Folyton lázas? Daganat is okozhatja!

A láz a szervezet egy hasznos védekezési reakciója, melyet valamilyen fertőzés, sérülés vagy egyéb kóros állapot vált ki. Időnként mindenkinél jelentkezik, ám rendszerint pár nap után csökkenni szokott, majd a gyógyulással megszűnik. Azonban, ha hosszabb ideje fennáll vagy vissza-visszatér, az alapos kivizsgálást indokol, ugyanis akár hematológiai daganat tünete is lehet! A témában dr. Kárpáti Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusát kérdeztük.

Láz, mint védelmi reakció

Lázról akkor beszélünk, amikor a testhőmérséklet magasabb, mint a normális (A normális hőmérséklet 3637 °C között van). Fontos tudni, hogy a láz önmagában nem betegség, hanem egy tünet! Ez általában annak a jele, hogy a szervezet megpróbál harcolni egy betegség vagy fertőzés ellen.

A legtöbb lázas állapotot fertőzések okozzák, ugyanis ilyenkor a szervezet megpróbálja elpusztítani a fertőzést okozó mikroorganizmusokat. A legtöbb kórokozó azt “szereti”, ha a test normál hőmérsékleten van, ám a lázas állapotot nem tűrik jól, ráadásul aktiválódik a szervezet immunrendszere is, ami plusz támadási frontot indít a káros mikroorganizmusok ellen.

A láz okai a következők lehetnek:

  • Fertőzés
  • Bizonyos gyógyszerek
  • Egyes betegségek
  • Napszúrás
  • Rák
  • Bizonyos autoimmun betegségek
  • Oltások utáni reakció

A láz időtartam alapján lehet:

  • akut (kevesebb, mint 7 napig tart)
  • szubakut, ha legfeljebb 14 napig tart
  • krónikus vagy tartós, ha 14 napnál tovább tart

Azokat a lázakat, amelyek napokig vagy hetekig (akár hónapokig) fennállnak különösebb ismert ok, magyarázat nélkül, ismeretlen eredetű láznak nevezzük.

Leukémiára, limfómára is utalhat

leukémia, Trombózis-és Hematológiai Központ

A tartós, illetve az ismeretlen eredetű lázat mindenképp ki kell alaposan vizsgálni, ugyanis rosszindulatú folyamatokra is utalhat. Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa felhívja a figyelmet arra, hogy a panasz a leukémia és a limfóma gyakori tünete a megmagyarázhatatlan láz, ezért, ha valaki ezt tapasztalja, érdemes ilyen irányba is vizsgálatokat végeztetni!

A kutatók szerint a láz oka leukémia/limfóma esetén az, hogy a rákos sejtek maguk is termelnek olyan anyagokat, amelyek miatt a szervezet megnöveli a testhőmérsékletet.

“A tumorok képesek ún. pirogéneket is termelni- ezek olyan anyagok, amelyek lázat tudnak okozni. A pirogének egyéb külső forrásokból, például baktériumokból, vírusokból, gombákból, gyógyszerekből és toxinokból is származhatnak, sőt, az immunrendszer sejtjei is termelnek pirogéneket”- magyarázza dr. Kárpáti Ágnes, aki hozzátette, hogy lázat okozhat továbbá az is, hogy a rák esetén megnő a fertőzéshajlam.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a megemelkedett testhő mögött hematológiai daganat áll, úgy fontos a mielőbbi személyre szabott kezelés megkezdése. Ez lehet sugár/kemoterápia, immunterápia, csontvelőátültetés, egyéb gyógyszeres kezelések- a rák pontos típusának függvényében.

 

Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ

www.tromboziskozpont.hu

Utolsó módosítás: 2022.05.18 09:14