A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Hullik a hajam a véralvadásgátlótól! Van rá megoldás?

Hullik a hajam a véralvadásgátlótól! Van rá megoldás?

dr. Szélessy Zsuzsanna Létrehozva: 2017.05.18 Módosítva: 2019.04.11

A véralvadásgátlók alkalmazása életmentő jelentőséggel bír. Akinek már volt trombózisa, tüdőembóliája, annak hosszabb-rövidebb ideig alvadásgátló tablettát kell szednie. Ráadásul akinek emellett súlyosabb a trombózisra való hajlama (trombofília), vagy szívbetegsége van, annak gyakran egész életében szednie kell ezen készítményeket- nélkülük az illetőnél jelentős mértékben fennáll az ismételt vérrög, embólia kialakulásának esélye. Olykor a gyógyszer szedésével olyan mellékhatások jelentkezhetnek, mint pl. a hajhullás. Hogy, hogy lehet a problémát kiküszöbölni, arról dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosát kérdeztük.

Problémák véralvadásgátlók szedése során

A véralvadásgátlók – akárcsak az összes más gyógyszer- alkalmazásuk során különböző mellékhatásokat is okozhatnak. Természetesen ezen készítmények vérzéses szövődményeket produkálhatnak: ilyen az erős, elhúzódó menstruációs vérzés, bőr alatti bevérzések, esetleg véres vizelet, orrvérzés. Legrosszabb esetben súlyosabb belső vérzések is felléphetnek, mint a gyomor és bélrendszeri vérzések, ezért már a vérzékenység legkisebb jele esetén is ki kell hagyni az alvadásgátló tablettát és azonnali orvoshoz kell fordulni.  A szakemberrel tudatni kell, hogy mi a neve gyógyszernek és hány mg-t szed a beteg, továbbá, hogy mikor vette be utoljára. A régi típusú gyógyszerek esetén azonnal INR-fognak nézni, az új típusúak szedésénél nincs mindegyiknél közvetlen laborkontroll, több leletből vonnak le következtetést a véralvadásra vonatkozóan.

Érdemes tudni, hogy antikoaguláns – vagyis véralvadásgátló- szedése az arra érzékenyeknél allergiás reakciót (pl. csalánkiütés) is kiválthat, valamint csontritkulás is szerepelhet a mellékhatások között. Szerencsére a súlyos mellékhatások ritkák, viszont annál gyakoribbak a következők: hányinger, hányás, vashiány (a gyakori vérzések miatt), hajhullás.

Gyakori probléma a hajhullás

A hajhullás elég gyakori panasz a betegeknél, melyet kiválthat maga a véralvadásgátló közvetlenül, valamint az alkalmazása során kialakuló vérszegénység. Amennyiben vérvétel igazolja, hogy ez utóbbi a hajhullás forrása, úgy az INR beállítása, a gyógyszer dózisának csökkentése és vaskészítmény szedése megoldást jelenthet, ám ha a készítmény váltotta ki a problémát, akkor más antikoagulánsra való áttérés megszűntetheti a kellemetlen panaszt- mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa, aki hozzátette, a vérzések miatt fellépő vashiányból adódó hajhullás a gyakoribb eset.

Mit lehet tenni?

Ahogy már említettük, első körben el kell dönteni, hogy vashiány vagy a készítmény közvetlenül okozza a hajhullást. Ezt vérvétel útján lehet kideríteni, és ha bebizonyosodik a vashiány, úgy mindenképp tisztázni kell a vasvesztés okát (a vérzés forrását) és ellenőriztetni kell az INR értéket (kumarinok esetében), mivel ha a véralvadás és a vérzékenység egyensúlya ez utóbbi irányában tolódik el, akkor annak akár súlyos következményei is lehetnek. Éppen ezért fontos, hogy az INR optimális értékét mindig orvos állapítsa meg. Nem mindenkinek a 2,5-3,5 a jó INR érték, hisz ez függ a betegségtől, az életkortól, kísérő betegségektől.

Előfordulhat, hogy az INR-t nem lehet megfelelően és tartósan beállítani, vagy a szövődmények kialakulása miatt más készítményre szükséges áttérni. Dr. Szélessy Zsuzsanna szerint az új típusú véralvadásgátlók (NOAC) erre remek megoldást nyújtanak, hiszen ekkor nincs szükség rendszeres INR ellenőrzésre, ráadásul a vérzéses szövődmények kialakulásának esélye is kisebb, így vashiány fellépésének rizikója is minimális.

Amennyiben nem vashiány, hanem maga a gyógyszer egyik mellékhatása a hajhullás, úgy szintén segíthet egy másik szerre való áttérés, ugyanis megfigyelték, hogy leggyakrabban a kumarin származékok okozzák a kellemetlen panaszt.

További híreink>>>

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

A férjemmel 5 hónapja próbálkoztunk babával. Kiderült egy kis vas és D vitamin hiány. Ezt kiküszöbölve rögtön jött is a baba. Az 5. héten picit véreztem, de az orvos szerint nem méh eredetű volt és a korának megfelelően látta a petezsákot. Majd 1 hét múlva visszarendelt uh vizsgálatra ahol kiderült hogy sajnos nincs fejlődő embrió a már látszódó szikhólyag mellett. Sajnos rá egy hétre sem volt és a szikhólyag is felszívódott. A 8. héten műtöttek meg de már akkor látszott hogy kezd leválni a méhfalról. Ez után több vizsgálatra is elmentem. Endokrin oka nem volt a vetélésnek. Csináltattam infertilitás, trombózis és trombofília panel vérvételt is. Ezekből az derült ki hogy nincs V Faktor Leiden-, II Faktor Prothrombin G20210A-, CBS 844ins68 mutációm, viszont az MTHFR C677T, MTHFR A1298C, PAI-1 4G/5G polimorfizmus mind heterozigóta formában jelen vannak. Valamint az
anti-C1q 11,6U/ml ref. tart. 0-10
anti Thrombin III 120,5% ref. tart. 83-118
Fibrinogén 1,82 g/L ref. tart. 2,1-4
A többi érték mind a referencia tartományon belül volt.Az lenne a kérdésem, hogy ezek okozhatták e a vetélést? Mi a teendő ezeknél a mutációknál, illetve mi lesz a teendő egy következő terhességnél? Kell véralvadás gátlót alkalmaznom? Már az előző terhességem előtt és alatt is szedtem napi 600mcg ha minden igaz folát és nem folsav tartalmú táplálék kiegészítőt, most napi 800mcg amit szedek. Ez elég? Vagy heterozigóta formában nem kell erre annyira figyelni hogy folát vagy folsav tartalmú amit szedek?
Előre is köszönöm a segítséget!

dr. Szélessy Zsuzsanna
dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, belgyógyász
Kedves Timár Regős Márta!

A közölt leletek nem magyarázzák a vetélést, a folsav bevitele is elegendő volt.( homocisztein szint is norm volt?) Szerintem nincs aggodalomra ok,főleg, ha nőgyógyászatilag is minden rendben van.
Az, hogy kell-e véralvadás gátlót kapnia még sok körülmény befolyásolja, Ön ilyet nem írt nekem.
Üdvözlettel : Dr. Szélessy Zsuzsanna

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon hozzáértő és kedves

Nagyon hozzáértő és kedves volt a doktornő, a recepción is szívélyesen fogadtak, mindennel maxinálisan elégedett voltam.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Covid-19 és vérrögök- mi az összefüggés?

Covid-19 és vérrögök- mi az összefüggés?

A koronavírus az esetek egy részében nem okoz súlyos tüneteket, ám olykor előfordulhat, hogy életveszélyes szövődményeket generál. Ma már egyre többet tudunk a COVID-19-ről, így annak a szervezetre gyakorolt hatásairól is. Dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológus főorvosnőjét arról kérdeztük, vajon milyen összefüggés van a fertőzés a vérrögök keletkezése között. 

További részletek
Vérképe megmutatja, milyen a véralvadása

Vérképe megmutatja, milyen a véralvadása


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat