ELŐADÁS: Mindent a trombózisról

Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász, trombózis specialista egy sokakat foglalkoztató témakörről tart előadás a Prima Medica EgészségAkadémia előadásának keretén belül. Az előadás érdekes lehet azok számára, akik már átestek valaha trombózison, de azok számára is, akiknél az átlagosnál magasabb a kockázata a kialakulásának. Az előadás címe „Mindent a trombózisról”. Az előadás 2024. február 29-én zajlik, mely online követhető és bárki számára elérhető!

Mindent a trombózisról - Trombózis- és Hematológiai Központ

Trombózisról akkor lehet beszélni, ha egy kialakult vérrög „elakad” az artériákban vagy a vénákban, pontosabban elzárja a vér áramlásának útját. Ez elsősorban azért probléma, mert az elzáródás következtében a szövetek nem jutnak megfelelő mennyiségű oxigénhez. Mindenképpen egy olyan állapotról van szó, melynek gyanúja esetén azonnal szükséges orvoshoz fordulni, hiszen súlyos, akár visszafordíthatatlan következményekkel is járhat a kezelés hiánya vagy a kezelés késői megkezdése! Prof. Dr. Blaskó György többek között erről is beszél előadásában, melynek témájáról részletesebben a lentiekben olvashat.

Hogyan alakul ki trombózis? Milyen tényezőket kell figyelembe venni? Milyen tényezők vannak napjainkban, melyek trombózishoz vezethetnek?

Trombózis gyakorlatilag bármely életkorban kialakulhat, azonban ennek megvannak a „feltételei”. Napjainkban több olyan tényező is van, amely elősegítheti a trombózis kialakulását, de legalábbis fokozza annak létrejöttét. A Professzor úr, a trombózis kialakulásának mikéntjéről is beszél előadásában.

Állapotok, melyekben fokozott a trombózis kialakulásának rizikója

Léteznek olyan veleszületett, de szerzett állapotok is, melyekben az átlagosnál nagyobb esély van arra, hogy trombózis alakul ki. Ezek között szerepelhet például genetikai hajlam, de akár egyes gyógyszerek vagy szokások is hozzájárulhatnak. Az előadásban bővebben ismertetésre kerülnek ezek az állapotok is.

Milyen tünetei vannak a trombózisnak és hogyan diagnosztizálható?

A trombózis tünetei általában specifikusak, ugyanakkor szerteágazóak lehetnek. Nem feltétlenül jelenik meg az összes általános tünet egyszerre, ami laikusok számára nehezítő körülmény lehet annak eldöntésében, hogy orvoshoz forduljon-e vagy sem. A diagnózis felállítása minden esetben orvosi feladat, melynek fontos eleme a tünetek ismerete! Prof. Dr. Blaskó György a trombózis tüneteiről és a diagnosztikai módszerekről is szót ejt előadásában.

Trombózis kezelése és a lehetséges szövődmények

A trombózis kezelése fontos, hogy időben megkezdődjön, egyrészt azért, mert életveszélyes állapotnak tekinthető, másrészt azért, mert a hosszantartó szövődmények kialakulásának kockázata így csökkenthető. Utóbbihoz rendkívül fontos az utógondozás is, a kontroll és a gyógyszeres kezelés betartása is. Milyen kezelési lehetőségek vannak trombózis esetén? Meddig szükséges gyógyszereket szedni utána? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a Professzor úr előadásában.

Az előadás a Zoom rendszerén keresztül zajlik, melynek időpontja:

Február 29. 17:00

 

Online Bejelentkezés

Mammut II. 5. emelet - 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6.

Téma szakértői

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő/Doktorúr! A kérdésem az lenne, hogy az időszakosan jelentkező pitvarfibrilláció miatt szedett Lixianat a 73 éves édesanyámnál abba kell-e hagyni az influenza elleni védőoltás előtt (ha ezt más nem indokolná), és ha igen, akkor mennyivel előtte kell abbahagyni, hogyan, illetve mikor és hogyan kell visszaállítani? Segítségüket köszönöm
Tisztelt Csépány Éva!

Nem kell abbahagyni a Lixianát, beadhatja a háziorvos a védőoltást.

Üdvözlettel,
Prof. Blaskó György.
Csépány Éva

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos és közvetlen

Professzor úr rendkívül alapos, és ugyanakkor nagyon közvetlen ember, akinél nem érzi a páciens azt, hogy alárendelt szerepre van kárhoztatva. 
Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György
belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2024.02.20 Utolsó módosítás: 2024.02.20