Fogamzásgátlás trombózis után- mit válasszak?

2017-08-11 12:54:14.303214 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu
A hormonális fogamzásgátlók köztudottan megnövelik a vérrögök kialakulásának esélyét, ezért ha már valakinél előfordult mélyvénás trombózis, úgy abban az esetben fokozott odafigyelést igényel a jövőben a nem kívánt terhesség elleni védekezés. Hogy mire fontos ekkor ügyelni, arról prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt.

Veszélyes hormonkészítmények

A hormonális változások igen nagy veszélyt jelentenek trombózis szempontjából. Ez nem csupán a várandósság idejére értendő, hanem a fogamzásgátlók és egyéb hormonális készítmények alkalmazására is. Ezek ugyanis fokozzák a vér alvadását, mégpedig úgy, hogy gátolják az antitrombin nevű fehérje szintézisét, ami pedig gátolná az aktív véralvadási faktorok hatását. Éppen ezért –különösen, ha az illető egyéb trombózis-provokáló faktorral is rendelkezik - a hormonális szerek használata igencsak megnövelik a vérrögök kialakulásának esélyét. Ezen kívül a hormonális fogamzásgátlók a fibrin oldódásának gátlásával is a trombózis irányába hatnak.

Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája szerint a legideálisabb az lenne, hogy még a tabletták – és egyéb hormontartalmú készítmény/eszköz- alkalmazása előtt elvégeztetnének azok trombofília szűrést, akiknek családjában előfordult már trombózis.  Ekkor ugyanis fény derülhetne azokra a genetikai mutációkra, zavarokra, melyek fokozzák a trombózishajlamot, így elkerülhető lenne az állapot.

Azonban ha ez nem történik meg, úgy életveszélyes mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia alakulhat ki. Amennyiben ez bekövetkezik – akár fogamzásgátló miatt, akár nem-, fontos, hogy mindenképp szakemberrel egyeztessen arról, milyen védekezési módszert válasszon, hiszen ha már egyszer bekövetkezett a baj, úgy megnő annak ismétlésének az esélye!

Végérvényesen le kell mondani a fogamzásgátló tablettákról?

Trombózis után felmerülhet a kérdés, hogy onnantól már egyáltalán nem lehet nyúlni fogamzásgátló tablettákhoz, vagy bizonyos esetekben megengedett?

A fogamzásgátló tabletták trombózis okozó képességére már korán fény derült. E gyógyszerek fejlesztését un. „generációk” szerint nevezzük el, vannak első-, másod-, és harmad-, negyedik generációs szerek a hormontartalomtól és annak vegyi származékaitól függően. Érdekes módon a „legtrombogénebbek” a második generációs szerek, a harmadig generációs szerek alkalmazásától már kevesebb trombózis várható. A negyedig generációsoknál újra kissé magasabb a rizikó- mondja prof. Blaskó György.

Amennyiben előfordult már valakinél thromboembóliás esemény, úgy ritka kivételektől eltekintve érdemes hormonmentes módszereket választani, hiszen egy korábbi trombózis jelentős provokációs tényezőnek számít egy ismételt trombózis szempontjából- mondja a szakértő. Még az alacsony hormontartalmú készítményeket is kerülni célszerű. Sajnos azok a méhen belüli eszközök, tapaszok, esetleg injekciók is kerülendőek, melyek hormontartalmúak!

Szerencsére ma már igen sok lehetőség közül lehet választani, hiszen a gumióvszer mellett léteznek ma már igen hatásos spermicid készítmények, hormonmentes spirál, pesszárium is, melyekkel elkerülhető a nem kívánt terhesség.

Amennyiben még nem fordult elő vérrögösödés, ám igazoltan trombofíliával küzd az illető, úgy egyéni elbírálás függvénye, hogy szedhet-e fogamzásgátló tablettát a beteg. Ezt ugyanis befolyásolja az, hogy milyen súlyosságú a zavar, dohányzik-e, van-e egyéb olyan betegsége, mely fokozza a trombózishajlamot (pl. diabetes, pitvarfibrilláció), rendelkezik-e túlsúllyal, stb. Ha nem jelentős ez az un. „rárakódásos” rizikó, úgy az orvos újabb, alacsony hormontartalmú készítményeket javasolhat, melyek sokkal kisebb rizikóval rendelkeznek trombózis szempontjából, mint az első generációs készítmények.

További híreink>>>

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Ircsikne Buti Beatrix

véralvadásgátlás

Tisztelt Professzor Úr!lehet nagyobb baj vagy mi további teendő?jobb AV Duplex uh vizsgálat:A melyvenak átjárhatók.A keringés műfogassokal befolyásolható.Thrombus nem látható bennük.A VSM nem comprimalhato.A prox. Harmadi szervult trombussal kitöltött.Levegő trombus prox.nem látható.Felületes régebbi szervult tromboflebitis.Heterozigota V.faktoru leiden igazolt.kérdésem az lenne még hogy jelenleg szurom magam0.6Fraxiparine al es hogy elég lehet e napi egyszer 85kg vagyok.!lehet ebből melyvenas trombozis szakadhat e le a már szervult trombozisbol rog?illetőleg elmult pár hónapba nem éreztem semmit elmúlt a fájdalom és ez egy két napja újra visszajött és enyhén égett mást nem érzek.Köszönöm megtisztelő válaszát szép napot!Ircsikne
Kedves Beatrix !
Elsősorban is 85 kg testsúlyhoz 0,8 ml. Fraxiparine kell, most már lehet naponta egyszer. Levelének többi részét nem értettem, kérem, hogy leleteivel jelentkezzen be addig, amíg szúrja magát, ez fontos.
Üdvözlettel : Dr . Blaskó György

Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...

Orvos válaszol


Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA