani kell a sepsist, ki kell venni a halott magzatot stb.stb.. Ezek mind jól szervezett kórházi team-et igényelnek- mondja a professzor. 

A diagnózishoz szükség lehet: 

  • Teljes Vérkép (külön figyelmet fordítva a vérlemezkeszámra) 

  • Protrombin Idő  

  • Fibrinogén  

  • D-dimer 

  • APTI 

Amennyiben a vérlemezkeszáma alacsony, vérlemezke-transzfúzióra van szükség. Ha a plazma alvadási tényezői csökkennek, akkor azokat frissen fagyasztott plazmával lehet helyettesíteni. Ha a fibrinogén szintje alacsony, szükség lehet az ún. krioprecipitátum transzfúziójára, amely egy fibrinogénben gazdag anyag. Szóba jöhet még az antithrombin készítmény, a Kybernin adása is. Fontolóra kell venni továbbá a heparin adását, ám nagy óvatossággal: a heparin ugyanis egy ponton lezárja az aktivációs utakat és mód nyílik arra, hogy a máj a hiányzó faktorokat pótolja. Néha súlyos vérzést is okozhat.  

Téma szakértői

dr. Szélessy Zsuzsanna dr. Szélessy Zsuzsanna

dr. Szélessy Zsuzsanna

hematológus, belgyógyász
Prof. Dr. Blaskó György Prof. Dr. Blaskó György

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász, klinikai farmakológus
dr. Kósa Éva dr. Kósa Éva

dr. Kósa Éva

belgyógyász, angiológus

Orvos válaszol

Jó estét!
Az öcsémnek fájt a lába, amivel el is ment az orvoshoz ott kivizsgálva azt mondták neki ,hogy trombózisa van 2 db vérhígítót adtak neki majd haza küldték.Aznap hajnalban fájlalta a mellkhasát.Ilyen tünetek már nagyon veszélyesek és mit lehet tenni mit tegyen?

Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Kedves Tiborné!
Forduljanak minél hamarabb szakorvoshoz kivizsgálásra, akút tünetek esetén sürgősségire.
Üdvözlettel,
Prof.Dr.Blaskó György

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Magas szakmai színvonal

Nagyon elégedett vagyok. A professzor úr magas szakmai színvonalon kezel évek óta. A beteg felé: humánus, segítőkész , kedves, őszinte. Mind emberileg, mint szakmailag teljesen elkötelezett.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Mikor van szükség véralvadásgátlóra terhesség során?

Mikor van szükség véralvadásgátlóra terhesség során?

A véralvadásgátlók a fokozott vérrögképződést hivatottak megelőzni. A terhesség már önmagában olyan állapot, mely megnöveli a trombózis rizikóját, így érdemes azzal tisztában lenni, mikor is van a kismamáknak szükségük véralvadásgátlóra. A kérdést dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológus főorvosnője válaszolta meg. 

További részletek
DIC- amikor a véralvadási rendszer összeomlik

DIC- amikor a véralvadási rendszer összeomlik

A COVID-19 és az ellene alkalmazható bizonyos vakcinák témájához kapcsolódóan gyakran olvasni az ún. DIC nevű állapotról. Hogy pontosan mit is takar ez a ritka, ám életveszélyes szövődmény, azt prof. Blaskó Györgytől, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájától tudtuk meg. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat